Dzisiaj jest czw paź 02, 2025 11:32 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Starające się o dziecko

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Super ja tez bede robila pierwszy raz :)
slkadniki juz mam i w sobote zamierzam piec :)
koniecznie daj znac jak wyszlo :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

witajcie:)
i czy ja moge do was dolaczyc?
mamy juz prawie 4 letniego synka i planujemy rodzenstwo......
dlugo zwlekalismy i mam nadzieje ze na poczatku przyszlego roku urodzi nam sie zdrowy dzidzius:)
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kasia witaj :)
Ja tez tak dlugo zwlekalam i powiem szczerze ze gdybym wiedziala ile bede musiala czekac na ciaze to bym zaczela sie starac dawno temu heheh
Miedzy moimi dziecmi bedzie 6 lat roznicy....

Trzymam za Was wszystkie kciuki :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej :)

Czy i ja moge się przyłączyć?
z częścia dziewczyn znam się juz z innych watków, ale chętnie poznam nastepne ;)

Mój synek ma 21 miesięcy, a staramy się o rodzeństwo dla niego od wrzesnia ubiegłego roku. niestety jak do tej pory z marnym skutkiem :(
W pierszą ciążę zaszłam przy pierwszym cyklu, a teraz to juz tyle trwa że zaczynam sie martwić...
chciałam mała róznice wieku a wygląda na to że będzie spora

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cześć Pasia i Kasia.
Pasiu to niedługo się narazie staracie myślę że nie masz Co martwić widocznie tak musi być. Ja wierze że każde dziecko ma określony termin przyjścia na świat. Choć liczę że mi się uda za 1 razem :) Nawet jeśli nie wyjdzie uznam że tak musi być.
Enja- jeśli chodzi o karmienie piersią to nie ma żadnych utrudnień w zajściu w ciąże -jeśli cykle są regularne i występuje owulacja- wertowałam literaturę na ten temat. Może wystąpić problem jęlsi nie ma miesiączki która hamowana jest przez hormony. Natomiast jeśli wraca miesiączka to widocznie kobieta przygotowana jest do kolejnego dziecka. Ja mam regularne cykle od pół roku wcześniej miałam miesiączkę ale bardzo nieregularnie.
Pozdrawiam Was kochane

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cześć dziewczyny:)

Postanowiłam upiec mazurka !!!....... jestem tym bardzo podekscytowana, ciekawe czy mi się uda bo napięłam się przed rodzicami :lol:
Mąż ma kupić po pracy specjalna blaszkę na mazurka, ciekawe czy będzie, a jak nie to może być robiony na takiej zwykłej?

pasia - witamy :) , ja w pierwszą ciąże szybko zaszłam, a teraz dopiero zaczniemy starania, ale po byciu na forum widzę, że może nie być łatwo dla tego zaczniemy już teraz to może do wakacji się wrobimy :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cudnarodzin tez poczytalam troszke literatury na ten temat i karmienie piersia moze utrodnic zagniezdzenie sie zarodka a przygotowanie czyli moment pojawienia sie miesiaczki nie ma z tym nic wspolnego.
karmiac piersia masz wyzsza prolaktyne a wysoka prolaktyna blokuje owulacje wiec wcale nie jest tak ze jesli okres wroci to ot tak sie w ciaze zajdzie.
oczywiscie nie uogolniam i nie u kazdego tak moze byc ale to sa fakty

"Karmienie piersią wywołuje wydzielanie prolaktyny z przysadki mózgowej matki. W czasie karmienia stężenie prolaktyny we krwi dosyć szybko rośnie, a po karmieniu stopniowo opada. Jeżeli czas pojedynczego karmienia jest dostatecznie długi oraz jeżeli ilość karmień w ciągu doby jest odpowiednio duża, stężenie prolaktyny we krwi kobiety utrzymuje się na poziomie, który uniemożliwia owulację. A więc to, czy kobieta, która karmi zajdzie w ciążę, czy nie, zależy od tego, ile czasu trwa jedno karmienie oraz od tego, jak często kobieta karmi dziecko. Im dłużej trwa karmienie i im częściej się karmi, tym szansa na zajście w ciążę jest mniejsza."

jest jednak mowa ze najciezej zajsc w ciaze przez pierwsze 6 miesiec karmienia wiec Ty raczej nie powinnas miec problemu :)

Poza tym mnie nawet nie chodzi o to ze karmiac mozna nie zajsc w ciaze a o to mozna spowodowac wczesne poronienie.
Moze ale nie musi. I tylko o tym pisze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Enja- dzięki za wyjaśnienie, zgodzę się z tym iż właśnie przez pierwsze 6 miesięcy jest trudno zajść w ciąże po porodzie. Chociaż zdarzają się przypadki ze karmiąc regularnie kobiety zachodziły w ciąże.
Nie zgodzę się z tym iż karmienie powoduje poronienie. Nigdzie o tym nie czytałam. Natomiast wiem iż pod koniec ciąży ssanie powoduje skurcze macicy dlatego bardzo niebezpieczne jest karmienie piersią pod koniec ciąży, no chyba że czeka się na opóźniający się poród :D .
Wielu lekarzy krytykuje karmienie piersią w czasie ciąży przekazując błędne informacje, że np. mleko w ciąży jest trujące albo na przykład bez wartości dla starszego dziecka.
Moja mama karmiła każde swoje dziecko do 6 miesiąca ciąży i cała 3 jesteśmy zdrowe.
Pewnie to sprawa indywidualna i poziomy hormonów u każdej kobiety.
A może zbadam sobie poziom prolaktyny ciekawe czy mam wysoki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cudnarodzin dlatego wyzej napisalam ze moze sie tak stac ale nie musi i ze nie ma co uogolniac.
czytalam o tym iz karmiac w ciazy moze dojsc do wczesnego poronienia ale tak jak pisze nie musi :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a mnie zastanawia jak rownoczesna ciąża i karmienie wpływa na organizm matki? bo przeciez musi zapewnic wszystkie składniki odzywcze dla trzech organizmów... czy to sie nie odbija na zdrowiu? Nie osłabia kobiety?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: świątecznie..

jajeczka okrąglutkiego, dyngusa mokrego, żurku pożywnego i brzusia okrągłego!

Takie mam dla Was życzenia.
Całuski dla Wszystkich Mam Jedynaków

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczynki, spokojnych i radosnych świąt, spełnienia marzeń i wszystkiego dobrego. Tych upragnionych fasolek Very Happy

U nas z odstawieniem piersi jest jeszcze inny problem. Moja mała jest uczulona na sztuczne mleko, więc muszę ją karmić. Bynajmniej jeszcze przez jakiś czas. Kaszę muszę jej gotować na krowim mleku i rozcieńczać. I to nie tą gotową kaszkę,bo ona tego nie chce jeść tylko zwykłą kaszę mannę. Nie mam łatwo,ale nic nie mogę na to poradzić.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Enja - jaka jest pozycja na dziewczynkę? :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

wydra82 pisze:

Moja mała jest uczulona na sztuczne mleko, więc muszę ją karmić. Bynajmniej jeszcze przez jakiś czas. Kaszę muszę jej gotować na krowim mleku i rozcieńczać. I to nie tą gotową kaszkę,bo ona tego nie chce jeść tylko zwykłą kaszę mannę.

Nie łapię? Uczulona na modyfikowane a dostaje krowie???? :o :?:
Czekaj czekaj- na co konkretnie jest ona uczulona? Może na mleko określonej firmy? Mój Młody Bebiko nie mógł pić. Bo kupa brzydka była.

A co do manny na krowim- ja bym nigdy nie podała krowiego takiemu maleństwu...raczej gotowałabym kaszę na wodzie.
Szkoda nerek malucha

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lorelain na dziewczynke pozycja klasyczna :)

a-wro i jak wyszedl placek baileysowy?? Moj jest rewelacyjny :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Enja - yyyyyy ale to facet u góry czy kobita u góry ? :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

baba na dole facet na niej :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hmmmmmm w takiej pozycji mamy Matusia więc chyba się nie sprawdza, bo właśnie myślałam, że może to ma być na odwrót to tak na logikę by nawet pasowało bo niby plemniki dłużej idą do celu hmmmmmm :roll: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Enja pisze:
a-wro i jak wyszedl placek baileysowy?? Moj jest rewelacyjny :)

mój nie wyszedł, bo go nie robiłam- miałam niespodziewaną wizytę koleżanki i wydoiłyśmy likier do ostatniej kropli :twisted:
Ale uznajmy to za początek dietki wiosennej.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Starające się o dziecko

Strefa czasowa UTC [letni]