Salatka brokulowo-kalafiorowa
Skladniki:
10 rozyczek brokulow
10 rozyczek kalafiora
1/2 cebuli czerwonej
pol albo puszka fasoli czerwonej (zalezy od ilosci rozyczek)
puszka tunczyka w sosie wlasnym
Sos:
2-3 lyzki jogurtu naturalneho
2-3 lyzki majonezu (ja robilam na samym majonezie i sie tak na drugi dzien nie rozlewala)
bazylia
pietruszka
koperek
szczypiorek
sol pieprz
pol cytryny
Przygotowanie:
Kalafior i brokuly ugotowac na parze (ja tez gotuje normalnie w wodzie osolonej przez 15´) odlozyc do miseczki do soatgniecia a potem rozdrobnic na kawalki (rozyczki). Pol czerwonej cebuli pokroic w drobna kosteczke.. Fasole czerwona odcedzic z soku z puszki. Polaczyc wszystkie warzywa w miseczce razem z tunczykiem.
Sos: kilka lisci bazylii, galazke pietruszki, szczypiorek i galazke koperku posiekac, dodac odrobine soku z cytryny. Polaczyc z majonezem i jogurtem i dokladnie wymieszac. Pprzyprawic sos do smaku sola i piperzem i polac nim warzywa. Wsyzstko dokladnie przemieszac i przyprawic do smaku sokiem z cytryny (ja jeszcze przyprawialam octem)
Nam bardzo smakuje, dobra do wszystkiego...
Zycze smacznego!!!!
_________________ 
|