melanie
Nie rozumiem co to znaczy :
"stymulujac podnoszenie głowy cw NDT do obrotu." i dlaczego "tylko oczy zrobiła jak jej opowiedziałm co cwiczyłam "
zupełnie nie rozumiem o co chodzi.
Dla mnie określenie wzmożone napięcie mięśniowe oznacza że maluszek się spina,zaciska rączki, blokuje ruch.... ale to są określenia tak ogólnikowe że nie wiem co mam powiedzieć. To może znaczyć, że sobie nie radzi z ruchem, że ma bardzo aktywny odruch Moro, że podnosząc i nosząc dałaś mu o wiele za dużo wyprostu, że ma tak obniżone napięcie osiowe, że w ten sposób podnosi sobie napięcie. Przyczyn jest tyle ile powodów bólu głowy. Jeśli lekarz mówi o przyczynach bólu głowy to tych przyczyn może być niewyobrażalna ilość. Protrakcja barków czyli ustawienie lekko do przodu, jest to zrozumiałe skoro jest spięty i ma problem z zapieraniem się rękami i prawidłową pracą. reakcje wyprostne to nadmierne prostowanie i odginanie ciała, ale może być spowodowane tym, że mięśnie przodu ciała, czyli brzucha i klatki mają o wiele za niskie napięcie, są za słabe, często jest to spowodowane noszeniem w pionie przodem do siebie i odbijaniem w pionie.
Ta diagnoza oznacza wszystko i nic.