Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:33 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

CÓRKA MA (2,5 ROKU)
NASZ LOKALNY LOGOPEDA ODMÓWIŁ WSPÓŁPRACY, UWAŻA ŻE Z MAŁĄ NIE DA SIĘ WSPÓŁPRACOWAĆ BO JEST NADPOBUDLIWA. FAKT ZE WZGLĘDU NA NADPOBUDIWOŚĆ ODWIEDZILISMY TEŻ NEUROLOGA I PSYCHOLOGA KTÓRZY TAKŻE NIE BARDZO POMAGAJĄ (MIĘDZY ZDANIAMI PADAJĄ PODEJRZENIE O AUTYZM) I KIERUJĄ OD PACÓWKI DO PLACÓWKI.
CÓRKA ROZUMIE WSZYSTKO, WYKONUJE WIĘKSZOŚĆ POLECEŃ, POKAZUJE WSZYSTKIE CZĘŚCI CIAŁA, JEŚLI CHCE ŻEBY JEJ COŚ DAĆ, POKAZAĆ CIĄGA NAS ZA RĘKĘ I SYGNALIZUJE CZEGO CHCE, JEST RADOSNA, UŚMIECHNIĘTA, WSZĘDZIE JEJ PEŁNO, FAKT TRUDNO JEJ SIĘ NA DŁUŻSZY CZAS NA CZYMŚ SKUPIĆ,SZYBKO SIĘ DENERWUJE RZUCAJĄC CZYM POPADNIE, CZĘSTO SPĘDZA CZAS W DZIWNEJ POZIE (POCHYLA SIĘ NA KOLANACH GŁOWĄ KU ZIEMI, JAKBY SIĘ MODLIŁA DO PODŁOGI) POWTARZA TYLKO TO NA CO MA OCHOTE Z REGÓŁY TYLKO DŹWIĘKI, ROZPOZNAJE ZWIERZĘTA I POTRAFI NAŚLADOWAĆ DŹWIĘK.
POKAŻE NA PALCACH ILE MA LAT, LICZY DO 3 GDZIE (TRZY) WYMAWIA W MIARĘ POPRAWNIE.
JEŚLI CHODZI O ZASÓB SŁÓW ( MAMA, KAKA(TATA), HAU HAU, MIAU , KOTEK,DA DA, AM AM, SISI, EE, NIE, FUJ, KUKU, NOO(NOS), FAFA(KACZKA), MUU, KUM KUM, CHRUM CHRUM, PA PA, NO NO, EJ,I DUŻO DUŻO PO SWOJEMU, TRAJKOCZE JAK KATARYNKA TYLKO BARDZO NIEZROZUMIALE.
MIAŁA WYKONYWANE BADANIE SŁUCHU
TEŻ Z RACJI NA TO ŻE MIAŁA JUŻ KILKA RAZY ZAPALENIE UCHA, GDZIE RAZ Z USZKODZENIEM BŁONY BĘBENKOWEJ,PODEJRZEWANO ŻE MOŻE NIE POWTARZA BO NIEDOSŁYSZY, JA UWAŻAM INACZEJ, REAGUJE NA NAJCICHSZE DŹWIĘKI NAWET Z DRUGIEGO POKOJU. NIESTETY BADANIE NIE DOSZŁO DO SKUTKU, MAŁA SIĘ WYSTRASZYŁA A LEKARKA NIE CHCIAŁA POWTÓRZYĆ BADANIA BO DZIECKO NIESPOKOJNE I ZNÓW WYSŁAŁA (TYLKO NA PODSTAWIE PŁACZU DZIECKA) DO SPEC ZAJMUJĄCEGO SIĘ DZIEĆMI Z AUTYZMEM;/

MOŻE MACIE JAKIEŚ RADY?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Lamika

ciężko tak radzić przez internet nie widząc malucha
na pewno nie zaszkodzi Wam szczegółowa diagnoza w placówce gdzie jest psychiatra, neurolog psycholog i logopeda - powiedzą Ci co jest dobrze, a co źle wykluczą bądź potwierdzą ewentualne choroby

ja bym zaleciła dziecku program słucham i uczę się mówić sylaby i rzeczowniki słuchać należy w słuchawkach 2 razy dziennie
oraz rozpoczęła naukę czytania wg metody prof. Cieszyńskiej seria kocham czytać

co do nadpobudliwości dziecka przyczyny mogą być różne napisz którą ręką posługuje się córcia, którym uchem słucha, którą nogą kopie piłkę
czy córeczka ma problem z zasypianiem, czy lubi jeść co je, czy byłaś u laryngologa? czy córeczka nie ma problemów z wędzidełkiem pod językiem ?

kiedy zaczęła chodzić czy korzysta jeszcze z butelki lub smoczka

czekam na informację pozdrawiam Ulcio

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Witaj!
Psycholog i logopeda u których byłyśmy byli właśnie z tej samej placówki, neurolog- tu dużego wyboru nie miałam w mieście jest tylko jeden, kilka metrów od placówki psychologiczno-pedagogicznej, nikt nie postawił jasnej diagnozy, same przypuszczenia,
a to że może później mówić bo mąż też mówił późno,
a to że szpital ją przychamował ( prawie do 7 m-ca spędzaliśmy czas na wyjazdach ze szpitala do szpitala, mała miała zespół złego wchłaniania, długo trwało zanim to zdiagnozowano),
a to że posiada cechy dziecka autystycznego...

na nadpobudiwość neurolog zapisała nam chydroxizinum- podaję naprawde sporadycznie, gdy naprawdę widzę, że istnieje potrzeba;

co do rąk różnie to bywa raz to lewą raz to prawą, ale chyba prawa dominuje, z nogami nie zauważyłam,

z zasypianiem raczej nie ma problemu, chodzi spać o stałych porach,
inaczej wygląda sam sen, z regóły niespokojny, często jeszcze z nocnym dopajaniem a w ciągu dnia pije i tak sporo

jak słucha nie nastawia się żadnym uchem więc chyba słucha obojgiem uszu
nie mam raczej problemu z jedzeniem, fakt ma sobie ubzdurane ze chleba z wędliną czy czym kolwiek innym nie ruszy, je wyłącznie kaszki, parówki, chleb suchy, deserki, danonki, obiady nasze i słoiczkowe, czasami jakiś wafelek, za słodkim nie przepada raczej

u laryngologa byłyśmy po ostatnim zapaleniu ucha, nic nie stwierdził, mówił że wszystko jest ok

co do wędzidełka nie mam pojęcia ale język wytyka dość daleko więc chyba wszystko dobrze, nie wiem,

zaczęła chodzić mając rok i 3 tygodnie, w sumie to nie chodzić a już biegać, jak się raz puściła tak biegała jak "stara"

ze smoczka już dawno nie korzystamy, mała miała go tylko do spania po czym sama wypluwała, bez problemu sama go odstawiła
pije raz dziennie mleko ale to nie jest zwykły smoczek tylko taki który przyzwyczaja do nauki picia z niekapka
wszystkie pozostałe napoje pije z niekapka z kubka jeszcze nie chce

pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Lamika

zacznij terapię swojej córeczki od tego co napisałam program słuchowy słucham i uczę się mówić oraz nauki czytania wg metody symultaniczno-sekwencyjnej prof. Cieszyńskiej

wg mnie choć ciężko mi wywnioskować bez widzenia dziecka nadpobudliwość i brak mowy może być spowodowany również tym, że dziecko nie ma ustalonej dominującej ręki, objawy które opisujesz są bardzo charakterystyczne dla dzieci oburęcznych kłopoty ze snem trudności w koncentracji, problemy z wykonywaniem zabaw i zadań w jednym miejscu, niespokojny sen czy kłopoty z zasypianiem, dziecko szybko się dekoncentruje przy czytaniu

sprawdź dokładnie w następujący sposób co którą ręką nogą uchem i okiem robi twoja córcia :

OKO:
1. dajemy dziecku lunetę, kalejdoskop, kartkę papieru rolkę po papierze toaletowym lub butelkę i prosimy żeby zobaczyło co widać
proszę zobaczyć do którego oka dziecko przykłada wybrany przedmiot
proszę mu nie pomagać :)

RĘKA:
proszę na środku przed dzieckiem położyć jakieś drobne elementy np.fasolkę groszek lub małe klocki i butelkę z wąskim otworem i poprosić żeby dziecko powrzucało rzeczy do środka
Pani obserwuje którą ręką dziecko się posługuje
proszę dać dziecku do odkręcenia np. słoik i zobaczyć którą ręką odkręca
inny pomysł proszę dać dziecku plastelinę zrobić z nim długi makaron i poprosić żeby pociął np. patyczkiem proszę zobaczyć którą ręką trzyma patyczek

NOGA:
proszę zobaczyć którą nogą dziecko kopie piłkę wchodzi po schodach

UCHO:
położyć przed dzieckiem np. muszlę lub zegar i poprosić aby bez podnoszenia rękami posłuchał czy muszla szumi zegar robi tikt tak

mam jeszcze pytanie czy oglądacie jeszcze bajki w tv? albo ogólnie tv jeśli tak to jak dużo ?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

hej!
z tego co zdolalam zaobserwowac to
reka- prawa choc przy ''papa'' dominuje lewa
noga- prawa
oko- raczej prawe
ucho- niestety nie chciala wspolpracowac

bajki nadal ogladamy, sa to albo bajki na cbeebies albo polsat jimjam zadne inne, czesto jest tak ze bajka tylko leci w tle a mala zajmuje sie czyms innym

sluchamy duzo muzyki mala jest bardzo muzykalna pieknie czuje rytm
generalnie sa to piosenki dla dzieci np Veo Veo, Czekolada, pszczolka maja....Oliwka spiewa sobie wtedy po swojemu, czasami cos powtorzy uwielbia takze SuperSimpleSongs np ABC's szkoda wielka ze nie ma wersji po polsku

cwiczylam z nia na programie ZWIERZAKI- pieknie po nim powtarza dzwieki

co do polecanego przez Ciebie programu czytalam ze w wielu przypadkach swietnie sie sprawdza boje sie tylko ze mala nie da sobie zalozyc sluchawek i nie usiedzi) u otolaryngologa tez nam nie wyszlo a to byly wlasnie proby na sluchawkach

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

witaj

przepraszam że odpisuję dopiero dziś

ponad to co napisałam wyżej proponuję całkowicie zrezygnować z oglądania tv (obraz stymuluje nie tą półkule mózgu która odpowiada za nabywanie języka)

absolutnie nie puszczać dziecku piosenek bajek w języku innym niż język etniczny czyli w waszym przypadku tylko w j. polskim

co do programu słuchowego to zapewniam Cie że odkąd na nim pracuję (ponad 2 lata) nie trafiło mi się dziecko które od razu z radością polubi słuchawki no może jedno :) natomiast ten program naprawdę uczy dzieci mowy specjalne wydłużone brzmienie samogłosek pomaga im lepiej przyswajać mowę

jak dziecko nie chce słuchać na słuchawkach to stopniowo go do tego przystosowujemy np. dzieląc słuchanie na 2-3 części

co do dominacji stronnej o której pisałam powinnaś córci narzucić dominującą ręką natomiast mam za mało danych żeby ci w tym pomóc musiałabyś dokładnie wiedzieć co twoja córcia robi którą ręką i mieć pewność które oko dominuje

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]