Dzisiaj jest śr maja 13, 2026 12:05 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518 ... 561  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

dachówka witaj, ja Cię pamiętam doskonale, nie zazdroszczę przeżyć, cieszę się że przypuszczenia lekarzy odnośnie upośledzenia małego się nie sprawdziły, ale to co przeszłaś to musiał być koszmar, z tego co piszesz mały intelektualnie rozwija się świetnie, a motorycznie na pewno nadgoni już niedługo:)
skoro wróciłaś do nas to nie obijaj się i pisz częściej ;)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kawke?

catie dzieki z tego co udalo mi sie dowiedziec to po kraju latac moga juz od 4 lat po swiecie od 5 wiec moj dopiero za rok moze poleciec do babci i dziadka o ile sie odwaze bo troche to stresujace :lol:

dachowka witaj, jesli masz chec sie rozgoscic i rozpisac to wyslemy ci zaproszenie na priva ;-)
Fajne ze pomimo negatywnych prognoz skonczylo sie dosc dobrze i maly swietnie sobie radzi :okk: moj nadal nie chce machac luzecza :lol:

patkad uaply hmmm, ostatnio ich nie ma :lol: jest w sam raz, jak naprawde grzeje to mlody przykryty jest tylko pielucha o 22 wrzucam go w spiworek i wietrze mu pokoj do 24 bo najgorsze sa u nas noce jesli mu za goraco, w dzien nie przeszkadza mu upal.
Trzeba jednak przyznac ze tu inny klimat i upal latwiej sie znosi za to zimno juz nie :roll: Wszystko przez wilgoc bo jak zima jest zero stopni to wierz mi ze marznie sie jak cholera jak przy -6 polsce lub wiecej :-/

minie dacie rade :-)

Mlody znowu wczoraj zaciskal usta jak mu chcialam dac jesc :roll: sam chcial ehhh i wlasnie dumam co mam dzisaj zrobic :hm:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Annxxjak to co dajesz łychę i niech się uczy ;)
Majka sama niestety je tak że pół porcji ląduje wszędzie tylko nie w buzi, ale raz dziennie pozwalam jej się pobawić

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dokladnie moja sama na koniec jedzenia domaga sie saomdzielnego jedzenia wiec daje jej lyche i heja..oczywiscie syf jest dookola ale..co tam mama posprzata :lol:

dachowka gesia skrorka mnie przeszla jak czytalam twego posta..bardzo, bardzo sie ciesze ze wszytko okazalo sie sporo przesadzone!! :D

Olenka 30+5tc, 1800 gram,43cm.
20.02.2014 9300 gram:)zaliczylismy pieknie testy rozwojowe w Dreznie!wszystko super!lobuz maly!:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

doreczka25 pisze:
Annxxjak to co dajesz łychę i niech się uczy ;)
Majka sama niestety je tak że pół porcji ląduje wszędzie tylko nie w buzi, ale raz dziennie pozwalam jej się pobawić
no powoli zaczyna sie oswajac, pozwala sobie nabic na widelca i wkladasam do buzi :lol: jak ja chce wsadzic to jest kategoryczne NIE.
Lyzka lub widelec zawsze sa obok tylko mam problem czy on prawo czy lewo reczny,jak to pozac?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Annxx- wyciąg do niego rękę z fajną zabawką i zobacz którą ręką po nią sięgnie. Tylko zabawka musi być na środku, żeby tak samo mu było sięgnąć jedną i drugą ręką. Jak chcesz być pewna to kilka razy mu tak podkładaj różne rzeczy. Prawdopodobnie w większości przypadków wyciągnie tą samą rękę. Tak mi lekarka powiedziała, jak ją o to spytałam. Acha i nie przestawiaj mu na siłę jeśli okaże się leworęczny. :D

ObrazekObrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Dzięki za miłe powitanie :D Postaram się jakoś wbić w forum na nowo :wink:
doreczka - postaram się nie obijać z pisaniem. Co do mówienia małej to trochę się nalatałam z moim bączkiem po logopedach i generalnie do 1,5 roku, a niektórzy twierdzą, że do dwóch lat nie ma powodów do zmartwień, ale wiadomo przejdźcie się niech Majeczkę poogląda co tam ma w buzi. Jak na mój gust to wszystko ok :wink:

anxx - chętnie przyjme zaproszenei na priv, wtedy bede mogła więcej pisać wz wiadomych przyczyn i jakieś fotki powrzucać. Co do samodzielnego jedzenia to jest tak, że 1/4 zjedzona, a reszka na ubraniu, a widelcem nawet go jeszcze nie uczyłam jeść. Zaczął sam jeśc jak w trakcie posiłków ja go karmiłam jedną łyżeczka, a drugą dawałam mu do rączki i w końcu zaczął naśladować, może spróbuj z Evanem. A co do lewo czy praworęczności my mamy niestety odwrotny problem mały ma aktywniejsza prawą stronę i wszystko chce robić prawa ręka, a lewa tylko do pomocy :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam,

Mam pytanko do podwójnych mam- jak to jest z podnoszeniem starszego dziecka w ciąży? Kurczę zapomniałam zapytać na wizycie a następna dopiero za miesiąc. Czy mogę dźwigać Julię np z wanny, łóżeczka, na przewijak czy do fotelika? Jak to robić bezpiecznie dla drugiej dzidzi?

ObrazekObrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej
Dachowka witaj... ciesze sie, ze synus rozwija sie dobrze! A przezycia wzmacniaja i daja wiare! na cale szczescie przed wami tylko szczesliwe dni i tego sie trzymajcie! Rehabilitacja na pewno nie jest lekka i maly nie chce za bardzo cwiczyc? Wpadaj czesto, jak najczesciej :lol:
a teraz na priva wrzucajcie foty.... ;)

POMOCY!!!!!

wczoraj wieczorem Karola miala lekko czerowa pipule. dzisiaj rano tez nic specjalnego sie nie dzialo, zaczerwieniona. A wieczorem? Masakra. Odparzona na maksa. Nie zmienialam pieluch, od okolo 2-3 miesiecy uzywamy tylko Dada, nie zmienilam kremow do smarowania. Mala lata bez pieluchy, ale jak zrobi na podloge siku wpada w histerię. Placze, krzyczy i piszczy. Sadzalam ja od 16 co chwile na nocnik zeby nie sikala po katach ale udalo jej sie tylko raz zalatwic sprawe, ktora tez skonczyla sie placzem.
na pewno ja to piecze CZYM MAM JA SMAROWAC??? Wyciagnelam clotrimazolu, sypalam ja maka ziemniaczana...ale co chwile popuszcza siku w pieluche i tez placze. Musi ja to szczypac.
Sprawdzilam jej pieluche po jakims czasie i one chyba nie chlona wilgoci, ciagle sa mokre.
Kto uzywa Dade? macie tez odczucia, ze czuc non stop wilgoc? Chyba za chwile wsiade w auto i pojade po pampersy!
w dodatku chcialam jej ulzyc i wykapac w fiolecie, ale Lolka jak zobaczyla rozowa wode wpadla w panike. Kurcze mowie wam, ona jak widzi odrobine piany tez sie nie wykapie!

co moge uzyc zeby jej ulzyc?

Podnoszenie dziecka - jak nie masz zagrozonej ciazy mozesz podnosic byle nie za czesto i nie za duzo. Kama miala 2 lata jak zaszlam w ciaze. Nosilam ja na rekach, ciagalam sanki bedac w 7-8 miesiacu ciazy. Wkladalam do wanny i znosilam ze schodow. Wszystko z umiarem.
Moja bratowa ma od poczatku zagrozona ciaze i ma kategoryczny zakaz dzwigania, pracowania a nawet nie moze za duzo chodzic. Wyjatki!
takze moim zdaniem wszystko w umierze i z glowa!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kochana ja tylko pampersow uzywam jak uzylam niemarkowych pieluszek to pupa byla hoho masakryczna...
mi wystarczylo sypanie zasypka, pudrem i na drugi dzien bylo juz prawie dobrze a na trzeci wogole super...
zreszta ja pudru do dzis po kapieli uzywam..tak na wszelki wypadek...

ale oczywiscie dziewczyny poleca pewnie sudocrem..

Olenka 30+5tc, 1800 gram,43cm.
20.02.2014 9300 gram:)zaliczylismy pieknie testy rozwojowe w Dreznie!wszystko super!lobuz maly!:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

catie mi sie zdaje ze leworeczny, dzis mu sie przygladalam i wszystko popycha paluszkiem lewej reki, jak mu dalam widelec w prawa to lewa reka podiadal.
Przedewszystkim zalezy mi by wiedziec ktora wlasnie reka ma jesc reszta nie ma znaczenia, ja tez jestem leworeczna :-)

Mozna nosic bez problemu o ile ciaza jest normalna, salma poczujesz ze nie mozesz jak ci gdzies szczyknie czy zakluje ;-)

evanikaa korcze nie pomoge , moze na szybko cos w necie poczytasz???

Dachowka ok poprosze o zaproszenie dla ciebie ,tylko pisz kochana :!: :lol:
ps.podobno juz poszlo zaproszenie wiec czekamy na fotki ;-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

evanikaa my używamy dady i szczerze mówiąc nie mam zastrzerzeń. Oczywiście teraz jak jest takie gorąco to częściej mu zmieniam nawet jak nie jest bardzo usikany. I ja tak jak Minie do dzisiaj używać pudru po myciu. A może spróbuj Tormentiolem. Jak Michał miał raz odparzoną pupę to pomogło. Zawsze można spróbować. Przypomniałam sobie że jak Michał miał czerwonego siusiaka to pani doktor kazała kilka razy dziennie przemywać Rivanolem.

dachowka witaj spowrotem i czekamy na zdjęcia :D

catie ja nie pomogę bo ja po pierwszym poronieniu byłam strasznie przewrażliwiona. No i nawet jak mi można było coś robić to nie robiłam. Taka głupia psychika :oops:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki dziewczyny :D

Evanika my używamy Dadę Premium, ale szczerze to nie sprawdzałam czy wilgotna, bo Jula się nie odparza. Może dlatego, że od pierwszych dni położna zaleciła mi smarować małą maścią A+D (coś jak Linomag). Sudocremu użyłam może ze 3 razy jak przeoczyłam kupę i za długo z nią chodziła.

Kiedyś jak po porodzie złapałam grzybicę to lekarz mówił, że gdyby u małej też się pojawiły objawy to mam jej probiotyk podać i smarować jej pipulę zwykłym jogurtem naturalnym z bakteriami bodajże acidofilus czy jakoś tak. Ale nie wiem czy w wypadku Karoli to też by pomogło jeśli ona odparzona a nie infekcję ma :hm:

Annxx- nie kombinuj z tą łyżką. Połóż przed nim, sam sięgnie tą ręką którą trzeba. Gwarantuję, że długo ta łyżka nie poleży. :lol: Ja się nie zastanawiałam, dałam łychę i pięknie "je" i paćka wszystko dookoła. Bez stresu. Poradzi sobie, tylko mu pozwól :wink:

Co do tego podjadania- moja w prawej ma łyżkę, a lewą podjada bo szybciej i łatwiej niż złapać na łyżkę :wink: Nawet jak ode mnie z talerza podjada to na dwie ręce bo szybciej. :lol: No i u nas jest sprawiedliwie- jedną łyżkę ona sama do buzi wkłada, drugą bierze ode mnie i tak na przemian.

Dachówka- To musiało być straszne. Całe szczęście, że lekarze się pomylili. Ale co przeżyłaś to Twoje. Życzę by rehabilitacja szybko przyniosła rezultaty.

ObrazekObrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

catie masz racje ,troche sie cackam z ta samodzielnoscia :oops: bo z jednej strony sie chce a z drugiej balagan przeraza i fakt ze nic nie zje tez :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Polecialam do sklepu po Pampersy, na spiocha nasmarowalam ja grubo linomagiem, zmienilam pieluche i spi dalej. W nicy jeszcze raz ja posmaruje. Kurcze wiecie co, Lolka jest tak wrazliwa, na wszystko, ze momentami az mnie to martwi. Kama byla zupelnie inna (wiem, wiem, kazde dziecko jest inne), nie miala zadnych problemow ze skora, z odparzeniami, z alergia a Lola lapie wszystko i to ze zdwojona dawka.
No coz czekam do rana, zobacze jak bedzie wygladala rano.
A dziwi mnie to, ze ja o higiene dbam do przesady, a tu takie niespodzianki - normalnie mi az wstyd jak moglo dojsc do takiego stanu.

Annxx samodzielnosc? hehe skad ja to znam. Wyciagam jogurcik Lolce a ona od razu lapie sie za lyzeczke i chce jesc sama. Ok, mowie jej, wszystko jest dookola brudne, po chwili wpadam "ukryta zlosc" i karmie ja resztka a pozniej zostawiam jej puste pudelko do "wykonczenia". Mala je na zmiane prawa i lewa reka. Zauwazylam, ze lyzka wygodniej lezy w prawej dloni a widelec w lewej... jeszcze sie ulozy!

Dachownka tak tak, czekamy na wasze foty... ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Hej dziewczyny
ale dziś miałam udany dzień, po pracy umówiłam się z kumpelą i jej o miesiąc młodszą córą w kafejce dla mam z dziećmi, super miejsce, dzieciaki można zostawić w jednym pomieszczeniu z opiekunką, pełna tam zabawek i różnych atrakcji, np basen z piłeczkami i ze zjeżdżalnią, a my mogłyśmy sobie wypić kawkę i pogadać, w Wawie jest sporo takich miejsc, ale to pierwsze które mnie w 100% zadowoliło, Majka szalała aż miło, na początku były tylko nasze córy później przyszło więcej starszych dzieciaków i zrobiło się na prawdę głośno, mąż po pracy miał okazję odsapnąć, bo wróciłyśmy do domu przed 20-tą
z samodzielnym jedzeniem u nas jest tak że Majka często się buntuje i chce sama łyżkę trzymać najczęściej daję jej drugą żeby mogła sobie w misce pogrzebać, jak się jej uda coś do buzi donieść to dobrze, sporo rzeczy je rękoma, za żadne skarby nie zje żadnej kanapki z wedliną, zawsze mięcho zdejmuje z wyrazem obrzydzenia na twarzy, czyżby rosła mi mała wegetarianka... chociaż słyszałam że sporo dzieci nie lubi mięsa :roll:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

evanikaa nie twoja wina nie przesadzaj ;-)
Mojemu nic nie szkodzi ale jak jest upal to odrazu go wysypie ,trzeba czesciej zmieniac pieluche i smarowac ochronnym kremem.jesli to cos powazniejszego to tez nie twoja wina,miala ostatnio antybiotyk?
Mam taka kolezanke ktorej i ona i jej corka jak dostaja antybiotyk to odrazu beda mialy stan zapalny,teraz juz wie odrazu prosi o srodki zapobiegajace w razie czego :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej. W koncu pisze :-) jakos nie moglam się zebrac.
Eva smaruj pupe i niech lata bez pampersa. Np w majtach bawelnianych lub wogole bez. Nie ma to jak wietrzenie :-) my tez uzywamy Dada. Jak dla nas ok. W upaly zakladam mu tylko jak gdzies jedziemy i spac. Tak lata w majtach albo bez :-) a i jak wypije wiecej to mus pielucha bo siku jest bo chwile :-) no i teraz chodzi z, bo od kilku dni robi po 5-6 kup rzadkich. Wczoraj tylek i u nas zrobil się czerwony. Wieczorem przy przebieraniu tak plakal ze szok. Dzis jedziemy do lekarza. Dosyc. Tylko skad te kupy? Nie je nic nowego. Nie ma goraczki. To nie jest taka typowa biegunka. Je i pije normalnie. Macie jakies pomysly?
Dachowka witaj! Rozgosc sie ponownie :-)
pozniej napisze wiecej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

izka_izka pisze:
Hej. W koncu pisze :-) jakos nie moglam się zebrac.
Eva smaruj pupe i niech lata bez pampersa. Np w majtach bawelnianych lub wogole bez. Nie ma to jak wietrzenie :-) my tez uzywamy Dada. Jak dla nas ok. W upaly zakladam mu tylko jak gdzies jedziemy i spac. Tak lata w majtach albo bez :-) a i jak wypije wiecej to mus pielucha bo siku jest bo chwile :-) no i teraz chodzi z, bo od kilku dni robi po 5-6 kup rzadkich. Wczoraj tylek i u nas zrobil się czerwony. Wieczorem przy przebieraniu tak plakal ze szok. Dzis jedziemy do lekarza. Dosyc. Tylko skad te kupy? Nie je nic nowego. Nie ma goraczki. To nie jest taka typowa biegunka. Je i pije normalnie. Macie jakies pomysly?
Dachowka witaj! Rozgosc sie ponownie :-)
pozniej napisze wiecej.
moze przez zeby ;-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

od poniedziałku?? zostały dwie dolne 3 więc nie takie straszne, ale nie marudzi, a normalnie jest menda taka że szok, więc zęby chyba nie?
no nic, jedziemy na konsultację :) zobaczymy co powie doktorka.
wstał pare minut po siódmej i do 8 już były dwie kupy. na razie spokój. :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 512, 513, 514, 515, 516, 517, 518 ... 561  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]