Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 4:48 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

kamyczek810 pisze:
St.Lucia pisze:
Katia, i tak też Twoją wypowiedź odbieram - jako przejaw troski.
Przyznaję, że ja pomyślałam o mleku krowim, jak koleżanka ze Szwecji powiedziała, że u nich lekarze zalecają po roku przejść na krowie. Nie mam pojęcia dlaczego u nas są inne zalecenia niż w reszcie Europy - może silne lobby koncentratów spożywczych?

tak w Szwecji zalecaja podawac mleko krowie po skonczonym 1 roczku w nieduzych ilosciach : doslownie pol szklanki dziennie do sniadanka czy obiadu ...a w dalszym ciagu podawac välling tutejszy ... odpowiednik kaszki zbozowej na mleku modyfikowanym w PL :)

a co do mleczka - najwaznijesze , zeby nie bylo UHT :D
takze w Pl zadne Laciate i tym podobne ... podobno Mlekovita ma takie w swoim asortymencie :)

pozdrawiam majoweczki ... i ich dzieciaczki
ehhh kiedys ten watek byl mi bliski :)

Filip 8.10.01 i David 16.05.08

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam moze mnie ktos jeszcze pamieta :)

wtrace sie troszke do rozmowy

Kasiulek79 moja tez jeszcze sama nie chodzi, jedynie przy meblach to tak. zaczela mi pozno raczkowac, gdzies w 9 miesiacu, pierwszy zabek w 11 miesiacu, wiec nie ma sie co martwic, jedno dziecko szybciej sie rozwija a drugie wolniej,

Rustamka_24 tu piszesz ze twoj juz sam mowi a moja nie za bardzo, mowila ladnie mama, tata, baba teraz przestala, niekiedy powie baba tylko

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam Was majóweczki:)
zaglądam tutaj po około roku nieobecności, bardzo miło że wątek się toczy:) a i dzieciaczki śliczne:)
pozdrawiam
Mama MAi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

LAski wybaczcie ze sie nie wypowiem teraz postaram sie jutro
szybciorem zamieszcze tylko kilka fotek z wycieczki do Gołuchowa :) Fotki robil Tatus :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Reszta Jutro :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Rustamka jutro jest widać długie ale fajny zamek znaleźliście. Mój Tomek też tak staje w wózku.

ann79 te buciki na głowie taty bardzo plastyczne -uśmiałam się.

aneta8702 mój dzidź się dopiero w siódmym miesiącu obrócił sam. potem mu jakoś poszło do przodu ale ile się naczekałam.

Moje dziecko mówiło "mama" i już mu przeszło. Chyba nie czuje potrzeby komunikacji. Nauczył się jak był u babci jak mama jest to nie ma co wołać. Nawet jak powie coś nowego to po kilku dniach wraca do pokazywania palcem. Czasem mu wychodzi "eś" to jest cześć. Cieszę się jak głupia jak coś powie ale rzadkie to wypadki.

Wczoraj z jeziora były nici bo miał zębową gorączkę jak ja nazywam "jednodniówkę". Coś mu tam wyłaziło w buzi. Ma już sporo zębów zostały tylko te szerokie do wyjścia.
Więc dziś dla równowagi świeży jak skowronek i byłam z młodym nad morzem. Nie chciał stopy zamoczyć bez asysty. Ostrożne to moje dziecko. Duża piaskownica jest ok.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Bianka_the_fix pisze:
Rustamka jutro jest widać długie ale fajny zamek znaleźliście. Mój Tomek też tak staje w wózku.

ann79 te buciki na głowie taty bardzo plastyczne -uśmiałam się.

aneta8702 mój dzidź się dopiero w siódmym miesiącu obrócił sam. potem mu jakoś poszło do przodu ale ile się naczekałam.

Moje dziecko mówiło "mama" i już mu przeszło. Chyba nie czuje potrzeby komunikacji. Nauczył się jak był u babci jak mama jest to nie ma co wołać. Nawet jak powie coś nowego to po kilku dniach wraca do pokazywania palcem. Czasem mu wychodzi "eś" to jest cześć. Cieszę się jak głupia jak coś powie ale rzadkie to wypadki.

moja tez mowila mama i tata a potem jej przeszlo, choc teraz tez jak sie jej zachce to powie, ale zeby cos innego powiedziala to nie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam po dluzszej nieobecnosci :oops:

Rustamka_24faktycznie Natanek mowi sporo moja Lauraogolnie jest gadula ale jesczze nie zdecydowala sie chyba w ktorym jezyku ma mowic ale rozumie w obydwoch.Nie martwie sie tym bo nawet pediatra mowila,ze dzieci dwojezyczne zacznaja mowic pozniej chociaz i na to regoly nie ma :wink: Jednak pomimo iz mowi malo to bardzo dobrze potrafi zakomunikowac co chce :roll:

Ciekawe jak tam Ewa :?: Pochwal Nam sie tutaj swoim skarbem :twisted:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

bry po urlopie :)

miałam 2 tyg. bez przerwy dla córci i... po powrocie powiedziałam szefowi, że idę na wychowawczy :D niestety, to był tylko żart... tak bardzo teraz za nią tęsknię... to były cudowne 2 tyg. zleciały nie wiem kiedy :(

maluch wszystko już rozumie i ma słoje zdanie, jak mówię żeby mi oddała portfel (czasem go chwyci jak nie uważam) to woła "ne dam" a jak tata się denerwuje, że nie może znaleźć pilonta to mała drepta do swojej szuflady, wyciąga pilota i niesie tatusiowi :D wczoraj poprosiłam żeby zaniosła tacie wiaderko, od razu podreptała ale to, że ziemniaków nie wyrzuca się do śmieci już jej nie obchodzi, tam jest ich miejsce i koniec (dziecku wrzuca, mama wyjmuje...) no i na wszystko teraz odpowiada "ne chcem" chyba ze bardzo czegos chce to wtedy "taaa" (tak)

jest też moją pomocnicą, robi larum jeśli jej nie pozwolę pomagać... no więc kroję np. pierś z kurczaka w kostkę a mała po jednej kosteczce bierze w maleńkie paluszki i wrzuca do miseczki a potem bije brawo bo pomogła mamie :D sztućce wrzuca do szuflady (obojętnie do której przegródki ale co tam... pomoc jest),

wiecie co? bardzo ale to bardzo zazdroszczę wszystkim mamo, które mogą być z dzieckiem w domu...:( tak bardzo mi teraz brakuje maluszka... promiennego uśmiechu po przebudzeniu, przytulanek o poranku, gadania bez końca po swojemu... jeszcze śpiewa i tańczy

a zazdroszczę dlatego, że przez ten czas widziałam jak bardzo szybko czas leci z dzieckiem, jak dziecko zdobywa nowe umiejętności, jak eksperymentuje, zaczyna wpdać w histerię, jak się bawi z innymi dziećmi itp. teraz znowu mam tak mało czasu dla dziecka... kiedyś było lepiej jak mężczyzna utrzymywał rodzinę ;)

bardzo lubię czytać o Waszych dzieciach, oglądać zdjęcia... dzieci są cudowne, różne ale wszystkie kochane :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

WITAM PO DŁUGIEJ NIEOBECNOŚĆI:-)
U NAS ZĄBKÓW JEST 10:-) MALY KORZYSTA Z NICH BARDZO CZĘŚTO A ŻEBY CHOCIAŻ UGRYŻĆ MAMUSIE W NOGĘ!!!MAŁY ŁOBUZIAK

MY JUŻ PO WAKACJACH. BYLIŚMY NA RIWIERZE TURECKIEJ. MAŁY BYŁ ZACHWYCONY POCZĄWSZY OD LOTU SAMOLOTEM, PO MORZE , BASENY I BEZDOMNE KOTKI KTÓRYCH NIESTETY TAM NIE BRAKOWAŁO.
UPALY ZNIÓSŁ WYŚMIENICIE, BEZ ŻADNEJ BIEGUNKI. DNIE W BASENACH I W MORZU, CUD BO BEZ KATARKU, A W POLSCE TO SIĘ PRZEZIĘBIAŁ ODRAZU. CHYBA KLIMAT ŚRÓZIEMNOMORSKI DOBRZE NA NIEGO WPŁYNĄŁ. KLIMAT TEN PRZYCZYNIŁ SIE TEZ DO TEGO ZE MOJE DZIECKO ZACZĘŁO JEŚĆ BO WCZEŚNIEJ NIC TYLKO BUTELKA Z MLEKIEM, CZASAMI COS INNEGO A TAM DOSLOWNIE WSZYSTKIEGO CHCIAL SPRÓBOWAĆ I TERAZ PO POWROCIE TAK MU ZOSTAŁO CO MNIE BARDZO CIESZY, BO MOJA CHUDZINKA WAŻY TYLKO 10KG.

NO A TERAZ MĘŻUS DO PRACY ZA MY Z PATRYŚKIEM W DOMCIU!!! :-))
POZDRAIWMAY WSZYSTKIE MAMUŚKI I DZIECIACZKI.

Obrazek

(*) 15tc -27.07.2011r. (*) 10tc- 26.03.2012r. (*)8tc- 23.04.2014r.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

bry mamusie i słodkie szkrabusie :)

tym razem ja tez się pochwalę moim skarbem :) nie najnowsze fotki ale w końcu się ujawnimy :D

Karolinka wygłasza przemowę:

Obrazek

Mała rozrabiaka na imprezie roczkowej (no... 13.05.2009 więc już trochę czasu temu) nieźle już biegała, dzisiaj nazywam ją torpeda, na zdjęciu chwila odpoczynku żeby zobaczyć jakie jeszcze prezenty przybyły

Obrazek

no i w końcu się pochwalę jaki upiekłam torcik

Obrazek

następnym razem postaram się pokazać bardziej aktualne zdjęcia, jestem trochę odcięta od świata, znaczy się od przeprowadzki na wieś nie mam internetu ale niedługo to się zmieni :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witajcie majoweczki :)

Zagladnelam tutaj po dluuugiej nieobecnosci. Widze, ze chyba jestescie bardzo zajete bo strasznie tutaj cicho... Moze to sezon urlopowy i pekna pogoda nie sprzyjaja siedzeniu przed komputerem?

Dzieciaczki przesliczne :brv:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej...

ja też pisałąm tu dawno temu i jestem troszkę oburzona tym że moje posty moze czytac cały świat i że został zrobiony z tego pamietnik.

gówno gówno gówno, moje zdanie na temat tego forum....

przepraszam was dziewczyny za słownictwo ale jak tak mozna, zaraz odpiszą że czytałam regulamin, bla bla bla.....

post prostacki ale taki jak to forum :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

TRUSKAFFKA pisze:
Witajcie majoweczki :)

Zagladnelam tutaj po dluuugiej nieobecnosci. Widze, ze chyba jestescie bardzo zajete bo strasznie tutaj cicho... Moze to sezon urlopowy i pekna pogoda nie sprzyjaja siedzeniu przed komputerem?

Dzieciaczki przesliczne :brv:

mnie tez tu dlugo nie bylo a takie pustki, sa tu dzieciaczki w wieku mojej cory, chcialam sie zorientowac na jakim etapie sa w rozwoju, co potrafia a nie ma kogo :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ann79 ej ale masz pannę słodką i ciasto śliczne.

agulcia To forum publiczne czego się spodziewałaś?
Zwykle chodzi o to żeby ciebie czytali jak chcesz prywatności to uciekasz na prywatne fora które mają tendencje do zamierania bo nieliczni maja do nich dostęp. Jeśli cię to pocieszy może akurat napisałaś coś istotnego dla jakiejś mamuśki i będziesz żyć wieczne w jej modlitwach ;)

aneta8702
ano prosisz żeby się pochwalić ach no oczywiście długo nie musisz prosić :twisted:
Mój Tomek:
-biega sobie swobodnie i chętnie zdobywa kolejne umiejętności na placu zabaw. Ostatnio samodzielnie bez trzymanki wchodzi po pochylni na ślizgawkę. Wsypuje piasek do foremek (baby jeszcze sam nie zrobi).
-Je sporo i wygląda na to. Najpierw idzie jego brzuszek a potem reszta. Nie lubi warzyw i owoców zawłaszcza surowych i czerwonych. Truskawki są w/g niego trujące na sam widok.
-pije mleko rano i wieczorem resztę posiłki stałe. Potrafi pić z takiej z butelki dziobkiem węższym tez ale za bardzo lubi się bawić w wylewanie zawartości na podłogę. Z kubka też się parę łyków napije a potem wszystko wyleje.
- mówi mama, tata, baba, eś (cześć) i "a" na wiele sposobów. Właściwie nic więcej sensownego nie mówi ale nadaje ile wlezie po swojemu.
- ustawia wieżę z kliku klocków. Wsadza coraz częściej sześcian do sortera. Włazi na krzesełko żeby coś sięgnąć.
-Naśladuje rytuały dorosłych. Chętnie myje zęby koniecznie musi spuścić wodę w sedesie. Kluczami zamyka się drzwi (jakiekolwiek).
-Ma teraz fazę na porządność. Zatyczki do kontaktów powinny być w kontakcie. Plamę na podłodze oznajmia zgorszonym pokrzykiwaniem. (sam jest głównym producentem plam)
-Na spacery chodzimy na plac zabaw na nóżkach na dalsze trasy wózek.
-Heroicznie rozstaliśmy się ze smoczkiem (to osiągnięcie tatusia)
-Coraz częściej biega do nocnika. Nawet na siusiu.
- Zaczyna przygodę ze żłobkiem był już na kilka godzin w zeszłym tygodniu jutro też pójdzie.
- Jest wesoły, raczej śmiały, kontaktowy. Lubi mieć towarzystwo ale zabawa w jego wykonaniu to porwanie zabawki do swojego konta.
-nie umie całować raczej gryzie.
-nie chce wejść do jeziora o morzu nie wspominając.
-robi wściekłe awantury jak jest głodny, chce iść koniecznie tam a nie tu albo ma focha po prostu.
-nie lubi zasypiać ale lubi spać. Jak chce się wyspać to ciężko go dobudzić. Sypia w dzień koło 13 jedną do trzech godzin. Nie zawsze idzie spać w dzień jak nie zaśnie do 15 to nici ze spania. Wieczorem kłodzie się między 21-21:30 śpi do 7-8.
- jest zazdrosny jak tata mamę przytula.
Ogólnie spoko jest dobrze :D

Obrazek
To zdjęcie sprzed 3 tygodni (rany jak ten czas leci!!)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

o kurcze, to moja jest calkiem na innym etapie :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aneta8702 ale napisz o niej :) Na pewno rozwija się jak wiele innych dzieci tylko wszyscy się chwalą cudami rozwojowymi a średnia wygląda zupełnie inaczej.
Moje cudowne dziecko do 7 m-cz nie chciało się obrócić na brzuch a potem nie umiał się obracać z powrotem. 3 miesiące spał tylko na brzuchu.

gratuluję rodzeństwa :D coraz więcej mamuś majowych ma już następne w drodze. Czuję się spóźniona.

agulcia dopiero doczytałam na innym że na googlach można od razu wszystkie posty użytkownika znaleźć. Myślałam że to dopiero po zalogowaniu.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

i ja wczoraj zrobilam test i wyszly dwie krechy..
ciaza nieplanowana jest dla nas zaskoczeniem bo mielismy ciezki miesiac a kochalismy sie moze ze dwa razy:/

Obrazek

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

pozdrawiam wszystkie majoweczki:*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

palusinka88 gratulacje!! Powiem ci że twój kiepski miesiąc wygląda jak mój niezły miesiąc. hehe

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wlasnie tak to jest...:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Obawa przed konkurencją, moja droga, tak to działa. Przypuszczam że jak dobrze poszukać po sieci to znajdziesz te same osoby na innych forach własnymi siłami. Osobiście nie mam tyle czasu żeby przeglądać więcej niż jedno.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]