Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:00 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 47828 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637 ... 2392  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Noami pisze:
Sledzie tez lubie ale raz na rok na wigilie hehe a tak to to nie jestem za rybami bo ja to miesko tylko lubie, moj M uwielbia ryby i mi pichci i karze choc troche jesc bo to zdrowe dla dzidzi i sie w sumie zmuszam a niech strace czego sie dla malenstwa nie robi :D Ale jak sobie tu ogladam te rybki to mnie przerazaja one tu maja wielkie zeby :!: musze kiedy wam wstawic fotke takiej rybki to same zobaczycie hehe

to fajnego masz mezusia ze tak dba o ciebie i o dzidzi rybki sa zdrowe choc niektore nie sa wskazane zeby je wciazy jesc :? ja bym chetnie zobaczyla jak tam rybki wygladaja jak tylko bedziesz mogla to wklej zdjecie jeszcze raz buziaki papapa :D :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#
Awatar użytkownika

Dobry wieczór laleczki :)

Nie było mnie tu troszkę więc opowiadam:

byłam we wtorek u lekarza i na USG, dzidza zdrowa, piękna i wszystko w porządku z nią, kość udowa w normie, kręgosłup piękny tylko płci nie dało sie odczytać bo pleckami się odwróciło :( Ale trudno, poczekam do 10-go kwietnia.

Dostałam pierwszą paczkę z allegro. Ubranka są super. Kolejne już są w drodze więc w poniedziałek na pewno będą :)

Pozdrawiam gorąco. A teraz idę spać :)
Pa pa pa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kupiłam dziś 2 kg pangi a potem ktoś mi powiedział że kobiety w ciąży nie mogą ich jeść i zobaczcie co znalazłam :shock:

Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową.

W Niemczech podobno zakazali już sprzedaży (nie wiem czy to prawda) a w innych krajach europejskich nad nazwą ryby PANGA jest napisane dużymi literami że kobiety w ciąży nie mogą jej spożywać.

http://katherine-ss.blogspot.com

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No prosze. Ja nawet nie slyszalam o takiej rybie, ale dobrze wiedziec:)Dzieki maria za informacje :D
[/b]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A jednak jeszcze musiałam popatrzeć co piszecie... Co do ryb... Własnie przed 10 minutami przeczytałam, że ryby są dobre w diecie ciężarnych... Nie wolno jeśc jedynie ryb zawierających rtęć czyli tuńczyka, rekina i marlina... O pandze nic nie wspominają :D A z drugiej strony ja się na tym nie znam, dziele się tylko wiedzą zdobytą :D

Dobra teraz to juz naprawdę uciekam.. Buziole :*:*:*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kasia ale tunczyk z puszki moze byc, bo to tylko duze ryby zawieraja ta rtec, czytalam w jakies gazecie
Probuje wkleic rybke oooo wlasnie sie zaladowala stronka wiec wejdz do galerii hehe

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No ja sobie też tego nie wymyśliłam a to że Polska jest zacofana i że u nas nie ma co liczyć na ostrzeżenia jak w pozostałej części śiwata to chyba nie nowość. Nabiału też się powinno dużo jeść a tych zakazanych jest również całkiem sporo. Mój lekarz nic o pandze nie wiedział - ale ja nie mam zamiaru ryzykować - dowiemy się pewnie za 10 lat w sklepach ale to może być dla niektórych za późno hehe (już sobie wyobrażam jak jakaś 8 msc ciężarówka jada codziennie pange i leci na porodówkę nie wiadomo dlaczego :? )

http://katherine-ss.blogspot.com

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny odezwała się we mnie moje oceanograficzna dusza i musze się w sprawie rypek odezwać :) To wszystko jest bardzo logiczne. Ogólnie nie poleca sie jeść rybek dużych i rybek sprowadzanych z dalekich krajów. Duze ryby - takie jak tuńczyk dłuzej pływają w tych wszystkich zanieczyszczonych wodach i zawierają przez to duzo wiecej metali cieżkich, zanieczyszczeń itp. natomiast sprowadzane wiadomo długie transporty nie wpływają pozytywnaie na świeżość :) Wychodzi na to, ze najlepszy polski śledzik :D Bo mały i blisko :) Ale jak śledź to tylko obrobiony termicznie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bo śledzie mogą w mieśniach mieć Anisaki simplex - taki pasożyt atakujący człowieka, ginący w dużej temperaturze natomiast w oleju nie ;) Poza tym napewno dorsz, sola jest też bardzo dobra no i inne krajowe rybki :)
Pozdrawiam

Obrazek

Ostatnio zmieniony pt mar 23, 2007 10:21 pm przez nan, łącznie zmieniany 2 razy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moj lekarz pewnie by tez nie wiedzial, poza tym to mi karze jesc wszystko, a to nie takie proste hehe Jutro sie do niej moze przejde to ja z ciekawosci zapytam tylko musze sprawdzic jak to bedzie po ang :lol: chodz zaloze sie ze sama nie bedzie wiedziala co to za ryba :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lidiaa pisze:
Ale fajnie - dwie córeczki :lol:
Ja na usg 3/4d wybieram się 5 kwietnia. Wtedy też pewnie dowiem się dokładnie o płciach maluszków :D
Co do tych ból to może po prostu wiązadła ? Mnie potrafią tak boleć, jak mam bardziej intensywny dzień - takie uczucie ciągnięcia i pobolewania promieniujące do pachwin. Przedwczoraj na wizycie lekarz mnie uspokoił, że to wiązadła się naciągają.

napisz potem jakie wrażenia z usg 3D, ja się zastanawiam, bo to strasznie dużo kasy, za którą można kupić mnóstwo pożytecznych rzeczy dla dzieciaczków, ale jeśli okaże się że to nieuniknione, żeby ocenić rozwój dzieci, to na pewno pójdę.
co do bólu to wiązadła też mnie bolę, ale jest to raczej ból po bokach. Bardziej niepokoi mnie ten ból w podbrzuszu, tak jakby pod macicą.
Czy na Twoje bóle bierzesz nospę?

karolkaa pisze:
Kotek a masz może zdjęcie usg swoich blizniaków??
Jestem tak ciekawa jak takie maluszki razem wyglądają :D :D :D

Niestety na zdjęciach jak widać jedno dobrze, to drugiego jest tylko kawałek, poza tym lekarz robił zdjęcia "wartościowe medycznie", czyli takie gdzie ma wszystko pomierzone, a ja tam niewiele widzę:)
następnym razem nagram płytę, to może uda mi się potem w domu zrobić z tego jakieś "ładniejsze" zdjęcia :)

maria82 pisze:
Kupiłam dziś 2 kg pangi a potem ktoś mi powiedział że kobiety w ciąży nie mogą ich jeść

też o tym słyszałam, a skoro już piszemy o tym co można a czego nie można jeść, to nie można też serów pleśniowych i mozzarelli. O pleśniowych wiedziałam wcześniej, ale mozzarella mnie strasznie zdziwiła.

ObrazekObrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kotek a dlaczego nie wolno mozarelli????? Ja ja tak lubie!wlasnie wczoraj jadlam na kolacje z pomidorkiem i liscmi bazyli. No normalnie mnie zszokowalas

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam wieczorowa pora
no i po kolejnej wizycie u pana doktora
Wszystko jest w porzadku, zajrzal na moment do dzidzi i tez ma sie dobrze. Zreszta czuje, bo fika koziolki jak szalona sprzedajac od czasu do czasu kuksanca w pecherz co powoduje moje szybkie oddalenie sie w wiadomym kierunku :wink:
Moge tez jechac do Polski, aczkolwiek lekarz stanowczo odradzil samochod, z samolotem nie ma problemu.
No i mniej przyjemna wiadomosc, przez ostatni miesiac przytylam cztery kilo, :shock: jak tak dalej pojdzie to zakoncze z niezla waga. Najgorsze jest to, ze ja wcale tak duzo nie jem, moze odrobine wiecej ale to chyba normalne??? Chyba wyeliminuje wszystkie slodycze :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

oki spadam do lozka, nikogo juz nie ma. a jutro bede szukala odpowiedzi dlaczego nie wolno jesc tak pysznej mozzarelli :lol:
dobranoc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

noami ja jestem :):):)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no wlasnie zauwazylam i az mi glupio tak cie zostawic :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Powiedz no mi kochana co ci lekarz powiedzial o lataniu, zbieram informacje bo ja chce leciec do kraju w 31 tyg. Z tego co ja wiem to niby mozna ale zawsze ktos tam cos nowego wie. np mowil ci lekarz o tym ze przez bramki masz nie przechodzc? Albo jakie najlepiej zajac miejsce by uniknac za duzego cisnienia?Podobno najlepiej w srodku :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

noami, nie szkodzi ;)
chcialam sie podzielic wiesciami z wizyty u gina przed snem ale tez juz powoli padam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

o bramkach nic nie mowil bo tez nie pytalam, czytalam w ksiazce o ciazy ze nie ma zadnego zagrozenia, co chodzi o sam samolot, to mowil ze ryzyko jest minimalne i nie ma sie czego bac. J achyba wolalabym siedziec z przodu bo tam najmniej trzesie.
Gdzies tez czytalam, ze prawdopodobienstwo komplikacji spowodowanych lotem jest tak duze jak prawdopodobienstwo posiadania dziecka w zespolem down'a wiec chyba jednak nie ma wielkiego ryzyka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tak ciagle pytam tu dziewczyn o to i bede czekac na ich relacje z lotow bo sie troche boje. Twoj lot z francji ile bedzie trwal godzinke 1,5? bo moj 9 godz, jutro moze skocze do mojego lekarza i jeszcze go wypytam to sie moze uspokoje, w koncu tu wiele kobiet lata bo nie chca tu rodzic bo za goraco :lol:
Z twojego llistu wyczytalam ze mowisz ona wiec to bedzie dziewczynka?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mowie ONA bo dzidzia, plci jeszcze nie znam, 3 kwietnia mam usg i mam nadzieje, ze sie dowiem.
z tym lotem to duzo zalezy od lekarza, zapytaj opini swojego, no i napewno przed lotem idz jeszcze raz zeby cie dobrze zbadal, czy na pewno nie ma zadnego ryzyka,
faktycznie moj lot bedzie krotki 1godz 40min

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 47828 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 631, 632, 633, 634, 635, 636, 637 ... 2392  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża

Strefa czasowa UTC [letni]