Dzisiaj jest ndz kwie 26, 2026 10:07 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: co zrobić?

witam, dowiedziałam się 2 dni temu, że jestem w ciąży. nie byłam jeszcze u lekarza, gdyż jest to wczesna ciąża i wybieram się dopiero za około tydzień, aby była już "wykrywalna" przez lekarza. pracuję w warunkach nie sprzyjających ciąży- są to szkodliwe substancje, na hali jest duszno, i gorąco, praca jest cały czas na stojąco, oczywiście praca fizyczna i na 3 zmiany- więc i nocki, oraz nadgodziny (nadgodziny co prawda nie obowiązkowe). Na razie nie mam żadnych większych dolegliwości, tylko lekkie mdłości, puchnięcie stóp (straszny ból stóp, i łydek od stania) i uderzenia gorąca, czuję większe zmęczenie i senność. oczywiście od razu po wizycie u lekarza jeśli potwierdzi ciążę mam zamiar iść na l4, ale co do tego momentu? z moich obliczeń wynika że od implantacji minęły równo 2 tygodnie, czyli jest to ciąża 2-tygodniowa. lekarz z tego co wiem wykrywa ciążę 4-5 tygodniową. nie wiem czy powiedzieć w pracy o ciąży, nie mam jeszcze żadnego zaświadczenia o niej. czy iść do lekarza wcześniej, i poprosić o l4? czy lekarz mi je wystawi w tak wczesnej ciąży? czy mam chodzić do pracy jakby nigdy nic, i się trochę jeszcze pomęczyć? co radzicie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja osobiście poczekałabym na wizytę u ginekologa i dopiero pochwaliła się w pracy. Jak masz ciężkie warunki w pracy i się boisz o ciążę to może urlop wypoczynkowy lub iść z wizytą do rodzinnego i pogadać. On Ci też wystawi zwolnienie oczywiście będzie ono płatne 80%, ale jak masz nieciekawe warunki do pracy w ciąży to lepsze to, tym bardziej, że wizytę masz u gina za tydzień.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

tak oczywiście zrobię, nie miałam zamiaru nic mówić w pracy dopóki lekarz nie potwierdzi ciąży. mam nadzieję wielką, że jak moja ciąża zostanie potwierdzona, to dostanę l4 :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja byłam w podobnej sytuacji, praca na produkcji, warunki fatalne, substancje które mogłyby zaszkodzić Dzidzi, praca stojąca, w hałasie i na hali gdzie gorąco, tyle że ja nie miałam u siebie nocnych zmian
w momencie gdy potwierdziłam ciążę na usg, przełom 6/7 tyg. wydrukowałam sobie wszytskie informacje na temat produktów z jakimi mam do czynienia w pracy, wzięłam ze sobą do lekarza, gin przejrzała sobie to i mi bez problemu zwolnienie wystawiła
wcześniej w pracy nic nie mówiłam o ciąży , dowiedzieli się dopiero jak dostałam zwolnienie , ponieważ do pracy mam daleko, zadzwoniłam żeby zawiadomić o ciąży i zwolnieniu

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]