Dzisiaj jest wt cze 02, 2026 10:07 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Cytuj:
być może gdybym była myślalabym podobnie, dla mnie traumą była histeria i wołanie mamy, a mama nie może do niego przyjść Crying or Very sad

współczuję bo to faktycznie nie jest fajne....

Sama wiesz jak to bywa różnych nie tylko nfzetowych placówkach traktują nas czasem jak ślepe kury :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej dziewczyny!!
Moja córka ma mieć wycinany migdał 15 czerwca, bardzo się boje tego i tej narkozy.
Laryngolog-podobno najlepszy w okolicy mówił ze trzeba usunąć ze względu na bardzo złe wyniki tympanometri.
To jeszcze tydzień a daria zaczęła coś katarzyć, i pokasłuje, obawiam sie, ze sie choroba jej znów rozkręci przed samym zabiegiem. Na zabieg czekaliśmy 2 miesiące.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Szaruga a puszczasz ją do przedszkola? W tej sytuacji biegiem do pediatry bym leciała !

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie puszczam jej do przedszkola już od paru tygodni.
Wczoraj oglądał ja laryngolog u którego będzie Daria operowana. Na razie nic tam się takiego nie dzieje, ale mówił ze jakby się rozkręciło to zadzwonić i przekładamy zabieg. Powiedział tez ze musi ja obejrzeć pediatra dzień przed zabiegiem żeby sprawdzić czy się kwalifikuje.

Aha i jeszcze jedno, bo ja chodzę do tego lekarza prywatnie i dal mi skierowanie na badania wczoraj: morfologia, bad moczu, INR, APTT, kreatynina, elektrolity, glukoza w surowicy. Badania te muszę wykonać odpłatnie i mam pytania:
1 Ile może to kosztować?
2. Czy należy być na czczo?
3. Co to za badania wgl?
4. Jak długo się czeka na wyniki?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Nie mam pojecia o kosztach niestety ale jak zadzwonisz do labu to powiedza na pewno. Pamietam tylko ze duzo krwi pobierali na grupę i krzepniecie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie dlaczego on mi nie napisał o grupie krwi? I z czego to brali z żyły z palca??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

:shock: yyyyyy. Moze juz macie grupe oznaczana? Wydaje mi sie ze grupa musi być w razie 'w' i czas krzepnięcia bo to jednak nic nie wiadomo.
Na takie badania to z żyły biorą bo tej krwi na w/w badania trzeba bylo sporo.
Morfologia jeszcze była i to mielismy około tydzien przed zabiegiem wykonać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

szaruga82 pisze:
No właśnie dlaczego on mi nie napisał o grupie krwi? I z czego to brali z żyły z palca??

może gdzieś pod tymi różnymi symbolami mieści się grupa krwi. Jest to jednak ważne badanie więc nie powinno być pominięte.
U tak dużych dzieci to już z zył pobierają.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Finka pisze:

tu nie chodzi o wielkość dziecia :wink:

a krzepnięcie to jest INR

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

Niaminia pisze:
Finka pisze:

tu nie chodzi o wielkość dziecia :wink:

chodziło mi oczywiście o wiek :D,
ale też ważna jest ilość. Przy tylu badaniach do wykonania nie pobiorą odpowiedniej ilości z palca.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej kobietki
My już po!!!
A wiec za waszą sugestią zrobiłam dziecku dodatkowo grupę krwi. Na całe szczęście!! Bo inaczej nie przyjęli by nas w klinice!!
Po przyjeciu było założenie wenflona, nieprzyjemna sprawa dla takiego dziecięcia, potem rozmowa z laryngologiem z anestezjologiem. Poszlam podpisac wszystkie zgody i pani pielęgniarka dala Dari rękawiczkę na rękę i powiedziała ze pójdą nastraszyć pielęgniarki. Daria poszła z nią za rękę. Oddali mi ja po pól godzinie. Wybudziła sie przy mnie. Był wrzask i płacz, po 10 minutach szoku, zasnęła w moich ramionach. Spala dwie godziny i obudziła się jakby nic się nie działo i nic nie pamiętała. Po godzinie wyglądała tak...
Obrazek

Pan doktor zaglądał do niej jeszcze kilkakrotnie jak również pielęgniarki które Darie chwaliły w niebogłosy :D
Jestem zadowolona z tej kliniki , z pielęgniarek i z lekarza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Szaruga bomba!!! Cieszę się ogromnie że już po i ze rady forumowe czasem się przydają w życiu i to na poważnie 8)
Fajowa ta Twoja córuś. Wiesz? u nas było dokladnie tak samo z płaczem i wybudzaniem - identycznie!!!!
Jedynie u nas wkłucie zakładali już na śpiocha :) .
Teraz czekam z Wami na pozytywne efekty zabiegu!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

MagdaJ pisze:

zastanawiam się jak to jest z tym nie chorowaniem po wycięciu migdałka,
w mojej rodzinie mam dwóch chłopców (mieli po 4 i 6 lat w momencie zabiegu)
chorują tak samo jak i przed

i czy prawdą jest im mniejsze dziecko, to większe szanse na odrośnięcie migdała?

U nas, jak ręką odjął. Nie pamiętam ( tfu tfu) kiedy ostatnio mi chorował. A jeśli chodzi o odrastanie migdałka, to też słyszałam ,że może odrosnać, nie wiem jaka jest przyczyna tego i nie wiem jak często się to zdarza. Moje dziecko miało prawie 3.5 roku jak mu wycinali, był najmłodszy wtedy z tej grupy dzieci, które akurat miały też ten zabieg. Jak narazie odpukać, nie odrosło mu nic :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

Ania777 pisze:
:lol: :lol: :lol: ja w homeopatię też nie wierzę :roll: , ale te krople Lymphomyosot działają :!: :!: :!: :!: :!: :!: mój synek dostaje je już miesiąc - nie ma kataru, lepiej słyszy.... no albo ja to wszystko sobie wmawiam :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

a ja zaczynam w homeopatię wierzyc. Synek miał katar ropny zielony, dostawał Bactroban (antybiotyk do nosa w maści), później jeszcze inny antybiotyk w maści, mucofluid, gripstop i nic. Dopiero Euphorbium pomogło.

A tak na marginesie to pół roku po zabiegu usuwania trzeciego migdała i po przycięciu bocznych te boczne mu odrosły i obawiam się że trzeci też odrasta :evil: :evil: :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Finka u nas jakby mi nie powiedzieli ,ze boczne migdały zostały przyciete, to bym nie wiedziała. dla mnie przed i po wyglądały prawie tak samo. Jesteśmy już 4 lata po zabiegu, w zeszłym miesiącu byłam u laryngologa, oglądała go nawet takim wziernikiem z kamerką na końcu a na ekranie było widać wszystko i nic mu nie odrosło. Tak dla własnego spokoju po prostu od czasu do czasu chodż do laryngologa i sprawdzaj co się dzieje. Trzymam kciuki, zeby nie odrastało nic :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

kamyk pisze:
Finka u nas jakby mi nie powiedzieli ,ze boczne migdały zostały przyciete, to bym nie wiedziała. dla mnie przed i po wyglądały prawie tak samo. Jesteśmy już 4 lata po zabiegu, w zeszłym miesiącu byłam u laryngologa, oglądała go nawet takim wziernikiem z kamerką na końcu a na ekranie było widać wszystko i nic mu nie odrosło. Tak dla własnego spokoju po prostu od czasu do czasu chodż do laryngologa i sprawdzaj co się dzieje. Trzymam kciuki, zeby nie odrastało nic :wink:

U nas boczne na bank odrosły, po zabiegu wyraźnie u nas było widać że ma w gardle "pusto". Teraz migdały boczne są znów olbrzymie i prawie się stykają. Dla mnie najważniejsze żeby trzeci nie odrósł bo to przez niego (bezdechy) miał zabieg.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Jednym slowem Finka ,czeka Cię wizyta u laryngologa. Skąd jesteś? Mam na mysli miasto

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

o kurcze, Finka, "pięknie" z tymi migdałami , mam nadzieję że jednak trzeci nie odrośnie!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

kamyk pisze:
Jednym slowem Finka ,czeka Cię wizyta u laryngologa. Skąd jesteś? Mam na mysli miasto

Z Warszawy. Chodziliśmy wcześniej do dr. Roszkowskiej - córki znanego Dr. Grzegrzółki. I pewnie teraz też kontrolnie się przejdziemy - może spróbujemy tych kropli homeopatycznych, bo wcześniej ich nie testowaliśmy. Zobaczymy co ona powie, ale na pewno dopóki nie będzie znów miał bezdechów to go operacji nie poddam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Finka , przecież musi być powód żeby usuwać migdał / migdały wiec raczej nikt nie każe usuwać jeśli nie będzie szkodził , poza tym koło 7r.ż sam powinien zaniknąć .

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Choroby wieku dziecięcego

Strefa czasowa UTC [letni]