Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:29 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

mritula pisze:
U nas w szpitalu są po 12zł :shock: :lol:

w szpitalu w którym rodziłam te fartuszki są po 5 zł z automatu :D

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Oj jak to czytam, to ogarnia mnie zdumienie... u nas porod rodzinny to normalka i wlsciwie nikt sie nie pyta, czy tata bedzie przy porodzie, bo wiadomo ze tak... a jak nie tata to siostra, mama, przyjaciolka itp... odpowiednio nie ma do tego sal do porodow rodzinnych, bo kazda sala spelnia przeciez taka funkcje...
Moj maz byl przy obu porodach, nie musial miec fartuszka, zmieniac butow ani cokolwiek ze soba robic... a nawet wode mu dali do picia, zeby biedaczek sie nie zmeczyl czekaniem... :wink:
A do tego przy kazdym porodzie mialam PDA, bo to tez normalka...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

te 150 zł - tutaj w poznaniu jest tyle na polnej a w innych słyszałam że 80 zł to ponoć też jest na ewentualną opiekę nad mężem.
No cóż nic nie zrobimy. trzeba płacić i już. O tyle dobrze, że jak się wcześniej opłaci poród rodzinny i mąż nie wykorzysta (np. nie zdąży przyjechać itp.) to mogą oddać kaskę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Livonia pisze:
te 150 zł - tutaj w poznaniu jest tyle na polnej a w innych słyszałam że 80 zł to ponoć też jest na ewentualną opiekę nad mężem.

A jeśli ten ewentualny mąż jest normalnie ubezpieczony, to z jakiej paki ma dopłacać za ewentualną opiekę? :lol:
Kombinują jak konie pod górę, bo wiadomo, że poród rodzinny ma być bezpłatny.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Xezbeth pisze:
A jeśli ten ewentualny mąż jest normalnie ubezpieczony, to z jakiej paki ma dopłacać za ewentualną opiekę? :lol:
Kombinują jak konie pod górę, bo wiadomo, że poród rodzinny ma być bezpłatny.

Dokładnie :!: Wkurzające to jest. :evil:
Ah, ta polska służba zdrowia. :(

ObrazekObrazek

TABELA CZERWCÓWEK 2010

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja nie placilam ani za porod rodzinny, ani za fartuszek, ani za obuwie... przyszlam, polozylam sie, urodzilam i nikt mnie za nic nie kasowal.

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

monisien w Polsce nie jest ze służbą zdrowia wcale tak źle. Tylko my tacy luksusowi i wymagający :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

livonia na sale porodowa nie wpuszcza meża jak nie zapłaci......moja kumpela tak miała najpierw kasa a potem moze Pan wejsc......

ja rodziłam na Lutyckiej......i tam za poród rodzinny sie nie płaci.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Xezbeth pisze:
monisien w Polsce nie jest ze służbą zdrowia wcale tak źle. Tylko my tacy luksusowi i wymagający :)

No nie wiem... Jakbym mogła POŁOWĘ kasy, którą płacę co miesiąc na NFZ płacić na wybrany przeze mnie program ochrony zdrowotnej w dowolnej prywatnej przychodni, to bym miała super wypaśny pakiet :!:
A po 30 latach takiego płacenia miałabym chyba za free wszystkie operacje wieku starczego.

A tak to człowiek płaci i płaci, a jak już coś konkretnego potrzebuje to i tak idzie prywatnie, bo na NFZ to albo się nie można dostać, albo i tak tylko te najbardziej podstawowe badania są w cenie, a za resztę bulisz...

Nie zgadzam się, że jesteśmy zbyt wymagający...

ObrazekObrazek

TABELA CZERWCÓWEK 2010

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tez sie nie zgadzam ze jestesmy zbyt wymagajacy.
Jesli o porod rodzinny sie rozchodzi i o to ze w niektorych szpitalach trzeba za to placic....a niby czemu?? Czy ojciec nie ma prawa brac w tym udzialu??? W koncu przylozyl sie do tego prawda.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

monisien pisze:
Xezbeth pisze:

No nie wiem... Jakbym mogła POŁOWĘ kasy, którą płacę co miesiąc na NFZ płacić na wybrany przeze mnie program ochrony zdrowotnej w dowolnej prywatnej przychodni, to bym miała super wypaśny pakiet :!:
A po 30 latach takiego płacenia miałabym chyba za free wszystkie operacje wieku starczego.

A tak to człowiek płaci i płaci, a jak już coś konkretnego potrzebuje to i tak idzie prywatnie, bo na NFZ to albo się nie można dostać, albo i tak tylko te najbardziej podstawowe badania są w cenie, a za resztę bulisz...

Nie zgadzam się, że jesteśmy zbyt wymagający...

Nie chce sie specjalnie klocic, ale to nie calkiem tak... ile procent ze swoich dochodow placisz na ubezpieczenie? Moze i prywatne ubezpieczenie byloby tansze, ale kliniki prywatne zajmuja sie operacjami szybkimi, latwymi, standardowymi i przynoszacymi zysk... jezeli przypadkiem zdarzy ci sie choroba powazniejsza: rak, powazna niewydolnosc serca, itd, zadna klinika prywatna sie toba nie zajmie... i wtedy jestes skazana na te panstwowe...

Ostatnio podano u nas statystyczne wydatki Niemca na leczenie: to bylo w roku 2008 3210 EUR...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

same piszecie - jak w niektórych szpitalach nie zapłacimy to nie wpuszczą. I nic z tym się nie da zrobić. Po co się denerwować?:) są szpitale "tańsze" i "droższe" i te całkiem darmowe.
Jakbym miała wybór to na pewno nie rodziłabym na Polnej ale cóż wyboru nie mam bo ciąża wysokiego ryzyka (jestem cukrzykiem i tam mnie prowadzą od początku).

mi chodzi o to tylko, że nie można nic zrobić. Bo jak się nie podoba to rodzisz sama i cześć. której rodzącej chce się wojować z systemem?
chyba żadnej.
Narzekamy na naszą służbę zdrowia a zobaczcie jak prowadzi się ciąże na wyspach (w Irlandii chyba - z tego co tu piszą robią ci 1 usg przez całą ciążę) Mi na polnej robili 6 plus 3 u mojego gina wszystko na kasę chorych. Wiadomo, że idealnie nie jest ale nie narzekajmy już tak.

Wracając do rodzinnych. My zapłacimy chociaż dla nas to duży wydatek ale chcemy być razem i w ogóle się cieszymy, że w dzisiejszych czasach są takie możliwości:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Livonia pisze:
Narzekamy na naszą służbę zdrowia a zobaczcie jak prowadzi się ciąże na wyspach (w Irlandii chyba - z tego co tu piszą robią ci 1 usg przez całą ciążę) Mi na polnej robili 6 plus 3 u mojego gina wszystko na kasę chorych.

I tu nie masz racji.
W Pl jestesmy przyzwyczajone do tekiej opieki w czasie ciazy wiec dziwi nas jak to wyglada w UK. Za to ich dziwi po co co miesiac gin tam grzebie bez potrzeby!!!!
Jesli wszystko jest w porzadku to nie ma potrzeby robic czesciej USC czy badac za czesto ginekologicznie.
Z tego co slyszalam juz nawet w PL niektorzy to wprowadzaja w zycie.

jak juz inaczej to znaczy ze gorzej...a zalezy do czego jestesmy przyzwyczajeni. A poza tym USG ma sie 3 razy a nie raz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Livonia pisze:
same piszecie - jak w niektórych szpitalach nie zapłacimy to nie wpuszczą. I nic z tym się nie da zrobić. Po co się denerwować?:) są szpitale "tańsze" i "droższe" i te całkiem darmowe.

nie rozumien.....jak tańsze i droższe??
placisz składke zdrowotna na NFZ...i nie rozróżniasz tansze czy drozsze chyba ze idziesz rodzic prywatnie......

i bez sensu dla mnie sa porody płatne.....z jakiej racji.......???jak po co i dlaczego....????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pluszaczek pisze:
i bez sensu dla mnie sa porody płatne.....z jakiej racji.......???jak po co i dlaczego....????

No coz, racja jest jedna: szpitale nie maja pieniedzy i jakos probuja sobie dorobic... nie mowie, ze jest to dobre, ale cala polska sluzba zdrowia chwieje sie na krawedzi... i porody to najmniejsze piwo... jak zle jest przekonacie sie dopiero jak powaznie zachorujecie, lub urodzicie chore dziecko... czego oczywiscie nikomu nie zycze...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A tak swoja droga u nas w czasie ciazy tez sa tylko 3 USG, a przy porodzie wcale niekoniecznie musi pokazac sie lekarz... porod zazwyczaj odbiera polozna...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to sorry. tak czytałam a pisała dziewczyna z irlandii

droższe i tańsze w sensie - w poznaniu w niektórych biorą 80 zł za rodzinny w innych 150 zł. nie wiem czemu tak ale tak jest.

moja koleżanka z cukrzycą rodziła w skandynawii i też były tam wielkie problemy z robieniem usg. my musimy mieć co miesiąc monitorowane dziecko - jego wzrost. Ja z opieki nfz jestem zadowolona z polnej. miałam wszystkie badania tam i naprawdę dokładnie sprawdzali czy z Alicją ok. Zobaczymy jak poród.

a pluszaczek - dla mnie też nie ma to sensu. Ale co poradzisz na to? jak krzykniemy i tupniemy nogą to i tak nas oleją. Nie mamy NIC do powiedzenia. Nie my pierwsze i nie ostatnie się wkurzamy:(

zauważyłam, że częsciej darmowe porody są darmowe gdy w grę wchodzą małe szpitale w niewielkich miejscowościach. A w dużych zawsze zdzierają prosiaki.
to, że ja się pogodziłam z tym nie znaczy, że to akceptuje. tylko po prostu nie wiem co mi da wściekanie się i myślenie o tym. chyba nic:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no własnie wyzyskiwac to oni potrafia..........ale nic na to nie poradzimy.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W moim szpitalu gdzie rodziłam nie brali kasy za poród rodzinny, nie wymagali obuwia ochronnego tylko fartuch dla taty, ale przyniosła go siostra wreczyła mezowi i nie płaciłam, choc przy wejsciu jest automat z fartuchami :D ale z tego co wiem to wszystkim dają.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W UK dostaje sie osobna sale od razu i mozna rodzic z mezem, mama i siostra na raz i za nic sie nie placi i nikomu obecnosc rodziny nie przeszladza...a nawet tak lepiej bo rodzaca czuje sie bardziej komfortowo wsrod bliskich :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]