Dzisiaj jest czw paź 02, 2025 8:23 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Starające się o dziecko

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

misuchatek - Ja chciałam bardzo Tomasza, ale mój mąż wybierał imię i niestety nie przeszło :lol: Kto wie, może będzie dla drugiego dziecka bo teraz będzie moja kolej wybierania imienia i mąż nie ma nic do gadania :wink:

Mam jeszcze pól godzinki czasu dla siebie, synuś śpi, mąż śpi- matko jaka cisza! :shock:

Jak mi się rodzinka pobudzi to lecimy do dziadka na obiadek a ja potem uciekam na uczelnie :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

misuchatek a mój synek urodził się 9 czerwca a suwaczki pokazują nam tyle samo dni :?

Co do imion .......... każdy ma swoje upodobania i kilka z tych wymienionych tutaj przez Enje wcale nie wydaje mi się dziwne, byc moze dlatego że znam osoby o takich imionach :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Rybuś suwaczek powinien pokazywać Ci 9 miesięcy 1 tydzień i 4 dni.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Szok spaliśmy wszyscy dzisiaj do 9 :D ... nie pamiętam kiedy ostatni raz spalam tak długo :lol:

Piękne słoneczko, pogoda dopisuje na pierwszy dzień wiosny, tatuś pójdzie z młodym na spacerek a ja mam ambitny plan prasowania :P Może uda mi się ich wypchać po obiedzie na basen to bym mogła się w ciszy pouczyć :roll: :roll:

Rybuś
- dla mnie te imiona wydają się kosmiczne bo nie znam ludzi o takich imionach :wink:

Enja
- jak ci się mieszka na Wyspach ? :P nie dobija cię tamtejsza " mokra" pogoda? .... mocno trzymam kciuki za starania bo już parę miechów u ciebie minęło, ale w końcu się uda :D

zona Roberta - z ciachem niestety nie pomogę bo ja z pieczenia to raczej noga :lol:

podgląd mi się skończył, więc odpisze co tam mniej więcej pamiętam
8)

Z listy przedstawionej przez Enje najbardziej podoba mi się Syntia ( tak nazywaj się mój pierwszy pies jak byłam malutkim dzieckiem) :lol:
Drugi pies nazywał się Gabrysia i nie pytajcie się mnie czemu tak wybierałam imiona, bo nie wiem :lol: ale usprawiedliwieniem jest to, że byłam wtedy dzieckiem :wink:

Nie wiem jak się maja te rankingi najbardziej popularnych imion do rzeczywistości ponieważ ja już dawno nie trafiłam na żadnego Kubusia, a właściwie żadnego małego chłopczyka o takowym imieniu nie znam :roll:
Na przykładzie piaskownicy stwierdzam, że królują Igory, Iwany, Oskary i Oliwiery - mnie się osobiście nie podobają.

Generalnie ja osobiście przy wyborze imienia kierowałam/ kieruje się głównie zasadą, że imię ma dziecku nie szkodzić, żeby się go nie wstydził i żeby później nie miał do mnie pretensji.

Miłego dnia wszystkim!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lorelain witamy na forum :D
U mnie tez przepiekna pogoda, zaraz zmykamy na sklepy razem z naszym psiakiem , potem zaliczymy spacerek i do domku, mam tylko nadzieje, ze moja ksiezniczka za bardzo mnie nie wykonczy :D
U nas na poczatku miala byc Laura albo Luiza ale ostatecznie wybralismy Melanie.
Mam nadzieje, ze przy drugim dzieciatku juz nie bedziemy sie tak dlugo zastanawiac nad imieniem :D
Udanego dnia!!!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej laseczki :)
Nie pisalam bo nerwa mialam wczoraj....zdechl nam samochod..nadaje sie na zlom...ech...i kapota bo M 12 km do pracy dojezdzac musi.... :roll:

Pogoda u nas sliczna!!!!
DZIS JEST PIERWSZY DZIEN WIOSNY!!!!
Niedlugo bedzie pelno kwiatuszkow :)
Obrazek

Lorelain ooo basen!!! Ja tez bym chciala ale wstydze sie rozebrac..nie to ze gruba jestem ale i tak sie wstydze... :roll:
Na wyspach mieszka mi sie dobrze...moze dlatego ze mieszkam sobie w starej poamerykanskiej bazie wojskowej i tak naprarwde wyglada to teraz jak wielkie osiedle domkow jednorodzinnych...cisza spokoj a dookola same rodziny z dziecmi :) Milo i przyjemnie. Fakt pogoda czasem dobija bo wiosna mamy lato a latem jesnien....za to zimy nie mamy co mnie cieszy...w tym roku spadl spory snieg i utrzymal sie tydzien wiec nawet szkoly byly pozamykane :) I tyle naszej zimy :) najnizsza temparetura to chyba -7 :)
Synek chodzi do szkoly i super sobie radzi...to juz maly angol...z mowieniem po polsku ma problemy... :roll:
tez chcialam zeby mi sie drugie dziecko urodzilo na przelomie wiosna/lato ale kurcze puki co nic i nic ....ale teraz bym jednak chciala zeby sie zima urodzilo to do lata zdazylabym zrzucic kilogramy...bo po MIchale wygladalam tragicznie....przytylam w ciazy 22 kg przy wzroscie 158cm!!!
Rybus no na liscie ktora wkleilam da sie znalezc kilka naprawde fajnych imion ale pewne sa tam bo raczej malo spotykane :)
misuchatek Looo...pierwszy raz slysze takie imie jak Dolorosa :)

aaaa jutro mam urodziny...choc nie wiem czy jest sie z czego cieszyc :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Enja - tak się spytałam o pogodę, ponieważ jak ja ostatnio w "Inglndzie" spędziłam wakacje to nie miałam na sobie ani razu krótkich spodenek :lol:
Mój siostrzeniec od września pójdzie do Angielskiej szkoły, mam nadzieje, że sobie poradzi :)

Jeśli chodzi o basen, to ja dopiero powinnam mieć kompleksy bo zawsze byłam bardzo szczupłą osobą w ciąży przytyłam 40 kg! Z tego powodu porobiły mi się na pupie okropne rozstępy. Nic się po porodzie nie odchudzałam, samo spadło tak szybko jak przyszło. Teraz mam 7 kg więcej bo usilnie robię wszystko żeby przytyć, mam nadzieje, że po kolejnej ciąży też parę kg zostanie to już będzie fajnie.

Przykro mi z powodu samochodu :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lorelain zeszle lato nie bylo najgorsze bo zdarzylam sie niezle opalic :) ale juz w sierpniu sie lato skonczylo....
Za to 3 lata temu lalo na okraglo!!! po domu chodzilismy w polarach a na dwor nie dalo rady wyjsc bo lalo i powodzie byly...dobrze ze my mieszkamy wyzej....

A Twoj siostrzeniec chodzil do przedszkola angielskiego?? Mowi po angielsku??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Enja - przeprowadzili się do UK jak Les miał 8 miesięcy, mówi biegle po angielsku i polsku właśnie dzięki chodzeniu do przedszkola odkąd skończył 2 lata, teraz ma już 4. Barierą językową się nie martwię, tylko tym, ze to bardzo temperamentne dziecko i w szkole będą już większe wymagania, mam nadzieje, że się zacznie słuchać :lol: Przedszkolankom potrafił dać w kość :wink: Całe przeciwieństwo mojego syna :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lorelain ja ci pwiem ze tutaj ta pierwsza klasa to tez jak przedszkole jest..ucza sie ale przez zabawe dzieki czemu dzieci sa chetne i naprawde sie angazuja :) Moj syn chodzi do szkoly od wrzesnia i juz pisze i czyta po angielsku :) Potrafi tez policzyc do 20 i cos tam pododawac a nawet robia rozne eksperymenty co bardzo dzieci interesuje :) Wiadomo ze nie jest to jeszcze perfekcyjne ale jestem pod wrazeniem :)
Twoj siostrzeniec mowi idealnie po polsku??
Moj Michal ma problemy z tym...staram sie go poprawiac...przeciez w domu mowimy po polsku...tyle ze on ma juz rozeznanie i wie ze angielski jest latwiejszy..po angielsku brzmi jak prawdziwy angol a polski kaleczy.
Mowi np "jak juz skonczylem obiad to pojde na podworko" a powinno byc jak skoncze!!! Ma trudnosci z odmienianiem bo w angielskim tego nie ma. Chce go dac do sobotniej polskiej szkoly ale dopiero w przyszlym roku....teraz kasy brak a do tego auta nawet teraz nie mamy :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Enja - mówi normalnie wszystko po polsku, ale ma trochę akcentu angielskiego czego ja nie zauważyłam nawet, dopiero jak przyszedł w odwiedziny jego rówieśnik to było widać różnice ( kolega nie mówi nic po angielsku). Za to późno mówił po polsku, pierwsze wyrazy były angielskie, później przeplatał w jednym zdaniu oba języki. Teraz świetnie potrafi to rozdzielić i widzi że z jednym rozmawia się tak a z drugim tak i bardzo szybko przeskakuje. W przedszkolu tłumaczy dzieciom co jedno powiedziało do drugiego. Potrafi napisać pare literek, liczy , ale nie wiem do ilu, pokazuje kontynenty, rozróżnia niektóre zwierzęta typowe dla danego kontynentu, pokarze niektóre państwa gdzie leżą.

Mój za to nie chce gadać po polsku NIC :lol: on tylko po swojemu :wink:
Jesteśmy teraz na etapie nauki sikania na kibelek :D

Edit:

aha przypomniało mi się, ze on mnie często poprawiał z akcentem i tam strofował , że źle wymawiam wyrazy :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

heheh :lol: moj syn tez jest tlumaczem :lol: kto by pomyslal ze takie maluchy sa takie bystre :lol:

Mojej siory syn ma teraz 2 lata i 4 miesiace a mowi doslownie 3 slowa i to tylko jak ma humor.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mój powie tylko jak się zezłości :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Michal zaczal mowic wczesnie bo mial 1,5 roku badz nawet mniej....
Zanim skonczyl 2 lata przylecielismy do UK i mieszkalismy w jednym mieszkaniu z kilkoma facetami przez 3 miesiace..w ciagu tego czasu zdarzyl sie nauczyc klac :lol: Ukladal cos z klockow (mial jakies 2 lata i miesiac badz dwa)...nie wyszlo tak jak chcial i nagle mowi "ku..a nic!!!Ch..a dziala!! :lol: :shock: no bylam w szoku...ale nie upominalismy go to szybko sie przygoda z przeklinaniem skonczyla.
Ja mial 2,6 roku to zadawal 100 pytan na minute :lol: "mamo co tam siedzi...co tam idzie...a co to...a gdzie ma oczy...co tam leci...a czemu tu siedzi..a gdzie ma buzie...." :roll: buzia mu sie nie zamykala i tak juz zostalo :lol: Dzis juz mnie glowa od tego jego gadania boli...poszedl poskakac na trampolinie ja otwarpal drzwi na dwor i mylam naczynia...on ciagle do mnie cos gadal...a ja nic nie slyszalam :lol: :lol:
przed chwila poprosilam go zeby na chwile przestal mowic to sie obrazil...na sekundke :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mati też non stop nawija, ale tylko po swojemu. Jest na etapie znoszenia od rana do wieczora wszystkich książeczek po kolei i palcem pokazuje na różne rzeczy na każdej stronie a ja po 100 razy muszę powtarzać słowa. Myślę, że on sobie to wszystko w głowie koduje aż pewnego dnia wystrzeli :roll:
Wyrazów które mówi normalnie to tata ( też na mnie), imię psa i mama ( ale nie na mnie - chyba... chociaż cholera go tam wie).
Ostatnio któregoś dnia wlazł mi do kosza na pranie a ja zasugerowałam, że jedzie w ciuchci a on mi ( chyba) odpowiedział " wcale że nie" i to dwa razy. Nigdy więcej już mu się to nie zdarzyło :roll:

Właśnie oglądałam King Konga i się popłakałam :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam poniedziałkowo :D ........ mam nadzieje, że wraz z początkiem tygodnia więcej się tutaj pojawi postów :P

Ja już po wiosennym śniadanku, pierwszy raz w tym sezonie jadłam rzeżuchę :D

Matiemu grzeje się jajeczko, a ja mam nadzieje, że zdążę szybko poodkurzać :lol: Potem migusiem poprawić ankietę, zakręcić włosy i przed 15 lecę na uczelnie złapać promotorkę :roll:

Offline Wyświetl profil  

mój młody ma 18 m-cy ( jutro hehe), i mówi, całymi zdaniami, z piękna intonacją, słyszymy kiedy o coś pyta, kiedy akcentuje wazne jego zdaniem słowa zdania...

idylla...szkoda tylko, że nie wiemy w jakim on mówi języku :roll:

wiemy, że ten język zawiera sylaby różne ( więc nie tylko ma, ta da- ale tez np pra, pyk, tyk, bum, brum, bram, tram, pum, tum, plum, pyś, tut, but..itd itp)

z pełnym zrozumieniem w naszej ojczystej mowie młody mówi:TATA ( na tatę oraz na wszystkich którzy wchodzą do domu przez drzwi- ale nieco inny akcent daje), mama am, amam, i oczywiście NIE

generalnie boki zrywamy jak on po swojemu nawija- bo on nawet gestykuluje, i mimiką wyraża emocji...hehhe

wydaje mi się, że jak zacznie gadać to pełnymi zdaniami od razu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Enja - Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!!!

Obrazek

Awro - no dokładnie u nas jest tak samo, najlepsza polewa jest z jego rozmowy przez telefon :lol: Zapomniałam dodac, że wyraz NIE to podstawa w jego słowniku :wink:

Enja
- kiedy właściwie testujesz? :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:lol: ech jaka szkoda ze nie nie nagrywalam Michala jak on tak mowil bo teraz na bank by byla niezla polewka :)

Lorelain kochana dziekuje :*
tylko zaakakowal mnie taki bol glowy ze wytrzymac nie idzie.....chyba na sama mysl ze juz 27 lat koncze :roll: dobrze ze czuje sie na 17 :D ponoc tez mlodo wygladam wiec to mnie pociasza :lol:
ale za kremami przeciw pierwszym zmarszczkom chyba sie zaczne rozgladac :lol:

Co do testowania to powiem Ci ze sama nie wiem...wole nie wiedziec.....jak mierzylam temperatuje to wiedzialam dokladnie ktory mam dc ktory dfl i kiedy testowanie wypada...a teraz nie mam pojecia.....
zerknelam jednak na 28dni i wychodzi ze termin @ jakos 27 czy 28 marca...jak nie przyjdzie to zatestuje :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam :)
Bardzo fajny temat :) Mozna dolaczyc?
Ja wprawdzie jeszcze sie nie staram, najpierw musze wyleczyc polamana noge
(pamiatka po zimie) i wyklarowac swoja sytuacje w pracy na najblizsze kilka lat.
Mysle, ze pod koniec roku zaczniemy staranka o siostrzyczke/braciszka dla Michalka.
Pozdrawiam Wszystkie starajace sie i zycze szybkich efektow :)

PS: Sorki, ale nie mam polskich znakow na klawiaturze..

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Starające się o dziecko

Strefa czasowa UTC [letni]