Dzisiaj jest ndz kwie 26, 2026 8:53 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam, jestem samotna matka, pobieram rente rodzinna z zusu. Zawsze kiedy chodzilam z dzieckiem do lekarza to pokazywałam taka zielona legitymacje emeryta-rencisty i nic nie mowili. Ostatnio poszłam do lekarza i pokazuje ta legitymacje a ona mi mowi ze to jest tylko moj dowod ubezpieczenia a nie dziecka. Powiedziala mi tez ze zus napewno wydaje jakies zaswiadczenie ze dziecko jest na moim ubezpieczeniu. nie orientujecie sie moze jak to jest?
Czy moze powinnam sobie wpisac dziecko do legitymacji ubezpieczeniowej i zeby mi to zus podbil?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam nadzieje że to ci pomoże :)

"Zasady zgłaszania do ubezpieczenia zdrowotnego

1. Osoby objęte obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym zgłasza do ubezpieczenia podmiot zwany płatnikiem składki zdrowotnej. Przykładowo: dla pracowników płatnikiem składki jest pracodawca, dla emerytów i rencistów - ZUS, KRUS lub inny właściwy organ emerytalno-rentowy, dla rolników - KRUS, dla bezrobotnych - właściwy Urząd Pracy itd. Zgłoszenia do ubezpieczenia dokonuje się poprzez wypełnienie i przesłanie do ZUS specjalnych druków zgłoszeniowych (np. ZUS ZUA, ZUS ZZA).

2. Osoba ubezpieczona, za którą jest odprowadzana składka zdrowotna, ma obowiązek zgłosić do ubezpieczenia (u swojego płatnika) członków swojej najbliższej rodziny, jeżeli nie są oni ubezpieczeni z własnego tytułu. Zgłoszenia dokonuje się poprzez wypełnienie druków dla członków rodziny, np. ZUS ZCZA, ZUS ZCNA.

3. Za członka najbliższej rodziny uważa się np. nie ubezpieczonego współmałżonka oraz dziecko do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej - do ukończenia 26 lat, natomiast jeżeli jest niepełnosprawne w znacznym stopniu - bez ograniczenia wieku. Jeżeli oboje rodzice są ubezpieczeni, to dziecko zgłasza do ubezpieczenia tylko jedno z nich. Osoba pracująca lub student po 26. roku życia nie może już być "dzieckiem" w rozumieniu ustawy.

4. Dowodami ubezpieczenia (do czasu wydania kart ubezpieczenia) mogą być wszelkie dokumenty potwierdzające ubezpieczenie i fakt odprowadzania składki: aktualnie potwierdzone legitymacje ubezpieczeniowe, odcinki emerytury lub renty, aktualnie potwierdzone kserokopie w/w druków zgłoszeniowych, druki RMUA (miesięczny raport pracodawcy o odprowadzeniu składki), zaświadczenia od płatnika itp. "

Źródło: oficjalna strona NFZ.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzieki wielkie. Dla pewnosci przedzwoniłam sobie do zusu i dopytałam sie co i jak. Musze poprostu zlozyc wniosek o legitymacje ubezpieczeniowa dla czlonkow rodziny, i dolaczyc do tego akt urodzenia dziecka. I po klopocie, biore sie za to jak najszybciej :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]