Dzisiaj jest wt kwie 28, 2026 9:30 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża bliźniacza

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496 ... 1562  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Ewela dzięki, juz się zastanawiałam czy nie wertować :wink:

No to mieli niespodziankę :aa:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hehe fajna historia :)
U mne od początku wiadomo było że panowie
poza tym co tydzień miałam usg więc zawsze mi to potwierdzali.
Ja w 29 tyg ciąży też wstawałam niezliczone ilości razy do ubikacji, przy czym prawie turlałam się z łóżka mój mąż to śmiał się ze mnie.
Tak sobie właśnie myślę że wg. mojego terminu właśnie powinnam rodic na dniach, a moi chłopcy mają już półtora miesiąca i zaczynają rozrabiać.
Nie chcą spać wiercą sie po jedzeniu marudzą budzą się nawzajem.
U was też tak było??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cześć dziewczyny! Jeszcze tu nie pisałam więc witam serdecznie! Jestem świeżą mamą dwóch cudnych dziewczynek.

zuza1980: moje malichy są w podobnym wieku co Twoje i też właśnie zaczęły spać w osobnych łóżeczkach, bo się budziły wzajemnie, rączkami machają, krzyczą sobie do uszu:)
No i wieczorami bardzo marudzą, ciężko mi je do snu ułożyć.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Różowoniebieska- gratulacje dziewczynek. I mamy kolejna Ślązaczkę w gronie oj u was to w bliźniaki obradza :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witajcie!
Ile tu się wydarzyło :) Gratulacje dla wszystkim mam :)
Chciałam się pochwalić, że i my jesteśmy już w domku :)
tylko powiedzcie mi jak wstawia się tutaj zdjęcia albo odeślijcie mnie do jakiegoś linku :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

martusia89b: serdecznie gratuluję!!! ile ważyli Twoi chłopcy jak się urodzli?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny?
Od rana dokucza mi bol jajnikow (moze to bol podbrzusza tylko ja mam takie odczucie) i kregoslupa, kiedy sie nasila to nasilaja sie tez skurcze , przestaje calkiem , i za jakis czas znowu zaczyna... pomozcie mi , bo nie wiem co robic z tym ..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mhh może masz po prostu skurcze jak nie wiesz to najlepiej skonsultować sie z lekarzem bądź udać sie do szpiatla, zawsze będziesz spokojniejsza tam zrobia ci ktg i inne badania. Wiem że ból kręgosłupa ma zwiazek z porodem, ale lekarzem nie jestem strasznie dawno rodziłam :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam na wtorek do lekarza , zastanawiam sie czy czekac , moze zobacze co noc mi powie:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Martusia - super :)
Zdjęcia ja wgrywam fotosik.pl - tylko albo sobie tam załóż konto, albo zapisuj linki do wykasowania zdjęć (na przyszłość)

Asiiunia wiesz to może być nic i po prostu Ci dokuczają już maluszki :)
Ale wszytskie porody wcześniacze zaczynają sie bólami krzyzowymi - mnie bolało tak, że usiąść nie mogłam :? przez 2 dni mi tak po prostu pobolewało - a 3 dnia zaczęło się regularnie no i się Bąki urodziły :)
Warto sprawdzić - bliźniaczej mamy nikt nie odeśle bez kontroli :)

Różowoniebieska gratulujemy :)

pokażcie jakieś świeżaki nam tutaj, bo my głodne takich widoków :twisted:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Asiunia- i jak tam ????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

zuza moi oczywiście też budzili się nawzajem, ale trochę później na szczęście. My jak chłopcy mieli ok 7 miesięcy wpadliśmy na pomysł, żeby spać osobno, ja z jednym w sypialni a m. z drugim w pokoju obok i jak się okazało strzał w dziesiątkę, w ciągu miesiąca zaczęli przesypiać całe noce bez nocnych butli :) a tak to potrafili nawet 3 razy jeść. i spaliśmy tak przez rok ;)

różowoniebieska witam nową podwójną mamę :D

asiiunia najlepiej każdy niepokój konsultować z lekarzem, ja zawsze jak mnie coś zaniepokoiło to dzwoniłam do swojego lekarza, miałam w razie czego nawet nr kom. i mogłam dzwonić w nocy do niego. Może tylko 3 razy wytrwałam do umówionego terminu wizyty a tak to zawsze wczesniej, straszna panikara byłam, ale jak się okazało słusznie. Jak mój lekarz mówi
"lepiej zadzwonić niepotrzebnie 10 razy niż o jeden raz za późno"

martusia no to czekamy na zdjęcia :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuję za miłe powitanie!
A oto nasze Skarbeczki:
Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Różowoniebieska cudne te Twoje dziewczyny! Nie można oczu oderwać od nich:)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ewela dzięki za przypomnienie historii Poohi :D wertowanie forum trochę by mi zajęło :) ale niespodziankę mieli!!!
U mnie cały czas jakoś niewyraźnie widać, albo ta moja Pani doktor ma sprzęt nie najlepszej jakości. Długo wczoraj robiła mi USG. Uznała, że chyba dwie dziewczynki, ale pewności nie ma. Także na 100%okaże się przy porodzie :) Maluszki ważą 384g i 379g :D

Różowoniebieska kochane są Twoje dziewczynki :P Gratulacje!

Tak zastanawiam się na przyszłość jakie łóżeczko kupić dla dzieci.To takie żeby spały razem nie jest dobrym rozwiązaniem?

I jeszcze jedno pytanko, kiedy miałyście przygotowaną już wyprawkę do szpitala? najbardziej boję się tego, żę np będę rodzić szybciej, a nic nie będę miała kupione.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A oto moi chłopcy :)
Kubuś ważył 2130g i mierzył 47cm a Maciuś 2200g i mierzył 48cm :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

martusia89b: Chłopcy cudni! Gratulacje serdeczne! Mam nadzieję, że w miarę dobrze się już czujesz. Powodzenia!

Ewelina27:
co do łóżeczka to wiele zależy od dzieciaczków, a tego nie przewidzisz. Nie wiadomo, czy nie będą się budzić nawzajem, na przykład nadmierną gestykulacją:) Zresztą budzi ich też krzyk drugiego malca, nie na początku, ale u mnie na przykład już jak miały 3 tygodnie zaczęło im to przeszkadzać. Poza tym gdy będą spały osobno będziesz spokojniejsza, że nie wsadzą sobie wzajemnie paluchów do oczu, czy nie będą się przepychać jak będą troszkę większe.

Jeśli chodzi o wyprawkę do szpitala to ja się też bałam,że nie zdąże kupić, a okazało się niepotrzebnie. Zadzwoniłam na oddział neonatologii i położna powiedziała, że trzeba mieć tylko pampersy i chusteczki nawilżane, resztę (ciuszki, kosmetyki, kocyki itd.) zapewnia szpital. Dopiero na wyjście ze szpitala miałam swoje rzeczy.Dlatego jeśli jeszcze nie dzwoniłaś to zadzwoń i będziesz spokojniejsza. I nie sugeruj się tym co ktoś ci mówi o wyprawce bo to się zmienia. Najlepiej szukać informacji u źródła.
Ja miałam rzeczy dla siebie i dla maluchów przygotowane w 36tc.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

martusia super kawalerowie!

rózowoniebieska a Twoje panny jakie juz duże sie wydają na tych zdjęciach, jednojajowe sa czy nie?

Ewelina łóżeczka to myślę, że jakie chcesz (jakie Ci się podobają) na początku wiadomo można mieć jedno bo się zmieszczą ale jak zaczną się nawzajem budzić to trzeba będzie rozdzielić :lol:

Ja nie wyobrażałam sobie że tak wcześnie urodzę (w 31tc) i nie miałam prawie nic kupione, dopiero jak chłopcy sie urodzili to wtedy wszystko kupowaliśmy, do szpitala nawet pieluch nie trzeba było swoich dawać, więc dopiero na wyjście swoje ciuszki :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam podwojne mamusie. Jestem w 30 tc czekam na dwoch chlopcow. Jestem przerazona jak to bedzie mam juz 3 letnia corcie. I pomyslalam sobie ze fajnie podzielic sie moimi obawami z mamami ktore tez przez to przechodza badz przeszly. :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kasiulka witaj w gronie podwójnych Mamusiek ;)
Po pierwsze - jak najdłużej się da pochodź z brzuchem, nawet jeśli będzie Ci cieżko to łatwiej jest jak się po porodzie ma dzieciaki w domu a nie trzeba ich odwiedzać w szpitalu. Poza tym wczesny poród często niesie za sobą różne powikłania więc oszczędzaj się, w domu przy córeczce niezbędne minimum a resztę niech pomoże rodzina ;)
Po drugie - nie jest tak źle jak by się mogło wydawać. Dla mnie najtrudniejsze były pierwsze trzy miesiące zanim dziewczynki nie uregulowały sobie rytmu dnia i nie nauczyły się mniej więcej jednocześnie spać i czuwać ;) Potem już z każdym miesiącem jest łatwiej. Ja do pomocy nie miałam nikogo poza mężem. Niby wracał z pracy późnym popołudniem ale np. rano wychodząc do pracy kupował nam świeże pieczywo (mamy piekarnię blisko czynną już od 5 rano), wynosił śmieci (zwłaszcza pieluchy bo tego to było sporo!), często po drodze z pracy robił zakupy gdzieś w hipermarkecie. Po prostu trzeba się zorganizować.
Po trzecie - czas z dwójką maluszków leci tak szybko, że człowiek potem uświadamia sobie, że nie zdażył się nacieszyć a dzieciaki już przeszły kolejny skok rozwojowy i już nie są tymi delikatnymi noworodkami tylko zmieniają się w słodkie bobaski, które za chwilę zaczynają pełzać, chodzić, mówić...

martusia chłopcy przecudni! Takie małe okruszki...

Ewelina ja wyprawkę kompletowałam już od połowy ciąży po trochu, zwłaszcza, że my dopiero w 20tc dowiedzielismy się, że to będą bliźniaki ;) Łóżeczko najpierw mieliśmy jedno i dziewczynki spały razem, najpierw obok siebie wzdłuż, potem w poprzek, potem nóżkami do siebie i gdzieś koło 3ms wstawiliśmy drugie łóżeczko. Mamy jedno turystyczne a drugie drewniane bo Beti nie umie spać w turystycznym. Zaletą turystycznego jest to, że nie ma szczebelek a moje dziewczyny bardzo wędrowały po łóżeczku więc w tym drewnianym musiałam mieć długo pozakładane ochraniacze a i teraz nieraz się główką gdzieś stuknie. Z turystycznego smoczek czy maskotka nie wypadnie ale za to żeby pogłaskać czy choćby potrzymać za rączkę to trzeba się przechylać, w drewnianym włożysz rękę przez szczebelki. Drewniane łatwiej umyć, fajnie jak ma szufladę pod spodem to schowasz wiele nieużywanych rzeczy tam np. zapas pieluch. Turystyczne znów złożysz i pojedziesz z nim wszędzie. Tylko koniecznie do turystycznego trzeba dokupić materacyk bo te z łóżeczka są dość twarde.

różowoniebieska - skąd Twój nick? Miała być parka..? Witaj ;) Gdzie mieszkasz na Śląsku? Jest nas tu trochę mam, na wiosnę albo w lecie pewnie będziemy się gdzieś spotykać, może uda Wam się też przyjechać?

Asiunia i jak tam? Dotrwałaś do wizyty czy jednak wcześniej poszłaś? Pisz bo się martwimy! Takie bóle na tym etapie mogą oznaczać wiele...

zuza oj tak, u nas też był ten etap, problemy ze spaniem, marudzenie, ile razy ja obiad robiłam jedną nogą kołysając wózek który ledwo się w kuchni mieścił... Mija, za jakiś czas zaczną się bardziej rozglądać, zajmą się zabawką powieszoną nad główką, będą próbowali ją chwytać, zmęczą się to i lepiej będą spać... Ja po 3 ms odczułam sporą ulgę, wczesniej to było jak poligon ;) Ciągle coś i nigdy nie wiadomo było co ;)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31237 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1490, 1491, 1492, 1493, 1494, 1495, 1496 ... 1562  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża bliźniacza

Strefa czasowa UTC [letni]