Dzisiaj jest ndz kwie 26, 2026 6:00 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Czy wychowawczy i L4 może się trochę zazębić? Bo trochę ciężko tak wszystko załatwić "na styk".

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

na wychowawczym nie można być na L4
ja miałam wychowawczy do 31 sierpnia, a L4 miałam od 1 września

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wiem, że okres który się będzie zazębiał nie będzie płatny. Ale na necie znalazłam przykład że tak może być. Chciałam to potwierdzić. Już jestem głupia z tego a do PIPu nie chce dzwonić :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

to nie chodzi o zazębianie, ale Ty będąc na wychowawczym - to na zdrowy rozum - nie masz prawa wziąć L4 bo nie pracujesz ! L4 bierze pracownik pracujący ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam mam pytanie

jestem teraz na urlopie wychowawczym bezpłatnym moj macierzynski skonczył sie w kweitniu dokładnie 15 2008 roku potem mialam urlop chyba 26 dni i wychowawczy i teraz pytanie do kiedy mniej wiecej bede miała wychowaczy jesli przyznano mi do razu cały(3lata)czy do maja 2011 roku?

i co jesli miałam umowe na czas okreslony tzn do 31.12.2009 roku a zaszłabym teraz w ciąze to czy moge dac podanie o przerwanie wychowaczego i przejscie na l4???

czy moze szefowa mnie wtedy odrazu zwolnic czy umowa sie wtedy automatycznie przedłuzy??

i jesli nie zaszłabym w ciąze to czy moja umowa po wykorzystaniu wychowawczego automatycznie wygasa??

przepraszam ze tak gwatmam ale u mnie nie ma kadrowe jest tylko szefowa u wszytko jest tajemnicą

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

GABUNIA*** pisze:
witam mam pytanie

jestem teraz na urlopie wychowawczym bezpłatnym moj macierzynski skonczył sie w kweitniu dokładnie 15 2008 roku potem mialam urlop chyba 26 dni i wychowawczy i teraz pytanie do kiedy mniej wiecej bede miała wychowaczy jesli przyznano mi do razu cały(3lata)czy do maja 2011 roku?

i co jesli miałam umowe na czas okreslony tzn do 31.12.2009 roku a zaszłabym teraz w ciąze to czy moge dac podanie o przerwanie wychowaczego i przejscie na l4???

czy moze szefowa mnie wtedy odrazu zwolnic czy umowa sie wtedy automatycznie przedłuzy??

i jesli nie zaszłabym w ciąze to czy moja umowa po wykorzystaniu wychowawczego automatycznie wygasa??

przepraszam ze tak gwatmam ale u mnie nie ma kadrowe jest tylko szefowa u wszytko jest tajemnicą

chyba coś pomyliłaś jak możesz być na urlopie wychowawczym jeśli nie masz już umowy. Z tego co piszesz rozwiązała się w dniu 31.12.2009

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ale wychowawczy chyba mi przedłuzył tę umowe bo szefowa wypisała mi go wiem ze na 3 lata , bo poweidziala ze ten wychowawczy mozna zawsze przerwac

jak to jest? UMOWA SIE SKONCZYLA TO WYCHOWAWCZY TEZ?

no przeciez bylam niedawno i szefowa sie mnie pytala do kiedy mam koniec tego wychowaczegobo bo ona nie ma dokumentow :evil:

ehh chyba nic sie nie dowiem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gabunia jak sama nazwa wskazuje wychowawczy to urlop. Jeżeli nie masz umowy nie możesz mieć tez urlopu.
Chyba, że szefowa popisała z Tobą kolejną umowę.
Wychowawczy nie przedłuża umowy, która wygasła.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziewczyny potrzebuje odpowiedzi,, chodzi o coś takliego, moja siostra jest na urlopie wychowawczym do 1 grudnia, dostała go na pierwsze dziecko trwa 1, 5 roku, teraz jest w ciąży pod koniec marca rodzi??powiedzcie mi jak to jest dalej?/czy moze sobie po zakonczeniu tego pierwszego wziasc na drugie dziecko??czy jak się urodzi to ten przepada i bierze się na drugie dziecko.??poradzcie !!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

wg mnie powinna przerwac ten urlop wychowawczy, dać zwolnienie L4 do dnia porodu, po tym należeć będzie się jej macierzyński. i znów może iśc na urlop wychowawczy.
jeśli spełni warunki to na pierwsze dziecko.(max. 4 części, 3 lata i do ukończenia przez dziecko 4 lat)
daj wiecej info
może być na gg 3989814

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam

Do dnia 13 czerwca 2011r mam urlop wychowawczy ( wykorzystałam pełne 3 lata ) już wiem , że będę mieć L4 gdyż jestem ponownie w ciąży i jest to ciąża wysokiego ryzyka . Mam pytanie czy 14 czerwca mam po prostu przynieść L4 czy muszę wcześniej powiadomić pracodawcę ? I jeśli np pracodawca będzie wiedział wcześniej czy może mnie zwolnić ?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

foczka ja mialam wychowawczy do 31.08 a 1 wrzesnia zanioslam L4, nie przepracowałam ani jednego dnia
zwolnić Cię nie moze, ale weź z sobą zaświadczenie o ciąży

ja swojego szefa powiadomilam miesiąc szybciej

i teraz juz wrociłam do pracy :) nie zwolnili mnie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dobra dziewczyny
czy którąś zus lub pracodawca sprawdził na ponownym L4 ciążowym po wychowawczym??
miałyście na L4 wypisane leżeć czy może chodzić, jeśli to pierwsze to czy pilnowałyście się??

ja mam umowę do sierpnia jestem na wychowawczym, umowa nie zostanie mi przedłużona jestem w drugiej ciąży, złożyłam już wniosek o skrócenie wychowawczego i powrót do pracy, pierwszego dnia zaniosę L4
ale gdybym nie przerywała wychowawczego ( pal licho kasę) to czy mi przedłużą umowę do czasu porodu czy muszę skrócić wychowawczy i zanieść L4 by mi tą umowę przedłużyli??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

ja miałam kontrolę tylko w pierwszej ciąży
potem po wychowawczym jak poszlam na L4 to już nie mialam, a miałam wpisane leżeć

z tymi kontrolami z ZUS to jest loteria

mnie nie bylo w domu jak była kontrola, pojechałam na następny dzień po dostaniu pisma do Zusu, napisalam im oświadczenie, że bylam na mierzeniu ciśnienia w przychodni bo mi puchły nogi... i OK :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

właśnie wiem, że to loteria
boję się, bo nie jestem pierwszą kobietą w mojej firmie, która tak zrobiła :?

kurcze jak bym wiedziała czy mimo wychowawczego z powodu drugiej ciąży przedłużą mi umowę do porodu to bym nie kombinowała :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej
jesli wypisałas podanie o urlop wychowawczy do dnia końca umow to ja bym zagrala tak, ze przed koncem umowy zaniosla bym zaswiadczenie od ginekologa ze jestem w ciazy powyzej 12 tygodnia i od momentu kiedy skonczy mi sie wychowawczy (czyli dzien po zakonczeniu umowy o prace) zaniosla bym zwolnienie bez zadnego bawienia sie w przerywanie wychowawczego i takie tam pierdoly. A umowe musieli by Ci przedluzyc do dnia porodu na podsatwie zaswiadczenia od ginekologa.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam.Wiem że ten temat się już tu przewija, ale jeśli ktoś się orientuje albo już tak robił to proszę o jakąś poradę javascript:emoticon('Smile')
Jestem teraz na urlopie wychowawczym, który mam jeszcze na rok czasu. Umowę mam do 2015 roku.Planujemy z mężem drugie dziecko. Z powodów finansowych, chciałabym przerwać wychowawczy, będąc już w ciąży, żeby przejść na L4 i mieć 100% wynagrodzenie, a nie 400 zł jak teraz na wychowawczym.Tego samego dnia kiedy będę miał wyznaczony powrót do pracy otrzymam stu procentowo wypowiedzenie.Więc nie przepracuję ani jednego dnia bo nie będę miała gdzie bo na moje miejsce już ktoś jest..
Moje pytania są następujące:
1. Czy jeśli w dniu powrotu będę już w ciąży to czy pracodawca nie będzie mógł mnie zwolnić? I czy jest jakieś ustalenie w którym tygodniu bądź miesiącu muszę być?
2.Czy nawet jeśli podpiszę to wypowiedzenie a za dzień czy dwa doniosę zaświadczenie to będzie musiał je cofnąć i przywrócić mnie?Bo może się tak zdarzyć że w ten dzień nie będzie lekarza, i nie będę miała zaświadczenia o ciąży.Chyba że to nic nie przeszkadza, i zaświadczenie można wystawić wcześniej?
3.Jakie wynagrodzenie będę otrzymywać?Bo to się liczy średnią z 12 miesięcy.Ja na umowie mam najniższą plus premia.I w tamtej ciąży jak byłam to miałam około 1200 zł chorobowego. Czy teraz będę miała tyle co miałam wtedy, czy to jakoś inaczej się liczy?
4.I czy w ogóle mogę od razu po przerwaniu wychowawczego złożyć L4 od ginekologa.
5.Czy ze strony Zus nie będę miała problemu że np. powróciłam do pracy żeby wyłudzić świadczenia, a mogłam do dnia porodu siedzieć na wychowawczym albo coś podobnego?
6. Czy z jakiegoś powodu pracodawca pomimo mojego wniosku o przerwanie wychowawczego może odmówić mi powrotu do pracy??Czy macie może jakiś wzór jak to najlepiej napisać?

Myślałam żeby w ogóle wrócić będąc w ciąży, wtedy nie mógł by mnie zwolnić, a ja dorobiła bym te parę miesięcy, ale nie da rady bo u nas warunki szkodliwe, i nie wolno kobietom w ciąży pracować.

Mam nadzieję że mnie nie potępicie, i że doradzicie jak to zrobić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

I czy może ktoś się orientuje... jeśli mam na umowie wynagrodzenie podstawowe najniższą plus premia, to czy jest to wynagrodzenie zmienne czy stałe?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]