Dzisiaj jest śr wrz 02, 2026 5:25 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Witam serdecznie,

Testy (4)wykazaly,ze jestem w ciazy. Ostatnia miesiaczke mialam 2marca,owulacje 17 (mam dlugie cykle od 30-34 dni). Wczoraj bylam u lekarza, ktory zrobil usg dopochwowe i nic nie znalazl. Zdziwilo mnie tez, ze ginekologicznego badania w ogole nie zrobil.

Powiedzial,ze to moze byc za wczesnie na zobaczenie na usg ciazy i cos napomnial o dwoch tygodniach ciazy. Robilam wyliczenia roznymi kalkulatorami online i raz mi wychodzi,ze jestem w 4tym tygodniu, a raz, ze w piatym.

Pytania: To w ktorym jestem w koncu tygodniu? I czy to normalne,ze na usg nic jeszcze nie wyszlo? Bardzo jestem zaniepokojona i mysle,zeby jutro albo pojutrze jeszcze raz isc na usg, ma to sens?

Pozdrawiam bardzo serdecznie i z gory dziekuje za odpowiedz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lekarz mógł jeszcze nic nie zobaczyć ;) poczekaj z tydzien i idź do lekarza, wtedy już pęcherzyk na pewno będzie widać ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzieki :-) Ale to normalne, ze mnie ginekologicznie nie zbadal, zeby potwierdzic? No i ktory to tydzien moze byc (miesiaczka 2 marzec, 17marca owu, cykle dlugie)?

Rany, nie wiedzialam, ze tak sie bede denerwowac :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Skąd wiesz że miałaś 17 owulację? Jeśli tak faktycznie było (np miałaś monitoring) to nie ważne że cykle dlugie, owu wypadła Ci w 16dc. Tydzień ciąży-rozpoczęty 5, pewnie teraz w tych dniach mialaś dostać @. na tym etapie lekarze często nie dostrzegają jeszcze pęcherzyka dlatego najlepiej na I wizytę iść nie wcześniej jak w 5/6 tyg, tyle że wtedy jeszcze moze nie być widać serduszka, wiec można odczekać nawet do 7 tygodnia.

Czemu Cie nie zbadał ginekologicznie to juz tylko on wie :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mój ginekolog na bardzo dobrym, nowym sprzęcie wypatrzył u mnie 2 milimetrowy pęcherzyk ciążowy - byłam wtedy dokładnie w 33 dniu cyklu, 7 dni po spodziewanej miesiączce. Jestem pewna że przy tym usg które miał wcześniej nie widziałby tego pęcherzyka.

Poczekaj jeszcze tydzień, dwa a na pewno będzie widać już dużo więcej :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

netii pisze:
Mój ginekolog na bardzo dobrym, nowym sprzęcie wypatrzył u mnie 2 milimetrowy pęcherzyk ciążowy - byłam wtedy dokładnie w 33 dniu cyklu, 7 dni po spodziewanej miesiączce. Jestem pewna że przy tym usg które miał wcześniej nie widziałby tego pęcherzyka.

Dokładnie, bardzo dużo zależy od sprzętu i wprawy lekarza, u mnie już pod koniec 5 tygodnia czy na początku 6 było widać bijące serduszko :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ania000, ja w 5 tygodniu i 4 dniu ciąży widziałam 2,7 milimetrowy zarodek i widziałam jego bijące serce i słyszałam je! Nawet ginekolog był zaskoczony, bo nie przypuszczał, że uda się je usłyszeć :) Ale sprzęt ma naprawdę wypasiony :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Zgadza sie, wiedzialam,ze mam owulacje, bo byl monitoring.

Straszne mi mysli do glowy przychodza typu ciaza pozamaciczna itp...na dodatek mialam dosc dlugie plamienie implantacyjne ( od 26-29 marca,czyli ok3-4dni-oczywiscie jesli to bylo plamienie impl), ale na szczescie nie mam juz krwawien. Teraz bede brac luteine dopochwowa na wszelki (tak mi lekarz kazal).

Dzis z tej desperacji poszlam zrobic sobie badania na beta i progesteron prywatnie.

Bede informowac was na biezaco, zeby moj przypadek i innym mogl pomoc.

Buzka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

shimea pisze:
Dzis z tej desperacji poszlam zrobic sobie badania na beta i progesteron prywatnie.

Jak już zrobiłaś bete to pamiętaj aby ją powtórzyć w piątek, bo takie jednorazowe badanie nic Ci nie powie ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Opiszę swoją historię. Ostatnia miesiączka 18 luty 2012. W tym cyklu współżyliśmy z mężem jeden raz 29 lutego. Cykle mam 28-31 dniowe, jeden cykl miał nawet 32 dni. Mam 30 lat i 3 miesiące. Teraz nie wiem czy mieć choć cień nadziei poza tym strasznie boję się zabiegu...

Tydzień temu byłam na USG i pęcherzyk 14 mm 5/6 tydzień i nie widać zarodka, wczoraj byłam na USG i pęcherzyk 21 mm, a zarodka brak.

Diagnoza na 80% puste jajo. Beta HCG z 27.03 8200 z 29.03 9700. Mam czekać tydzień i jak nic to zabieg. Jestem załamana i zrozpaczona i w nic już nie wierzę.... Czy jest choć cień szansy....Nie wiem co robić, nie wiem co myśleć, ciągle płaczę... Boję się zabiegu boję się kolejnego dnia.

Dziwne bo nie plamię, a tempka nie spada tak jak po owulacji, ale to podobno tylko trofoblast, a nie zarodek daje takie objawy, że wydaje się mojemu organizmowi, że jestem w ciąży...

Jak to wszystko przetrwać????

Jestem z Wawy błagam pomóżcie do kogo iść.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

stardusts jeżeli jajo naprawdę jest puste to żaden lekarz już nic nie pomorze.
pozostaje ci niestety czekać, tak jak powiedział lekarz -za tydzien idź na kolejne usg, wtedy będzie wszystko jasne :?

Zadża się czasem, że zarodek pokazuje się z opóźnieniem, ale są to naprawdę sporadyczne przypadki.

Trzymaj się.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: update

Hej dziewczyny!

Obiecalam poinformowac, co sie stalo z tym moim pecherzykiem, zeby sluzylo przyszlym pokoleniom :-) wiec informuje.

Dzis nie wytrzymalam i poszlam do innego lekarza. I dobrze zrobilam. Kropeczka juz byla,lekarz sie smial, ze tak wczesnie to cud w ogole cokolwiek zobaczyc, bo okazalo sie, ze dzis dokladnie jestem w 4,6tyg, a nie w piatym. Czyli jak pierwszy raz robilam usg to bylam w 4,4tyg.

Poza tym betka tez wskazuje na koniec 4tego/poczatek 5tego.

Jedynie,czego nie potrafil mi dobrze powiedziec, to czy progesteron 38 to w normie, bo nie podali norm laboratoryjnych, ale na wszelki kazal dalej stosowac luteinke.

Tak wlasne przy okazji, wiecie jakie sa normy dla progesteronu w 4-5tyg?

Buzka dla wszystkich!!!

:lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Re: update
Awatar użytkownika

shimea pisze:

Dzis nie wytrzymalam i poszlam do innego lekarza. I dobrze zrobilam. Kropeczka juz byla,lekarz sie smial, ze tak wczesnie to cud w ogole cokolwiek zobaczyc, bo okazalo sie, ze dzis dokladnie jestem w 4,6tyg, a nie w piatym. Czyli jak pierwszy raz robilam usg to bylam w 4,4tyg.

Super, gratuluję :D a 4,4 czy 4,6 tyg to już 5 tydzień ciąży ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To ja juz nie wiem co myslec o tych tygodniach :-)
Nic to, uzbrajam sie w cierpliwosc i co ma byc to bedzie!
Buzka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No niestety byłam wczoraj na niezależnym USG i u drugiego lekarza i w czw zabieg.

Diagnoza puste jajo płodowe nie widać nic, nawet pęcherzyka żółtkowego, a co dopiero zarodka, tylko 25mm czarnego nic. Zabieg trzeba zrobić bo się sama nie oczyszczę, a trzeba zadbać o kolejne ciąże, żeby nic nie zostało..

Podobno 1/4 ciąż się tak kończy i jak zawsze trafiło na mnie.... Bo moje koleżanki wszystkie happy mamy.. Miałabym może nadzieję, ale to koniec 7 tc, więc już raczej nic się nie pojawi. W czw o 10 mam być w Praskim.

Moja rada jest taka, jeśli pęcherzyk jest duży ok 16-20mm i kompletnie nic nie widać i beta słabo rośnie, to raczej nic z tego nie będzie. Przy mniejszych pęcherzykach i dobrej becie zawsze trzeba mieć nadzieję bo może ciąża jest po prostu młodsza.

Nie plamię, mam objawy ciąży, a tempka nie spada...A i tak nic...

Dzięki za wsparcie i odpowiedzi :*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Stardust, bardzo mi przykro, naprawde...

Niestety mnie jeszcze ten stres czeka :-( ale staram sie pozytywnie myslec, choc stresuje sie bardzo, nie spie po nocach, dzis sie budzilam myslac, ze mnie cos boli, a nie bolalo...

Pozdrawiam serdecznie, trzymaj sie cieplo i nie poddawaj sie!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jestem już po zabiegu 12.04.2012 o 20:10 straciłam i pożegnałam moje maleństwo w 8 tygodniu ciąży. Trudno żyć dalej...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

stardusts pisze:
Jestem już po zabiegu 12.04.2012 o 20:10 straciłam i pożegnałam moje maleństwo w 8 tygodniu ciąży. Trudno żyć dalej...

głowa do góry, też miałam tak jak Ty , pierwsza ciąża pusty pęcherzyk , teraz jestem mamą 10 letniej Wiktorii i w po 10 latach w 9 tygodniu ciąży ,pozdrawiam i cierpliwości zajdziesz w kolejną ciąże tylko musisz wyluzować i się odstresować pozdrawiam , życzę Ci wymarzonego dzidziusia .

Offline Wyświetl profil  

Dzień dobry,
2o czerwca zrobiłam test dwie kreski, byłam wniebowzięta, staramy się o dziecko prawie rok.
Mamy córeczkę niespełna 4 latka z nią też tak łatwo zajść nie było, dlatego tak wyczekiwałam dwóch kresek tym razem.
Wczoraj tj. 26 czerwca byłam na USG według liczenia od dnia ostatniej miesiączki mam 5tydz, widać pęcherzyk ale nie widać zarodka, nie słychać echa żadnego, lekarz zaprosił mnie za tydzień na kolejne badanie jednak wspomniał też że, może być tak że będzie 'pusta ciąża', czym po prostu mnie załamał.
Nie wiem przez ten tydzień chyba się wykończę.
Mam też 'dużo ciałka' lekarz stwierdził że to też ma wpływ na widoczność w tak wczesnej ciąży ale echo by było słychać.
Dopiero rano jak zaczęłam myśleć intensywnie nad 'fasolką' dotRał do mnie fakt że ok 28 maja robiłam test który był negatywny, 1 dzień ostatniej miesiączki 16 maj. Przyjmuję że ciąża rozpoczęła się na początku czerwca więc możliwe iz ma dopiero 4tydz, co trochę mnie podnosi na duchu że faktycznie może za wcześnie na widoczność zarodka.
Powiedzcie mi czy łudzę się czy mam nadzieję czy nie?
W środę mam kolejne usg, poformuje o teście negatywnym z maja niech lekarz też się wypowie, nie chcę myśleć negatywnie zbyt długo czekałam na ten moment :|

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Bazia wiek ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej @, więc dzisiaj zaczynasz 6 tc...
jak długie masz cykle?
zdarza się, że w 5 tc nie widać serduszka, więc spokojnie czekaj i trzymam kciuki :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]