Dzisiaj jest czw paź 02, 2025 11:50 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Starające się o dziecko

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 40026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989 ... 2002  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

AGNIESIA Ja wybrałam do pokoiku Sandrusi takie kolory: magnolie i wrzosowe wzgórza :P duluxa.
A powiedz mi macie w całym domu panele położone ? I jakie macie te rolety, bo ja chcę wymienić, bo mamy bambusowe i odradzam, bo są okropnie nie praktyczne w użytkowaniu :x

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ok więc jestem po zakupach, oprócz spożywki i chemii zakupiłam sobie biustonosz do karmienia, dwa takie uniwersalne sportowe, gencjanę do pępuszka, podkłady na łóżko i wielkie podpaski z belli. Wcześniej kupiłam takie majteczki jednorazowe z babyono siateczkowe. Ale chyba się będę jeszcze musiała zaopatrzyć w te podkłady co pokazałyście na aukcjach :roll:

Zaraz zaczynam wędrówki ludów między autem a mieszkaniem i znoszę pomalutku zakupy, bo dość ciepło na dworze w aucie jeszcze cieplej a tam mięsko mam, które musi trafić do zamrażalki.

Na stronie szpitala, w którym mam zamiar rodzić jest takie coś:
"Co zabrać ze sobą do porodu?

Pakując rzeczy do szpitala warto wiedzieć, co się Wam przyda.
Nie jest tego wiele, spakujcie tylko to, co potrzebne na początek. Szpital jest otwarty dla odwiedzających i w razie potrzeby zawsze można donieść to co chcecie.

1. Proponujemy zabrać ze sobą

*
kartę ciąży
*
oryginalny wynik grupy krwi
*
ważne badania lekarskie
*
kapcie(klapki pod prysznic)
*
szlafrok
*
wygodną koszulę bawełnianą (do karmienia dziecka)
*
kosmetyki
(czystość i uroda są zawsze ważne)
*
pieluchy poporodowe Bella
*
podkłady jednorazowe na łóżko(90/60 cm)

Dla dzidziusia przydadzą się:

* kilka pampersów
* chusteczki do pielęgnacji

Na porodówkę warto zabrać:

* wodę mineralną niegazowaną
* landrynki, czekoladę(coś dodającego energii)
* ciepłe skarpety

Dla osoby towarzyszącej

* czyste ubranie
* wygodne, czyste obuwie
* Jeśli lubicie i macie ochotę:coś do słuchania ulubionej muzyki, olejki do aromoterapii (np.lawenda), oliwkę do masażu, aparat fotograficzny lub kamerę.

Możecie dzidziusia ubierać we własne ubranka na oddziale.

Panie chętnie korzystają z jednorazowych majtek, łagodnego płynu do higieny intymnej(np.Lactacyd femina), większość woli mieć własny kubek, sztućce.

Dla mężów czasem przyda się kawa, można ją kupić w automacie lub zaparzyć na miejscu, kanapki.

Jeśli czegoś nie będziesz mogła mieć lub zapomnisz to bez obawy, otrzymasz od nas to, co potrzebne."

więc dzisiaj skończę pakować swoją torbę ;) bo póki co to mam w niej aż te majtki siateczkowe :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

INKA A w którym szpitalu będziesz rodzić ? W Gliwicach ?

Potem zajrzę kochane...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

tak w Gliwicach, szpital jest jakieś 2km ode mnie, niedługo wezmę Tomka na przejażdżkę i sprawdzimy wszystkie drogi dojazdowe do niego by jak najszybciej się tam dostać jak mi wody odejdą albo dostanę skurczy.
Ten szpital poleciła mi koleżanka, która w nim rodziła 4 stycznia. Mówi, że opieka w nim jest świetna, porody rodzinne darmowe (a nie tak jak w niektórych szpitalach) i dzieciaczki później są cały czas przy mamach ;)

A właśnie, czy poród rodzinny trzeba wcześniej ustalać czy jak się już jedzie z akcją porodową do szpitala to wystarczy powiedzieć, że się chce rodzić we dwójkę ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Inka - wydaje mi sie,ze w kazdej szpitalu to indywidualana sprawa, najlepeiej zadzwon i sie spytj.. u mnie w szpitalu ic nie trzeba bylo zglaszac predzej..jak lezalam na sali pooperacyjnej to dziewczyny przyjezdzaly do porodu z emzami i zawsze polozna sie pytala czy maz tez bedzie, jesli tak to dostawal ubranie ochronne i wcxhodzil na porodwoke razem z zona...

Madii- tak w calym domu tam gdzie mamy remont zrobiony sa polozone panele... orpcz schodow i korytarza tu jest jeszcze parkiet bo tu nie doszlismyz rewmontem.. a dlaczego pytasz?
magnolia i wrzos ladne kolorki :) ale takze polecam farbe beckers sa naprawde zaje*** drozsze,ale warto ;]
duluz\xem tez raz malowalismy,ale beckers o wiele lepszy ;]
a rolety hm.. trudno powiedziec..wlasnie sa takie jakby slomkowe moge tobie zrobic fote i wkleic..

lece bo mam smerfa na kolanach i mi tu piszczy :p

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Madii ja te sukieneczki oczywiście na allegro kupiłam :lol: i to używane, ale naprawde wyglądają jak zupełnie nowe :shock:
Ta biała to sukieneczka- tuniczka firmy Wójcik , a ta różowa to sukieneczka Firmy Cinderella :D
Wejdź na allegro w rozmiar ubranek dla Sandruni i wpisz w wyszukiwarce Cinderella, mają boskie sukieneczki, tylko takie właśnie na jakieś okazje :D

Agniesia no to moja spacerówka niespodobałaby ci się, bo jest różowo-różowa :lol:
A jak poznałam mojego męża to sama chodziłam ubrana jak barbie i tak do tej pory teściowa do mnie mówi :lol:
A specerówka jest taka :P
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Elinko masz racje że teraz to kup już fotelik 0-18 lub 0-25kg.
Ja mam ten sam fotelik co Piegusek i jest całkiem niezły, ale ja już nie mogę zapinać Klaudię tymi pasami z fotelika, tylko muszę normalnymi samochodowymi, bo tamte są za nisko :?
A tak jak pisała Madii ja i Olcia mamy spacerówkę Coneco Pierre Cardin i jesteśmy baaardzo zadowolone :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Ewelka jak za nisko?? do Klaudusia taka wysoka?? Bartek spokojnie zapina się tymi fotelikowymi.... yyy aż muszę popatrzeć u ans jak to wygląda...
...Bartek obudził się po 2h... czopek tyle o ile zadziałał, ze teraz jest 38 temp. ale zjadł łądnie 150ml kaszki więc nie jest źle

...czekamy nadal na A* a ja już mam nerwę bo jak zwykle nie wiem co spakować do szpitala :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

EWELKA śliczne te sukieneczki naprawdę! :D Popatrzę sobie :P

AGNIESIA pytam, bo my mieliśmy w kuchni i przepokoju robić płytki, ale zdecedowaliśmy, że wszędzie będą panele ;)

INKA acha ;) My właśnie jechaliśmy do szpitala gdy już wody mi odeszły :lol: T jechał jak na sygnale... :heh: Nie trzeba wcześniej informować o porodzie rodzinnym :wink:

PIEGUSKU może Was nie zostawią... spokojnie :wink: A może po prostu wezwijcie lekarza na wizytę domową... :roll:

Idę położyć się do niuni...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

panele "cieplejsze" w dotyku ale stukają bardziej niż płytki jak się po nich chodzi... zależy w jakich pomieszczeniach: do pokoi lepsze panele ale kuchnia czy przedpokój to ja obstawiam płytki

....a co mi po wizycie lekarza w domu?? Bartek z rana zbadany... zmiany w oskrzelach, reszta czysta... a lekarka nie jest w stanie nic innego zbadać w domowych warunkach... powiedziała, że ona nic innego nie poradzi i jak będzie dalej gorączkował to do szpitala - no bo co ona przyjedzie i co mu na ta gorączkę da?? to samo co ja syrop albo czopki :?

...ja się nei martwię, że nas zostawią w szpitalu - bo jak trzeba to trzeba tylko znowu pół rzeczy zapomnę wziąć...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Inko u mnie w szpitalu, tzn. w tym w którym rodziłam też rodzinny darmowy i nic nie ustalaliśmy wcześniej.

Piegusku całkiem solidnie ten fotelik wygląda i cena też niezła. Bartunio od małego w nim jeździ?

A ja tam jakbym miała córcię to bym jej większość rzeczy różowych kupiła :D Oprócz wózka i fotelika, bo gdybym miała później syna to trochę nie bardzo kupować nowe tylko dlatego, że różowe :D Artur teraz ma wszystkie (prawie) ubranka "męskie":, swetry, bluzy, jeansy, kurtki, śpiochy, bodziaki itp. :) Mało mamy unisexów :D

Madii a Wasza spacerówka to w miarę "ciężka" jest, czy taka raczej typowo miejska?

Ewelko bardzo fajny wózeczek, cena też ładna... Tylko że Arturek za malutki jeszcze na taki :( A na zimę to on się nie za bardzo nadaje nie...?

No i moje dziecko zrobiło sobie dzisiaj dzień matki - jak jest w łóżeczku albo w bujaczku to ciągle musi mnie widzieć, a najlepiej być na rękach albo przy cycu :roll: Kochana przylepa :D Właśnie drzemie przy cycu na rękach ;)

Ostatnio zmieniony pt maja 07, 2010 1:40 pm przez *Elinka*, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

*Elinka* pisze:
Piegusku całkiem solidnie ten fotelik wygląda i cena też niezła. Bartunio od małego w nim jeździ?

....nie od samekgo poczatku ale chyba od 5 miesiąca w nim jeździ - jak miał coś ponad 7kg to go przełożyliśmy bo do takiego "bujaczka" to się nie mieścił...
...mnie się bardzo podoba i jak bym miała jeszcze raz kupować to bym kupiła ten sam model...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Inaczej zapytam :D Czy dziecko do takiego fotelika MUSI bezwzględnie umieć sztywno trzymać główkę, czy niekoniecznie? Arturo coś koło 6,5kg waży (słabo mi przybiera ostatnio, a mleka mam sporo i nie jem żadnych alergenów :? może pediatra pozwoli już dietę rozserzać..) ale głowinkę ma niestabilną...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Elinko nawet moj syn tak nie sypia ak twoj. choc dzisiaj bylo ok :)

a rztsepy juz pobladly dlatego tak malo widac :)

u nas o 3 godz maks :) i tez sadze ze kapturkow nie nalezy sie bac :)

u nas w kiosku szpitalnym u mojej cioci kupilam aventu. bona oddziale byly tylko medeli jakies tam ale to 50 zl kosztowalo :O ale bylam tak zdesperowana ze i te bym kupila. ale poszlam do kisoku a tam 11 zl :) i jaka ulga. nie plakalam przy karmieniach z bolu i bezsilnosci...

Elinko ja sie zastanawiam nadt tym czy naszemu nie kupic jeszcze 0 -18 albo poczekac w tym 0 -13 i kupic 9 -36. sie zonbaczy.

my mamy taki teraz pmaranczowy :

http://allegro.pl/item1019422247_foteli ... olory.html
i jak dla mnie super.

Elinko moj maz tez jednak stwierdzil ze spacerowke kupuejmmy. zmienil zdanie :D
ale tez bedziemy sie zastanawiac :)

Elinko tak jak pisalam moj tez woli sam w lozevzku. ma wiecej swobody :)

Agniesiu u nas na badanie sie zdejmowalo poprostu na kozetce :)

Piegusku daj znac smsem c tam w szpitalu...

Agniesiu nie martw sie. ja tez bede zaopatrzac teraz swoja garderoba na lato :)

u nas obiad mi dali po porozie ale i tak potem bylam glodna strasznie i ni emoglam sie sniadania doczekac ktore i tak zjadlam razem z obiadek jak T przyszedl bo wcesniejmaly na cycku wisial.

ja tez bym nie ubierala dziecka w spzitalne rzeczy... mi nawet mowili zeby nie klasc na poszwach szpitalnych a co dopiero ubranka...

Inko u nas sie mowilo przed samym porodem. ale porod nieoplacony byl w salach 2 - osobowych. ijak chcialas rodzic z mezem i obok rodzila kobieta to musiala sie zgodzic na obecnosc twojego meza. ja akurat rodzilam sama na 2 osobowej sali :)

Agniesiu beckersa sa polecane dla malych alergikow :) nam pediatra mowila :)

jej ale zescie sie rzopisaly. my planujemy isc na spacer ale popaduje... sie zoabczy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

*Elinka* pisze:
Inaczej zapytam :D Czy dziecko do takiego fotelika MUSI bezwzględnie umieć sztywno trzymać główkę, czy niekoniecznie? Arturo coś koło 6,5kg waży (słabo mi przybiera ostatnio, a mleka mam sporo i nie jem żadnych alergenów :? może pediatra pozwoli już dietę rozserzać..) ale głowinkę ma niestabilną...

ten fotelik jest od 0 więc nie musi trzymać sztywno głowy... ma wkładkę dla maluszków... młody nie trzymał jeszcze sztywno głowy jak już jeździł, ale ta wkładka sprawdzała się

Wiolciunia ja ubierałam młodego w szpitalne ciuszki i nic mu nie było - czyściutkie, pachnące...

...jeszcze się do szpitala nie wybieramy bo cały czas czekamy na A* - jeszcze nie skończył jak na złość zgłoszenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No to fajnie. Obgadamy to jeszcze z Markiem i się zobaczy...

Wiola ja nadal karmię przez kapturki. Laktacja jak ta lala, no i wygodne to jest. Nauczyłam Małego i bez nich złapać pierś, ale tyle się przy tym powietrza łyka, że ulewa. Z kapturami nie mam tego problemu, uleje mu się może raz na 2 tygodnie mimo, że (tu będą baty) Artur nie jest odbijany :oops: Wkurza go to strasznie i nie daje się odbić. Z tego spania obawiam się że mi wyrośnie :roll:

Ja rodziłam sama za darmo w jednoosobowej sali. Miałam dla siebie położną i dwóch lekarzy (choć nic nie płaciłam) i wszystkie sprzęty. Szpitalnych ubrań też nie używałam, ale dlatego, że miałam swoje. Szpitalne były bez zastrzeżeń, czyste i wyprasowane, tylko że... niepotrzebne :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Piegusku no nie wiem czy moja Klauduśka wysoka jest, ale jak wsadzam ją do tego fotelika to te pasy są poniżej jej ramion, a tam wyraźnie jest pokazane że pasy powinny py nieco ponad ramionami dziecka, a jak nie są, to już trzeba zapinać samochodowymi. Może ty masz jakąś inną regulację :roll: Ja mam dwie wysokości tych pasów i nawet na tej drugiej to zaczynają się sporo pod ramionkami małej :roll:

Elinko spokojnie może nawet noworodek jeździć w tym foteliku, bo on ma tą regulację i dziecko może być w pozycji półleżącej, więc nie musi trzymać głóki :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

kurcze Ewelka to my jeszcze na tych niższych ustawieniach i są na styk... aż muszę sobie popatrzeć jak będę mieć chwilę...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

no fakt panele sa cieplejsze... u nas w domuw ogole podlogi sa ciepłe ,ze tak powiem.. bo wszedzie byly parkiety, wiec na parkiety została polozna specjlana gabka,a potem dopiero panele , wiec podloga jest cieplejsza ;]

a w kuchni tez mamy panele kuchenne na podlodze i ciesze sie,ze sie zdecydowalam na to niz płytki, ale tu inna sprawa byla ...za duzo nie moglam wybrzydzac..bo gdybym chciala robic plytki bym musiala duzo dluzej czekac na kuchnie.... i na korytarzu i w holu tez beda panele.. plytki mam tylko w latanie, gdzie sa drzwi wejsciowe ;)

PIegusku- a panele chyba stukaja tylko wtedy gdy sie w szpilkach po nich chodzi bo tak to nie slyszalam by moje panele stukały :D
moze tez dlatego,ze mamy grubsze

Wiolciunia-,ze beckers jest polecany dla malych alergikow to nawet nie wiedzialam :) jak dla mnie farba super juz raz pobrudzilam chyba jak zabijalam komara :p wytarla mokra szmatka i zadnego sladu.. a jak malowalismy w bloku duluxem to wycieralam mokra szmatka sciane i farba zostala mi na sciereczce hehe :P

Ewelka- spacerowka sama w sobie jest ladna ;]
a kolor to mowie.. Elinka mnie rozprostowala,ze tak powiem..dlaczego nie kupilabym rozowego hehe,ale ty skoro wiesz,ze klaudunie bedziesz miala tylko jedna to nie musisz sie martwic,ze w razie czego gdy urodzic synka ebdziesz musiala kupowac nowy wozek tylko dlatego,ze rozowy nie nadaje sie do chlopca :)

a moj maly tez ubierany w spzitalane rzeczy.. w sumie to pielegniearki od niemowlakow ubieraly tzn dzieci byly ubierane kaftanik + pampers, i byly owiniete kocykiem i rozkiem..
ja dziecko mialam ciagle przy sobie,ale pielegniarki gdy zabieraly dzieci kapac wtedy je przebieraly ... no,ale jak dziecku sie ulalo szlo sie po prostu po nowy kaftanik czy rozek do zmiany ;]
w ogole pobyt w spzitalu wspomniam bardzo dobrze ;]
i jak ktos chcial to mogl miec swoje ciuszki dla malenstwa ;]
i pampersy tez szpital dawał..
tylko na wyjscie trzeba bylo miec swoj pampers i ubranka no,ale to wiadome ;]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

agniesia! pisze:
PIegusku- a panele chyba stukaja tylko wtedy gdy sie w szpilkach po nich chodzi bo tak to nie slyszalam by moje panele stukały :D
moze tez dlatego,ze mamy grubsze

...hmmm u nas stuka pies pazurami po panelach i mam jakieś dziwne kapcie domowe co tez stukają :P
agniesia! pisze:
a moj maly tez ubierany w spzitalane rzeczy.. w sumie to pielegniearki od niemowlakow ubieraly tzn dzieci byly ubierane kaftanik + pampers, i byly owiniete kocykiem i rozkiem..
ja dziecko mialam ciagle przy sobie,ale pielegniarki gdy zabieraly dzieci kapac wtedy je przebieraly ... no,ale jak dziecku sie ulalo szlo sie po prostu po nowy kaftanik czy rozek do zmiany ;]
w ogole pobyt w spzitalu wspomniam bardzo dobrze ;]
i jak ktos chcial to mogl miec swoje ciuszki dla malenstwa ;]
i pampersy tez szpital dawał..
tylko na wyjscie trzeba bylo miec swoj pampers i ubranka no,ale to wiadome ;]

...całkiem jak u nas... :D

...mąż dzwonił, że już jedzie więc idę się pakować i będziemy za jakąś godzinkę jechać... jak będziemy coś wiedzieć to napiszę sms-a

Ostatnio zmieniony pt maja 07, 2010 3:15 pm przez PIEGUSEK_RZESZOW, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Piegusku tak się zastanawiam :roll: a może ty robisz ten sam błąd co ja i dajesz niuniowi za małą dawkę leku i dlatego gorączka nie spada :roll:
Ja dawałam małej czopki Efferalgan 80mg a wczoraj dowiedziałam się że powinnam dawać np Efferalgan 150mg
A ten Ibum lub Ibufen D syrop to conajmniej 4ml a nie 2,5ml.
Jakie dajesz niuniowi leki i jaką dawkę :?:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 40026 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989 ... 2002  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Starające się o dziecko

Strefa czasowa UTC [letni]