Dzisiaj jest ndz kwie 26, 2026 6:00 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Paula Musisz złozyc w pracy oświadczenie że przerywasz urlop wychowawczy, pracodawca ma miesiąc na przyjęcie tego do wiadomości.I dokładnie w dzień w którym miałaś się stawic do pracy przedstawiasz zwolnienie, nie musisz go sama dostarczac może ktoś z rodziny, nie musisz wracac nawet na jeden dzień do pracy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

naprawdę ? to super ,czyl ijesli teraz jestem w 5 tyg ciązy to kiedy wysłać do firmy oświaczenie że przerywam wychowawczy ?dziękuję bardzo

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Paula no ja po rozmowie z panem z inspekcji tak sobie wymyśliłam że po pierwszej wizycie (czyli tak ok 5-6 tygodnia ciąży) wezme tylko zaświadczenie i mój mąż zawiezie do firmy podanie o powrót do pracy, a na następnej za miesiąc już wezme zwolnienie i też mój mąż zawiezie, bo ja się nie chce denerwowac :lol: To w sumie już możesz wysyłac jak masz potwierdzenie że wszysko ok :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a nie muszę być w 3 miesiącu ciąży?żeby dostać L4?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Paula w sumie nie zapytałam o to, zanim ja się z tym wszystkim wyrobie to i tak pewnie będzie 3 miesiąc. W sumie ja dostaje zwolnienie od początku ciązy bo pracuje w warunkach szkodliwych dla kobiet w ciąży, ale powiem Ci że lepiej się dopytac w inspekcji pracy.

DOPISANE
Paula prześlę ci na pw link do portalu kadrowych tam masz cały artykuł na ten temat, może tam coś więcej znajdziesz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To i ja w tej sprawie zapytam.
1 września urodziłam syna miałam 20 tyg. wychowawczego, później urlop wypoczynkowy za poprzedni i ten rok, a później dostałam od lekarza rodzinnego zwolnienie na dziecko 60dni ( syn jest wcześniakiem z 32 tyg. ciąży) sumują to wszystko razem miałam płacone do 1 maja, 1-go maja wzięłam urlop wychowawczy( bezpłatny). Okazało się że jestem w ciąży, kadrowa mi powiedziała żebym skróciła sobie wychowawczy tak więc był do 17-go maja. Powiedziała że na 30 dni muszę wrócic, do pracy, żeby miec okres składkowy i żeby później z L4 mogli mi wypłacac kasę. Ale ja mam ciążę zagrożoną poronieniem ( 2 ciaze straciłam córkę rodziłam w 36 tyg. syna w 32 tyg. ciąży) więc i ta jest zagrożona. Pracuję w markecie budowlanym na kasie i niby nie dźwigam, ale z każdym dniem czuję się coraz gorzej, brzuch już się stawia i ciągnie :shock:
Czy to prawda, że muszę przepracowac te 30 dni? Kadrowa mówi, że wykorzystałam już wszystko na maxa i dlatego. Ale co zrobic, jak ciża jest zagrożona?
Pomóżcie, bo się boję o swoją fasolkę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

stella85 to nie prawda że musisz wracac, przesyłam Ci na PW artykuł z portalu kadrowych, wydrukuj go i zanieś swojej kadrowej bo sporo osób jest w tej kwestii niedoinformowanych :? Życze zdrówka dla ciebie i fasolki :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a czy ja tez mogłabym prosić o link do tego artykułu? :)
z góry dziękuję :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Giga wysyłam PW

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzięki śliczne....
teraz mam pytanie....
ja po upływie 182 dni miałam przyznane świadczenie rehabilitacyjne? ono nie jest przerwą w ubezp. zdrowotnym? :roll:
już sama nie wiem przecież przed urlopem wych. miałam płacony macierzyński więc składki na ubezp. zdr. były opłacane tak?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Giga rozumiem że jesteś obecnie na urlopie wychowawczym tak? Jeśli tak to ubezpieczenie chorobowe jest odnowione ponieważ cyt:"Pracownik ma prawo do zasiłku chorobowego po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego.Do okresów ubezpieczenia chorobowego wlicza sie poprzednie okresy ubezpieczenia, jeżeli przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana urlopem wychowawczym.Oznacza to że pracownikowi korzystającemu z urlopu wychowawczego okres tego urlopu wlicza sie do okresów ubezpieczenia chorobowego.W związku z tym pracownik powracający z urlopu wychowawczego już w 1 dniu pracy może nabyc prawo do zasiłku chorobowego, jeżeli nie będzie zdolny do pracy na skutek choroby, a lekarz wystawi zwolnienie."
Nie wiem w jakiej jesteś teraz sytuacji więc cięzko mi cokolwiek napisac :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tak :) juz piszę...
od 15 lipca 2008 do 15 lipca 2009 jestem na wychowawczym.... i własnie planuję 16 lipca wręczyć L4 :)

tak od początku jak zasięgałam info to czytałam w większości że nie muszę wracać do pracy... ale niestety są sytuacje że "kadrowcy" i "urzędniczki z zusu" informują różnie :roll:

ale widze że na 100% nie musze się martwić ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

O Giga to masz lepszą sytuacje niż ja będę miała bo ja najpierw musze złozyc podanie o powrót do pracy i dopiero po 30 dniach zwolnienie :? U ciebie nie powinno byc problemów :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tygrysek11 pisze:
O Giga to masz lepszą sytuacje niż ja będę miała bo ja najpierw musze złozyc podanie o powrót do pracy i dopiero po 30 dniach zwolnienie :? U ciebie nie powinno byc problemów :lol:

Tzn. 30 dni musisz przepracowac? Czy 30 dni jeszcze na wychowawczym i czekac na uwzględnienie podania?

Bo ja byłam dzisiaj w zusie i mi babeczka powiedziała, że jak najbardziej świadczenie czyt. kasa za zwolnienie się należy i nawet w tej sytuacji gdzie miałam 60 dni opieki na dziecko i 17 dni wychowawczego, nic to nie zmienia i mogłam od razu iśc na L4. Babeczka mówiła, ze są sytuacje gdzie świadczenie moze nie byc przyznane, ale to akurat nie w moim przypadku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Stella no ja złoze w pracy oświadczenie że przerywam urlop wychowawczy i zgłosze to też do OPSu, pracodawca ma miesiąc na przyjęcie tego do wiadomości.I dokładnie w dzień w którym mam się stawic do pracy przedstawie zwolnienie.Przez te 30 dni będę nadal na wychowawczym :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tygrysek11 dzięki wielkie dobra kobieto :) rozwiłaś resztki moich wątpliwości ;)
jestem tylko ciekawa czy jak pójdę z wiadomością o ciąży do mojej kadrowej to czy będzie doinformowana czy będę jej musiała tłumaczyć albo kazać dzwonić do zus ;)
ehhhh łatwiej by było jakby kadrówki były w pełni doinformowane bo później takie szopki wychodzą....

dobrze że mamy forum ;)

Offline Wyświetl profil  

Pomocy :!: Jestem na urlopie wychowawczym do końca sierpnia od lipca mogę zacząć pracę na pół etatu u innego pracodawcy tylko nie wiem czy to jest zgodne z prawem bo urlop wychowawczy mam płatny :!: A wiec mam 100 pytań :?: :?: :?:
Czy na urlopie wychowawczym płatnym mogę podjąć tą pracę :?:
Czy moze lepiej poczekać jak mi się skończy płatny i będę miała niepłatny :?: bo drugi rok niestety tak mam nie załapałam się :?
I czy muszę o tym powiedziec mojemu pracodawcy ktory udzielił mi urlopu. Chodzi mi po prostu o to że bedac na urlopie mam normlanie liczone lata pracy a jak mi sie noga podwinie to zawsze jest kuroniówka a pól etatu to kicha nic się nie liczy ale na 4 godzinki fajnie isc do pracy bo to nie 8 :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziewczyny, help!!!

jestem na urlopie wychowawczym, złozyłam podanie o jego przerwanie i od 01,07 mam teoretycznie wrócić do pracy-ale chce iśc tylko na jeden dzien a na nastepny wręczyć L4 bo jestem w drugiej ciązy. Babka z adinistracji napisala mi ze musze zrobic badania okresowe i stąd moje pytanie-czy jak je zrobie -gdzie bedzie orzeczenie zdolna do pracy a na następny dzien dam L4 na ciąze to tak można?? Czy zus moze sie przyczepic o cos takiego?

pomózcie, please!!!!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

to i ja zapytam:
jestem na url wychowawczym do końca sierpnia, dziś się dowiedziałam że jestem w ciąży, czy muszę przepracować powiedzmy ten 1 dzień i iść dopiero na L4 ? czy mogę od razu w dzień stawienia się do pracy przedstawić L4 ?

i drugie pytanie:
jeśli jednak wrócę tego 1 września do pracy i pracodawca mi np. wręczy wypowiedzenie , to mogę go nie przyjąć i poinformować że jestem w ciąży?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ajeczka nie musisz przepracowywac nawet 1 dnia, w dzień kiedy planowo masz się stawic w pracy możesz dac L4.
A jeśli chodzi o ewentualny powrót 1 września to odrazu lepiej miec ze soba zaświadczenie od gina o tym że jesteś w ciązy, bo po co się denerwowac, pokazujesz zaświadczenie i masz spokój, nie musisz się tłumaczyc że jesteś w ciązy a nie masz potwierdzenia :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]