Dzisiaj jest ndz kwie 26, 2026 6:00 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
#

Tygrysku bardzo Ci dziękuję :sss: super wieści :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ajeczka nie ma sprawy :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ajeczka ja sie dowiedziałam u źrodła (czyli w zusie), że przepisy stanowią iz musisz stawić się do pracy-nie jest powiedziane na ile, ale fizycznie musisz sie stawić, czyli na jeden dzien mozna isc a nie tak jak niektórzy mówią ze miesiąc tzreba przepracować...
Ale podejrzewam ze co zus to inna bajka....więc lepiej dowiedziec się u siebie.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Di81 widze że co instytucja to inne wieści, my dowiadywałysmy sie u Inspekcji pracy i nawet jedna dziewczyna tu z forum jest już na L4 i zrobiła właśnie tak jak ja pisałam, nie szła nawet na 1 dzień do pracy. A co ci dokładnie ta kobieta w ZUSie powiedziała?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

to jest mama mojego przyjaciela, więc wiem ze mam dobre wieści , ale to jest tak jak pisałam, co zus i co inna osoba to inne info. POwiedziała mi dokładnie, tak jak wyzej, ze trzeba sie stawic fizycznie do pracy natomiast przepisy nie reguluja jak długo, w związku z tym moze to byc tylko jeden dzień....

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Di81 normalnie podzwoniłam po znajomych kadrowych i są pewne że nie trzeba wracac nawet na jeden dzień i nawet podały mi informacje ze stronki ZUSu w tej sprawie cytuje "Ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie okresu wyczekiwania. Okres ten jest zróżnicowany w zależności od charakteru ubezpieczenia. Osoba podlegająca ubezpieczeniu chorobowemu obowiązkowo ma prawo do zasiłku chorobowego po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego. Osoba podlegająca temu ubezpieczeniu dobrowolnie, prawo do zasiłku nabywa po upływie 90 dni nieprzerwanego ubezpieczenia. Do okresu ubezpieczenia zalicza się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu nie przekracza 30 dni albo jest spowodowana urlopem wychowawczym, bezpłatnym lub odbywaniem czynnej służby wojskowej."
Czyli wg nich już w pierwszym dniu pracy mam prawo do zasiłku chorobowego. Spróbuje się jutro dodzwonic do swojego ZUSu i zobacze co powiedzą, chociaż jeśli Inspekcja Pracy i kadrowe mówią to samo to mysle że myli się Pani z ZUSu :roll:

Może będę miała odpowiedz jeszcze dzisiaj od znajomej której ciotka robi w ZUSie ale przejrzałam mnóstwo stronek na necie z poradami kadrowych, księgowych itp.i wszędzie pisze że nie trzeba przepracowywac ani jednego dnia :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mam wiadomości jeszcze z dwoch zródeł od następnej kadrowej i od Pani z ZUSu i obie twierdzą że w dzień kiedy masz się stawic do pracy daje się zwolnienie i wszystko jest OK. Oczywiście L4 tylko w przypadku gdy ciąża jest zagrożona lub jest to praca w warunkach mogących zaszkodzic :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam

Mam takie pytanie, a mianowicie chodzi mi o to jak to u mnie będzie z urlopem macierzyńskim? Tzn jestem teraz na urlopie wychowawczym, który kończy mi się po 2 latach w połowie lutego. Teraz jestem w drugiej ciąży, a termin porodu mam na kwiecień. I teraz moje pytania, co z tymi dwoma miesiącami między końcem wych. a porodem? Czy będzie należał mi się urlop macierzyński? Nie wiem czy zrozumiale to napisałam.
z góry dziękuje za odpowiedz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam!

Mam takie pytanie:

Jestem obecnie na urlopie wychowawczym do 08.02.2010(ale płatnym tylko do października 09'.Zamierzam przerwać urlop wych.i wrócić do pracy.Wczoraj byłam w moim zakładzie pracy i dowiedzialam się,że jak najbardziej mogę wrócić,ale tylko do pracy na 3 zmiany ( czyli w skład tych zmian wchodzą również nocki:(.Tylko,że bym musiała wyrazic pisemna zgodę na to ,że zgadzam się pracować w nocnych zmianach,bo w sumie to do 4 lat dziecka należa mi się tylko co najwyżej 2 zmiany,no ale przełożony wyraźnie mi powiedział,że takiej możliwości na chwile obecną dla mnie nie ma.No dobra,powiedzmy,że ja ta zgodę wyrażę.No ale powiedzmy,ze podczas załatwiania tych wszystkich formalności okarze sie ,że jestem w ciąży.No naprzykład podczas badan okresowych?Bo na chwile obecną nie jestem jeszcze w stanie stwierdzic ,czy jestem w ciąży.Okarze sie to dopiero pod koniec miesiąca.No i czy przypadkiem pracodawca nie będzie miał czasem możliwości wycofania w tym momencie mojego wniosku o przerwanie tego wych.?Bo wiadomo,że będąc w ciąży nie będę mogła na uf nocnej zmianie pracować,tylko co najwyżej za 2 zmiany,i to na stanowisku ochronnym.Tylko,że ja nawet jeśli okarze sie ,że będe w ciąży ,to i tak chciałabym pracować,a nie od razu przynieśc L4 i pa,pa..!Tylko co on mi na to powie?Tu pisemna zgoda na nocki podpisan,teraz się okazuje ,że jestem w ciąży,czy on nie pomyśli czesem ,że to jakis podstęp z mojej strony.Niem wiem już sama.A nie chcę też czekać do końca miesiąca aż się sprawa z moją''ciążą'' wyjaśni,bo a nóż faktycznie okarze się ,że jestem w ciąży,to wtedy na bank odrzuci mi mój wniosek i nie będzie chciał mnie przyjąć,czy nie może odrzucić?Jak to jest?Co robić?Pomóżcie!!!

Umowe mam na czas nieokreślony

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
autoban (PW) regulamin forum pkt.20

Witam!
Tygrysku!czy moglabys mi przeslac na maila ten artykul kadrowych isabellex@o2.pl. Z gory slicznie dziekuję!!! :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

witam
no to jestem żywym dowodem, że nie trzeba przepracować ani jednego dnia po wychowawczym,
jestem na L4 od 1 dnia powrotu do pracy :)
księgowa z mojej pracy dowiadywała się i w ZUSie i u firmy zajmującej się kadrami

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Chciałam zapytać,czy żeby iść na l-4 po wychowawczym pierwszego dnia trzeba być w 12 tygodniu ciąży i jak obliczone jest wynagrodzenie skoro poprzednią ciążę byłam również na l-4?Proszę pomóżcie...I jeszcze jeden problem-czy urlop wypoczynkowy jest naliczany na wychowawczym?Bo z tego roku już wykorzystałam ale czy 1 stycznia będę miała kolejne 20 dni?Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

to nie ma znaczenia w którym jesteś tygodniu ciąży, bo tego przecież na zwolnieniu się nie pisze
na L4 też się nalicza urlop wypoczynkowy (na wychowawczym nie) ale nie będzie to pełen wymiar urlopu za cały rok, tylko wyliczony za każdy "przepracowany" miesiąc
jeżeli masz rocznie 20 dni, to wychodzi Ci ok. 1.5 dnia za każdy miesiąc

pensję dostaniesz taką jaką masz na umowie, tzn, taką jaką byś dostała chodząc do pracy (wiem, że tak dostanę, a chyba we wszystkich firmach się liczy jednakowo)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzięki rozwiałaś większość moich wątpliwości.Jeszcze tylko zastanawiam się jak się wpasować w czas żeby w styczniu być w ciąży i od razu na l-4.Nie chcę ani dnia spędzić w tej pracy.Moja córeczka właśnie skończyła rok i zastanawiam się czy dam radę z dwoma maleństwami...Dzięki bardzo i zdrówka życzę....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ajeczka- a ja mam do pytanie.W styczniu kończy mi się wychowawczy i dowiedziałam się w kadrach , że zanim w ogóle przedstawię jakieś zwolnienie lekarskie to muszę najpierw napisać pismo o przywrócenie mnie do pracy.Czy ty też musiałaś takie przedstawić?A jeśli tak to jak ono mniej więcej brzmiało?Z góry dzięki za odpowiedź :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

iwek ja nic takiego nie musiałam pisać, ale możliwe że co kadry to obyczaj :roll: pismo to się napewno pisze jak chcesz przerwać wychowawczy i wrócić do pracy, robi się to na 30 dni przed powrotem
ja od 1 dnia poszłam na L4 i nic nie musiałam pisać
proponuje Ci wejść na forumprawne.org dział Praca i zapytać

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzięki za tak szybką odpowiedź!
Dobrze , że zadzwoniłam dzisiaj do pracy , bo też mi nie przyszło do głowy , że mam pisać w ogóle jakieś pismo :roll: Koniec wychowawczego to koniec wychowawczego-nie jego przerwanie.Usłyszałam tylko, że skąd oni mogą wiedzieć czy ja chcę wrócić do pracy po jego zakończeniu czy może się przypadkiem zwolnić :? I o wciąganiu na jakąś listę płac itp.
Nieważne.
Coś tam naskrobię.
Mam tylko nadzieję , że nie wyskoczą mi potem czasem , że mam jednak stawić się w pracy chociaż na ten jeden dzień, bo też chcę wziąć już L4 i kolejny wychowawczy :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to i ja mam pytanie.obecnie jestem mamą bartusia 18miesięcznego,jestem na wychowowczym płatnym,w marcu pojawi się drugi maluszek,co i kiedy powinnam zrobić odnośnie

muszę iśc do opieki przed porodem?i przerwać wychowowcze które pobieram?
do biura do szefa jakie podania powinnam zanieść?czy będzie mi przysługiwał urlop macierzyński płatny?bardzo proszę o pokierowanie mnie co i w jakiej kolejności powinam zrobić,będę ogromnie wdzięczna

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Napisze bo może komuś się przyda i rozwieje jakieś wątpliwości.
Ja byłam na wychowawczym jak zaszłam w ciążę. W październiku składałam podanie, że chcę wrócić do pracy od stycznia 2010 r. 4 stycznia miałam się stawić do pracy ale niestety poszłam od razu na zwolnienie. Nie pracowałam nawet jednego dnia gdyż nie byłam w stanie nawet dojechać do pracy. Pieniązki dostaje normalnie tak jakbym pracowała czyli 100% wynagrodzenia. Spodziewałam się kontroli z ZUS-u czy coś w tym stylu ale został mi niecały miesiąc i kontroli nie było.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam
Mam takie pytanko: jestem teraz na urlopie wychowawczym płatnym do 15kwietnia 2012 gdybym teraz zaszła w ciaze i urodziła dziecko w czasie trwania tego urlopu to czy musze go przerwac? czy po prostu bedzie trwał tak jak go zaplanowałam czyli do tego kwietnia 2012r ? proszę o informację jestem zielona w tych sprawach
bardzo dziękuję!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]