Dzisiaj jest śr cze 10, 2026 5:08 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
Jestem mamą dwuletniej Natalki. Podczas rutynowych badań w przychodni lekarka stwierdziła, że córce trzeba podciąć wędzidełko, ponieważ w przyszłości może ona mieć kłopoty z wymawianiem „r" (teraz Natalka zamiast ,.r" mówi „j"). Czy taki zabieg jest naprawdę konieczny? W jakim wieku dziecko powinno wymawiać „r"?

Tytuł:

Lekarka miała na myśli wędzidełko podjęzykowe, czyli cieniutki pasek tkanki łącznej znajdujący się pod językiem. Jeśli jest ono zbyt krótkie, uniemożliwia swobodny ruch języka, co w efekcie utrudnia - a czasem nawet wyklucza - prawidłową artykulację głosek. Zazwyczaj wędzidełko podcina się, gdy uniemożliwia dotknięcie językiem górnego podniebienia i zębów, gdyż w takim wypadku nie da się prawidłowo wymówić głoski „r". Podcięcie wędzidełka to zabieg kosmetyczny, przeprowadzany w warunkach ambulatoryjnych. Jeśli ma Pani wątpliwości co do konieczności wykonania zabiegu, to najlepiej zasięgnąć porady logopedy, który po przebadaniu dziecka stwierdzi, czy mata będzie miała w przyszłości trudności z wymową. I jeszcze jedno. Dwulatek wcale nie musi wymawiać prawidłowo „r"; tę umiejętność powinno opanować dopiero dziecko cztero-, a nawet pięcioletnie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: wędzidełko
Czy można to wędzidełko jakośc rozciągnąć, rozćwiczyć?

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

Gdy urodziła się moja córeczka zaproponowano mi również podcięcie tego wędzidełka, bo wyglądało "troszkę" jakby było za krótkie i mała żle chwytała pierś. Ale nie zdecydowałam się i w sumie dobrze bo mała ma teraz niecałe 2 latka i niektóre wyrazy z "r" już dobrze wymawia a niektóre przekręca. Ale bedąc pod opieką CZD trafiłyśmy oczywiscie również do logopedy, i tam zapytałam o tę sprawę. Pani doktor wyjaśniła mi to mniej wiecej tak: Jeśli jest bardzo zrośniete to trzeba naciąć i im wcześniej tym lepiej bo unikinie sie problemów z wymową. Jeśli troszkę to trzeba dbać o dobrą wymowę w domu i poprawiać dziecko jeśli mówi źle. Jeśli w wieku 4-5 lat nadal nie będzie wymawiało dobrze należy zgłosić się do logopedy i rozpocząć lekcje prawidłowej wymowy. Wtedy też lekarz być może zasugeruje ewentualnie takie rozwiązanie, zależy to pewnie od postępów w nauce.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mam podobny problem. Synek ma rok i ostatnio na wizycie płakał i dlatego lekarka zauważyła, że nalezy dziecku podciąć wędzidełko. Dodam, że nigdy problemów nie było z ssaniem, do tej pory nie zwróciłam uwagi na to. Teraz mam problem, bo muszę udać się do szpitala- tylko czy to już? czy jest to konieczne natychmiast? jak wygląda taki zabieg w przypadku takiego małego dziecka?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witaj moja corka miała taki zabieg i to nie jest nic strasznego, corka miała wtedy 3 latka,zabieg wykonywali jej w znieczuleniu ogólnym trwało to nie długo i w ten sam dzien została wypisana ze szpitala.Nie skarzyła sie na bol języczka szybko doszła do siebie. Takze nie musisz obawiać sie tego zabiegu im wczesniej tym lepiej dla dziecka bo pozniej naprawde moze miec problemy z wymowa, chociaz nie koniecznie to zalezy od dziecka,powodzenia pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka

kolezanki syn mial podcinane wiazadelko w zeszlym roku w wieku 7 lat dopiero.moj syn niewymawial r do 6 lat ale lekarka nie zaproponowala podciecia wiazadelka widocznie tego niewymagal dopiero po 2 latach chodzenia do logopedy zaczal wymawiac r

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja Oliwka miała podcinane wędzidełko w wieku 6 miesiecy (jej kuzyn w wieku 3 dni). Juz na sali porodowej neonatolog powiedziała mi że córeczka ma za krótkie wędzidełko.
Przyznam się, że sama nie wiem dlaczego zwlekali w szpitalu z decyzja (u syna siostry mojego meża zrobiono to w 3 dobie życia). Ja pote, jeszcze sama czekałam i uważam że to był mój błąd. Mała miała problemy ze ssaniem - fakt dobrze przybierała na wadze - gdyby zabieg był wykonany dość wcześnie obie niemiałybyśmy problemów.
Na jednej z rutynowych wizyt lekarskich poprosiłam o skierowanie do chirurga (może wykonać ralyngolog). Pojechałam do szpitala dziecięcego. Miała odbyć się tylko konsultacja. Jednak Pani chirurg zdecydowała sie na zabieg - i dzieki jej za to. Zabieg odbył się szybko choć nie wiem czy nie bezboleśnie, Oliwka płakała ale to może dlatego że mocno Panie ja trzymaly. Podczas zabiegu byłam przy małej i wszystko widziałam. Nie jest to takie straszne. Chirurg zaglada w dziobek malucha, szpatyłką podważa język potem nacina błonę łączącą jezyk z żuchwą i po sprawie. Ciutkę krwi poleciało, kazała podawać Oliwce herbatkę z rumianku i to wszystko. Za jakaś godzinkę po zabiegu mała ssała pierś jak najęta, a ja znów miałam problem z brodawkami. Chyba wtedy poraz pierwszy poczułam ze karmie dziecko...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja orka ma 17 lat i dopiero w tym roku podcielismy wędzidelko bo wytworzyła sie torbiel , wiedzielismy że jest za krótkie od poczatku , ale to nie przeszkodziło jej w nauce mówienia a dopiero w strzelaniu śliną :) i ztąd ta torbiel. Usuneliśmy ją i podcieliśmy wędzidełko laserem - bez żadnych powikłań i bólu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój 14-letni syn też ma przerośnięte wędzidełko-ale to w niczym mu nie przeszkadza. Bardzo szybko zaczął mówić, nie miał problemów z jedzeniem. Doradzano mi po porodzie by je skorygować-ale wstrzymałam się i teraz oprócz tego, że nie może wysuwać języka zbyt mocno...... :lol: nie ma problemów z tym

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja corcia te miala krotkie wezadelko pod jezekiem.. podcielismy gdy miala okolo 4 tygodnie, bo dosc plytko chwytala piers.. zabieg trwal kilka sekund, a Lila poplakala moze z minutke.. jesli ktos planuje ten zabieg powinien zdecydowac sie jak naszybciej.. u malych dzieci blonka jest bardzo cieniutka, przez to podciecie mniej boli i mniej krwawi..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam.
Moja córcia ma 5 miesięcy. Zaraz po porodzie pediatra kazał mi jak najszybciej się zgłosić na podcięcie wędzidełka (dodam że wędzidełko sięga jej do samego czubka języka). I tak zrobiłam - pojechałam do chirurga jak mała miała 6 tygodni, myślałam że poda znieczulenie miejscowe, podetnie i będzie po sprawie, ale niestety się rozczarowałam...
Chirurg mnie zbeształ, zrobił ze mnie wyrodną matkę że to za małe dziecko pod znieczulenie ogólne :shock: (do glowy mi nie przyszło że do tego potrzebne jest znieczulenie ogólne), ponieważ mała miała problemy ze ssaniem piersi skierował do anestezjologa ustalić szczegóły do zabiegu i ...zrezygnowałam... :roll:
Chciałabym jak najszybciej załatwić tą sprawę ale nie chce aby ja usypiali... W tym wieku to spore ryzyko, a ja zdrowia i życia swojego dziecka ryzykować nie będę... Nie wiem czy jeszcze czekać (każdy lekarz twierdzi co innego), czy też może jest możliwość zrobienia tego gdzieś bez znieczulenia ogólnego... Wiem że stomatolodzy to robią w miejscowym znieczuleniu ale u starszych dzieci (powyżej 2 roku).
Może któraś z Was wie coś na ten temat??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wiesz ja się nigdy nie zdecydowałam na ten zabieg, fakt że pierś ssała słabo. Musiałam karmic butelką.

Mała mówi, co ja gadam.... NAWIJA !!!!
na stwierdzenie cz prawidłowo będzie mówić np głoskę "r" jest chyba za wcześnie.
Dal mnie to żaden problem nie jest.
Jak będzie starsza i zobaczę że ma nieprawidłową wymowę, to wyślę dziecko na zabieg.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam!

Czy któraś z Was dokonywała tego zabiegu u noworodka? Mój syn ma 13 dni i jutro musimy udać się na zabieg..a ja strasznie się tym denerwuję...Mógłby mi ktoś napisać jak wygląda taki zabieg u takiego malucha? Czy może po tym od razu jeść?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Chyba nikt tutaj nie zagląda:) Moje pytanie już nie jest aktualne.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój synek miał podcinane chyba w 4 czy 5 dobie po urodzeniu, przyszła lekarka, wytłumaczyła, co, jak i dlaczego, za parę minut przyniosła mi małego z powrotem już po wszystkim. Bez płaczu, znieczuleń i żadnych śladów krwi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Przycięcie wędzidełka to dosłownie sekundy. Dłużej trwa znieczulenie. Bo trzeba przynajmniej dwa razy psikać pod język i odczekać aż zacznie działać. Lekarz bierze nożyczki i podcina. Takiego maluszka mozesz od razu do cyca przytulić. Naprawdę nic strasznego. I lepiej wykonać taki zabieg u niemowlaczka, niz u starszego dziecka, które jest juz świadome.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Chciaż dawno już nikt tu nie pisał dodam swoje trzy grosze dla mam, które są jeszcze przed zabiegiem i maja obawy z tego powodu. U mojego synka również stwierdzono za krótkie wędzidełko podjęzykowe. Pediatra kazała poczekać, bo może się rozciągnie. Nic się samo nie rozciągnęło i zabieg stał się koniecznością. Nie chciałam by miał w przyszłości problemy z wymową. Syn został skierowany do szpitala, gdzie spędził 3 dni. Pierwszego dnia miał przeprowadzone badania, drugiego odbył się zabieg, trzeciego popołudniu wyszedł do domu. W czasie tego pobytu zapytano nas czy chcemy aby ze względów kosmetycznych pocięto mu również górne wędzidełko (chodziło o przerwę między zębami). Zgodziliśmy się, pocięto oba - uznaliśmy, że lepiej zrobić to za jednym zamachem. Po synku nie było widać, żeby go coś bolało, normalnie jadł, bawił się. Malutka opuchlizna szybko zeszła i śladu po problemie nie ma.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]