Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 11:21 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam!! :) w związku z kolkami mojej małej skończyłam karmić piersią... :? Karmiłam tylko tydzień... :cry: Wiecie może po jakim czasie pokarm zaniknie?? Powinnam coś brać aby ten proces wspomóc??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wprawdzie nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale myślisz ze kolki znikną jak przestaniesz karmic piersią?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja musiałam zaprzestać karmienia piersią cztery miesiące po porodzie. Pokarmu miałam bardzo dużo i przyjmowałam bromokryptynę (nazwy leku nie pamiętam), w celu obniżenia poziomu prolaktyny - hormonu odpowiedzialnego za produkcję mleka. Pamiętam, że brałam ten lek przez 2 tygodnie i minimalnie odciągałam pokarm, tylko tyle, żeby piersi nie były twarde. Po odstawieniu leku pokarm znów wrócił :shock: więc dostałam ponownie lekarstwo na dwa tygodnie i już potem było oki, choć krople mleka sporadycznie pojawiały mi się jeszcze przez ponad rok :shock: Niestety ja źle znosiłam to lekarstwo, było mi strasznie duszno i słabo na początku :?
Może spróbuj jeszcze przeczekać te kolki :roll: Karmienie piersią to wygoda i wiadomo... nic nie zastąpi mleczka mamusi, nawet jeśli na razie boli po nim brzuszek :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kolki nie byly napewno wynikiem karmienia piersia...wrecz przeciwnie ...ryzyko wystapienia kolek u dzieci karmionych piersia jest duzo mniejsze...pokarm matki jest lzej strawny i lepiej przystosowany do ukl pokarmowego noworodka... :) szkoda ze przestalas karmic... :?
Pokarm przy takiem krotkim karmieniu powinien zaniknac sam...nie odciagaj go za duzo...tylko jak bedziesz czula ze piersi masz obrzmiale i tylko tyle zeby poczuc wtedy ulge...sam sie stopniowo spali...a ile to potrwa to nie wiadomo..kazda z nas jest inna... :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dorocin Lila ma rację. Kolki są przeważnie wynikiem niedojrzałości układu pokarmowego :? przestawienie dzidzi na mieszankę może nic nie zmienić, a szkoda pokarmu naturalnego :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny mają rację Dorocin.Ja niestety skonczylam karmić po 4 miesiacach, gdyż wrocilam na studia i nie bylam w stanie odciągnąc tyle mleka malemu, żeby mu wystarczyło na czas, gdy mnie nie ma :(
słyszalam,ze na zatrzymanie laktacji lekarze przepisują BROMERGON.Najlepiej zapytaj swojego lekarza o poradę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja karmiłam 13 miesięcy i nadal miałam dużo pokarmu, lekarz przepisał mi BROMERGON i przed zastosowaniem kazał odciągnąć pokarm i przewiązać piersi bandażem na kilka dni. Ja akurat po pierwszej tabletce bardzo źle się czułam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Ryzyko kolek jest takie samo w przypadku karmienia piersia i mieszanka . Ryzyko uczulenia jest wieksze w przypadku mieszanki .
A poza tym to popieram LIli - sciagaj tylko tyle , zeby piersi nie bolaly to pokarm sam zaschnie . I tak jak mowila tu ktoras dziewczyna obwiazuj sie ciadsno bandarzem i nos stanik non-stop - jak piersi sa scisniete to nie produkuija tyle pokarmu .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja wiem napewno, że to po moim mleku bo jak małej podawałam butle cały dzień to było okej, a jak tylko raz podałam moje mleko to ryczała jak bóbr!! Najpierw myślałam, że poprostu niedojada, ale nawet jak odciągnęłam pokarm i dałam tyle ile trzeba to i tak płakała... :? No, a teraz na butli to śpi spokojnie jak aniołek :D Zaznaczam, że uważałam na to co jem i naprawdę się starałam... no ale cóż... teraz to wyrzuty sumienia troszkę przechodzą jak patrzę na jej spokojniutka twarzyczke... wcześniej to miałam takie rozterki jak ją od cyca odstawiałam, że hej :cry: Dziękuję za wszelkie rady!! :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]