Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 5:23 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Witam! 10 listopada miałam wykonany zabieg łyżeczkowania (8tc - puste jajo płodowe, poronienie zatrzymane).Była to moja pierwsza ciąża, o którą długo się staraliśmy, a mam już 32 lata, więc czas nagli. Miesiączkę dostałam 13 grudnia, potem byłam u kontroli i wszystko jest ok. Lekarz kazał nam się wstrzymać ze staraniami przez 5-6 miesięcy. Tymczasem - mimo, że tym razem się nie staraliśmy - wygląda na to, że znów jestem w ciąży. Brak @, test pozytywny, chyba 5 tc. Mam pytanie: jak bardzo ryzykowne jest zajście w ciążę w tak krótkim czasie po poronieniu? I jeszcze jedno: kilka lat temu - ze względu na utrzymujący się objaw Raynauda - miałam robione badanie na przeciwciała ANA. Wynik ANA1 był dodatni, natomiast kilka dni później ANA2 - ujemny. Później już badań nie powtarzałam, bo nic poza bielejącymi palcami nóg i rąk mi nie dolegało i lekarz nie widział potrzeby. Objaw Raynauda nadal się utrzymuje. Czy to mogło mieć związek z poronieniem, czy moja druga ciąża jest zagrożona? Co robić? Do kogo się udać? Bardzo proszę o jakieś rady, bo bardzo pragnę tego Maleństwa, a na wizytę muszę jeszcze czekać...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o szybką ciążę po łyżeczkowaniu to u mnie po dwóch cyklach była ciąża i mam cudną, zdrową córeczkę. Ciąża była zagrożona, choć dziecko wspaniale się rozwijało, to problemy w ciąży miałam - plamienia, nadciśnienie, omdlenia, przedwczesne skurcze. Ale urodziłam w 40tc i jest super :lol: .
Niestety, niespełna rok po urodzeniu młodej znowu poroniłam :cry: ...
tak więc decyzja jest taka, że już o dzieci starać się nie będę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

ryzyko zawsze jest,a gdzie go nie ma ? :wink:
moja siostra miała zabieg w styczniu 2008 a w marcu dowiedziała się o ciąży :wink: wszystko przebiegało dobrze,zero problemów z ciążą.
Człowiek dopiero po poronieniu dowiaduje się,że nie jest sam,że takich przypadków jest dużo,więc nie myśl że skoro poroniłaś że zdarzy się to ponownie :wink: ja też mam za sobą poronienie,ale i 2 dzieciaków,więc głowa do góry,a 32 lata to nie tak dużo :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Podnoszę temat , może znajdzie się ktoś kto szybko zaszedł w ciążę po poronieniu i napiszę o tym jaka ta ciąża była..
byłoby super gdyby temat odżył :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

basia sz
Ja zaszłam szybko po martwej ciąży (14tc). No i jak widać - jestem mamą. Ciąża była od początku traktowana jako zagrożona - to było 3 poronienie. Miałam nisko łożysko i plamiłam, ale to nie miało związku z szybkim zajściem po poronieniu.
Pytasz bo tez jesteś w takiej sytuacji?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pytam bo mogę być, wszystko an to wskazuje.. ale test zrobię w niedzielę i dopiero wtedy będę miała pewność. Dzięki ,że napisałaś coś budującego :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

To koniecznie daj znać :) Trzymam kciuki za Ciebie!!!!! Wszystko będzie OK :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

basia sz ja rowniez szybko zaszłam w ciaze po poronieniu i zabiegu.Byla to moja druga ciaza (pierwsza byla ksiazkowa bezproblemowa) obumarla w 10 tyg ciazy.Zabieg mialam w polowie wrzesnia a w listopadzie bylam ponownie w ciazy i wszystko bylo ok tylko od poczatku tj od 5 tyg łykałam dupka i luteine.
Trzymam kciuki za tescik :D

Aniołek (10 tydz) 15.09.2009r.[*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kuciubek :)
och uwielbiam takie optymistyczne posty :)
wczoraj wieczorem zrobiłam test 10miu/ml i był negatywny, powtórzę go rano w niedzielę.. ale chyba nie jestem w ciąży.. i szkoda.. i nie jest źle :wink: echh

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Jeśli tak tez jest dobrze, to sie cieszę. I życzę Ci powodzenia :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam okres także też jest dobrze :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W listopadzie 2007 urodziłam w 40tc zdrową córeczkę. W zeszłym roku poroniłam w czerwcu i w grudniu. Ostatni zabieg miałam dokładnie 20.12.2011. Pierwszą @ po łyżeczkowaniu dostałam 27.01.2012. Następna już nie przyszła. 6 marca zrobiłam test i wskazał dwie ogromne czerwone kreski. Beta potwierdziła ciąże. Od początku jestem na L4, i ciąża jest traktowana jako wysokiego ryzyka ze względu na wcześniejsze poronienia. Na razie rozwija się książkowo. Oczywiście byłam na lekach i leżenie obowiązkowe. Jutro zacznę 17 tydzień :) Maluszek rośnie i mam nadzieje, ze uda nam się dotrzymać bezpiecznego tygodnia. Jedyne moje zmartwienia to torbiel który lekarz znalazł na ostatnim usg :( Boję się trochę ale myślę pozytywnie.

Basia Trzymam kciuki za Ciebie i za staranka :) Zdrowego maluszka życzę :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]