Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:32 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Już po. Wydaje mi sie ze znieczulenia jej nie podawali. przy drugim razie zaczela troszke plakac ale juz zasnela i spi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Żabko to dobrze że już po wszystkim :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

ulcio pisze:
pamiętaj po podcięciu aby rozpocząć ćwiczenia (napisze ci jak to robić) by więdzidełko nie przyrosło ponownie

czy mogę prosić o te ćwiczenia?
Nie chciałabym by Maja to ponownie przechodziła
mój e-mail
joannat2@wp.pl
z góry wielkie dzięki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Żabko ćwiczenia poszły na meila ale najlepiej by było jakbyś się udała do logopedy i on pokazał by ci te ćwiczenia bo to co ja napisałam musisz jeszcze umieć zrobić :)

trzymam kciuki za Ciebie i Maje

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam, mój synek skończył rok. Jakiś czas temu zauważyłam, że ma właśnie języczek w kształcie serca, w przeciwieństwie do siostry bliźniaczki. Wyczytałam, że to może być krótkie wędzidełko. Za radą pediatry odłożyliśmy wizytę u specjalisty :/ Uznałam jednak, że nie ma na co dłużej czekać i chcę go chociaż skonsultować, w środę idzemy do laryngologa. Pediatra powiedziała, że wędzidełko zaczęło się samo nadrywać. Proszę o info czy taki stan rzeczy może uchronić nas przed zabiegiem, czy może nie ma na co czekać. Proszę również podpowiedzieć na co zwrócić uwagę u laryngologa, o co zapytać, jakie info przygotować żeby wizyta była jak najbardziej owocna...bo samotna wyprawa z rocznymi bliźniakami do przychodni przyszpitalnej to niezłe wyzwanie :)
Będę wdzięczna za odpowiedź i rady.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Makrelo

ciężko mi powiedzieć czy wędzidełko jest na tyle skrócone że wymaga podcięcia nie widząc malucha - jeśli synek ma problem w wyciąganiu języka do przodu na brodę, kierowania go do kącików ust czy unoszenia do góry np. oblizywanie wargi to raczej trzeba to wędzidełko podciąć
ale nic się nie martw nie jest to trudny zabieg a im szybciej się go wykona tym można uniknąć złego przyzwyczajenia dziecka do nieprawidłowej wymowy i nieprawidłowego układania języka

laryngologa zapytaj czy wg jego opinii wędzidełko należy podciąć - jeśli powie że tak zapytaj jak wykonywany jest ten zabieg laserowo, czy normalnie skalpelem czy nożyczkami chirurgicznymi
czy on go wykonuje czy chirurg czy dziecko dostaje znieczulenie jeśli tak to jakie ogólne czy miejscowe
jeśli trafisz na fajnego lekarza to Ci odpowie na pytania i przygotuje na wizytę jeśli nie to może się zdarzyć że na żywca i od razu maluchowi podetną wędzidełko
jedno jest ważne na zapas nic się nie martw jak zaczniesz się stresować maluch zaraz wyczuje że coś się dzieje i nie będzie grzecznie siedział u pana dr a po drugie zaraz po podcięciu może troszkę boleć więc podaj małemu zimne napoje do picia chłodne jogurty można psikać tantum verde
i najważniejsze zaraz po podcięciu trzeba rozpocząć ćwiczenia pionizacji języka w przeciwnym razie dziecko zabieg może czekać ponownie

jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Ne jestem w stanie wyegzekwować wysunięcia języka, a tym bardziej skierowania go do kącików. Na pewno "pracuje" nim słabiej niż siostra. Oblizuje jednak usteczka, ale z tego co zaobserwowałam to do kącików raczej nie sięga :roll: No zobaczymy co powie specjalista....
I jeszcze jedno pytanie, czy jeśli dr nie zaleci przycięcia, a problem jednak jest..to czy są jakieś ćwiczenia, które możemy sobie w domu robić, żeby pomóc małemu, choć nie bardzo potrafię to sobie wyobrazić. A może dodatkowo skonsultować się z logopedą? Nie mamy na razie kłopotów z jedzeniem, mały mówi podstawowe sylaby...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

wystaw sama język na brodę mówiąc piesek wychodzi ze swojej budy i poproś synka żeby zrobił tak samo
powiedz małemu że idzie wąż raz w lewo raz w prawo -dotknij czubkiem języka do kącików
możesz jeszcze posmarować czymś czym lubi te kąciki i wargi np. jogurt, dżem nutella i powiedz że jest małym kotkiem który oblizuje pyszczek zobacz jak synek wysoko da radę wyciągnąć język jak nie potrafi wykonać tych ćwiczeń tzn że wędzidełko jest skrócone

poczekaj na konsultacje u laryngologa w zależności co powie powiem Ci co dalej czy iść do logopedy albo jaki ćwiczenia robić :)

powodzenia na wizycie !!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wielkie dzięki, odezwę się w środę :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ulcio Ty znasz moja historie. prosze o kolejna rade.Kubus nie jest chetny do cwiczen i boje sie strasznie, zeby efekt zabiegu nie byl zniweczony. Czy cwiczenie raz dziennie wystarczy? mowie mu zeby wyciagal mocno jezyczek,robi jaszczurke,konika, dotyka kacikow, sama podnosze i hustam mu jezyczek łopatką, choc zauwazylam, ze zaczal troszke sam podnosic go do gornego podniebienia. smarowanie buzki nie wchodzi w gre, bo nie lubi tego. jak dam serek na talerzyk do albo pakuje do niego nos albo brode. ciezko jest namowic dwulatka co wspolpracy jak nie ma ochoty:-(
nie wiem kiedy bedziemy znowu w Polsce, musze sobie jakos sama radzic:-(
gdyby nie ci angielscy znachorzy zaoszczedzilibysmy duzo łez!!!
doradz prosze cos madrego albo choc pocieszajacego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam, my po wizycie. Dr stwierdził, że lepiej podciąć błonkę. Robią to w znieczuleniu miejscowym nożyczkami. Zabieg miał być już w ten wtorek, niestety wyniki krzepliwości nie są zadowalające :( mamy powtórzyć za 2-3 tygodnie, a zabieg przełożony na połowę grudnia. Mówił też, że po zabiegu nie będzie konieczna żadna "rehabilitacja" czy ćwiczenia...co o tym myślicie?? Synek skończył rok...pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

makrela moj synek mial w pazdzierniku ten zabieb, w znieczuleniu miejscowym. wczesniej nie mial robionych rzadnych badan na krzepliwosc.pediatra Ci kazala? zabieg robiono w prywatnym gab stomatologicznym, bo tam nam polecila logopeda. wedzidelko przecinala malym skalpelem.synek plakal tylko przy zastrzyku znieczulajacym i jak mu dretwialo.potem juz bylo ok, rana prawie nie krwawila, mial wlozony na chwile gazik. w drodze powrotnej do domku juz sie smial i nawijal z babcia. trzeba ruszac jezyczek zeby sie nie zroslo, bo to sie bardzo szybko goi. dobrze ze Twoj synek jest jeszcze maly, ominie Cie moze problem z niegryzieniem stalych pokarmow.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

MamoKubusia

jak ćwiczycie raz dziennie kilka minut to nie obawiaj się nic złego się nie stanie, a zamiast mówić małemu, że ma ćwiczyć po prostu się z nim baw
np. zamiast zlizywać sos kup kolorową posypkę do ciastek i przy okazji robienia pierniczków poproś by języczkiem pozlizywał
daj mu kawałek żelka albo mamby żeby próbował to dotknąć językiem
wszystkie ćwiczenia oblizywanie, wyciąganie języka róbcie jako zabawe możesz wziąć zabawki i nich one robią :) np. koniki jadą, jaszczurka pełza, kotek oblizuje buzie itd.
uszka do góry !!!

Makrela o badaniach na krzepliwość to pierwsze słyszę, a co do braku konieczności ćwiczeń to się z tym lekarzem nie zgodzę - ćwiczenia są konieczne ale nie jest to typowa rehabilitacja tylko po prostu poprzez zabawę usprawnianie języka :) czyli takie pomysły o których pisze MamaKubusia

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mamakubusia w naszym mieście podobno nie zrobi się tego prywatnie, tylko w dziecięcym szpitalu. Badania zlecił laryngolog z tegoż szpitala na wizycie. Miałam wrażenie, że to standard i w sumie nawet mnie to nie zdziwiło :roll:

ulcio to po wszytskim pozwolę sobie poprpsić o ćwiczenia dla Malego :) Już się bolesnie przekonałam o tym, że nie można ufać specjalistom w 100%...w dzisiejszych czasach musimy być trochę lekarzami...neistety :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie,
podnoszę wątek. Nie zrobiliśmy tego zabiegu, logopeda powiedziała, że da się wyćwiczyć. Niestety, nie udało się, minęły dwa latka, a ciągle malutka nie mówi "L".
Idziemy na zabieg. Żałuję, że nie zrobiłam tego wtedy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

ignisfatuus

pamiętaj teraz, że po podcięciu wędzidełka musicie rozpocząć ćwiczenia !!! bo samo podcięcie nic nie da jeśli logopeda nie zalecił Wam ani nie pokazał żadnych ćwiczeń napisz to chętnie Ci pomogę

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj, dostaliśmy ćwiczenia do głoski L i R. Czy to jest ok po podcięciu wędzidełka? Czy to musza być specjalne ćiwczenia?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

hmm nie wiem jakie ćwiczenia dostaliście ale jeśli córeczka nie mówi L to po co dostałyście ćwiczenia na R ?

macie pokazane jak masować ?

postaraj się napisać co macie ćwiczyć, a ja Ci powiem, czy dobrze ćwiczenia macie dobrane

w jakim wieku jest córeczka ?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Logopedka dała ogólne ćwiczenia, bo powiedziała, że wszystkie głoski da się wyćwiczyć bez zabiegu. O masowaniu języczka nic nie ma. Jeśli możesz mi wysłać jakieś ćwiczenia o masowaniu to jestem bardzo wdzięczna i podaję maila: sloiczki@gmail.com

Dziękuję za pomoc:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Piszę jeszcze raz, bo funkcja "zmień" nie działa - córeczka w grudniu skończyła 4 lata.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]