Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:34 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam,
moja córcia jakieś trzy tygodnie temu zaczęła stawiać swoje pierwsze kroczki. Próby chodzenia trwały ze dwa dni , ale upadła dość boleśnie na główkę i na jakiś czas przestała. Od kilku dni znowu próbuje i coraz lepiej jej idzie, upada już przeważnie do przodu na rączki, chociaż nie zawsze jej się udaje. Ja strasznie się boję tych upadków do tyłu i kupiłam jej taki specjalny kask do nauki chodzenia. I w związku z tym moje pytanie. Czy taki kask nie wpłynie jakoś źle na jej rozwój (chodzi o to czy nie zahamuje jej jakiś odruchów obronnych). Nie chce żeby myślała, że upadek na główkę nic nie boli, bo przecież nie zawsze będzie chodziła w tym kasku. Ale boję się, że waląc tak tą główką w podłogę zrobi sobie krzywdę. Upadła tak już ze trzy razy i nie nauczyło ją to upadania na pupę. pani Elu co powinnam zrobić? Czy inne mamy tez miały taki problem?
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja zrezygnowalabym z kasku-nie przesadzajmy,to normalne,ze dziecko upada i nie pierwszy i nie ostatni raz w zyciu nabija sobie guza-cale zycie w kasku przeciez nie ebdzie chodzila :) jak zacznie upadac w kasku i nie bedzie czula bolu itp to pozniej nie bedzie umiala 'normalnie'upasc nie robiac sobei krzywdy.Uwierz w swoja corcie,zdejmij jej kask i pozwol normalnie uczyc sie chodzic i poznawac swiat :) na pewno nic jej nie bedzie-nawet jak przewroci sie i uderzy glowa-dzieci spadaja ze schodow,kanap itp i nic im nie jest-sama zobaczysz,ze nie dlugo coreczka nauczy sie chronic glowke przy upadkach ale jak ma to zrobic skoro glowa bedzie zakaskowana????

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]