Dzisiaj jest śr cze 10, 2026 5:08 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Wychowanie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Droga Marto bardzo pomoglas mi z spaniem u Alanka teraz juz jest w tym temacie super ale mam nowe pytanie :)
Chcialam zapytac od kiedy myc zabki dziecku...Alan ma juz 6 i szczerze mowiac chyba zaniedbalam troche przyzwyczajenie do mycia zabkow :oops: ...ale to dlatego ze kompletnie nie mam pojecia jak sie do tego zabrac...jaka wybrac szczoteczke...jak mu wyplukac usteczka woda no bo o pascie rzecz jasna nawet nie marze...chyba na nia za wczesnie...moge liczyc na pomoc Twoja Marto lub mam ktore juz to przerabialy...?
Z gory slicznie dziekuje :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj Misiulka :) Mój skuksik ma już 14 ząbków! Teraz jestesmy na etapie że już sam sobie myje...oczywiscie najpierw ja mu rozprowadzam szczoteczką paste po ząbkach a on już sam sobie masuje. Szczoteczki są specjalne dla dzieci , napisane jest na jaki przedzial wieku są przewidziane, zwróć uwage w drogeri... i z pastą do zębów to samo (powinna zawierać mało fluoru), można też kupić paste w aptece dla maluszków.Pasty nakładam malutkie ziarenko na szczoteczke i do buzki aż zrobi się piana , potem chwile sam , następnie szczoteczke płucze w strumieniu wody i taką mokrą do bużki i tak aż wypłucze piane z mordki. Zachęcisz go sama myjąc w tym samym czasie ząbki ,dzieciaki wszystko nasladują...wczoraj musialam zakręcic mu wałka na włosy , bo sobie kręcilam ...co za radość byla :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam też podobny problem, z tym ze mój 1,5-roczny maluch "myje" zęby, a raczej wysysa całą pastę, nie ma mowy nawet żeby "szurnął" coś konkretnie. Próbowałam sama mu poprawiać, ale skończyło się to krzykiem. Boję się że go tym zrażę i nie będzie chciał wogóle myć. Sądzę że z wiekiem i za naszym przykładem (myjemy ząbki wszyscy razem) nauczy sie.Martwi mnie natomiast to czy pasta, którą namiętnie połyka jak tylko dostanie szczoteczkę mu nie zaszkodzi???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Oj nie wyobrazam sobie za bardzo zeby Alanek sam chcial myc sobie zabki... w ogole nie wiem jak sie za to zabrac...boje sie ze bedzie duzo wrzasku i przymusu...nic...sprobuje a pozniej bede sie martwic....
Anabecker twoj karolek tylko dwa tyg mlodszy a ma juz 14 zabkow...?
Moj szkrab ma tylko 6 :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Machnełam się o dwa :oops: , ma 12, pomyliłam się...Nie martw się na zapas, dzieciaki mile zaskakują.To nic strasznego, na początek możesz dać szczoteczke do kompieli niech sam pomasuje. Ja myje ząbki od samego początku, zaczynałam myć palcem , można ciut pasty nałożyc i idzie sprawnie i szybko, gdy jest kilka ząbków. Teraz ma już cztery tylnie i nie odważe się już palcem :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

U nas tez jest problem z myciem ząbków. Natalka ma juz 5 i czas na mycie, kupilam szczoteczkę firmy Jordan taką malutką ale za chiny nie można jej namówić chociażby na włożenie szczoteczki do buzi.
Dodam ze przez jakis czas oswajałam małą z tym przyrządem, dawałam do zabawy, owszem bawic sie bawi ale zeby wsadzic do buzi niema mowy, zaraz sie wykręca i zaczyna płakać, a na siłe nic nie bede robila zeby Nati nie zrazic, bo wtedy bedzie problem na zawsze.
Poradzcie Dziewczyny co robic dalej bo bardzo sie boje zeby nie miala pruchnicy, nie dostaje słodzonych herbatek, soczków itp, ale nawet po mleku osad zostaje na ząbkach
A na pastę jest zamała bo nie umie wypluwac
Poradzcie !!!!

Obrazek
"Dziecko to czastka Nieba na ziemi"..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Wiesz ja jeszcze nie probowalam myc zabkow Alankowi ale znam go dobrze i mysle ze bedzie ten sam problem...z pasta Bron boze nawt nie probuje bo bedzie uraz do 18-stki :lol:
Dam znac jak tylko zaczne go oswajac z szczoteczka...mysle tylko jak sie w ogole do tego zabrac ale chyba zrobie wlasnie na zasadzie przykladu dam mu szczoteczke i wezme swoja i bedziemy razem myc zabki bo inaczej to go nawet nienamowie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Są specjalne pasty, nie wymagające płukania , dostępne w aptece. Aby dziecko zabezpieczyć przed pruchnicą , dentysci zalecają stosowanie preparatu z fluorem i to już od 6 miesiąca życia. Niemowlakom podaje się preparat w kropelkach a małym dzieciom pastylki do ssania.Nasza p. stomatolog nam poleciła... no i życze zdrowych ząbków :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Anabecker a podalabys mi nazwe tego preparatu...obojetne czy w kroplach czy w pascie...i chcialam zapytac czy cena tego jest bardzo kosmiczna....?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zymas fluor, nie wiem czy nazwa jest dobrze napisana bo nie mam ich w domu ...stosowałam wersje tabletkową dla Kamilki i kosztwało coś ok 20 zł, nie jestem pewna ceny , bo dawno ich nie kupowałam. Tabletke dziecko powinno ssać , nasze gryzło :roll: i nie można jej podawać po posiłku z mlekiem , ale to jest napisane w ulotce...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ząbki powinno się myć, jak tylko się pojawią pierwsze. Są szczoteczki gumowe zakładane na palec, które delikatnie masują. Często są w ogóle z pastą w komplecie. Taki komplet najlepiej kupić w aptece. Pasty są specjalne dla maluchów, bez fluoru, które i połykać można, bo dzieci nie umieją wypłukać i wypluć. Nic nie szkodzi, jeśli dziecko nie da sobie porządnie wyszczotkować, ale warto jakoś w zabawie pokombinować i chwilkę pomasować ząbki. Te pasty dla dzieci są smaczne, więc dzieci raczej nie mają obiekcji :D
Byłam z moim maluchem u dentysty na smarowaniu ząbków preparatem ochronnym. I już.
Ale nie ma co na siłę. Trzeba próbować w zabawie, podczas kąpieli, rozśmieszyć, pomasować trochę, potem dać dziecku, żeby też sobie pomamlało szczoteczkę samo

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Moj Aluń probuje sam myc...wydziera mi szczoteczke wklada bo buzi i probuje robic to co ja ze swoja...tylko kiepsko mu to idzie mysle ze zabki nie bardzo sie myja...ale nic mu nie zrobie inaczej nie da sobie umyc inaczej...lepsze to niz nic...a z pasta poki co nie probuje...za maly...za ruchliwy...nie wiem jak to nazwac...w kazym razieczuje kleske i w tym temacie i w temacie "nocnik"... :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Daj spokój nauczy się nie teraz to później, widać potrzeba mu więcej czasu...

Ja swojej już kupiłam szczoteczkę i na razie daje jej do zabawy a na zębole czekamy...
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To normalne ,że dziecko nie jest w stanie dobrze umyć zęby, znacznie ważniejszy jest nawyk do mycia ... doskonalony z biegiem czasu.Przyjdzie czas na perfekcje :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Misiulka dlaczego nie próbujesz z pastą? Nic się przecież nie stanie. Ilość taką jak groch dajesz i jedziesz ;) Nawet jak się naje, nic się nie stanie. Postaraj się w formie zabawy parę razy szurnąć synkowi po zębach i wytłumaczyć, że najpierw Ty pokażesz, jak to się robi i potem oczywiście on będzie mógł popróbować. Postaraj się być stanowcza i znaleźć sposób na to, żeby przed oddaniem mu szczoteczki, za każdym razem pogmerać mu sama trochę w buzi. Zrób AAAAA, wywal język, może będzie Cię naśladował. Przede wszystkim wyluzuj się i rób wszystko w formie zabawy, z uśmiechem. Jakąś zabawkę możesz wziąć i jej wyszczotkować zęby. Nawet jak raz uda Ci się przejechać mu szczoteczką po zębach, wychwal go pod niebiosa, że grzeczny chłopiec tak daje sobie umyć zęby.
Z moim też łatwo nie mam. Ale jestem stanowcza.
A z nocnikiem może być jeszcze za wcześnie (tyle że to odrębny temat).

A przede wszystkim KLĘSKA to bardzo brzydkie słowo i usuń je lepiej ze słownika :) Nie poddwaj się. Małymi, malusieńkimi kroczkami dochodzi się do celu z dziećmi. Zwłaszcza z dziećmi w tym wieku, bo są zbuntowane i wszystko chcą same robić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Jejku i znow masz racje Xezbethze przesadzam z wszytskim...ja juz chyba taka jestem... z tym misiem i szczotkowaniem mu zebow to swietny pomysl -sama na to bym nie wpadla a jestem pewna ze Aluniowi to sie bardzo spodoba on uwielbia takie eksperymenty ma misia zwlaszcza takiego jednego co ma walsnie zeby i jezor na wierzchu...sprobujemy na pewno wyszczotkowac temu pluszakowi jego paszcze :lol:
Paste musze jakas kupic i zoabaczymy co sie bedzie dzialo...
Jejku czy to tylko ja jestem taka zielona...nie wpadlabym na to sama...ale chyba od tego wlasnie mam was co....a kleska...nie napisze tego wiecej...macie racje dziewczynki ze ja to jakas popaprana jestem :lol: moze moj szkrab mi wybaczy.... :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Misiulka mam nadzieję, że się uda coś wskurać. Pamiętaj, żeby każdy najmniejszy sukcesik nagradzać, jakby to był doktorat przynajmniej, brawa i pochwały =) Na mojego to działa bardzo dobrze, zresztą to zdecydowanie skuteczniejsze niż negacja złych zachowań.
Może jesteś troszkę przewrażliwiona ;) ale tak mamy miewają i nie ma co się pod pręgieżem stawiać. Ja nie jestem dużo mniej zielona od Ciebie, może mam po prostu inny charakter. Ważne, że pytasz. A szkraby mają to do siebie, że szybko wybaczają :)
Trzymam kciuki za Was i za misia - oby dał radę ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Troszke z tematu (moze mi sie oberwie od moderatorow) ale jak to jest...moj Alun mial dzis taka noc ze szok...sasiedzi to chyba mysleli ze nam do ognia wpadl albo zego ze skory obdzieramy ale do rzeczy...zauwazylam calkiem chyba niechcaco ze Alanowi wychodza zabki trzonowe...
Dodam ze Alan ma dwie gorne jedynki i dolne zarowno jedynki jak i dwojki...jak to jest....czy ja sie myle i zęby nie wychodza po kolei...jakbym tylko weidziala ze moga wychodzic trzonowce...tyle sie dziecko nameczylo a ja nic nie wiedzialam...a przeciez to boli jak malo co...
Wiec co myslicie....?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zęby nie wychodzą po kolei :) Możesz więc mieć rację, że idą mu trzoniaki. A przy trzonowych boli bardziej niestety niż przy przednich. A już w ogóle jest cyrk, jak wychodzą ostatnie, pomiędzy tymi, co już wyszły :roll: Czasem jest też tak, że zęby wychodzą, wychodzą, dziąsła spuchną, a potem cisza, nie ma... i znów się zaczyna.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witajcie dołącze sie do dyskusji o ząbkach.
Kolejność wychodzenia jest mało ważna - u nas był zupelnie nie książkowo. W tej chwili synek ma 16 ząbków a ostatni wyszedł 2 miesiące temu i była to dolna dwójka.
Widzę, że niektóre z was troche sa spóżnione jeżeli chodzi o zaznajomienie dzieci ze szczoteczką do zębów.
U nas mycie zębów jest nawet 5 razy dziennie (oczywiście z pastą tylko 2x) - synek to uwielbia.
Mamy już za soba pierwsza wizyte u dentysty i za miesiąc idziemy na drugą.
Dentyści polecają elmex - dziecko nie musi umiec jej wypluwać (tego jeszcze nie opanowaliśmy)
U nas nie było problemu z zaprzyjaźnieniem sie ze szczoteczką dlatego ze służyła do zabawy już od 6 miesiąca życia - silikonowa do dziąsełek(choć pierwszy ząbek pojawił sie dopiero 2 tygodnie przed pierwszymi urodzinami)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Wychowanie

Strefa czasowa UTC [letni]