Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 5:23 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Od zeszłego roku męczy mnie katar. Katar o tyle o ile. Nos teoretycznie mam czysty, a wszystko siedzi mi w zatokach (nosowych), przez co mówię przez nos. Ogólnie nie jest to komfortowe uczucie, bo cały czas czuję - jakbym "pod nosem" coś miała. Czasem jakby mi to spływało po tylnej ścianie gardła. Poszłam z tymi objawami do laryngologa. Miałam ze sobą zdjęcie, które nie pokazało nic poza czystymi zatokami. Co to w takim razie może być? Spotkała się któraś z czymś takim?

Lekarka przepisała mi krople buderhin. Niby nic mi nie jest jak określiła, ale czytając w necie wyszukałam, że są to krople na bazie sterydów. Do tego dołączyła tabletki sinupret, które są stosowane w ostrym i przewlekłym zapaleniu zatok.

No i bądź to człowieku mądry :roll:

.... jednak przy odrobinie wysiłku zdołam może kiedyś zrozumieć,
że ludzie zawsze przybywają punktualnie tam, gdzie są oczekiwani.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cath ja już Ci kiedyś pisałam - idź na kozetkę :wink: W wielu działach pojawiasz się z różnymi dziwnymi problemami, na które lekarze nic konkretnego nie przepisują, co by mogło Ci przynieść ulgę. Może to Twoja dusza woła o pomoc :?: :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

być może. Zamknę się w pokoju bez klamek, a wtedy z pewnością nie pojawię się tutaj z żadnym dziwnym problemem.
Dziękuję za radę Agacior.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sinupret stosowany jest pomocniczo... To lek ziołowy. Nawet nie zawiera pseudoefedryny.
A Buderhin jest na zapalenie śluzówki, którego objawy opisałaś.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wiesz co Cath, gdybym miała na forum opisywać swoje probelmy zdrowotne, zawaliłabym wiele wątków i utkałabym kilka tragicznych historii :wink: Po co :?: Użalanie się nie leczy.
Nie ma czegoś takiego jak zatoki nosowe :wink: Widać po prostu, że szukasz punktu zaczepienia na podzielenie się własnym nieszczęściem.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Każdy ocenia wg siebie Agacior :D

Zapewniam Cię, że nie zaśmiecałabym forum nad którym masz pieczę swoim użalaniem się, gdyby nie było dla mnie istotne.

A, i kłaniam się nisko w obliczu mej głupoty dot. zatok nosowych, zwanych fachowo - przynosowych.

Poza tym wyszedł z tego off top pani Moderator. Kto jak kto, ale Ty nie powinnaś.

Jeszcze raz dziękuję za rady i opinie. Dobrze, że mnie uświadomiłaś w moim jakże wielkim problemie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Cath budherin krzywdy nie zrobi, nie takie sterydy straszne 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cath przynosowe są wszystkie :) Czołowe, klinowe, szczękowe i komórki sitowe 8)

Jako Moderator nie widzę off topu 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak zwał tak zwał.

A wiidzisz to, co chcesz. Tyle 8)

Pozdrawiam serdecznie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Coś mi się Agacior wydaje że rola moderatora ci nie służy,albo cierpisz na przerost ambicji :roll:
Forum jest dla ludzi,dzięki niemu funkcjonuje a moderatorzy są aby pomagać nie dokuczać.
Twoje nic nie wnoszące odpowiedzi w tym temacie są jak na mój gust bezczelne i aroganckie.

Nie sądzę by Cath zakładając wątek chciała usłyszeć że ma chorą duszę czy też potrzebuje kozetki.

Jeśli nie masz nic sensownego do napisania poza uszczypliwościami,nie pisz :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

neci jesteśmy dosyć "psychosomatyczni", więc jak widzę kolejny post młodej dziewczyny, która ma kolejny "problem", myślę, że być może przyczyną ich nagromadzenia są problemy emocjonalne :)

Post nie miał być uszczypliwy :) To Cath pisze o pokoju bez klamek, głupocie, etc. Ja do problemów emocjonalnych podchodzę bardzo poważnie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Agacior wybacz ale forum jest po to by pytać jeśli miewamy jakieś wątpliwości.

Wydaje mi się wiek tutaj nie ma znaczenia,jeśli ktoś ma problem to czemu ma nie założyć tematu.
To co dla Ciebie jest bzdetem czy doszukiwanie się chorób dla kogoś innego może być sprawą ważną.Uszanujmy to,jak wspomniałam po to jest forum.

Tworzymy je my,użytkowniczki dzięki nam ono funkcjonuje poniekąd.

Gdyby ktoś mi napisał że powinnam iść na kozetkę czy że ma dusza woła o pomoc z pewnością nie uznałabym tego za dobrą radę.

Takie moje zdanie :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

neci wydaje mi się, że źle zrozumiałaś Agacior. Nie napisała "młodej dziewczyny" w pejoratywnym znaczeniu, tylko że młoda i się wozi z różnymi problemami, chorobami.
Prawda jest taka, że gros naszych fizycznych problemów/chorób ma swoje źródło w jakichś problemach emocjonalnych, o czym można się dowiedzieć m.in. na kozetce.
Sądzisz, że ktoś, kto przechodził psychoterapię, ma na myśli coś złego, polecając ją komuś innemu? Agacior wie, co mówi, bo sama na tej kozetce bywała.

To nie jest doszukiwanie się chorób, tylko fizyczne objawy często ustępują, gdy uświadomimy sobie, że przyczyną nie jest alergia sama w sobie czy bakteria albo inny wirus.
Polecam książkę Louise Hay "Możesz uzdrowić swoje życie", choćby po to, żeby poczytać o psychicznych genezach fizycznych chorób.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziwnym trafem za każdym razem źle rozumiany jest moderator. Nikt inny.

Jakże ciekawe byłoby nasze życie, gdyby każdy lekarz do którego człowiek się wybiera został kierowany do psychoterapeuty. Toż to lekarzy ogólnych czy wszelkich innych by nie było, bo zwyczajnie nie byliby potrzebni.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ehhhh :roll:
Xez wydaje mi się że doskonale zrozumiałam Agacior.
Nie mam nic przeciwko terapii i kozetce jeśli ktoś czuje taką potrzebę proszę bardzo.

Cytuj:
Prawda jest taka, że gros naszych fizycznych problemów/chorób ma swoje źródło w jakichś problemach emocjonalnych, o czym można się dowiedzieć m.in. na kozetce.

Mogę się zgodzić na zachwiania równowagi psychicznej,depresje i inne temu pochodne,natomiast ból głowy ? kolana ? zatkane zatoki ?
Fakt jeśli ktoś mocno wierzy że kozetka i terapia go uleczy zapewne tak się stanie.

Nie sądzę jednak aby ktoś przewlekle cierpiący na dane schorzenie ozdrowiał nagle po sesji u psychoterapeuty :roll: gdyby tak było nasza kulejąca służba zdrowia stanęłaby na nogi :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

neci gdyby łatwe było zidentyfikowanie problemu w głowie.... to rzeczywiście mielibyśmy połowę mniej schorzeń i ćpalibyśmy zdecydowanie mniej leków. I gdyby jeszcze tak łatwa była psychoterapia. To nie działa jak plaster na ranę niestety.

Tak, zwłaszcza przewlekłe schorzenia to stany przeniesione z tzw. duszy na ciało.

Ale przyjmijmy, że to kwestia wiary... Zacznijmy od wiary w to, że takie jednostki chorobowe, jak nerwobóle narządów wewnętrznych (serca, żołądka) są prawdziwe i nikt ich sobie nie wpisał do kanonu chorób ot tak dla rozrywki. To taki najbanalniejszy przykład. Naukowcy sobie jaja robią opisując choroby psychosomatyczne? A słyszałaś o zespole złamanego serca? To kardiomiopatia stresowa, niewydolność serca o podłożu emocjonalnym. A sama Louise Hay, której książkę polecam miała raka, którego przyczynę znalazła w emocjach i wyleczyła swoimi metodami. Ginekolożka Preeti Agrawal mówi o emocjonalnym podłożu problemów ginekologicznych kobiet. Np. częste, nawracające infekcje narządów rodnych mogą być spowodowane niechęcią do zbliżeń seksualnych z partnerem.
Ciało ma wpływ na psychikę, psychika na ciało.

Ale basta, bo dziwnie się czuję, przekonując do rzeczy, o których medycyna mówi bez rumieńca. A tutaj traktowane są jak zabobon i wiara w świętego Mikołaja.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Tak, zwłaszcza przewlekłe schorzenia to stany przeniesione z tzw. duszy na ciało.

Pół narodu powinno zatem zmienić lekarzy w naszym kraju 8)

Cytuj:
Ale basta, bo dziwnie się czuję, przekonując do rzeczy, o których medycyna mówi bez rumieńca. A tutaj traktowane są jak zabobon i wiara w świętego Mikołaja.

Można by to Xez porównać do mojej wiary w Boga ja w niego wierzę,inni traktują jak świętego Mikołaja.

Wiara wierze nie równa. Jeśli ktoś sądzi że zaglądając w swoje wnętrze jest w stanie się wyleczyć czemu nie,proszę bardzo.
Ja jednak na chorobę wolę lek i mieć to z głowy,nie mam zwyczaju się rozkminiać nad tym skąd i dlaczego coś się do mnie przyplątało.Przyszło to i pójdzie :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ach, czyli negujesz całą gałąź nauki?

W obliczu porównania medycyny do wiary w boga nie mam argumentów ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Xez sądzę że gdyby każdy przyczyny swoich dolegliwości szukał u psychoanalityka bylibyśmy fizycznie zdrowym narodem,ale tylko fizycznie.

Ja na chorobę chcę leku nie wnikania w duszę,ot wszystko co miałam do powiedzenia w temacie :wink:
Nauki nie neguję,przecież dzięki niej są leki na nasze bolączki.

Jako by nie było,mimo wszystko uważam że wypowiedź moderatora była nie na miejscu.No ale to tylko moja ocena :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

neci sama wiesz najlepiej, że nie na wszystkie bolączki jest tabletka.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]