Dzisiaj jest wt maja 12, 2026 11:50 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216 ... 223  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

hoho! zuza - mol ksiązkowy? no jak juz w tym wieku, to dobrze!!! ale nie mogę nic poradzić, my na etapie 2-latka jesteśmy z lekturą. :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

na razie oczywiście mól słuchaniowo-oglądaczowy, bo literek jeszcze nie składa ;)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

elf- mimo wszystko... :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja sama się wciągam w te jej książki :lol: "Julka i Julkę" czytałyśmy do ochrypnięcia :lol:

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

nadal chorujemy... teraz już we dwoje

Wątek Pierwszy dzidziuś po 30-tce :)
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=23392

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziś był u nas ksiądz po kolędzie. Zuza schowała się pod stołem w kuchni i wyszła jak już było po wszystkim :roll: bo się wstydziła :roll: tak samo było jak była u mojej mamy tydzień temu :lol:

Jutro jedziemy na kontrolne pogaduszki do szpitala. Ciekawe czy pozwola nam odstawić leki zuziowe.

A moje choróbsko nadal mnie trzyma. Niby nic poza zatkanymi zatokami na zewnątrz nie widać a czuję się od kilku dni jakby mnie walec rozjechał :roll: nawet jak się znajdzie chwila na odpoczynek to nawet leżenie boli ;)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cześć Laseczki, nie mam za bardzo czasu na pisanie, ale przesyłam zdjęcie mojego przedszkolaka w przebraniu karnawałowym 8)

pozdrawiam
Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Hej kurcze na nic nie mam czasu ale postaram się naskrobać :) przebranie karnawałowe SUPER :) my mam nadzieję już po chorobach tzn ja , mąż i syn teraz jeszcze zostały problemy zdrowotne mojej mamy :? ale to sprawy poważniejsze niż grypy itp.

Jestem na zwolnieniu w przyszłym tyg wracam do pracy.

Już wychodzimy z domu i u nas na topie są sanki. Maluch jeździ na sankach aż miło. Poza tym jest nie do zniesienia. Chyba muszę przeczytać jakąś książkę o tym jak poradzić sobie z histeryzującym dwulatkiem ;)

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale przystojniak z tego Robin Hooda :)

Zuza po paru dniach saneczkowania i nartkowania rozkasłała się na dobre i dziś została w domu. Zapowiada się długi dzień ;)
Ja niby juz lepiej choć ciągle mam zatkany nos i nic mi się nie chce (ale to norma ;) )

Jest taka książeczka: Borgenicht David, Grace James "Jak Przechytrzyć Dziecko" parę sposobów z niej wykorzystaliśmy :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

U Antka wynalazła doktor zapalenie oskrzeli... :roll:
Znowu zastrzyki, ale tym razem dwa razy dziennie. Masakra.
Mam nadzieję, że chłopak da radę, ale to są skutki tego, jak się żadnego syropu, tabletek itp nie chce łykać.
A ja nie mogę wziąć teraz wolnego... Fck. :evil:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej!
dziewczyny! współczuję chorób w rodzinach. u nas też nieciekawie, ja mam chore zatoki i nie mogę oddychać, potwornie kaszlę i mam od miesiąca zgagę taką jak pod koniec ciązy :roll: :? :x na dodatek w nocy prawie nie śpię. mąż też sie załatwił, tylko f. ok na szczęście, chociaż miewa stany podgorączkowe i strasznie marudzi.
mamamia - bunt dwulatka? witaj w klubie! każdy musi to przejść... nawet w nocy przebudzony franek mówi "nie! nie!" :D
pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Młoda po dwóch dniach w domu w piatek już była w przedszkolu. A dziś na zesłaniu u babci bo my się towarzysko włóczylismy w Arkadii: burger king, kino, empik caffe i jakaś pizzeria. Miły dzionek był, nie powiem :)
A "Och Karol 2" śmiechowy :) całe kino rżało momentami :lol:

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hallo :) żyjecie? :)

Mówię wam jaki miałam wczoraj miły poranek :) mąż mi zaserwował śniadanko do łóżka :) jajecznica na cebulce nakładana na bułeczki- mniam palce lizać :)

A poza tym standard. Tylko pracy więcej niż zwykle bo ciągle ktoś wypada z grafiku :roll: zuza kolejną sobotę spędzi z babcią :roll: ale za to następny weekend cały dla nas

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zuza już po balu karnawałowym. Była motylkiem :) czekamy na fotki :)

A ja dziś miałam "swój pierwszy raz" -zwiedziłam budynek straży miejskiej i odebrałam mandacik za parkowanie na trawniku :lol: (do tej pory moje kontakty z wymiarem sprawiedliwości kończyły się pouczeniem, ale cóż mogłam zrobić jak takie ładne zdjęcie naszego passata zrobili ;) świeżutko z myjni był i błyszczał jak psu ... ;))

PS. piszcie coś bo dostanę drugi mandat za pisanie posta pod postem ;)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Hej

ale ciszaaaa

u mnie nic szczególnego się nie dzieje, może dlatego tak niewiele piszę.

Prawa jazdy nie mam to i przygód brak ;) Należę do tych nielicznych lubiących komunikację miejską :) Co nie zmienia faktu, że prawko by się przydało, tylko talentu brak :?

My nareszcie zdrowi jesteśmy. Co tym bardziej doceniam po tych wszystkich choróbskach.

W sb wybieram się z maluchem na bal dla maluchów do Klubu Kultury :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W przedszkolu epidemia w połaczeniu z feriami. U Zuzy w grupie przychodzi 4-6osób :lol: Jak będą znowu wielkie mrozy to pewnie kolejni wymiękną ;)

Z racji pogody więcej czasu siedzimy w domu- czasem jak dziś: zuza przy kompie a mama drzemka albo zuza w wannie a mama przy kompie ;) ale czasem bardziej konstruktywnie się udaje:

Nasz teatrzyk :)
Obrazek
Obrazek

i lego-gra ;)
Obrazek
oczywiście nie kupiona w sklepie -układa się trasę na płytkach i chodzi po "kamyczkach" (normalna kostka do gry i ludziki zamiast pionków). A po drodze co tylko sobie wymyślicie. My teraz mamy:
* flagi do zbierania (jak grzybki w grzybobraniu);
* klocek z duchem/kościotrupem/strasznym rycerzem--> "przestraszyłeś się i cofasz na pole skąd przyszedłeś";
* koń/puchar/klocek z mikołajem --> dodatkowy rzut kostką (bo masz przyspieszenie/siłe/prezent )
* klocki z namalowanym okiem--> tracisz kolejkę (nie pytajcie dlaczego :lol: pomysł zuzi )
* sa też przejścia "na skróty" po cienkich płaskich długich klockach.

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Podziwiam jakie wy jesteście twórcze ! teatrzyk super zabawa też.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

elf świetny pomysł z tą lego grą. My jesteśmy na etapie: chowajmy klocki przed Matyldą, bo zje ;)
Zapalenie oskrzeli powędrowało przez Matyldę do mnie. :roll:
Obojgu pomogły antybiotyki, niestety mi lekarka przepisała augmentin i nie trafiła. Poszłam po tygodniu do innego lekarza i dostałam taclar.
Najlepsze było w aptece. Leku nie mieli na stanie, ale pani magister zaproponowała listę zamienników: 2 po 12 zł, jeden po 30 zł i jeden po 70 zł. :shock:
Ten sam lek z innymi wypełniaczami. No masakra, jak dla mnie.
Z ciekawości zapytałam po ile był ten przepisany przez lekarza i okazało się, że też ok 12 zł. Przynajmniej lekarz dał receptę z głową.
Dzisiaj zostało mi jeszcze 3 tabletki, ale jest ogromna poprawa.

A dzieciaki znowu mają katar... :g^^:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej!
ja cos ostatnio nie teges jestem, to i tu się nie udzielam. przez dwa miesiace choruję. najpierw na zgage stulecia, gorsza nawet niz w ciązy, a od ponad miesiąca na zatoki. kolejny antybiotyk i tylko mała poprawa :( na dodatek dostałam kilka leków na raz i cos z czymś musiało nie tak zadziałać, bo mi sie na głowę rzuciło- 3 dni spac nie mogłam, miałam lęki, depresję, itd. wczoraj odstawiłam po wizycie u lekarza cirrus i teraz śpie jak ta lala :
dziwne, bo juz brałam i cirrus i podobne leki wcześniej. przy zgadze miałam to samo, jeden taki lek takiego doła u mnie spowodował, że siedziałm cały dzień i płakałam :shock: ja nie wiem co to ze mna jest ostatnio, dlaczego mam takie skutki uboczne... :?:
poza tym mąż po ciężkiej grypie. frania wyekspediowaliśmy do dziadków na ten czas, ale jako że dziadkowie pracują to wstawałam ok. 5 i jechalam autobusem do rodziców, opiekaowac sie franiem, a wieczorem jak nie do pracy, to do domu- popielęgnowac męża - ugotowac coś itd. bo sam nie był w stanie.
strasznie sie cieszę, że przy tych wszystkich naszych chorobach, franio bezustanie zdrowy, dzięki Bogu! czasem pokaszle, kichnie, ale na tym się kończy. za to znowu pasozyty miał, ale potruło się i juz jest ok :D

a prawo jazdy to by sie bardzo przydalo!!! przy dziecku to jest bardzo przydatne. nieraz sama źle się czuję, a tu z dzieckiem do lekarza trzeba, albo pół dnia marnuję na dostanie sie z wózkiem w jakieś miejsce i z powrotem... no i człowiek nie jest taki nastawiony - byle blisko, no i np. lekarza może wybrać dobrego, a nie takiego jaki jest w najbliższej przychodni :( co u nas jest problemem akurat... :cry:

pozdrawiam :D :) 8) :lol

ps. elf- ale jesteście pomysłowe! gratuluję!!! a mandat za pisanie posta pod postem dostaje sie tylko wtedy kiedy zrobisz to w ciągu najbliższych dwóch godzin, a tak to nie! :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oj z tymi choróbskami to normalnie przeginacie kobiety ;) mam nadzieję, że już będzie koniec zimy i chorowania! zdrowia i sił wam życzę!

Co do lekarzy to jak już dotrę z chorobą do etapu, że bym poszła się skonsultować to zawsze coś jest nie tak. Na szczęście mam niejakie pojęcie o medycynie (chociaż nie ludzkiej ;) ) i możliwość wypisywania recept/zamawiania leków w hurtowni. Badania można zrobić prywatnie i tak ostatanio sama walczyłam z odmiedniczkowym zapaleniem nerek. A już naprawdę chciałam iść kulturalnie do swojej doktórki, ale akurat na urlop wyjechała, a do innego lekarza to trzeba przed świtem po numerek stać pod przychodnią :roll: Dobrze, że do ginekologa zrobili normalne zapisy bo na początku ciąży tak było, że mąż stał od 5-6 rano, żebym się załapała na 1 z 10 numerków na dany dzień :shock: (żeby było weselej to był luty i marzec :lol: potem już mnie zapisywała lekarka "na za miesiąc") A jakby nie patrzeć "tam" się sama nie zbadam ;)

U nas mróz i śnieg. Po 45minutach na dworzu odmarzają mi stopy. Zuza ma na szczęście lepsze buty :) i mocniej szaleje na śniegu :lol:
Wczoraj mieliśmy niepodziankę- zamknięte przedszkole z powodu awarii wodociągu :roll: Zuza ucieszona :lol: przynajmniej posiedzieliśmy całą rodzinką w domu do południa świętując taty urodziny :) świętowanie Zuza zaczęła już przed budziliem- przytuptała do nas do pokoju i śpiewała sto lat :lol: A dzień wcześniej upiekłyśmy tort :)

W temacie kulinarym- nie pamiętam czy wam kiedyś pisałam o moim przypadkiem odkrytym fajnym sposobie na zupę (pierwszy raz to było na zasadzie "co tu dodać żeby było jadalne " ;) )
--> mrożonka hortexu pt."zupa prezydencka" gotowana na kostach rosołowych +zacierki (kupne oczywiście)+ koncentrat pomidorowy+utarty ser żółty+zioła prowansalskie+bazylia najlepiej świeze listki (mam taką z doniczce, lekko zdziczałą i przerośniętą ale trzyma się od września, odpukać ;)). Pachnie i smakuje trochę jak spaghetti ;) dziś własnie powtarzałam eksperyment i jest całkiem mniam ;)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216 ... 223  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]