witam
skoro lekarz przepisał antybiotyki to trzeba je wziaść
jeśli obawiasz się pojawienia grzybicy pochwy po kuracji antybiotykami - to poprostu musisz brać jakiś probiotyk
dla kobiet najlepsza jest LaciBios Femina /zawiera szczepy znajduące się w pochwie, które utrzymują jej prawidlową biocenozę/, a dla swojego męża jakiś inny - jest ich bardzo dużo na rynku, np. Acidolac
bezpieczniej będzie wziąść serię antybiotyków, gdyż nieleczona infekcja bakteryjna może spowodować groźne powikłania
jesli będziesz w ciąży infekcja taka może doprowadzić do pęknięcia pęcherza płodowaoego, porodu przedwczesnego, a w trakcie samego porodu siłami natury dziecko może zostać zarażone
mąż też niech weźmie antybiotyk, bo może się zdarzyć, że np. u niego skolonizowała cewkę lub ma ją w nasieniu - a to może pogarszać jego jakość i plemniki mogą nie być w 100% w porządku
musisz zaufać lekarzowi
poza tym w trakcie ciąży kiedy śluzówka jest znacznie lepiej ukrwiona, odzywiona i "pulchniejsza" bardzo łatwo o infekcję
oczywiście życzę Ci ciąży bez "przygód" z bakteriami, ale wiel kobiet dotykają takie dolegliwości i bardzo często lekarze stosują antybiotyki
w trakcie kuracji jedz dużo jogurtów naturalnych bez cukru, ogranicz spozycie cukrów /drożdzaki bardzo lubią słodycze/, jedz duzo "kwaśnych" rzeczy, np. kiszoną kapustę, kiwi, jabłka, aby drożdzaki nie niały pozywki do rozwoju, poza tym zastosuj probiotyk
na pocieszenie dodam, że bakteria E.coli występuję we florze bakteryjnej pochwy, ale w małych ilościacg i nie powoduje żadnych efektów uboczbych, dopiero jak jest jej dużo i wzrost jest obfity to trzeba z nią walczyć
ja miałam E.coli /wyszła mi przez badaniem HSG/, ale antybiotyk dał radę
duzo zdrówka dla Was obojga i szybkiego zafasolkowania