Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:30 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

U nas też poród rodzinny. Nie wyobrażam sobie innego, nie dałabym rady gdyby mojego faceta nie było przy mnie. Nie wyszedł nawet na chwilę, nawet do łazienki a to przeciez 11 godzin było :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Też będę przy porodzie. Nic nie płacimy. Jedynie za moją odzież ochronną, niecałe 10 zł. Przyznam się, że trochę się boję widoku zmęczonej, cierpiącej żony, ale nie odpuściłbym tych pierwszych chwil. To musi być fenomenalne przeżycie.

W oczekiwaniu na Córeczkę...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dwa porody z mężem i dwa porody za darmo...:) bez męża sobie nie wyobrazam, o nie :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

U nas drugi poród też rodzinny :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Obecnie poród rodzinny i znieczulenie zewnątrzoponowe są wyłącznie darmowe i jeśli gdzieś wymagają opłat (nie za fartuch czy kapcie) robią to niezgodnie z prawem. Nie wiem natomiast czy przypadkiem te niektóre szpitale nie zasłaniają się prawem wyboru szpitala (na zasadzie "jak nie chcesz płacić "cegiełki" idź gdzie indziej").
Mamy obecnie więcej praw niż wcześniej miały ciężarne i mamy prawo domagać się tego, co opiekujący się nami ludzie mają robić lub czego nie chcemy aby robili. Dla dziewczyn, które nie wiedzą o czym piszę polecam zapoznanie się z rozporządzeniem ministra zdrowia z 8 kwietnia tego roku (w sprawie standardów postępowania oraz procedur medycznych przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych z zakresu opieki okołoporodowej sprawowanej nad kobietą w okresie fizjologicznej ciąży, fizjologicznego porodu, połogu oraz opieki nad noworodkiem). Nie wszyscy lekarze prowadzący ciążę znają/stosują się już do niego, ale to nikogo nie zwalnia od jego przestrzegania. Położne w szpitalach są generalnie obznajomione, choć z tego co słyszałam niektóre liczą na to, że my nie.

U nas też będzie rodzinny. Czuję się spokojniejsza, bo wiem że On nie da mi zrobić "krzywdy" :wink: Znam natomiast dziewczyny, które "nie chcą mieć chłopa na sali porodowej" :lol: Kwestia indywidualna. Byliśmy już na oględzinach traktu porodowego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Deindra u nas w szpitalu kiedy zabroniono pobierania opłat za znieczulenie zlikwidowano znieczulenie na życzenie :roll:
szpital tłumaczy to tym, że nie ma pieniędzy na opłacenie dodatkowego anestezjologa, który by obsługiwał te porodu, gdzie znieczulenie nie jest konieczne...
w sumie rozumie, bo ustawa ustawą, ale nfz kasy nie dołożył...

a poród rodzinny jest za darmo, ale warunkiem jest wolna sala jednoosobowa, bo na trakt porodowy gdzie jest więcej rodzących nikt faceta nie wpuści...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No a w Kołobrzegu chcący rodzić rodzinnie mają obowiązek zapłacić za dobrowolną cegiełkę na rzecz szpitala :-\ Co więcej masz mieć dowód wpłaty, jak przyjedziesz w nocy, to mąż może opłacic na drugi dzień, ale jak w trakcie dnia, to go nie wpuszczą, dopóki tego nie zrobi. Taka przyjemność kosztuje 200 zł, ale jeśli się okaże, że będzie cesarka, to mąż już nie ma wejściana salę, tylko obserwuje przez jakieś okienko i może potrzymać malucha chwilę po cc, oczywiście, jeśli zapłacił, bo jak nie, to nawetdo tego nie ma prawa.
Ach i oczywiście szkoła rodzenia zaliczona musi być ( płatna ofkors ), problemy zaczynają się, gdy ktoś chce rodzić nie z mężem, a np. z bratową lub mamą itp., baaaardzo niechętnie, wymagają zgody ordynatora, która nie jest oczywista.
Na nasze wątpliwości co do zasadności pobierania opłat za coś, co wg prawa powinno być bezpłatnym standardem, położna w szkole rodzenia stwierdziła, że one rozumieją, ale to zarządzenie dyra szpitala, który wszystkich niechętnych do płacenia "zaprasza" na rozmowę. Nie muszę dodawać, że w 9 miesiącu nie biegnę chętnie na rozmowe z gościem, który ma pomysły typu " zakaz wstępu na teren szpitala dla służb mundurowych "
Normalnie cyrk i średniowiecze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przeraża mnie to co piszecie :shock: To jest jakiś wielki przekręt chyba :? Czy można przestrzegać rozporządzenie wtedy kiedy jest wygodne? Mnie się wydaje, że to obowiązek bezwzględny, ale fachowcem nie jestem. Gdzieś czytałam, że jeśli w szpitalu żądają opłaty za poród, płaci się, a następnie składa wniosek do nfz o zwrot (ale nie wiem czy tak to faktycznie jest sprawdzone). Jestem normalnie zbulwersowana :evil:
U mnie, a mieszkam na Śląsku, nie ma takich historii o jakichś cegiełkach (dobrowolnych ale obowiązkowych? to jakiś paradoks), mało tego, jeszcze przed wejściem rozporządzenia w moim szpitalu zewnątrz oponowe już było na żądanie i bezpłatne. Inny szpital w okolicy serwuje na żądanie gaz rozweselający, kolejny znowu oferuje poród w wodzie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Niestety ciągle niektórzy traktują szpitale jak swój własny folwark. Nie dziwię się ciężarnym, że nie chcą walczyć z wiatrakami, ja sama chcę tylko tego dnia skupić się na sobie, choć z pewnością nie powinno być tak, że lokalne dyrki ustalają sobie własne prawo. :-[

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

...zapomniałam dodać, że nie ma ZZO, bo nie ma anestezjologa, który mógłby czuwać nad rodzącą.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]