Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 4:15 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Starające się o dziecko

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 858 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Dziękuje za zmianę danych :)

Obrazek

Aniołki moje kochane: [**]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki

witam się i ja

dopiero co wstałam.. :wink:
ide kawusie sobie zrobic

U was też tak słonecznie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

U nas pochmurnie, ale pełno śniegu, więc znośnie.

A to coś dla nas:

„Kiedy najlepszy czas na zapłodnienie?

Wykształcone jajeczko wychwytywane jest natychmiast przez strzępki jajowodów. U kobiety z niedorozwojem czy brakiem jednego jajowodu, podobnie jak w przypadku jajników, całą aktywność przejmuje ten zdrowy. Możliwe jest wychwycenie jajeczka przez przeciwny jajowód, co do jajnika, z którego zostało uwolnione. Zapłodnienie może się dokonać w tzw. bańce jajowodu, jak też w każdym innym odcinku jajowodu. Są teorie, że komórka jajowa wydziela pewne substancje chemiczne, które powodują, że plemniki nie mają problemu z jej znalezieniem. Jajeczko zwykle żyje 12-24 godzin, choć podejrzewa się, że do zapłodnienia zdolne jest tylko przez 6.
Badania wykazały, że stosunek tuż po owulacji bardzo ogranicza szanse na zajście w ciążę. Plemniki zwykle docierają do jajowodów w ciągu kilkunastu minut, ale nie są zdolne do zapłodnienia. Potrzebują około 6 godzin pobytu w szyjce macicy i przejścia przez proces tzw. kapacytacji, aby osiągnąć ostateczną dojrzałość. Dlatego najlepszy czas na stosunek to dzień przed lub dzień po jajeczkowaniu. Plemniki zdolne są do zapłodnienia średnio 24-48 godzin. W przyjaznych warunkach, w obecności śluzu płodnego w drogach rodnych kobiety, potrafią przeżyć nawet 5 dni. Płodnym okresem jest więc czas dwa dni przed owulacją i jeden dzień po. Ma to znaczenia w momencie, kiedy nie znamy dokładnego czasu uwolnienia jajeczka (owulacja nie jest u kobiety łatwo rozpoznawalna).
Dzięki pewnym mechanizmom molekularnym związanym z błonami komórkowymi, plemnik przylega do komórki jajowej. To tak zwane zaplemnienie. Główka plemnika przebija osłony chroniące jajo przy pomocy wydzielanych przez niego enzymów. Dodatkowo oocyt ułatwia plemnikowi wniknięcie do wnętrza cytoplazmy przez powstanie wyniosłości tzw. wzgórka przyjęcia i jednocześnie wytwarza mechanizm uniemożliwiający wnikanie kolejnych plemników. Jedną komórkę jajową zapładnia jeden plemnik. Następuje zbliżenie jąder obu komórek i ostatecznie zapłodnienie – połączenie materiału genetycznego rodziców. Powstaje jednokomórkowa zygota (zapłodniona komórka)”.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie !

Ale dużo napisałyście, a ja wczoraj nie miałam weny na pisanie. Taki jakiś mały spadek humoru :wink:
Poszłam wczoraj w końcu popatrzeć na te "słynne" wyprzedaże i jestem w szoku, co ludzie kupują! Sama kupiłam tylko kilka rzeczy w mothercare dla małej, bo to były jedyne rzeczy, które wyglądały zachęcająco.
Ogólnie czułam się jak w wielkim lumpeksie (choć tam można lepsze rzeczy znaleźć). Porozwalane, podarte :shock: rzeczy i oczywiście przecenione tylko te gorszej jakości. Jak mi się coś podobało, było nie przecenione. Porażka normalnie! Fakt, jestem wybredna, ale to co wczoraj widziałam przeszło moje oczekiwania. Zastanawiam się czy jeszcze dzisiaj nie podskoczyć do mothercare, bo tyle ładnych rzeczy mają. Miałam nawet ochotę kupić coś dla dzidzi, nad którą dopiero pracujemy :oops: Nie wiem czy się powstrzymam, ale to chyba głupi pomysł :roll:

Dziwny mam ten cykl... Po porodzie i karmieniu piersią wszystko jest trochę inne. Ja nie mierzę temperatury, ale chyba zacznę od następnego cyklu, bo coś mnie spore wątpliwości dopadły, że w styczniu się uda... Jakimi termometrami mierzycie i w jakim miejscu ? :wink: Ja mam 3 termometry: rtęciowy, elektroniczny i taki do ucha i z żadnego nie jestem zadowolona.

Beata_26 niby człowiek wie jak to się wszystko odbywa, ale jak się wgłębi w szczegóły, to aż dziw bierze, że w ogóle udaje się zajść w ciążę :shock:
Kiedyś na discovery był taki fajny program na ten temat i naprawdę byłam w szoku, że ludzie np. "wpadają" przy takim prawdopodobieństwie zajścia w ciążę :)

miłeczka u mnie słońce nieśmiało przedziera się przez chmury, ale bardzo nieśmiało. Za to strasznie zimno... Jak pomyślę o ubieraniu siebie i Nastki, to mi się odechciewa wychodzić :wink:

pasia251 wreszcie będziesz miała czas na odpoczynek, super !!! :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam z kawusia w lapce :D

U mnie lalo cala noc, az mi sie nie chce psa wyprowadzic :lol:
Dzieki za artykul Beatko, czyli w tym cyklu mam spore szanse, zobaczymy co bedzie, juz nie moge sie doczkac testowanka, jak nigdy :oops:

Beatko trzymam kciuki za podniesienie sie tempki :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Dzięki Silvie.

Nusia zgodzę się z Tobą, bo przynajmniej u nas nie skutkuje powiedzenie:"dotknął i od razu wpadła". :lol: Do tej pory byłabym matką polka sporej gromadki :lol: :lol:

Ja mierzę elektronicznym MT-418, waginalnie. Wcześniej mierzyłam rtęciowym.

Zaczęłam mierzyć w pierwszym cyklu po połogu, bo karmiłam piersią tylko 6 tygodni, mała bardzo słabo przybierała na wadze, w ciągu tych 6 tygodni przybrała jedynie 350 gram.
Cykl długo nie trwał, bo tylko 31 dni i nawet był dość wyraźny, ale jak wcześniej miałam regularne cykle 28 dniowe, tempka spadała 29 dc i po południu przychodziła regularnie @, tak teraz jest różnie, tak jak wcześniej pisałam 26-28 dni i nie zawsze tempka spada i przychodzi @, często na niższym poziomie utrzymuje się 2-3 dni i bądź tu człowieku mądry.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieńdoberek!!!
chciałabym żeby wszystko tak ładnie wyglądało jak napisała Beatka...ale szkoda że tylko wybrańcy nie muszą czekać tak długo na te dwie kreseczki.
a mnie wciąż pika lewa strona i od wczoraj śluz się pojawił.ale jest coś nie tak bo jest podbarwiony taka brudną krwią.jak mi to nie minie do końca tygodnia to muszę ginka zaliczyć :? ,bo wiem ze tak może być w okolicach owu przez kilka dni no ale jak się przeciągnie to już jakieś zapalenie pewnie,chociaż nie czuje jakiegoś tam dyskomfortu.ma tak któraś????
a mi wczoraj kumpela przywiozła ciuszki dziecięce na sprzedaż,nowe,śliczne...przeważnie na dziewczynkę.przywiozła zza granicy i są po prostu piękne :D kurcze jak ja bym chciała sobie część z nich zostawić...ale słyszałam kiedyś ze nie powinno się zbierać bo to pecha przynosi :roll:
muszę przebrać pościel zaraz i odkurzyć a mam taaakiiiiego lenia :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki

chwilowo mnie nie było bo wyszłam na zakupy, kupiłam synkowi sweter i sobie bluzeczkę.
Teraz biorę się za porządki muszę koniecznie.. :roll:

a moj Filip nakleja sobie styczniowy kalendarz na drzwi :) kupiłam styczniowy miesięcznik dla przedszkolaków wiec ma co robic i wycinać :D

Dziewuszki miłego dnia
poczytam was pozniej raczej bo nei mam czasu teraz.
Po południu jeszcze zakupy nas czekają spożywcze. zawsze jestem po nich wykończona i muszę łykać plussza aby przetrwać dzień do końca :|

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

gudmyrninig :)

Ja wlasnie kawusie wypilam :)
Moja dzisiejsza tempka to 37,09 wyglada pieknie ale to chyba na chorobsko :evil:
Cyce bola w podbrzuszu kluje ale do tego i glowa i gardlo..... :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki

Enja oby ta temp nie spadła:) 3mam kciuki! :wink:

a tu mój synuś
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no nie powiem mam nadzieje ze moze sie utrzyma :)

oto moj ale zdiecie kiepskiej jakosci bo skanowane przez tate
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki

ładny chłopczyk:) i też widzę tak jak moj Filip ma brązowe ciemne oczy:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ladni chlopcy, ale sie macie dobrze, ze ich macie 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Przystojniaki rosną :-)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:)
kolor oczu ma po tatusiu :) Tylko oprawe moja :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki

mój synek we mnie ma czekoladowe oczka :)

dziś na obiad mam zamówiony placek ziemniaczany z farszek i zupkę
zaraz bedziemy jeść

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a ja sie ide chyb polozyc bo naprawde sie zle czuje...pod pacha nie mam nawet 36 stopni :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hello!!

ja...ale mnie mdli.....

wczoraj byłam u gina i słuchalismy bicia serduszka.....pięknie biło az miałam łzy w oczach...a m był dumny jak paw......i sie pytał kiedy płec bedzie widac.... :heh:

za wczesnie nawet na kolejnej wizycie...... :D :D

u nas dzisiaj posypało......bylismy na spacerku...i Alan był biały jak bałwan.......
kupilismy balony,czapeczki,oczywiscie m musiał kupic petardy...no ale raz w roku...niech sobie odpali.........

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki

my niedługo tez jedziemy na zakupy i kupimy ze dwie rakiety bo tatuś obiecał już synkowi że przed domem odpali specjalnie dla niego:)
Ostatnio u teściów chłopaki tz moj M i tesc odpalili petarde tak o.. no i Filip mega zachwycony bardzo mu sie podoba :D
tak wiec w sylwestra bedziemy strzelać i pójdziemy też na pokaz w nocy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej laseczki...

A u nas coś dziś pechowato, choć nie do końca...
Byliśmy na zakupach i jak już mieliśmy wracać, okazało się że opona nam zdechła czyt. flak... Więc zaczęła się akcja wydzwaniania po rodzinie, wywożenie koła do serwisu (zapasówka się zacięła pod śrubą w bagażniku)... marznący mężu przy samochodzie... no ale w końcu jakoś wymieniliśmy to koło i udało się wrócić do domu... :lol:

Zjadłam pół W-Ztki i mam dosyć na razie ;) Jeszcze tylko herbatkę sobie zrobię mmm...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 858 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 43  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Starające się o dziecko

Strefa czasowa UTC [letni]