Dzisiaj jest pt cze 05, 2026 2:54 pm

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Śląskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11678 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 580, 581, 582, 583, 584
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

hejj dokladnie tu zycie zamarlo a szkoda, a co do prywatnego forum to mają juz dziewczyny z jastrzebia, znajoma sie bardzo z tego cieszy bo niema nieproszonych gosci :) co do spotkania to zabiegana wlasnie bylam i czasu mi juz braklo, ale nastepnym razem napewno skorzystam
:D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hejka czy ktos zostal jeszcze tutaj czy wszyscy sa juz na prywatnym forum :( :( :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja jestem Anitko:) Kilka dni milczałam bo byłam u rodziców w Legnicy i wczoraj wróciłam:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziewczyny, chętnie Was przyjmiemy do naszego prywatnego grona tylko musicie przyjśc na spotkanie....
Ostatnio też były nowe dziewczyny 8) a jakbyśmy się od wieków znały....także jak tylko będzie następne spotkanie to koniecznie piszcie kiedy Wam pasuje.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na święta Wielkanocne,
przesyłamy koszyk pełen świątecznych życzeń
wplecionych pomiędzy wiosenne kwiaty,
lukrowane babki, kolorowe pisanki,
cukrowe baranki i bazie.

.............$...$....$
..........$................$
........$....................$
......$........................$
....$............................$
..$...............................$
.$.................................$
$.....................(ஜஜஜ)...$
$... (▒▒▒)........(ஜஜஜஜ).$
$..(▒▒▒▒▒)....(ஜஜஜஜஜ)$
.$(▒▒▒▒▒▒)..(ஜஜஜஜஜ)$
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§..... (█)
---§§(_)(_)(_)(_)(_)(_)(_)§§...(█)@
-----§§(_)(_)(_)(_)(_)(_)§§.......@(█)
-------§§(_)(_)(_)(_)(_)§§...(█) @
---------§§(_)(_)(_)(_)§§......@(█)
---------§§(_)(_)(_)(_)§§ .(█)@
..........▓▓▓▓▓▓▓▓▓....@(█)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

__**_**
_**___**
_**___**_________****
_**___**_______**___****
_**__**_______*___**___**
__**__*______*__**__***__**
___**__*____*__**_____**__*
____**_**__**_**________**
____**___**__** Kolorowych jajeczek, wacianych owieczek, rozkicanych króliczków, pyszności w koszyczku! A przede wszystkim udanego uciekania w dniu "wielkiego lania"
___*___________*
__*_____________*
_*____0_____0____*
_*_______@_______*
_*_______________*
___*_____v_____*
_____**_____**
_______*****______

Żeby śmiały się pisanki, uśmiechały się baranki, mokry Śmingus zraszał skronie, dużo szczęścia sypiąc w dłonie. Wesolych Świąt

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

<handlujemy jedynie w "Bazarku"/Zza>

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie,

zajrzałam po sąsiedzku z innego wątku. mam do Was pytanie - prośbę.
Wczoraj się dowiedziałam ze mój lekarz rozpoczyna pracę w rybnickim szpitalu: dokąłdnie szpitalu wojewódzkim nr 3. Trochę mnie to zaskoczyło bo mieszkam w Katowicach i do Rybnika mam kawał drogi, jednak rozwazam, czy mimo to nie rodzic w Rybniku.

Czy mogłabym Was poprosić o parę słów nt tego szpitala? a dokładnie porodówki? personelu, lekarzy, położnych, może trochę o zwyczajach panujących w tym szpitalu? czy to tak ogólnie dobry szpital? bo nic nie wiem, na jego temat.

chciałam poszperać w Waszym wątku, ale jest tego naprawde dużo! mam nadzieje ze mi trochę pomożecie :)

pozdrawiam serdecznie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

contra

JA POLECAM !

Rodziłam w rybnickim szpitalu obie córki, starszą w 2003 r.( byłyśmy na oddziele 14 dni, bo miała silną żółtaczkę), a młodszą w 2007. Nie mogę powiedzieć nic złego. Na porodówce każdy robił to, co do niego należało ( położne, lekarz). Opieka bardzo dobra, warunki rewelacyjne : dwuosobowe pokoje, czyściutkie ( na prośbę zawsze zmienią pościel), z łazienką . Bardzo ważne , że odwiedziny nie mają wyznaczonych godzin ( bardzo wygodne, np. dla pracujących gości), możliwe tylko w świetlicy ...nikt z zewnątrz nie chodzi po oddziale ( mniej zarazków, no i nie wygląda się wtedy rewelacyjnie, karmi piersią - nie każda kobieta chce, aby niewiadomo kto ją w takim stanie widział...), jest cichutko, spokojnie. Pielęgniarki od noworodków, a także położne reagowały na każdy telefon ( jest przy łóżku na sali) - bardzo dobre wyjście, nie trzeba nikogo wołać ani szukać, chodzić tylko wystarczy drydnąć i zaraz Pani przychodzi.
Zaimponowała mi za każdym razem ordynator od noworodków, pani dr Anna Świerczek, dla której dobro i zdrowie każdego dziecka jest najważniejsze. Jak tylko coś nas niepokoi, to od razu bez wahania można jej powiedzieć, a ona sprawdzi, zleci badania, jak uzna , że są potrzebne, np. jak usłyszała, że moja pierwsza córa miała silną żółtaczkę, to pomimo i młodsza nie była zażółcona, to od razu zaleciła badanie bilurbiny przed wypisem....tak na wszelki wypadek.

Moje porody krótko trwały, książkowe i bez jakichkolwiek komplikacji, a tak naprawdę tylko podczas długiej męczarni i problemów można sprawdzić fachowość personelu...Prawda jest taka, że w każdym szpitalu znajdą się " czarne owce" , czy to w Rybniku, czy to w Wodzisławiu, Katowicach lub Żorach. No nie ma bata, że wszędzie wszyscy będą mega mili itp. Albo się będzie miało szczęście i trafi się na dobrą zmianę, albo pecha i na takiego lekarza, co cieszy się tylko złą opinią wśród pacjentek....... No i musimy pamiętać, że to nie Bogowie....nie potrafią pewnych rzeczy przewidzieć.... Są ludźmi i mogą popełnić błąd,.... Nikt napewno świadomie nie przyczynia się do czyjegoś nieszczęścia .
Więc ja bym się najpierw sugerowała posiadanym sprzętem i warunkami na oddziałach ( w Wodziu np. na sali leży się nawet po 5-6 pacjentek, , wyobraźcie sobie godziny odwiedzin jak tam musi wyglądać..... no i katastrofa jak się trafi na ordynatora, a nie chodziło się do niego prywatnie.....,w Rydułtowach są sale czteroosobowe, ale personel chwalony przez pacjentów).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej,

dziekuję Ci bardzo za odpowiedź. Poczytałam trochę o tej porodówce i jest wiele negatywnych opinii. mam wiec dylemat. Choć pocieszma sie ze mając własnego lekarza to może nie bedize tak źle. Sama nie wiem, co robic, no ale to już bedize mój problem i mój wybór. ;)

mam jednak jeszcze pytanie: jak to jest ze znieczuleniem zewnątrzoponowym? czy dają chętnie? ile jest płatne?
no i moze masz jakąś poleconą, dobrą położną z tego szpitala? rozwazam zeby się z kimśosobno umówic.

Widze ze poza tym, to na watku raczej pusto, wiec nie wiem, czy poznam więcej opini.

pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

contra dużo dziewczyn z tego wątku rodziło w Rybniku, może jeszcze któraś się odezwie...Przeważnie to były dziewczyny, których lekarz właśnie pracuje na porodówce.

Do porodu są :
4 stanowiska na trakcie porodowym, podzielonym na boksy,
2 sale pojedyncze, piłki.
Sala pojedyncza tylko do porodów rodzinnych, bez opłat.
W trakcie porodu można pić, chodzić, brać prysznic lub kąpiel.
Niefarmakologiczne sposoby łagodzenia bólu: masaż, prysznic.
Znieczulenie zewnątrzoponowe nieodpłatne dla wszystkich kobiet, więc jeśli będziesz chciała, to pewnie Ci dadzą - ja też chciałam, ale nie było sensu, bo ekspresowo mi się robiło rozwarcie...zanim znieczulenie by zadziałało, to ja już parłam ( trzeba założyć cewnik itp. dopiero po jakiś 20-30 minutach działa, tak słyszałam). Koleżanka rodziła dłużej i poprosiła o znieczulenie i je dostała.

Co do swojej położnej, to nie mam pojęcia, jak to wygląda, bo ja o tym nie myślałam, miałam tam swojego lekarza i to mi wystarczyło. Pogadaj ze swoim lekarzem, jak już będzie tam pracował, czy jest możliwość mieć swoją położną.

Negatywne opinie znajdziesz na temat każdego szpitala - niektóre są obiektywne i prawdziwe, inne przesiąknięte żalem i rozczarowaniem , bo czasami panie myślą, że udają się do hotelu i do końca nie wiedzą, co je czeka. Mają pretensje, że na obchodzie musisz majtki ściągnąć ( tak jest wszędzie) , co jest oczywiste, bo sprawdzają , jak nacięcie się goi itp. Jedna urodzi szybko, druga męczy się kilkanaście godzin i ma pretensje, że personel nie siedzi przy niej non stop.... No i lekarze, położne, pielęgniarki ...są różni, jak wszędzie.

Ale chce Ci się aż tyle km dalej do szpitala jechać?? Rodzina, mąż, bliscy będą mieli daleko....no i termin porodu może się nie pokryć z dyżurem Twojego lekarza...jeśli go nie będzie akurat w pracy, to nie ma sensu do Rybnika aż jechać.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

DANITA pisze:
Do porodu są :
4 stanowiska na trakcie porodowym, podzielonym na boksy,
2 sale pojedyncze, piłki.
Sala pojedyncza tylko do porodów rodzinnych, bez opłat.
W trakcie porodu można pić, chodzić, brać prysznic lub kąpiel.
Niefarmakologiczne sposoby łagodzenia bólu: masaż, prysznic.
Znieczulenie zewnątrzoponowe nieodpłatne dla wszystkich kobiet, więc jeśli będziesz chciała, to pewnie Ci dadzą - ja też chciałam, ale nie było sensu, bo ekspresowo mi się robiło rozwarcie...zanim znieczulenie by zadziałało, to ja już parłam ( trzeba założyć cewnik itp. dopiero po jakiś 20-30 minutach działa, tak słyszałam). Koleżanka rodziła dłużej i poprosiła o znieczulenie i je dostała.

Co do swojej położnej, to nie mam pojęcia, jak to wygląda, bo ja o tym nie myślałam, miałam tam swojego lekarza i to mi wystarczyło. Pogadaj ze swoim lekarzem, jak już będzie tam pracował, czy jest możliwość mieć swoją położną.

Negatywne opinie znajdziesz na temat każdego szpitala - niektóre są obiektywne i prawdziwe, inne przesiąknięte żalem i rozczarowaniem , bo czasami panie myślą, że udają się do hotelu i do końca nie wiedzą, co je czeka. Mają pretensje, że na obchodzie musisz majtki ściągnąć ( tak jest wszędzie) , co jest oczywiste, bo sprawdzają , jak nacięcie się goi itp. Jedna urodzi szybko, druga męczy się kilkanaście godzin i ma pretensje, że personel nie siedzi przy niej non stop.... No i lekarze, położne, pielęgniarki ...są różni, jak wszędzie.

Ale chce Ci się aż tyle km dalej do szpitala jechać?? Rodzina, mąż, bliscy będą mieli daleko....no i termin porodu może się nie pokryć z dyżurem Twojego lekarza...jeśli go nie będzie akurat w pracy, to nie ma sensu do Rybnika aż jechać.....

tak, w zasadzie masz rację, to bardzo daleko. Ale lekarzowi bardo ufam, a wygląda na to ze on bedize tam codziennie (powiedział tak miedzy slowami ze zaproponowano mu bardzo dobre stanowisko, podejrzewam ze może być zastępcą ordynatora, ale to takie moje domysły). Ale czasu mam sporo więc mam o cym myśleć ;)

zaskoczona jestem: ZZO jest bezpłatne? nie mówię o braniu z byle powodu, ale jakby się meczyła dlugo i rzeczywiscie nie mogła już wytrzymac to dają bezpłatnie? hmmm, to byłaby super wiadomość. Podobnie jak informacja o pokoju do porodu rodzinnego.

W każdym razie z lekarzem sie umówiłam, ze jak klsię zobaczymy w 32 tc to powie mi dokładnie jak tam jest, jakieś sa zwyczaje no i wtedy pomyślimy co dalej.

jednak dylemat jest :?

dziekuję Ci za wszystkie informacje :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam:)

co do ściągania majtek to nie wszędzie tak jest!!! I uważam to za głupotę, bo robi sie to na oczach wszystkich lekarzy przy obchodzie i nie jest to miłe!!! Tam gdzie ja rodziłam synka wołali do gabinetu i w gabinecie sprawdzali i myślę, że było to bardziej ludzkie!!!

To są tylko moje odczucia, ale myślę, że większość kobiet tak uważa.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#
Awatar użytkownika

czesc

wpadlam do was na chwilke ale patrze ze tu nikogo :(

tez bym sie pisala na spotkanie tylko u mnie zawsze ciezko sie z wami zgrac bo my rzadko teraz do Poski jezdzimy :)

Maddie dzieki za wiadomosc na nk przepraszam ze nie odp ale nie mialam glowy :wink:

mam nadzieje ze mnie jeszcze pamietacie :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Sylwia - dzięki za zaproszenie na nk. Jak mnie znalazłaś? W każdym razie cieszę się :)) Pozdrowionka. Ja też już tylko na prywatnym forum siedzę - bardziej anonimowe.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

DLA WSZYSTKICH NASZYCH CUDOWNYCH DZIECI

Obrazek

Niech się wreszcie każdy dowie
I rozpowie w świecie całym
Że dziecko to także człowiek
Tyle że jest mały.
Dlatego ludzie uczeni
Którym za to należą się brawa
Chcąc wielu dzieci los odmienić
Stworzyli dla was mądre prawa.
Więc je na co dzień i od święta
próbujcie dobrze zapamiętać:
Nikt mnie siłą nie ma prawa zmuszać do niczego
A szczególnie do zrobienia czegoś niedobrego.
Mogę uczyć się wszystkiego, co mnie zaciekawi
I mam prawo sam wybierać, z kim się będę bawić.
Nikt nie może mnie poniżać, krzywdzić, bić, wyzywać
I każdego mogę zawsze na ratunek wzywać.
Jeśli mama albo tata już nie mieszka z nami
Nikt nie może mi zabronić spotkać ich czasami.
Nikt nie może moich listów czytać bez pytania
Mam też prawo do tajemnic i własnego zdania.
Mogę żądać, żeby każdy uznał moje prawa
A gdy różnię się od innych, to jest moja sprawa.
Tak się w wiersze poukładały Prawa dla dzieci na całym świecie
Byście w potrzebie z nich korzystały najlepiej jak umiecie.

Obrazek

Kolorowych snów,
uśmiechu od ucha do ucha,
pięknych bajek na dobranoc,
własnego psa i kota,
co dzień nowych przygód,
butów siedmiomilowych,
gwiazdki z nieba,
wspaniałych przyjaciół,
i wesołej rodzinki.

Sylwia jesteś na n-k??? Odezwij się do mnie tam... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#
Awatar użytkownika

hej

wpadlam zyczyc wszystkim naszym kochanym dzieciaczkom zdrowka radosci usmiechu sloneczka super prezentow i wszytskiego naj z okazji Dnia Dziecka :wink:

do uslyszenia :papa:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nasze forum wygląda jakby przeszła tu burza :shock:
Jesteśmy w trakcie ustalania terminu następnego spotkania na któe serdecznie zapraszamy!

O szczegółach napewno się dowiecie wkrótce!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11678 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 580, 581, 582, 583, 584

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Śląskie

Strefa czasowa UTC [letni]