Dzisiaj jest śr maja 13, 2026 12:02 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214 ... 223  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Inga - wygląda nieciekawie :? Mam nadzieję, że już przeszło. Daj znać.
mamamia - Ty hazardzistko :wink: My też ze ślubnym czasem coś poromansujemy z wielkim byznesem :lol: z różnym skutkiem :evil:
U nas wielki przełom - smoczek odstawiony - muszę przyznać, że mam mieszane uczucia. Młody śpi przez całą noc to prawda, ale usypianie trwa godzinę i Młody musi być padnięty na maksa; no i przestał sypiać w dzień - tzn od czwartku - dzisiaj zasnął ale po ciężkich bojach. Nie potrafi się wyciszyć bez smoczka. Nie wiem ... trzeba się było za to zabrać wcześniej albo czekać aż sam zrezygnuje... ech

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jou!

alarm, elf, mamamia - zdrowia dla dzieci, co to sie dzieje?

do lekarze nie poszłam, ale jak jeszcze raz będzie akcja, to wtedy na pewno. ja to się 3 razy zastanowię zanim do lekarza pójdę. zawsze się boję, że u lekarza co gorszego można złapać.

jadur
- no my z miesiąc, półtorej do rzucenia smoka "mieliśmy" problemy ze spaniem tzn, franio spał, ale tylko pół godzinki, teraz wrócił do normy, ale rytuał zasypiania się zmienił, czytamy albo opowiadamy mu coś i dopiero potem mówimy dobranoc i wychodzimy (tzn zawsze jedno z nas :lol: :wink: ), a w ciągu dnia znowy wrócilismy do puszczania na okrągło kolysanek aż zaśnie, albo przez całą drzemkę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Halo babeczki :)

elf Jak się córeczka czuje?

AlaRM;) ciekawa jestem tych ćwiczeń logopedycznych. Ja chodziłam do logopedy w wieku około 6 lat, miałam ćwiczenia na wyeliminowanie seplenienia. I tak seplenię trochę więc pewnie czym wcześniej się zacznie nad tym pracować tym lepiej ;) A terminy w NFZ to faktycznie porażka, z drugiej strony grudzień szybko minie a maluch może w tym czasie się rozgada ;)

ingakace Jak tam w robocie?

Jadur bdb zrobiliście, to za duże dziecko aby chodzić ze smokiem, przyzwyczai się z czasem. My odstawiliśmy jak maluch miał rok, szok posmoczkowy trwał około 3 dni. Potem i tak pojawiają się problemy przy usypianiu innego rodzaju, ale to już inna bajka ;)

Orlanda znów ucichła?

O Basi, Beti, Sarah i innych to już nie wspomnę :?

Muszę mojego synka pochwalić bawi się dużo i długo sam. Kiedyś to było nie do pomyślenia.

U nas na tapecie szpital - moja mama jest w szpitalu na kardiologii. Dobrze się czuje.

Jestem więc sama z 3 facetami i to nie jest łatwe ;)

Pozdrawiam

Wątek Pierwszy dzidziuś po 30-tce :)
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=23392

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jadur ja bym się tak tym spaniem nie martwiła. Na początku Antek też kiepsko spał bez smoczka, ale później się wszystko ładnie uregulowało.

mamamia zdrowia dla mamy :)

Dzisiaj wybieram się mężem na Harry'ego P. Idziemy na 19, dziecioki zostaną z moją mamą, ale luzzz :mrgreen:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej :)
Młoda czuje sie generalnie dobrze tylko gluciory ma popisowe ;) do końca tygodnia przetrzymam ja w domu. Tzn. bez przedszkola, bo na chwile na zakupy to sobie idziemy się przewietrzyć :)

Dziś w planach mamy pieczenie ciasteczek maślanych (z dodatkiem mąki razowej w ramach zuzowej diety antyzaparciowej). Parę dni temu piekłyśmy ciastka z płatków owsianych z bakaliami. fajne- chwila moment i gotowe :)
A poza tym standard- pranie, prasowanie, gotowanie, zmywanie, sprzatanie ;) i w międzyczasie zabawianie zuzi :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ciasteczka wyszły "nieco" brązowe- musze skorygować w przepisie długość pieczenia poza tym dałam pół mąki razowej i stąd też pewnie taki efekt. Zuza zjadła 5 na raz ale o dziwo pół obiadu też wcisnęła z apetytem.

Tłumaczyłam dziś Zuzi, że rodzice są pomocnikami Mikołaja i pomagają wybierać i kupowac prezenty. I jak sie kogoś lubi to też można mu sprawić prezent pod choinkę. I razem wymyslałyśmy prezenty dla rodziny i przyjaciół. Wczoraj w tesco sama wybrała sobie prezent na mikołajki i wie, że dostanie go dopiero w grudniu. Póki co nie zgrzyta jej to z bajkami o Mikołaju ;) jeszcze o przebieranych mikołajach musimy pogadać, bo w sklepach już się zaczęły dekoracje itd.

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej!
mamamia- w robocie ful roboty :P , ale w sumie więcej plusów niż minusów, to dobrze robi na głowę wyjść prawie codziennie i sie z ludźmi spotkać, których nic moje dziecko nie obchodzi i wcale nie chcą o nim słuchać :wink: największym mankamentem pracy jest ostatnio pogoda pod zdechłym azorkiem :wink: , nie chce mi się wychodzić... raczej bym sie pod koc schowała... (ostatnio w największy wiatr i śnieżyce szliśmy z frankiem do sklepu, bo się pampersy skończyły. KOSZMAR!!!!)
dużo zdrowia dla mamy i dla ciebie :)
elf- no my o mikołaju to na razie pobierznie opowiadamy, tyle, że do grzecznych przychodzi i że ma sie starać, ale już ćwiczymy śpiewanie kolęd, bo franek już całe refreny, zwrotki piosenek potrafi zapamiętać i "zaśpiewać", nie mówiąc juz o wierszykach.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To Franek zdolny chłopczyk :) Zuza do tej pory przekręca kolejność słów i śpiewa/recytuje po swojemu :lol:

Dziś młoda u babci a my buszowaliśmy po sklepach i byliśmy na Harrym Potterze :) najlepsze było jak wyszliśmy z kina- sypał śnieg i wszedzie było biało :lol:

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Śnieżne szaleństwo :) wczoraj byliśmy na sankach, Zuza przeszczęścliwa :)
Dziś tylko chwilę pobiegała po zaspach bo zawierucha nieziemska.
A ulice w stolicy jakby zima zaskoczyła drogowców ;)

Pozdrawiam cieplutko!!!

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Miło przeczytać, że u was ok my niestety od zeszłego tygodnia jesteśmy z małym w szpitalu, ma wirusa podejrzewają rotawirusa. Jest ciężko, ale damy radę :? Odezwę się po... POzdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oj mamamia strasznie współczuję choroby.

W Elblągu śniegu nie ma prawie wcale 8) Jest mróz, ale niebo prawie błękitne. W zeszłym roku też tak mieliśmy, że w Gdańsku było 2,3 razy więcej śniegu. Niby ten sam region, a różnica duża.

Mojej małej wreszcie pokazał się pierwszy ząbek. Dolna prawa jedynka. I prawdopodobnie zaraz będzie i druga.
Nie poprawiło jej to specjalnie samopoczucia. Noce kiepskie, w nosie dalej furczy. Teraz sobie tak myślę, że nie pamiętam, kiedy przespałam ciurkiem całą noc. :roll: .
U Antka przełożyli "bal w pasiakach" na 2 grudnia. Dalej nie wiem co mu dać do ubrania... Co do śpiewania to Antek celuje w refrenach - głównie ija ija joł z farmy macdonalda :lol:
W tym tygodniu maż ma urlop i wczoraj zakupił chemię do sprzątania z mocnym postanowieniem użycia. Poczekamy, zobaczymy. :twisted:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

AlaRM;) pisze:
W tym tygodniu maż ma urlop i wczoraj zakupił chemię do sprzątania z mocnym postanowieniem użycia. Poczekamy, zobaczymy. :twisted:
hehehehehe dobre :lol:
Chociaż musze przyznać, że mój czasami się zabiera za doczyszczanie tego co ja zostawiam sprzątając na codzień ("czasami"= 2razy do roku jak zaprasza gości ;) )

Mamamia- zdrówka dużo!!!! wyłaźcie szybko z tego szpitala! i sił dużo jeszcze wam życzę bo jeszcze pamiętam zuzowy szpital...

Zaprowadziłam dzis Zuzę do przedszkola a tam karteczka, że "awaria ogrzewania i w miare możliwości prosimy zostawić dzieci w domu". Młoda nie chciała wrócić do domu (niewazne, że wczesniej nie paliła sie do pójścia do przedszkola :lol: ). Na razie mają gorąco, ale jak przyjdą fachowcy do cieknącej rury to odłączą ciepelko. Do obiadu wytrzyma ;) na zewnątrz tylko -10stopni ;) a jutro zawioze ja na parę dni do babci.

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć,
no to dzisiaj Antek poszedł do przedszkola ubrany w paski. :)
Już na miejscu zamiast zwykłych dresów założyłam mu spodnie od piżamy - jedyne pasiaste portki w domu, od biedy wyglądające na dresy.
Pewnie znowu będą zdjęcia robić i kolejne 20-30 zeta pójdzie się...
Nie jestem skąpa, ale od września to już dwa razy zdjęcia im robili.
Wygląda, że jakiś fotograf ma niezły układ. :roll: Najgorsze jest że na tych zdjęciach dodają jakieś pseudo bajkowe postacie i zdążyły się już powtórzyć.
:?

Elfie niezły numer z tym ogrzewaniem...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mamamia - o rany macie przejścia!! Mam nadzieję, że już jest dobrze . Trzymajcie się!
... miałam się poodnosić do innych wpisów ale straciłam wątek :roll: głowa mi dziś pęka :ddd:
Śpieszę donieść, że sprawa smoczkowa idzie ku dobremu - Młody właśnie ucina sobie drzemkę i zdarza się to coraz częściej (choć nie codziennie) więc zaczynam myśleć, że może to jednak była dobra decyzja :roll:
Moje rezolutne dziecię ostatnio mnie rozbroiło; Robił szalone fikołki, więc zwróciłam mu uwagę - zastanowił się 2 sekundy i odparował "Mamo robisz aferę" :jk;: .... no musiałam zaatakować serią morderczych całusów :loo:
Obrazek
buziaki dla wszystkich

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mamamia - dużo zdrowia!!!! szpital to koszmar i to nie tylko dlatego, że dziecko chore, ale to traktowanie ludzi jak przedmioty... brrrrrrr. mieliśmy tego sporo... :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jadur pisze:
"Mamo robisz aferę"

:lol2: piękne :brv:

AlaRM- jak impreza w paseczki? :)

Zuza dziś miała dzień atrakcji- rano przy okazji zakupów kupiliśmy jej krótkie nartki. Była tak ucieszona, że aż je całowała :lol: Potem oczywiście poszliśmy do parku je wypróbować. Na początku wywalała się co chwila, ale potem całkiem nieźle jej szło. Dopiero na górce musiała mocniej pacnąć na pupę bo aż się popłakała... Na pocieszenie po południu ubraliśmy choinkę :lol: Wszędzie już są i przedszkole też przybrane więc czemu mamy czekać ;)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ale cisza...
wkleję za karę fotki z telefonu ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Super zdjęcia :) Pamiętam, jaka to była atrakcja taki sopel, a zwłaszcza jego lizanie :twisted:
Pamiętam jakiego pięknego zapalenia oskrzeli się dorobiłam po jednej soplowej sesji :wink:

Bal się chyba Antkowi podobał. Ale w związku z ograniczeniami werbalnymi mojego dziecka, niezbyt wiele mogę o imprezie powiedzieć :lol:

A jak Wam minął mikołaj? Antek dostał ułamek słodyczy z paczek zakładowych, kręgle (też z paczki zakładowej) i grę logiczną Kamelot JR.
Z czystym sumieniem mogę ją polecić. Ma wiele poziomów trudności i ćwiczy u dziecka (no cóż sama też sobie trochę poukładałam :oops: )
wyobraźnie przestrzenną i pomysłowość. Układanki na początku to banał, ale te na końcu, to i dorosłemu sprawią kłopot. Kilka klocków na krzyż, a zabawa przednia.
Matylda dostała misia i czekoladowego Mikołaja, którego wspaniałomyślnie oddała starszemu bratu ;)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Hej my już mam nadzieję "po" :roll: 8 dni w szpitalu i miało być jeszcze 5 ale wypisałam malucha na żądanie. Podejrzenie rotawirusa, w efekcie e-coli patogenna w kale. Antybiotyk i propbiotyki. W styczniu zrobimy nowy posiew i zobaczymy czy sobie to dziadostwo poszło czy nie.
Było ciężko, rozchorowaliśmy się wszyscy odwiedzający na jakiegoś wirusa szpitalnego i oczywiście największe zmartwienie chore dziecko. Po antybiotyku szybciutko doszedł do siebie, ale obaw się chyba długo nie pozbędę....
W ogóle trudno po tym wszystkim dojść do siebie, co się przezyło, widziało, słyszało....

Pozdrawiam fotki super fantastyczne ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mamamia - dobrze, że już jesteście w domu. Wracajcie do zdrowia i spokoju. Nie zazdroszę przeżyć :? ściskam mocno.
elf - brałaś czynny udział w tworzeniu czy tylko fotoreportaż?
alaRm - moje dziecko ostatnio wyskoczyło z tekstem "jestem już duży i mogę iść do przedszkola" :shock: ... jeszcze ja muszę dorosnąć ... a co do mikołaja - samochodziki, książęczka i kubusiowe stempelki no i słodycze niestety obowiązkowo. Torba z prezentem stała obok poduszki i Młody kiedy się obudził oglądał obrazki kubusiowe na torebce nie zainteresowany zawartością, dopiero po chwili zajrzał do środka, capnął herbatniki szkolne :P które były na wierzchu i przeszczęśliwy wskoczył do naszego łóżka na konsumpcję :lol2: i tak przez cały dzień prawie zachodziliśmy do łóżeczka, żeby coś wyciągnąć :D
Macie już choinkę?
U nas niestety jeszcze nie ma, w ogóle przygotowania świąteczne nie istnieją ... w końcu planujemy występy gościnne ... jeśli na nie dotrzemy :evil: bo auta u nas nadal niet a planowanie podróży z PKP to trochę jak wyprawa survivalowa ... my to się umiemy zabawić, co? :wink: :loo:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214 ... 223  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]