Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:31 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość

Od paru dni jestem szczęśliwą posiadaczką długiej wiązanej chusty.
Wiele naczytałam się o zaletach noszenia w niej dziecka już od pierwszych tygodni, pozytywnych wypowiedzi ortopedów i rehabilitantów ,ale mam pewne wątpliwości.
Mój półtoramiesięczny synek włożony do chusty (wiązanie kieszonka lub podwójny X - czyli noszenie w pionie) cały czas próbuje się odginać do tyłu odpychając się ode mnie rączkami.
Nieraz pisała Pani o szkodliwości noszenia dziecka w pionie właśnie z powodu "pchania" dziecka do tyłu (o ile dobrze zrozumiałam :roll: ).
Jak to się ma do noszenia Maludy w chuście?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak się prawidłowo zamotasz z dzidzią w chuście to nie będzie się wyginało do tyłu, tylko kręgosłup będzie ładnie zaokrąglony. Pamiętaj też żeby nóżki były szeroko.
Polecam się spotkać z jakąś inną mamą co korzysta z chusty i da Ci małe wskazówki, bo ciężko jest na początku dobrze dociągnąć chustę.
My się w chustę motamy od 3 tygodnia życia i jak dotąd nic mu nie dolega :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

takiego malucha chyba nie powinnaś nosić w pionie, ma jeszcze za słaby kręgosłup i stawy biodrowe...najbezpieczniejsza pozycja dla takiego szkraba, to pozycja leżąca.

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

gośk@ pisze:
takiego malucha chyba nie powinnaś nosić w pionie, ma jeszcze za słaby kręgosłup i stawy biodrowe...najbezpieczniejsza pozycja dla takiego szkraba, to pozycja leżąca.

Noszenie w pionie w chuście wiązanej to troche co innego....

Ja nosiłam w kieszonce od 3 tygodnia życia Jeremiego :wink:
Jeśli wiązanie będzie prawidłowe i nie ma przeciwwskazań (przy wzmożonym napięciu mięśniowym czasem są przeciwwskazania) to nie powinno dziecku zaszkodzić.
Dziecko nie ma problemów napięciem?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A co myślicie o noszeniu dziecka w chuście NON STOP??
Mam sąsiadkę , która nie kupiła wózka bo ,,jest jej nie wygodnie i nie lubi wózków". Na własne oczy widziałam jak chodzi z nim na dłuuugie spacery.
Dla mnie to jest jakaś masakra. Moim zdaniem maleństwo musi mieć swobodę zwłaszcza na dłuższych trasach. A może to ja nie jestem poinformowana?? Ja nie nosiłam dziecka w chuście. :hm:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja ze swoim dzieckiem chodziłam nawet na kilkugodzinne spacery w chuście, wózek poszedł całkowicie w odstawkę. Mieliśmy pełne błogosławieństwo od rehabilitantki i neurologa i to na noszenie w pionie od 8 tygodnia życia 8) Borykaliśmy się z onm ale w tej chwili Mateusz wszystko już 'nadrobił' a chustujemy się dalej i na koniec się nie zapowiada. alishia a skąd wiesz, że dziecko sąsiadki w chuście jest non stop? Myślisz, że w domu też go nie wyjmuje? Ja nauczona własnym doświadczeniem wiem, że przy drugim dziecku gondoli nie kupię wcale. (no chyba, że dziecko miałoby jakieś przeciwskazania do noszenia ale są fizjoterapeuci prochustowi, którzy odradzają noszenie naprawdę wtedy kiedy nie wolno i tacy którzy za wiele o nich nie wiedzą i profilaktycznie radzą nie nosić )
tonika80 przede wszystkim zwróć uwagę na prawidłowe dociągnięcie chusty, może być tak, że masz jakieś luzy dlatego dziecko się wygina. Poza tym w 2X maluszkowi mogą przeszkadzać poły chusty bo zawężają pole widzenia. Jesli kieszonkę wiążesz z rozłożonymi bocznymi połami to sytuacja jest identyczna ale tutaj możesz ich nie rozkładać i dziecko będzie podtrzymywał jedynie poziomy pas. Powodzenia :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

alishia ja też nie korzystam z wózka bo mi nie wygodnie. Coś mnie trafia jak mam pojechać tramwajem przykładowo gdzie są schody, albo załatwić coś w urzędzie... wózek po prostu odpada.
Mój synek woli być w chuście, gdzie widzi więcej świata niż w wózku... :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziewczyny, dzieki za odpowiedzi!

rebelka - faktycznie problemy były dwa i to właśnie te, które wymieniłaś!
Nauczyłam się dobrze dociągać, zrezygnowałam z 2X na rzecz kieszonki
i nagle dziecko pokochało chustę , i ja też :lol:

Astarte - nie wiem czy ma problemy z napieciem :roll: Chyba nie,
bo pediatra chyba by coś zauważyła? jak poznać, czy wszystko ok?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

rebelka pisze:
są fizjoterapeuci prochustowi, którzy odradzają noszenie naprawdę wtedy kiedy nie wolno i tacy którzy za wiele o nich nie wiedzą i profilaktycznie radzą nie nosić )

Przede wszystkim fizjoterapeuci dzielą się na tych którzy zajmują się dziećmi i na tych którzy z dziećmi nie pracują.
Ja zalecam umiar jak we wszystkim :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]