Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 12:02 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ząbkowanie ;)

Wszystko o ząbkowaniu! Kochane jak Wasze dzieciaczki przechodziły ząbkowanie, ile już mają ząbulków :?: Kiedy pojawił się pierwszy ząbek?
Zapraszam!

Moja córeczka skończyła 8 m-c i nie ma jeszcze ani jednek ząbka :roll: :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Hej

Moja Agata miała 4,5 miesiąca jak pojawił się pierwszy ząbek. Teraz jak widać mamy już 16 :wink:
Jakoś specjalnie moja niuńka się nie męczyła (mam nadzieję) wiedzieliśmy, że "idzie" ząbek, bo Młoda miała zielone kupale (przynajmniej 5 dziennie) i często budziła się w nocy z płaczem...najgorsze były trójki, kilka razy musiałam jej pomóc Ibufenem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam.Mój starszy dostał pierwszego ząbka jak skończył pół roku,po nim zaraz wyszedł drugi i reszta też w miarę szybko wychodziła,najcześciej po dwa na raz.W okolicy 1,5roku mial już 20 :) Aaa,jak miał około 3miesięcy zaczął odczuwać bóle,bo zęby dopiero przechodziły głeboko przez dziąsło :? Jedynie płakał parę nocy przed wyjściem pierwszego zębolka :roll:
A mój młodszy jeszcze nie ma,chociaż ślini się bardzo,płacze i gryzie wszystko co sie da :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Witam
Chyba się zaczęło ząbkowanie u mojego synka.

alamka chyba już wiem dlaczego mój Mati ma zielone kupki i też na dwóch się nie kończy :lol:
Od ok. tygodnia strasznie się denerwuje, krzywi swoje malutkie usteczka jakby chciał powiedzieć, że jest bardzo bardzo zły :x
Budzi się z płaczem (rykiem), i tak śmiesznie się teraz uśmiecha pokazując bezzębne dziąsełka :lol: .
Proszę poradźcie mi jaki żel na dziąsełka Waszym zdaniem jest najskuteczniejszy, bo ja w tym temacie jestem jeszcze baardzo zielona :D .
a nie chciałabym za bardzo rozpieścić mojego cwanego synka, bo na razie częste przytulanie pomaga. A jeśli chodzi o zasypianie to albo muszę ululać, a jak nie to chociaż trzymanie za rączkę dopóki nie zaśnie pomaga :lol:
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

mama_muminka spróbuj dentinoxem - kupisz w aptece u nas pomógł. Całkiem nie sprawdził się za to bobodent. Są jeszcze jakieś granulki ale nie pamiętam nazwy - musiałabyś spytać w aptece - podobno rewelacja. Dawaj Młodemu mocno schłodzone gryzaki - też pomagają

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja córcia ma prawie 10mc i jescze nie mamy ząbków :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Dzięki alamka
Wczoraj jeszcze późnym wieczorem poszukałam i poczytałam sobie forum o ząbkowaniu. I znalazłam właśnie dużo pozytywnym opinii o dentinox'ie :lol:
Dzisiaj mąż kupił i po południu posmarowałam dziąsełka i naprawdę działa :D . Młody już tak strasznie się nie darł, a nawet sobie kimnął spokojniej :)
A i wieczorem przed spankiem też mu smarnęłam troszkę i zasypianie trwało zaledwie 10 min bez mojej obecności przy łóżeczku :lol:
Naprawdę zdeecydowanie polecam innym mamom :!:
Pozdrawiam cieplutko

alamka napisz mi proszę jak dodać tą wspaniałą buźkę z info o zębolkach przy suwaczku, bo nigdzie nie mogę znaleźć :cry:
(może byc na pw)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

mama_muminka na tym forum pw nie działają ;)
wejdź na stronkę www.pierwszezabki.pl

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej. Moja córka ma już 12 ząbków i w miarę dobrze przechodziła do tej pory ząbkowanie. Nie było wielkiego płaczu, ani ślinienia, ani takich innych rzeczy. Dopiero teraz jak wychodzą trójki, to coś się męczy. Katar ma, ślini się strasznie, no i płakała w nocy. U nas akurat sprawdził się bobodent. Zawsze była ulga po nim. Pewnie to zależy od dziecka, co działa - albo od matki - w co wierzy :)

NIE MA RZECZY NIEMOŻLIWYCH, SĄ TYLKO MAŁO PRAWDOPODOBNE

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Oiseau wiara matki a cierpienie dziecka - jakoś mi się to rozmija...
ja stawiam na dziecko 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oli pierwszy zabek wyszedl na 9 miesiecy...teraz brakuje tylko gornych trojek i piatek wszystkich...zabkowanie przechodzi lagodnie, zabki wyskakuja bez zadnych objawow, kazdemu zycze takiego zabkowania i sobie przy drugiej corze :lol: :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#
Awatar użytkownika

witam

u nas ząbkowanie prawie już za nami, brakuje jeszcze piątek - ale teraz krótka chwila wytchnienia.

jedynki mojemu synowi wyszły jak miał 7 miesięcy, zaczęło się od dolnych jedynek, potem górne, kolejno były dolne dwójki i czwórki najpierw górne później dolne, kolejno dwójki górne no i trójki zaczynając od górnych.

Przy jedynkach było trochę płaczu, dwójki tak sobie, czwórki nawet nie wiedziałam, że już ma......zauważyłam jak spore były......za to trójki dały nam popalić....wychodziły najdłużej i chyba najboleśniej.

U nas pomagały granulki homeopatyczne OSANIT i dentinox (choć ten gorzej)

Życzę wszystkim mamom cierpliwości i dzieciaczkom jak najmniejszego bólu przy ząbkowaniu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej mój jak miał 8m-cy to miał już 8 ząbków. od 4-m-ca wychodziły. było bajkowo i bezboleśnie raczej (bobodent i spokój) do roczku spokój, a teraz 4czy 5 ząbków na raz idzie... i jest strasznie. wychodzą czwórki wszystkie i chyba piątki, albo trójki.... nie chce paszczy otworzyć a dotykowo to trudno się zorientować... :roll:
mały ma luźne kupki, bączki wodne, bóle dziąsełek... i tu poległ bobodent, ale pomógł dentinox 8) no i na noc Ibum podaję....

także różnie to bywa, nawet u tego samego dziecka :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

zmarzlinka na piątki chyba za wcześnie ;) u nas trójki też najgorzej Mała przeszła.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

obok czwórki jest jeszcze jeden.... ale nie wiem czy to na pewno trójka... :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

zmarzlinka pisze:
obok czwórki jest jeszcze jeden.... ale nie wiem czy to na pewno trójka... :roll:

to pewnie druga część czwórki bo to przecież trzonowce, ja też myślalam, że młodej piatki idą bo za czwórką coś było :) dopóki się cała nie wyrznęła
:wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nie nie, czwórka widoczna cała, bo to już wcześniej się zaczęło, a teraz ostatnie 2 tyg jak smaruję, to z jednej strony na górze jest jeszcze jeden...
no mniejsza o to niech wyłazi szybciej ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

zmarzlinka pisze:
no mniejsza o to niech wyłazi szybciej ;)

tego życzę, szybko i bezboleśnie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#
Awatar użytkownika

alamka pisze:
zmarzlinka na piątki chyba za wcześnie ;) u nas trójki też najgorzej Mała przeszła.
ponoć piątki po 2r.z. ale co podręcznik to podręcznik a każde dziecko inne....
ja jak wspomnę sobie trojki to aż boje się pomyśleć o piątkach

ponoć czopki uspakajające virbucol tez pomagają.....nie miałam okazji sprawdzić bo mimo ząbkowania Raf spal w nocy w miarę ładnie(budził się po kilka razy ale zaraz zasypiał jak nie w łóżeczku to w naszym łóżku), tylko w dzień miałam buczka a nie dziecko :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Dobre Serce
Dobre Serce

a ja mam pytanie odnosnie zabkowania.
synkowi pierwsze zabki wychodzily prawie bezobjawowo i bezbolesnie. Czasem tylko sporadycznie podalismy mu dentinox, ale nie musielismy tego za czesto robic, bo przechodzil to bardzo lagodnie. Teraz ma 8 zabkow i chyba ida mu kolejne. Przynajmniej wszystkie objawy na to wskazują.
To co mu dolega:
- ślini się (standard przy zabkowaniu)
- budzi sie w nocy z placzem
- ma problemy z gryzieniem
- dzisiaj mial lekko podwyzszoną temperature tak ok 38 st. ale tak troche dziwnie bo raz wyglada na rozpalonego: cieple czolo i policzki, za jakis czas jest chlodny, za troche znow ma taką temperature. Ze wzgledu na to ze temp nie jest jakos strasznie wysoka to nic mu nie dawaliśmy.
- mlaska językiem
- zaciska oczy - to mnie trochę niepokoi. Nie wiem w sumie czemu, bo wiadomo że jak kogoś coś zaboli to zaciska z bólu oczy, ale jakoś tak sobie uroiłam że to może zatoki, albo coś innego. Nie wiem. Zwlaszcza ze czasem też chwyta się za uszy. Aczkolwiek to u niego nie nowość - często tak robi jak udaje ze gdzies dzwoni :lol: no i podobno przy zabkowaniu czeste jest chwytanie sie za uszy.
Wiem że w zasadzie sama sobie odpowiedziałam na te pytanie co mu jest i że wszystkie objawy mogą być powiązane z ząbkowaniem, ale chyba dla spokojności chciałabym wiedziec czy u was bylo podobnie? Czy też wasze dzieci tak dziwnie gorączkowały, mlaskały językiem czy zaciskały oczy?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]