Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:29 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość

Witam,
od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie: czy korzystanie tylko i wyłącznie z łóżeczka turystycznego od pierwszych dni życia dziecka jest dla niego bezpieczne?
W internecie przewija się mnóstwo dyskusji nt wyższości łóżeczka turystycznego nad drewnianym i odwrotnie ale jak dla mnie nic konkretnego z nich nie wynika - każda z mam zachwala ten typ łóżeczka, które akurat użytkuje jej dziecko, często powołują się przy tym na opinię pediatry swojego dziecka.
Pani Elu, czy można poznać Pani opinię w tej sprawie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja mam drewniane ale osobiscie uwazam ,ze jak do turystyczngo włozymy normalny materac to chyba bedzie lepsze ( siatka zamiast szczebelków ) dziecko sie nie obija ,nie ma potrzeby zakladania ochraniaczy ..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

my na poczatku uzywalismy lozeczka drewnianego. ale mielismy tez kupione turystyczne, na wyjazdy do rodziny.
kiedy mala zaczela byc mocno ruchliwa (czyli tak kolo 6 miesiaca zycia) i mimo ochraniaczy na lozeczku drewnianym, obijala sie o nie.
komisyjnie zlozylismy drewniane, w turystycznie wlozylismy normalny materac i ala spi do tej pory w turystycznym.
bylam uzttkowniczka obu lozeczek i na dzien dzisiejszy jakbym miala decydowac ktore kupic ponownie, to zdecydowanie turystyczne.
zajmuje po zlozeniu mniej miejsca, latwo je przewozic i jest tansze od drewnianego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No tak dziewczyny - rozumiem: wygodniejsze dla mamy, tańsze, zajmuje mniej miejsca.
Ale czy jest bezpieczne dla dziecka? - w sytuacji kiedy użytkuje je od urodzenia jako jedynego łóżeczka.
Czy gdzieś zapoznałyście się z opiniami specjalistów w tym temacie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

do turystycznego wkladasz materac, z atestem.
identyczny jak do drewnianego.

nie rozumiem co tu ma zaszkodzic?
fakt, gdyby dziecko w turystycznym spalo na tym pseudomateracu dolaczonym do lozeczka (moj materac w zestawie byl lipa straszna), to rzeczywiscie moze nie miec dobrego wplywu na kregoslup.
ale jesli wlozysz normalny materacyk, to bedzie to mialo wplyw na plecki taki sam jak w lozeczku drewnianym.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ale chyba przy podwieszanym poziomie nie jest możliwe położenie materaca?
-po pierwsze: może być za płytkie
-po drugie zbyt duże obciążenie.

A co z cyrkulacją powietrza?

A materiał z którego jest wykonane to turystyczne - zapewne ma intensywny zapach ortalionu, do którego ufarbowania użyto mocnych farb.
Czy to nie działa szkodliwie na zmysły noworodka?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

w moim lozeczku przy podwieszanym poziomie da sie bez problemu polozyc materac. materac lozeczkowy, jak i ten atestowany maja wage podobna, wiec przeciazenie raczej nie wchodzi w gre.

co do plytkosci sie nie wypowiem. przejdz sie po sklepach i kaz sobie zwykly materac pakowac do lozeczek turystycznych.

cyrkulacja powietrza?
a jak drewniane lozeczko sie oblozy ochraniaczami, to o jakiej cyrkulacji my mowimy?
poza tym turystyczne lozeczko (niektore modele) maja boki z takiej siateczki.

a co do zapachu ortalionu- kupujesz lozeczko 2 miesiace wczesniej, rozkladasz i dajesz mu sie "odsmierdziec"
choc u nas nic nie smierdzialo ortalionem.

my mamy dokladnie takie;
http://allegro.pl/item893029976_lozeczk ... y_ono.html

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Jak dla mnie nazwa mówi sama za siebie "turystyczne"

My używaliśmy obu, bo często jeździliśmy.
Jeśli leży na podwyższeniu to nie jest aż tak głęboko by się czuło jak w worku, a na dolnym poziomie przynajmniej u nas była siatka z każdej strony więc cyrkulacja była.
Jak Agata miała półtora roku sprzedałam drewniane i zostało turystyczne, w którym spała jeszcze przez niecały rok.

..........
Jeśli kupisz dobrej firmy nie takie marketowe to na pewno będziesz zadowolona. My mieliśmy kolctraf travelin tot. Niestety tu materac miałam na zamówienie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Corka w drewniany spala do roczku. Okropnie sie obijala w nim :? ciagle nogi i rece miala w sztachetkach., obija glowe. Masakra.

Kupilam jej turystyczne, wsadzilam materac i ten pomysl okazal sie byc super ;)

Takze polecam, a w niektorych lozeczkach turystycznych mozna zdjac i wyprac obicie ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

my od samych narodzin dziecka do teraz uzywamy lozeczko turystyczne i osobiscie bardzo sobie je chwale, oczywiscie zalezy co kto woli

nasze lozeczko nie mialo zadnego zapachu ortalionu czy jakiegokolwiek innego, ja przynajmniej nic nie czulam, a cyrkulacja powietrza byla, bo wszystkie boki lozeczka mamy "osiatkowane"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

ja kupiłam drewniane,ale już myślę nad zmianą,Kuba ma 3 miesiące a takie rzeczy potrafi wyprawiać w łóżeczku,że czasami sama się zastanawiam jak on potrafił zmienić w taki sposób pozycje :wink: na ogół leży w poprzek łóżeczka a co za tym idzie to wiemy-uderzanie główki o szczebelki,ochraniacz chyba niewiele tu pomoże mi...

mamy,jakie firmy polecacie ?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja posiadam łóżęczko firmy GRACO i jestem zadowolona w 100 procentach

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

A my mamy Fido. I dodatkowy materacyk dokupiony na Allegro i jestesmy bardzo zadowoleni!Do 6 m-ca maly spal w kolysce drewnianej ale jak tylko zaczal sobie sciagac zabawki i otulaczki na glowke i tluc nia o szczebelki, zamienilismy na lozeczko turystyczne i rewelacja!Co on tam nie wyczynia, gdyby to bylo drewniane lozeczko to chyba by mu siniaki nie schodzily a tak to od siatki odbija sie jak pilka :) Fajne jest tez rozsuwane wejscie/wyjscie - nie musze go taskac w gore, sam sobie wychodzi. I dodatkowa siatka przeciwkomarowa-przydaje sie w lato. I bynajmniej nie smierdzialo zadnym tworzywem, my polecamy!

ed----

Sprostowanie-FIBO

Obrazek

Aniołek (*) (18 tc, 07/04/2010)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja sobie upatrzyłam łóżeczko z caretero za jakieś 330 zł, mam tylko pytanie czy warto je kupować z tymi wszystkimi przewijakami, moskitierami, karuzelami itd.? A może lepiej kupić tańsze łóżeczko bez gadżetów? :?:

Moje posty to reklama. Nie sugerujcie się moją opinią.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

My kupiliśmy takie z dwoma poziomami, przewijakiem i półką na przybory. moskitiera była dodana ale u nas zbędna. Przewijak przydał się tylko na początku bo moja córcia bardzo szybko przybierała na wadze więc się dla nie już nie nadawał. Pólka, dwa poziomy i otwierane na zamek wyjście na (przyszłość) super sprawa. My używamy tylko na wyjazdach a w domu mamy zwykłe drewniane.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

SaraJessica pisze:
Ja sobie upatrzyłam łóżeczko z caretero za jakieś 330 zł, mam tylko pytanie czy warto je kupować z tymi wszystkimi przewijakami, moskitierami, karuzelami itd.? A może lepiej kupić tańsze łóżeczko bez gadżetów? :?:

Z perspektywy czasu powiem tak. Nam przydał sie: przewijak na łóżeczku. Był jakieś pół roku, potem leżał na pralce.
Karuzela tez szybko sie znudziła ale nawet na 3 miesiące warto było ją mieć.
Przydał sie ochraniacz w koło łóżeczka jeśli mowa o drewnianym.
Zbędne był te wszystkie dodatki jak baldachim, moskitiera - pochłaniacz kurzu.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]