Dzisiaj jest ndz kwie 26, 2026 2:43 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 155  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

hej dziewczyny :)

ja powoli dochodzę do siebie, niesamowite jak to działa, nie myślałam, że jestem w stanie funkcjonować z 4, 5 h snu na dobę :D a jednak !
Mikołajek łapie rytm - zazwyczaj spi 2, 2 i pół godzinki, potem sie przewijamy i karmimy (tu nam róznie schodzi). Nakładki na brodawki to dla mnie wybawienie! Mały przysysa się za pierwszym podejsciem a mnie nic nie boli. Rewelacja:)
Od dwóch dni popołudniu Mikołaj "odbiega od schematu" :wink: i nie chce spac, nie chce jesc przez około 4 godziny. Najlepiej mu wtedy na rękach u rodziców, kazde inne miejsce budzi sprzeciw. Mam mętlik w głowie - z jednej strony nie chciałabym wyrobic w nim złych nawyków a z drugiej - przeciez to niemowlaczek, ma dopiero 10 dni i jeszcze w sumie powinien byc w brzuchu więc sama nie wiem jak mam postępować. Mamy poradźcie!!
W nocy biore go do siebie do łóżka bo przynajmniej nie zrywam sie na równe nogi za każdym kwęknięciem. Mąż wylądował na kanapie - ustaliliśmy, że przynajmniej on sie narazie wysypia bo w dzień musi być kumaty ;)
Czy wasze dzieciaczki też nie lubią się przebierać? Miki wrzeszczy jak zarzynany a ja klnę na te wszytskie śliczne bodziaki wkładane przez głowe. Nie mam jeszcze wprawy i pewnie on to czuje i tak sie bujamy ...
Aha, czy któraś z was stosowała już smoczek??? czy to rzeczywiście samo zło?

pozdrawiam wszystkie babeczki.

E-misia ciekawa jestem czy dzień Twojego rozpakowania już nadszedł, trzymam kciuki bardzo mocno!!

violka jak przebiegła przeprowadzka? sprawnie i bezboleśnie? :)

Hebihimeciekawa jestem w którym szpitalu miałaś cięcię? Ja w Siemiradzkim i ciągle mi w głowie siedzi to, że zrobili je w ostatniej chwili. Akurat razem ze mną były trzy takie przypadki ( poród sn zakończony cięciem) i w tych przypadkach jeszcze dłuzej zwlekali - dzieciaki dostały po 6 Apg a jedno 2 punkty. Trzy razy mi powtórzyli, że to była ostatnia chwila.. To czemu tyle czekali ja sie pytam??

pozdrawiamy !!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lenka ja rodziłam w Żeromskim. Jedno co mogę powiedzieć że opieka tam rewelacyjna. Ze mną na sali leżały dwie dziewczyny co zaczęły rodzić SN a zakończyło się CC. Jednak z ich relacji jasno wynikało że jak zaszła potrzeba to decyzja o CC była podjęta błyskawicznie. Obie miały pozytywne wspomnienia z porodu.

Cóż ja się nie wypowiadam bo CC miałam mimo że mnie pod oksytocynę podłączyli to po półgodzinie odłączyli bo w reakcję z nią weszłam i mój organizm nie tolerował tej substancji.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lenka jeśli chodzi o smoczek - to są różne szkoły ... Dawid po raz pierwszy niuniał jak byliśmy jeszcze w szpitalu i szczerze powiem to wybawienie! Gdyby nie on darł by sie w niebo głosy i cały szpital by go usłyszał :D A teraz też dostaje smoczek tylko w sytuacji kryzysowej kiedy już nie ma czym uspokoić - a i też nie zawsze go chce i wypluwa :wink: czyli dziecko samo wie czy chce nunać czy nie - dzieci mojej siostry np wogóle nie chciały i wypluwały - i miała problem z uspokajaniem :roll:

A jeśli chodzi o przewijanie to mały lubi być na golasa ale strasznie nie lubi ubierania :? właśnie nie lubi tych bodziaków i wszystkiego co na głowie :oops:

violka84
no tak to już miesiąc strasznie ten czas leci :roll: :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lenka po kolei...
ciesze sie ze nakładki pomagają... najważniejsze ze udaje wam sie piersiowanie skoro tego chcesz
Może to że mały nie spi popołudniu ma coś związane z brzuszkiem. Wtey bedzie niespokojny i przylepowaty. jesli nie chcesz go przyzwyczaic do noszenia to w tym czasie jak on jest aktywny poloż sie z nim na kanapie czy łóżku, albo usiądź na łózku a on niech leży koło ciebie, bedzie czuł bliskość ale nie przyzwyczaisz go do noszenia
Taka mała uwaga... jak ma 10 dni to jest noworodkiem. Na niemowlaka awansuje jak skończy miesiąc
Niestety jesli chodzi o bodziaczki zakładane przez głowe to trzeba nabrać wprawy. Ja mam tak jak dla Sebastiana na te pierwsze pare tygodni głównie rozpinane. Jesli masz sporo tych zakladanych przez głowe to poćwicz na jakimś misiu czy innej lalce. Jak bedzesz miala wprawe to uspokoisz sie i maluszek sie uspokoi. Drugim powodem niezadowolenia w trakcie przebierania moze byc temperatura. Mały ma ok 37 stopni i mozliwe ze mu po prostu zimno jak go rozbierasz i dlatego protestuje
Ja stosowalam smoczek u Sebastiana ale nie od razu bo on go nie chciał po prostu. Kiedys zaskoczył smoka i uważam ze to wcale nie jest samo zło. Odstawilismy smoczka zanim mały skończył rok

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój Mikołaj też ssie smoka. To jego przyjaciel :) Teściowa marudzi, że przyzwyczajamy... ale skoro nie ma innej metody na uspokojenie to dlaczego mam mu nie dawać. Przyjdzie czas to się odstawi ;) Podobnie z leżaczkiem-bujaczkiem... pewnie to za wcześnie ale już dwa razy na 5 minut kładliśmy go - bujanie niesamowicie na niego działa - oczy jak 5 zł i pełnia szczęścia :) I teściowa też marudzi, że przyzwyczajamy do bujania. Sama niech się buja :twisted:

U nas karmienie średnio wygląda :( Przy cycu niby wisi godzinę... ale jak odstawię go to po pół godzinie jest ryk i pakuje paluszki do buzi co jest znakiem głodu. I zjada jeszcze butlę 90 ml... Ostatnio jakoś moje cyce nie produkują tyle mleka i jakoś braknie w ciągu doby na 1-2 karmienia i musze robić sztuczne :? Chyba już nic nie wyjdzie z cycowania :(

Ciekawe jak tam e-misia... mam wrażenie ze już z tydzień rodzi i rodzi... :? :roll:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja też daje smoka i powiem wam jest to wybawienie a jak nie chce to wypluwa i śpi bez, co do karmienia to do południa karmie go co godzinę a potem co 2-3 i dałam mu dzisiaj 2 łyżeczki herbatki z rumianku i trochę pomogło
dobra spadam na karmienie:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też daję smoka. Na razie mały za bardzo go ssać nie chce, ale mam nadzieję, że się nauczy ;)
Miłek lubił smoczka i była to dla mnie duuuuża wygoda.

My używamy już leżaczka. Mój ma regulowane siedzisko i mały leży prawie na płasko. Tyle tylko, że go nie bujam, bo nie chcę go przyzwyczajać do bujania. Wystarczy, że Miłosza się wybujałam hehe... ;)

U nas nocki póki co w miarę spokojne. Jeszcze się wysypiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam o poranku!!!
Mała zjadla, śpi, a mnie się spać nie chce.
Ja też próbowałam dawać smoczek, bo myślałam, że mała ma silną potrzebę ssania, dlatego wisiała na cycu. Smoczkiem pluje, więc sobie darowałam. W ciągu dnia jest mało aktywna, chociaż ostatnio bywa aktywna po poludniu. Jak jest najedzona śpi tak, że nic ją nie wzrusza. Normalnie rozmawiamy, czasem zaszczeka pies i też nie reaguje. Staram się przyzwyczajać ją do normalnych dziennych odgłosów domu. W weekend spała nawet przy wiertarce pracującej na korytarzu.
Jesli chodzi o przebieranie nie protestuje, Body te przez głowę daje sobie zakładać też bez protestow zasadniczo mało protestuje. Mam wrażenie, że reaguje tylko na swój żołądek i czasem pieluchę. Jak coś jej nie pasuje trochę pomarudzi i przestaje - czeka na reakcję otoczenia. Chyba ma takie usposobienie. W szpitalu miała w jednym czasie robione 5 nakłuć i przestawala płakać między jednym a drugim ukłuciem. Widać tak już ma. Ale jak za dlugo musi czekać na jedzenie to daje wyraz swemu niezadowoleniu pełną gębusią. Chyba trochę denerwuje ją kąpiel, ale myślę, że się przyzwyczai bo i tak jest dużo lepiej niż w szpitalu.

Wiecie może co z E-misią?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam :)
dzisiaj o 2:00 w nocy przyszła na świat Laura :) ma 3790g i 57cm :)

gratulacje!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mmmonia pisze:
Mój Mikołaj też ssie smoka. To jego przyjaciel :) Teściowa marudzi, że przyzwyczajamy... ale skoro nie ma innej metody na uspokojenie to dlaczego mam mu nie dawać. Przyjdzie czas to się odstawi ;) Podobnie z leżaczkiem-bujaczkiem... pewnie to za wcześnie ale już dwa razy na 5 minut kładliśmy go - bujanie niesamowicie na niego działa - oczy jak 5 zł i pełnia szczęścia :) I teściowa też marudzi, że przyzwyczajamy do bujania. Sama niech się buja :twisted:

U nas karmienie średnio wygląda :( Przy cycu niby wisi godzinę... ale jak odstawię go to po pół godzinie jest ryk i pakuje paluszki do buzi co jest znakiem głodu. I zjada jeszcze butlę 90 ml... Ostatnio jakoś moje cyce nie produkują tyle mleka i jakoś braknie w ciągu doby na 1-2 karmienia i musze robić sztuczne :? Chyba już nic nie wyjdzie z cycowania :(

Ciekawe jak tam e-misia... mam wrażenie ze już z tydzień rodzi i rodzi... :? :roll:

Duzo pij i cycajcie chocby 24h/dobe. Przechodzisz tradycyjny kryzys laktacyjny 3-ciego tygodnia. Pare dni i piersi znów będą pełne tylko przystawiaj dziecko jak najczęściej (nawet jesli to oznacza ze bedzie przy piersi co pół godziny). Tylko nie dokarmiaj bo wtedy twoje piersi nie bedą znały potrzeb dziecka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzień dobry! :)

Dziewczyny, czyli już używacie leżaczków? ;)

Lenka co do przeprowadzki ;) - roboty jest mnóstwo, tylko czasu brakuje :) Powoli uporałam się z kuchnią - i tu wybawienie - przyjaciółka zmywarka, nie wiem, jakbym dała radę bez niej :oops: Rozpakowałam wszystkie kuchenne rzeczy i się myją :)

Wczoraj wieczorem zaczęłam rozpakowywać się z ciuchami, ale po godzinie padłam ze zmęczenia :?
Ogólnie - pracy jest mnóstwo po przeprowadzce, ale pomału-pamału da się ogarnąć ;)
A kiedy Wy się przenosicie?

Co do mojej niuni i przygód smoczkowych - ja dałam jej pierwszy raz przedwczoraj i od razu załapała :) Tylko że miałam jakieś dziwne wyrzuty sumienia, że ssie smoczek a nie pierś :roll: chyba byłam trochę zazdrosna nawet :wink:
Co do płaczu przy przewijaniu i ubieraniu - norma :wink: Dzis rani dała mi taki koncert :shock: Bo wiadomo - głodna, a ja tu pieluchę zmieniam zamiast cyca dać.
Ubranka przez główkę też najchętniej bym w kąt cisnęła :twisted:

Mmmonia może powinnaś bardziej pobudzać laktację laktatorem albo spróbuj małego przystawiać tak często jak tylko się da. Mi w szpitalu kazali przystawiać za każdym razem, a jak niedojedzone dziecko, to wtedy ewentualnie butla. Nie poddawaj się, może się jeszcze uda :) A może warto spotkać się z doradcą laktacyjnym? :roll:

E-misia czekamy na wieści...

dopisane :)

E-misia GRATULACJE DLA MAMUSI I NAJDŁUŻEJ WYCZEKIWANEJ NIUNI NA FORUM!!! :D :D :D

Kikap popieram w 100% to, co piszesz odnośnie laktacji :) Mmmonia trzymam kciuki, musi się udać :) Acha - słyszałam tez taką opinię, że karmimy głową a nie piersiami, czyli ważne jest, aby uwierzyć, że się wykarmi dziecko i to może wpłynąć na ilość pokarmu. No i spokój ważny i odżywianie + duuużo pić :)

Obrazek
(*)(*)(*)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

E-misia WIELKIE GRATULACJE...
Laurko witaj na świecie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

E-misia GRATULACJE

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oddam zgagę, przyjme cokolwiek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

E-misa NASZE GRATULACJE :bal:

Godzina może wskazywać na to że Laura sama wybrała porę wyjścia :D
Czekamy na Was E-misiu no i na relacje z przyjścia córci na świat :lol:

Kikap - jeszcze troszkę musisz sie z tą zgagą pomęczyć - no ale już naprawdę blisko :wink: więc jakoś można się pocieszyć...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No wiem... dzis i jutro tylko a potem dwa dni głodówki :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

E-MISIA serdecznie gratulujemy narodzin wyczekiwanej LAURY

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

E-misia, GRATULACJE!!!!!!!!

Mój Bartuś od rana była jakiś niespokojny. Teraz na szczęście zasnął.
Nocka natomiast była super. Zero płaczu :)

Ja bodziaków zakładanych przez głowę też jeszcze nie używam. Tylko kaftaniki rozpinane.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam
E-misia gratulacje!!!!!

moje małe dzisiaj wisi na cycu od 10.45, wyspała się przy obu, poleżała kilkanaście minut w łożeczku z wielkimi oczami i ogromnym apetytem na rękawki, przyssała się znowu i smacznie sobie śpi. Bez cyca już w buzi, ale za to na cycu. :lol: Co tam łóżeczko - miękki cyc jest lepszy do spania :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

E-misia gratulacje !!! mała Laurka nareszcie zechciała do nas dołaczyć :)czekam na Ciebie niecierpliwie :)

violka super, ze przeprowadzka poszła gładko, choć pewnie chodzisz na rzesach z niewyspania ;) my sie przeprowadzamy na chwile do tesciowej, dwie ulice dalej, za jakis tydzień, dwa a dopiero za jakies półtora miesiaca do wawy.

dzieki dziewczyny za opinie nt smoczka, my tez stosujemy ale narazie bardzo zadko.
czy wasze dzieciaczki tez maja godziny aktywnosci? Mikołaj nie spi od mniej wiecej 13 do 17 od trzech dni. nie płacze jakos szczególnie chyba ze chce go odłozyc do łózeczka ;)
i jeszcze jedno pytanie ... czy internetujecie z dziecieciem na ręku? :wink: ja mam czasem wyrzuty ale potrzebuje choc troche " starego
" zycia w tym szalonym , nowym :)

kikap
biore zgage za 8 godzin snu jednym ciagiem :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 155  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]