Spaghetti z pomidorami
Składniki:
2 puszki pomidorów bez skórki,
świeża bazylia w ilości dającej się włozyć do rondelka

,
2 ząbki czosnku drobno posiekanego,
mała cebulka podsmażona na złoto,
dużo ziół prowansalskich, sół, pieprz najlepiej biały, papryka chili lub sos chli i trochę cukru,
makaron rurki zwykle ok 500g.,
ser starty parmezan lub inny podobny.
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Polewam troszkę oliwką z oliwek i mieszam żeby kluseczki się nie posklejały.
Pozostałe składniki, z wyjątkiem parmezanu, wkładamy do rondelka i gotujemy, aby powstał dość gęsty sos, oczywiście mieszając.
Pomidory z puszki kroję łyżką w rondelku na mniejsze kawałki i ewentualnie usuwam skórki. Cukier dodaję pod koniec, aby się nie przypaliło. Ilość dowolna, chodzi tylko o to, aby pomidory nie były zbyt kwaśne.
Potem mieszam makaron z sosem, nakładam na talerze i posypujemy parmezanem.
Oczywiście można też zrobić to samo, z mielonym mięsem, jak się jest bardzo głodnym.
Moje dzieciaczki i ja bardzo lubimy wersję bezmięsną, mój mąż woli mięsną.