Uwaga! Uwaga! Mniamniuśne ciasto marchewkowe!
Łatwe ciasto marchewkowe
Składniki:
8 średnich marchewek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
4 całe jaja
szczypta soli
½ szklanki oleju słonecznikowego
bakalie (1/3 szklanki rodzynek, 1/3 szklanki orzechów)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do miseczki dać startą marchewkę, szklankę cukru, szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia, 4 jaja i szczyptę soli – wszystko razem zmiksować. Dodać pół szklanki oleju słonecznikowego. Wszystko raz jeszcze zmiksować.
Dodać bakalie oraz posiekaną w większe części tabliczkę gorzkiej czekolady. Wszystko razem wymieszać. Wlać do tortownicy wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180/190 oC.
Piec około 50 minut.
Po upieczeniu ciasto może opaść, ale taki jest jego urok, w środku jest wilgotne. Jeść po ostudzeniu.
Smacznego!!!
