Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:31 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Pani Elu oraz inne mamy,
moja córeczka właśnie kończy 3 miesiące. Niestety nadal nie łączy rączek nad klatką piersiową. Zdarzyło jej się jedynie kilka razy musnąć paluszki jednej rączki o drugą. Córeczka w ogóle nie bawi się swoimi rączkami!!! Jestem tym mocno zaniepokojona :(. Czy mogę jakoś pomóc jej ćwiczeniami w zdobyciu tej umiejętności? Narazie robię zabawię w "kosi, kosi".
Z drugiej strony córeczka wyciąga rączki do zabawek, gdy podajemy jej je nad klatką piersiową. Niewielkie grzechotki nawet chwyta w rączkę i potrząsa (poza zasięgiem wzroku, a po jakimś czasie wypuszcza). Dodam, iż znacznie sprawniej łapanie idzie jej prawą rączką. Lewa rączka jest jakby "sztywniejsza" i wychodzi znacznie rzadziej do zabawki. Czy mogę jakoś ćwiczyć tę rączką, aby ją stymulować? Narazie robię masaż (głaskanie) oraz zachęcam do wyciągania po zabawki.
Oprócz tego niepokoi mnie jeszcze jedna rzecz. Jak córeczka leży na plecach i prawa rączka leży na podłożu, zgięta w łokciu (do góry) to dłoń wygina się w kierunku podłoża (obrót wokół osi przedramienia w lewą stronę) - czy to o czymś świadczy? Czy mogę jakoś ćwiczyć tę rączkę, aby się tak nie wyginała?

Z góry dziękuję za pomoc!!!

Pozdrawiam,
Kasia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja się niestety nie znam, ale z tego co pamiętam moja córeczka mając 3 miesiące też nie była jakoś szczególnie zainteresowana zabawą swoimi rączkami, a że ja jestem panikarą i regularnie chodzę z nią po lekarzach to mogę tylko napisać, że zawsze specjaliści powtarzali mi, że z jej rozwojem psychoruchowym jest wszystko w porządku, no i teraz sama juz widzę wyraźnie że tak jest, pięknie raczkuje, sama staje, niedługo pewnie będzie chodzić (ma 9 miesięcy). mam nadzieję, że z Twoją córeczką też w porządku. pozdrawiam. ale najlepiej niech Pani Ela się wypowie :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dzieki Gosia87. Dodam jeszcze, że chętnie pcha rączki do buzki (piąstki oraz paluszki pojedyńczo i po kilka naraz).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

kasiakj :lol:
Twoja córeczka nie jest tworem doskonałym, które z wybiciem godziny, dnia, tygodnia, miesiąca, będzie robiło natychmiast to co ma robić, bo w jakiejś książce ktoś napisał, że już powinna. Nie stresuj się tak :oops: bo zamiast się nią cieszyć, będziesz gonić czas, bo skoro zrobiła to to teraz następny punkt programu. I zamiast jej pokazywać radość rozwoju, będziesz ją poganiać. Takie podejście jest bez sensu. :zkr:
Twoja córeczka to maleńka istotka, która jest w trakcie rozwoju. Nic się nie stanie jeśli to zrobi za 5-15 dni. Co to zmieni ? Nie wprowadzajmy wyścigu szczurów od urodzenia, to bez sensu !!!!!!
Ogromne znaczenie dla rozwoju aktywności ma twoja pielęgnacja. Jeśli podnosisz ją pod pupę i pod głowę, a głowa i rączki opadają jej do tyłu to już ma ona duży problem, żeby aktywizować rączki w górę w przestrzeń. Sytuacja staje się jeszcze trudniejsza, jeśli Malutka śpi z rączkami na podłożu na wysokości uszu - "jak zdrowe dziecko". Jeśli nosisz ją w pionie na sobie i tak odbijasz, jeszcze gorzej jeśli odginasz się do tyłu.
Jeśli podnosisz ją pod pachy i palcami podtrzymujesz głowę sytuacja staje się KATASTROFALNA dla dopiero rozwijającej się dynamiki ciała.
Nie dawaj jej grzechotek do ręki, nie bawimy się z odruchem chwytnym, lecz budujemy aktywność prawidłową, czyli wyprowadzanie rączek w przestrzeń, co z nią robisz. Sama piszesz, że macha rączką nie patrząc na zabawkę. To nie jest żadna praca. Poza tym to aktywność asymetryczna, a teraz ona ma wejść w fazę budowania symetrii, czyli obie strony ciała mają pracować nad aktywnością przeciw grawitacji, co robi !!!, bo skoro wkłada rączki do buzi i zaczyna wyprowadzać rączki do zabawek, które jej pokazujesz i dotykasz jej rączek. Koniecznie niech patrzy na tą zabawkę. Czekaj na jej reakcję. Drogi w mózgu dla tego ruchu są, ale żeby się wypracował wzorzec, trzeba ten ruch zrobić jakieś 1980 razy.I to także jest odpowiedz na twoje pytanie, że jedna rączka jest mniej aktywna. To wynika z aktywności ATOS-u o którym pisałam już tyle razy,że może doczytaj w poprzednich postach. Ten układ rączki także wynika z tego odruchu. Po prostu pokazuj jej zabawki nad klatką, dotykaj rączki i troszkę się odsówaj i znowu i znowu, aż obie rączki będą radośnie wychodzić w przestrzeń. Dawaj jej na klatkę kolorową pieluszę, sadzaj mięciutką dużą zabawkę, żeby ich obecność prowokowała aktywność rączek. Nie masuj, nie rób kosi-kosi to jeszcze nie ten etap. twoje działanie będą powodowały opór, a nie aktywność. Zapraszaj do zabawy, a nie zmuszaj, do czegoś do czego ona nie jest jeszcze gotowa.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Pani Elu bardzo dziękuję za odpowiedź! :) Jestem już spokojniejsza oraz wiem co robić :)
W kwestii pielęgnacji staramy się nie stosować wymienionych przez Panią nieprawidłowości. Wszelkie informacje o ATOSie przeczytałam - dziękuję.

Niestety nie do końca rozumiem stwierdzenie "Sytuacja staje się jeszcze trudniejsza, jeśli Malutka śpi z rączkami na podłożu na wysokości uszu - "jak zdrowe dziecko"".
Moja córeczka najczęściej śpi z rączkami w górze - ona sama je tak układa (ja w czasie snu rączek nie ruszam). Czy powinnam je jakoś układać? Jeśli tak to jak najlepiej?

Z góry dziękują za pomoc!!!

Pozdrawiam,
Kasia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Pani Elu,
znalazłam w innym temacie na forum takie Pani określenie: "Podkładaj jej zrolowane pieluszki,ręczniczki pod ramionka , żeby nie kładła rąk na podłożu jak "zdrowe dziecko" to niedobrze dla dynamiki ciała."
Niestety nie do końca rozumiem - mam podłożyć złożoną pieluszką tak jakby pod barki i ramię? czy same ramionka? tak układać do snu? podczas zabawy też nie pozwalać, by rączki spoczywały bezpośrednio na podłożu?

Dziękuję za pomoc!!!

Pozdrawiam,
Kasia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

kasiakj :lol:
nie pozwalać, by rączki spoczywały bezpośrednio na podłożu? dokładnie tak. Zrób jej gniazdko ze zrolowanego kocyka, ułóż wokół jej ciałka od ramionka z tyłu, dookoła ciała, pod nóżkami, żeby łydki nóżek leżały na kocyku, i w górę do drugiego ramionka, aby ramię leżało na zrolowanym kocyku. Chodzi o to , żeby ramionka nie leżały odwrócone do góry na podłożu. W ten sposób bardzo rozciągają się mięśnie klatki piersiowej. Jeśli te mięśnie tak się rozciągną nie będzie miała siły mięśniowej żeby pracować rączkami w górę utrzymując ręce. Poza tym tak leżące ręce powodują stopniowe odginanie się ciała maluszka w odcinku piersiowym kręgosłupa, co powoduje odginanie głowy do tyłu.

"mam podłożyć złożoną pieluszką... " nie złożoną, to za mało ma być zrolowana, ma być grubszy wałeczek, który będzie jej wyprowadzał ramionka do przodu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]