Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 2:04 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: "stara matka"

Jaki procent kobiet w wieku 48 lat zachodzi w ciąze i rodzi? Co można zrobić/jak pomóc, jeśli w tym wieku chce sie miec dziecko? (ostatni poród 16 lat temu!) Może to i szalenstwo ale pragne...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hmmm nie oszukujmy sie 48 lat to naprawde sporo jak na kolejna ciaze-duzo kobiet w tym wieku przechodzi juz menopauze. Ciezko jest cos napisac-straszna roznica wieku(miedzy matka a dzieckiem oczywiscie-sama mam brata starszego o 15 lat). Istnieje duze prawdopodobienstwo choroby dziecka i wiele innych spraw. Prosze to dokladnie prezemyslec.
W tym wieku to juz raczej czas na wnuki a nie na dzieci-przepraszam jesli urazilam...
Sama bardzo chce dziecko i wiem co to za bol...

*5.06.2005 12tc
*31.07.2006 10tc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tez mi się wydaje, że to troche pozno. Wiadomo jejst pragnienie....ale pomyśl jakie wiąże się z tym ryzyko....
Ja chyba nie ryzykowała bym...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Jeżeli mogę na ten temat ( a skoro jest tu wrzucony, to pewne do przedyskutowania), to moje zdanie jest takie ... że na dzieci trzeba nie tylko być dojrzałym...
Nie mnie oceniać, ale to już chyba troszeczkę późno...pomyśl o tym ile dziecko potrzebuje od ciebie przez wiele długich lat. To już inne tempo życia... Może ty zaczynasz mieć potrzebę bycia babcią? Na wnuki przelejesz te uczucia.
Pierwsze dziecko urodziłam w wieku 22 lat... Teraz urodzę w wieku 29 kolejne i sama juz po sobie widzę że lata robią swoje...zarwane nocki -kiedyś to chleb powszedni...teraz wolałabym się codziennie wyspać jak należy...bo organizm po nieprzespanej nocy upomina sie o swoje :) ...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zgadzam sie z moimi przedmowczyniami...troszke pozno... moja mama w tym wieku miala juz 3 wnuczat... :)
poza tym zastanawia mnie czy za tym nie kryje sie jakis nowy mezczyzna...i to mlodszy... :roll: poniewaz kobiety w tym wieku naprawde nie maja juz instynktu macierzynskiego takiego jak mlodsze mamy...
ja rozumiem wpadke ale swiadome decydowanie sie na macierzynstwo w tym wieku jest przejawem nieodpowiedzialnosci :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja sie nie zgadzam z przedmówczyniami :D :wink: Uważam że jak się czegoś pragnie to czemu nie :) własnie kibicuję jednej kobietce w twoim wieku która w grudniu urodzi zdrowego synka oczywiście jest zwiększone ryzyko różnych chorób ale wcale nie jest powiedziane że trafi akurat na Ciebie młode kobiety też rodzą dzieci z wadami, idz wcześniej do lekarza i zrób wszystko żeby dzidzia była zdrowa :) trzymam kciuki ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nie znam cie i nie wiem, co cie sklonilo, zeby miec dziecko. Ale jesli twoje pragnienie jest takie silne to czemu nie. Moze moje obecnie zdanie ulegnie zmianie, ale na twoim miejscu po prostu nie zaryzykowalabym. A poza tym moja mama jest wlasnie w twoim wieku i jest juz w okresie menopauzy. I teraz jest szczesliwa Babcia 4 miesiecznej Julenki :) A moze masz ogromna chec posiadania wnukow, tylko nie mozesz sie doczekac, bo twoje dziecko jest jeszcze za mlode? Moja mama przyznala, ze majac juz 42 lata bardzo chciala miec wnuki, ale musiala uzbroic sie w cierpliwosc, bo ja i moj brat bylismy za smarkaci :)

Ale zycze ci, zeby twoje marzenia zostały spełnione bez wzgledu na okolicznosci :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja również popieram ten pomysł i dołączam się do opinii Aaliyah! Co z tego, że 48 lat?? A mało to kobiet w tym wieku i starszych na świecie, które urodziły zdrowe dzieci?? Nie bądźcie tak okrutne, a cytat Lili: "ja rozumiem wpadke ale swiadome decydowanie sie na macierzynstwo w tym wieku jest przejawem nieodpowiedzialnosci ", to już lekka przesada. Właśnie wpadka jest przejawem nieodpowiedzialności!!
Coś tu Ci się chyba pomieszało Lila...
Uważam, że powinnaś na początku znaleźć takiego lekarza, który Cię zrozumie i pomoże tak zaplanować ciążę, abyście oboje byli zdrowi. Myślę, że będziesz musiała uzbroić się w cierpliwość i odwiedzić wiele gabinetów zanim znajdziesz "chętnego" lekarza. Wierzę, że to jest możłiwe. Jednak nie podejmowałabym się zachodzenia w ciążę bez konsultacji z lekarzem i bez jego prowadzenia. Życzę powodzenia! :)
Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

fotka ja tylko wyrazam wlasna opinie..do ktorej mam prawo...do tego sugeruje sie statystykami ktore sa okrutne w przypadku tak poznego maciezynstwa..pragnienie posiadania to nie wszystko...czasami warto pomyslec o tym malym czlowieku ktory przyjdzie na swiat...poza tym jezeli okaze sie ze nie jest zdrowe to co ...usunac? zabawa w Pana Boga tylko dlatego ze sie pragnie...? ehhhh...a wpadki zdarzaja sie nawet przy stosowaniu srodkow antykoncepcyjnych...i o takie mi chodzilo...nie wiem czy to nieodpowiedzialnosc ...nie sadze :? I naprawde nic mi sie nie pomieszalo jestem zdania ze wiek 48 lat nie jest odpowiedni do rodzenia dzieci...trzeba jeszcze je wychowac i byc dobrego zdrowia...ciekawe fotka ile ty masz lat...hmmm I jezeli mi sie pomieszalo to pomieszalo sie tez 90% lekarzom na swiecie ktorzy ten wiek na macierzynstwo uwazaja jako bardzo pozny :D [/b]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja rozumiem 40 lat....jeszcze ok...czy nawet 42..lezalam ostatnio w szpitalu z taka kobietka wlasnie w ciazy...ale 48 ? hmmm...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

znam przypadek urodzenia zdrowego dziecka przez panią w wikeu 51 lat wiec czemu nie w wieku 48 ????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

szkoda ze sama zainteresowana sie nie wypowiada

*5.06.2005 12tc
*31.07.2006 10tc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wlasnie....sama zainteresowala zadala tylko temat... :wink:
marta ja w tv widzialam 60 letnia matke ktora poddala sie zaplodnieniu in vitro czy to oznacza ze 58 lat na ciaze to super wiek? Tutaj chodzi o samo ryzyko...a niestety w tym wieku jest duze....i jezeli taka 48 letnia mama chce je podjac to jej sprawa...ale nie zajsc w ciaze...zrobic badania prenatalne i jezeli cos nie tak to usunac..ryzyko poczecia dziecka z wadami jest zbyt duze w tym wieku :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Rhianon - nie znam procentów, ale taka samoistna ciąża bez wspomagania to wielka rzadkość. Oczywiście są przerózne metody które będą skuteczne także u starszych osób. Niestety genetyka jest nieubłagana i po 40 rz lawinowo wzrasta odsetek wszelakich zespołów genetycznych.
SW

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]