Dzisiaj jest sob paź 04, 2025 2:26 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

bardzo ważne proszę o fachową poradę chodzi o bakterie w moczu odczyn kwaśny, jestem w 23 tygodniu ciąży. Mój lekarz ginekolog przypisał mi fitolizynę, ale jak wyczytałam na ulotce w przeciwwskazaniach jest napisane, że nie wykonano dobrze kontrolowanych badań preparatu w okresie ciązy i karmienia, dlatego nie zaleca się stosowania w tym okresie. Majac powyższe na uwadze prosże o poradę, czy mam to przyjmować, czy może jest inny lek, sprawdzony, oraz czy jak jednak zastosuje tę fitolizynę to co może się stać, a może lekarz się pomylił. Proszę o pilną odpowiedź. Z poważaniem ilcia 73

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj. Lekarza nie ma na forum od stycznia i na razie nie będzie :? Jeśli zaś chodzi o leki, to na większości z nich zawarta jest informacja tej treści, a lekarze muszą coś jednak przypisać, w przypadku infekcji :? Lekarz na pewno wiedział o Twojej ciąży i myślę, że wybrał odpowiedni lek :wink: Fitolizyna to lek roślinny - działa moczopędnie, rozkurczowo i przeciwbakteryjnie. Nieleczona infekcja układu moczowego jest z pewnością bardziej niebezpieczna dla płodu. Lekarze często przypisują ciężarnym: Urosept, Urinar i Furaginum, ale każdy lekarz ma inne doświadczenia z lekami i myślę, że Twój zapisał Ci to co uważał za najlepsze :D życzę zdrówka :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

ja biorę urosept jest bezpieczny w ciąży...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

na wszelkich lekach (na róznego rodzaju bakterie z którymi muimy walczyc w ciazy)nie jest wyraxnie napisane, ze mozna przyjmowac w ciazy, zazwyczaj mniej wiecej tak jak piszesz. lekarz nie przepisalby leku tetragennego, stad lepiej birez.
bakterie w moczu to powazny problem dla ciazy, z reguly powinno sie zrobic tez`wymaz z kanalu szyjki macicy, zeby miec pewnosc ze nie zainfekue sie dziecka podczas`porodu, bakterie w moczu lub w szyjce potencalnie stanowia` zagrozenie dla`plodu w kazdym wieku, bowiem zdarzaja sie przypadkizainfekowania worka plodowego, a wtedy robi sie niebezpiecznie. bakterie powinny byc leczone anrtybiotykani z grupy a, n. amoksiklav, augamentin dobranymi wg indywidualnego diagramu, ktory uzyskasz z laboratorium wraz z wyniim posiewu.pzdr

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam Leki ktorych nie można stosować mają wyraźnie napisane ze nie moga je przyjmować kobiety w ciazy ale nawet czasami taki lek jest przepisywany jesli szkoda dla dziecka moze byc wieksza przy jego nieprzyjmowaniu A co do innych lekow to wszytskie ktore nie sa niebezpieczne w ciazy maja w ulotce napisane ze ich przeciwskazania nie są do konca znane Tak jest np na no-spie ktora jest bardzo czesto przepisywana w ciazy tak wiec zaufaj lekarzowi;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

ja tez brałam urosept bo na początku ciązy miałam rowniez bakterie w moczu. Na tym leku tez było napisane ze nie zaleca sie stosowania kobietomw ciązy, ale lekarz mi powiedział,że moge go brać bo jest on zrobiony z jakis roslin i nie jest szkodliwy dla kobiet w ciazy

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]