Dzisiaj jest czw paź 02, 2025 7:08 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Starające się o dziecko

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość

no dziewczyny- może taki wątek się przyda?

Właśnie z M podjęliśmy decyzję, że trzeba się postarać o rodzeństwo dla naszego jedynaczka.
Młody ma już 18 miesięcy, więc to chyba dobry moment? No wiadomo- mam tysiące wątpliwości, a czy tylko ja?
Czy może któraś jest w podobnej sytuacji?
Zawsze to razem raźniej?

U nas plan jest taki:
właśnie zaczęłam przedostatnie opakowanie pigułek, zaczynam leczyć zęby ( 2 małe dziurki), muszę sprawdzić przeciwciała na WZW ( bo nie zrobiłam kompletu szczepień), może kontrolnie morfologia?
I do dzieła... :oops:
Marzeniem jest powiększenie rodziny wiosną.

i marzę...i się boję...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej :)
Ja mam juz sporego synka i staramy sie o rodzenstwo dla niego.......pewnie gdyby byl mlodszy to miala bym jakies watpliwosci ale teraz tylko zaluje ze tyle zwlekalismy wiec uwazam ze u Ciebie to dobry moment :)

Offline Wyświetl profil  

właśnie obawiam się, że zacznę to odkładać i odkładać...i na wywiadówki do szkoły będę biegać do jedynaka dalej...hehe

siedzę z młodym w domu, z rok we wrześniu pójdzie do państwowego przedszkola.....i mogłabym mieć wtedy już około 3-6 miesięcznego bąbelka drugiego...ale to plany

oczywiście- wątpliwości to głównie materialna strona tematu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wiadomo ze z dwoma maluchami jest roboty wiecej...
Moj syn jest na tyle duzy ze go do pomocy wykorzystam :) Tyle ze on teraz sie nudzi...nie ma sie z kim bawic....brakuje mu rodzenstwa...
Mowi do mnie ze czeka na brata albo siostre ale wolalby brata i zeby szybko urusl...no ale tego sie nie przeskoczy prawda....
On skonczyl 5 lat i gdybym miala do tego jeszcze 3 letnie dziecko to by bylo idealnie....a tak dziecko jest strasznie samotne czasami...
dobrze ze do szkoly chodzi.
teraz staramy sie juz 9 miesiecy...puki co bezskutecznie...gdybym wiedziala bedzie tak trudno to bysmy juz dawno zaczeli :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To dolacze sie i ja :lol:
My rowniez z mezem postanowilismy sie skupic na rodzenstwie dla naszej coreczki, w czerwcu zaczynamy staranka i mam nadzieje, ze nasza rodzinka szybciutko sie powiekszy.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej :)

My właśnie też się staramy o rodzeństwo dla synka. Marzył mi się rok rocznikowo różnicy, ale coś chyba się nie uda.

Z zapraszam na wiosenno-letnie staranka, tam dużo nas jest i połowa dziewczyn stara się o 2 maluszka :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

misuchatek loo to faktycznie super plany :)
Ja na staranka nie moge sie wbic...
zona Roberta powodzenia:) Zycze Ci aby sie udalo szybciutko :) My tez zaczelismy w czerwcu....i jak widac dalej walczymy hehehe

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Enja teraz jest 5 cykl starań, mam cichą nadzieję, że uda się wcześniej niż synka, bo na niego to 42 cykle czekaliśmy.

a-wro moja koleżanka ma synka 1,5 rocznego i jest właśnie w ciąży, uważa że jest to bardzo dobry moment na rodzeństwo. Ja też tak uważam. Maluch już chodzi, łatwiej jest wtedy niż jakby nosić dwoje dzieci.

zona Roberta trzymam kciuki za szybkie owocne staranka :) a ile lat ma twoja córeczka?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

misuchatek ja mialam wlasnie inaczej. Z michalem sie udalo z jednego jedynego strzala tuz po owu.....myslalam ze za drugim razem tez pojdzie tak latwo.
Ale poniewaz my staralismy sie o corke...nie poszlo tak latwo.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej
Fajny temacik :lol: dołączę i ja :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej Rybuś zaczeliscie juz staranka czy dopiero w planach??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

misuchatak nasza mala ksiezniczka ma juz skonczone 3 latka, tak strasznie ten czas leci :D
[b]Enja licze na to, ze zafasolkuje tak szybko jak z Melanie, udalo nam sie juz w 2 cyklu po odstawieniu tabsow, Nie poddawaj sie tak latwo, nadzieja zawsze umiera ostatnia. Mam pytanie do Ciebie, czy Ty bralas tabletki antykoncepcyjne?
Zycze udanego wieczorku.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zona Roberta Twoja coreczka ma przepiekne imie!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wielkie dzieki Enja rzeczywiscie imie jest troszeczke nie typowe, w Polsce moje kolezanki sie dziwily, ze dalam coreczce takie "dziwne" imie ale tutaj w DE to normalka.
U mnie przepiekna wiosna, +13 stopni, sloneczko swieci zabieram Melke i psa na dluuuuuugiii spacerek, bo az nie chce sie siedziec w domku.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie tez dzis nawet ladna pogoda choc wczoraj bylo fajniej bo chmur nie bylo.

co do imienia ja wlasnie yez bym chciala jakies nietypowe...
Bardzo podoba mi sie imie Twojej coreczki choc ja myslalam wlasnie o wersji bardziej spolszczonej czyli Melania....tyle ze u nas na literke M odpada :roll:
W Pl sie moga dziwic ile chca ale nie mysla o tym ze takie dziecko bedzioe mieszkalo w innym kraju i z takim imieniem bedzie mu latwiej.
Moj syn ma na imie Michal a poniewaz pisze sie jak Michael tyle ze brakuje jednej literki...czesto nie wiedza jak wypowiedziec takie imie.
A moim zdaniem to i tak jedno z latwiejszych.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

swietny watek:)
dolacze do was...w kwietniu 2011;)
tylko trzymajcie sie do tego czasu/tzn juz jako mamy lub ciezarowki :D /
POWODZENIA :D

Olenka 30+5tc, 1800 gram,43cm.
20.02.2014 9300 gram:)zaliczylismy pieknie testy rozwojowe w Dreznie!wszystko super!lobuz maly!:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Minie super decyzja!!!! Im szybciej tyl lepiej a ponoc przez 2 lata po porodzie latwiej zajsc w ciaze :)

Offline Wyświetl profil  

taką wiążącą decyzję, że już powoli czas zabrać się do dzieła podjęliśmy kilka dni temu...bardzo się cieszę z tego, bo siedzę w domu na wychowawczym już ponad rok...i chciałabym sobie planować jakoś przyszłość zawodową..

i właśnie wczoraj dostałam propozycję pracy.....w biurze 50 metrów od mojego mieszkania....za niezłe pieniądze, ciekawe, zgodne z moim wykształceniem, praktyka zawodową i zainteresowaniami zajęcie...

i co?
I kolejny powód żeby odwlekać rodzeństwo?
Chyba odpuszczę sobie pracę, no chyba, że udałoby się jakoś wszystko pogodzić...czekam teraz na ruch z ich strony

a tymczasem widzę, że kilka dziewczyn dołączyło- bardzo się cieszę, że temat znalazł zaintersowanie

póki co dwa zdania w kwestii oryginalnych imion... generalnie jestem przeciwna Alanom, Kewinom i tego typu wynalazkom, uważam, że w języku polskim jest tyle ładnych imion , że jest naprawdę w czym wybierać- i nie mam tu na myśli Zenobiuszów, Lechosławów czy Ziemowitów...heheh

w czasie studiów miałam zajęcia właśnie z imion ( brzmi to absurdalnie ale tak było) - prowadząca poza czysto lingwistycznymi aspektami tematu powiedziała jedną super rzecz-
"prawidłowe" ( głupio to brzmi) imię powinno przyjmować formy gramatyczne odpowiednie do wieku osoby która je nosi

czyli

w przedszkolu Gosia, Jasiu, Maciuś, Grzesiu czy Bartuś
w liceum Gośka, Jasiek, Maciek, Grzesiek czy Bartek
w pracy pani Małgorzata, pan Jan, Maciej, Grzegorz czy Bartosz

do mnie to dotarło hehe

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam wieczorowa pora.
Spacerek sie udal chyba az za bardzo. Melka zamiast juz spac wlasnie szaleje, pies tez cos tam wyprawia w swoim lozu, a ja padam.
Gdybym mieszkala w Polsce to napewno dalabym na imie jej Malgosia, ale tutaj w DE nie wyobrazam sobie pani wolalacej do Melanie polskim imieniem, dla Niemcow wymowa s,c, dz, z (przepraszam ale nie mam polskich znakow) jest nie realna, dlatego razem z mezem ktory jest Niemcem postanowilismy dac coreczce imie ktore jest tutaj znane, aby potem nie bylo problemow :wink:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

żonaRoberta- masz 100% racji, imię dla dziecka trzeba dobrać do realiów życia- znajoma ma męża Irlandczyka-póki co mieszkają w PL, ale imiona dla dzieciaków wybrali takie międzynarodowe- córka jest Katarzyna, synek Samuel

z kolei nasi przyjaciele z DE wybrali dla synka Matheus lub Thomas ( wybaczcie jeśli pisownia nie taka) a dla córki Maria ( nie mam pojęcia jak to po niemiecku zapisać hehe)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Starające się o dziecko

Strefa czasowa UTC [letni]