Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:34 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

heh u mnie jest smiesznie bo OLi malo mowi. za cholere nie chce powtarzac slow. na picie mowi SZLU :| na Nele- jej siostre- ciagle mowi dzidzia. sa slowa ktore wypowiada znakomicie. spiwa ladnie "zuzia lala nie duzia" :D zaczela mowic - mama idz tam, mama nie idz tam. ale nie chce nic powtarzac. swojego imienia nawet nie umie powiedziec. za to z Nelcia jest smieszna sprawa bo ona tak malpuje wszytsko od Oli ze prawie tyle samo mowi co ona :) troche mniej wyraznie i czasami trzeba sie wsluchac co mowi ale mowi :)

martwilam sie tym ze OLi malo mowi bo pod nami mieszka dziewczynka mlodsza o 2 meisiace od Olivki i mowi calymi zdaniami :O kiedys na placu zabaw byla dziewczynka - wtedy miala 2 latka a Oli z 1.5- i mowila ta dziewczynka caly wierszyk z pamieci :O:O:O:O:O niepojete dla mnie :| ale przestalam sie martwic bo moj M nie mowil prawie nic do 4 roku zycia a teraz zamknac sie nie potrafi ;)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Właściwie to nie masz się jeszcze czym przejmowac, każde dziecko rozwija się innaczej, jedne dzieci mówią więcej drugiej mniej i to racezj normalne. Jeśli jednak bardzo Cie to niepokoi i przeszkadza to zapisz dziecko na jakies zajęcia dla 2 latkow,( w każdym mieście są takie zajęcia np. rytmika, taniec), dziecko będzie mialo kontakt z innymi dziecmi i nasladując je duzo szybciej się otworzy i zacznie mówić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To się cieszcie jak na razie dzieci nie chcą mówić :D
Moja Natalka na początku mówiła malutko, a teraz trajkocze cały czas, no ale to wieczne gadanie ma po mnie :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej :)
Mój Młody ma prawie 17 miesięcy, ale też mało mówi. Jego słowa to "da i am" :roll: Reszta to krzyk i pokazywanie palcem. Rozumie: zrób papa, przebij piątkę, daj buzi, cacy i to koniec :roll: Prawdziwego mama się jeszcze nie doczekałam. I jeszcze używa "słów" adad, jeje itp... Lekarka mówi, że czekać i że wszystko ok, zobaczymy kiedy się rozkręci :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam,

jeśli chodzi o gadanie to nie ma reguły jedne dzieci szybciej mówią drugie później :roll:
Moja Julka akurat należy do gadających, gada dużo, zrozumiale i zdaniami.
Ale za to ja nie gadałam do 3 lat 8) moi rodzice porozumiewali się ze mną na migi :lol: a teraz to mi się buzia nie zatyka, mama też się martwiła czy coś nie tak czy aby głucha nie jestem (skoro nie mówię).

więc troszkę cierpliwości jeszcze będziecie chciały aby na 5 sekund była cisza

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tez sie martwilam ze moj malec malo gada, ze za malo bo kolezanki syn mlodszy o dwa miesiace strasznie duzo umie ... ale w ostatnich tygodniach wizdze duza poprawe! a powiem nawet ze od dwoch dni zaczali liczyc do trzech! mowi az, dwa, cy :) slodki jest jak nie wiem :) laczy tez po 3 wyrazy np mama chodz tu itp da sie zrozumiec :) juz sie nie moge doczekac kiedy sobie pogadamy calymi zdaniami, narazie to w wiekszosci ja gadam, on duzo po swojemu wykrzykuje

Aniolek 18.07.2008
Aniolek 10.11.2008

Obrazek
USG 11.08

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie
Ja również jestem troche zaniepokojona tym, iz mój 21 m-czny synuś mało mówi..
Mam nadzieje jednak że w końcu sie rozkręci..
pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Moja corcia 3 marca skonczyla 2 latka i tez nie mowi :(

Tzn. tylko pojedyncze wyrazy ale tez malo np. mama, tata, baba,
na siebie powie czasem kolka, am, nie, nie chce, tu chce, tu, tam, hm ...
co jeszcze ostatnio powiedziala ja sama jak jej zupe dawalam,
i golnie malo tych wyrazow :? Mowie do niej duzo i ciagle,
ale jak poprosze zeby cos powtorzyla to nie chce :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ciekawa jestem czy jesli chodzi o rozwój mowy dziecka, ma jakies znaczenie smoczek. bo zauważylam ze dziecko znajomych którzy stosowali długo smoczek mało mówi.my nie stosowalismy smoczka wcale i młody wczesnie zaczal słowa wypowiadac a teraz to calymi zdaniami potrafi nawijac, gaduła mała :)

myslę że to tez od charakteru dziecka zależy.
przyjdzie czas i wszystkie dzieciaczki będą gadać jak najęte i pytac o wszystko ;)

Offline Wyświetl profil  

iwona011 pisze:
Moj synek w lipcu skonczyl 2 lata martwie sie bo malo mowi.Potrafi powiedziec mama tata kot siku babcia podstawowe slowa a reszty nie mozna zrozumiec bo mowi po swojemu.Spotykam wiele dzieci mlodszych od niego ktore ladnie mowia calymi zdaniami martwie sie ze moje dziecko wolniej sie rozwija,duzo z nim rozmawiam ksiazeczki czytam ma tez zabawki edukacyjne ktore czytaja wiersze i swpiewaja piosenki a on nadal nie wiele mowi.Prosze poradzcie co mam robic?czy wizyta u logopedy bedzie odpowiednim rozwiazaniem?

Idz do laryngologa. Może ma wodę za bębenkiem w uchu i nie słyszy. U nas to jest problemem. Za niedługo mamy operację. Trzymajcie kciuki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Szym (niecałe 2,2) po polsku nie mówi nic :?
mówi co prawda mamama ale to jak chce pomarudzić albo mu coś nie wychodzi.. nie próbuje też powtarzać za nami słówek.
Mówi po swojemu, na migi, jak coś chce to pokazuje albo bierze nas za rękę i prowadzi.
W czw.byłam u logopedy-powiedziała że Szym ma ewidentnie opóźniony rozwój aparatu mowy ale ona nic z tym nie może zrobić gdy ten nie chce za nami nic powtarzać..pytała czy jestem pewna że Szymon dobrze słyszy (a jestem, nie słyszy tylko gdy tego nie chce :twisted: )

mamy czekać, próbować ćwiczyć z nim samogłoski, najlepiej przed lustrem i zachęcać go do mówienia np nie reagując od razu na pokazywanie rączką na to co chce.

wiem że dzieci są różne, różnie się rozwijają ale ja się nakręcam że coś z nim nie tak, że to coś poważnego.. :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no i moja Oli ma juz 3.5 roku i od pol roku gada juz jak najeta. wierszyki, piosenki, bajki sama opowiada. wiec niepotrzebnie sie martwilam :) a Nelcia ma 2.5 i tez nawija jak stara malenka :D ( Oli w jej wieku nic nie mowila prawie)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ciszą krzyczę pisze:
ciekawa jestem czy jesli chodzi o rozwój mowy dziecka, ma jakies znaczenie smoczek. bo zauważylam ze dziecko znajomych którzy stosowali długo smoczek mało mówi.my nie stosowalismy smoczka wcale i młody wczesnie zaczal słowa wypowiadac a teraz to calymi zdaniami potrafi nawijac, gaduła mała :)

myslę że to tez od charakteru dziecka zależy.
przyjdzie czas i wszystkie dzieciaczki będą gadać jak najęte i pytac o wszystko ;)

Moim zdaniem nie ma to żadnego znaczenia - mam na myśli smoczek. Mój starszy syn Kamil, obecnie 6-latek, mwił całe wyrazy już jak skończył rok! Ok. 1,5 roku zaczął składać zdania, a na 2-gie urodziny recytował nam "Lokomotywę" Brzechwy! Smoczka używał (do spania w nocy i drzemek w dzień) grubo po skończeniu 2 lat... Za to młodszy syn prawie nic nie mówi (ma 23 miesiące), pojedyncze słowa - mama, tata, koło, dada, papa... w ogóle nie łączy wyrazow, doskonale rozumie co mówimy, idealnie posługuje się na migi, nawet umie mi pokazać że mam zaśpiewać piosenke (paluszkiem jeździ po mojej dolenj wardze :) ), natomiast nie chce powtarzać, no jak się strasznie powygłupiam i robię śmieszne miny pokazując mu jak się wymawia głoski i sylaby to ma ubaw i czasem coś powtórzy, ale głównie zmusza mnie do gadania... A smoczka nie używa od dawna (też miał tylko do spania), duuuuużo wcześniej od starszego syna "odrzucił" smoczek...
Każde dziecko jest po prostu inne :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam moj synek na 1rok i 5 m-cy i jak do tej pory to mowi mama , tata, baba, daj, nie, pic, lala a wszystko inne mowi po swojemu i caly czas na wszystko krzyczy aaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaa , nawet tak sie potrafi klocic. Mam watpliwosci bo moje starszaki to jk se przypomne to ladnie mowily w jego wieku a on jakos tak wolno sie uczy. Nawet powtarzac nie chce!!!! Wszystko rozumie co sie do niego mowi, wykona tez polecenia a mowic nie chce!! czy to normalne??????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam zapisze sie tez do waszego wątku
Kacperek ma 2,5 latka i oczywiscie jak wiekszosc waszych dzieci mowi kilka słow np mama tata , tam , nie , i nazywa rzeczy zwierzeta osoby po swojemu
np
Kot - cici
Kaczka - fefe
pilka - ba
auto - brumm
można by cały słownik napisać ;)
Nie chce powtarzac wyrazów lubi nasladowac odgłosy zwierzat
I bardzo duzo rozumie wykonuje polecenia pokazyje na obrazku o co go zapytac :)

Wiecie duzo osób juz mi powiedziało ze dziecko zacznie mowic całymi zdaniami jeszcze sie zdziwie ale z miesiąca na miesiąc moja wiara w to maleje ;/
Kacper potrafi godzinami mowic po swojemu gestykuluje rączkami ale niestety nawet ja nie rozumiem co on mówi :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

tygryssiczka- a co na taką mowę małego mówi lekarz?Nie zleciła jeszcze wizyty u logopedy.Ja już od bardzo dawna z moją Emilką chodzę do logopedy.Natomiast nie powiem,żeby przez to mała osiągała ogromne rezultaty.Teraz to mówi mama,tata,baba,wiki,kicia,tam,ten,to ,ja,mniam mniam,brum,mimi-misiu,kiedyś było nene na ręce,ale przestała,lala.Logopeda zleciła mnóstwo ćwiczeń,które i tak naturalnie podczas zabawy się wykonuje.Owszem codziennie nie ćwiczę tego wszystkiego co zlecono,bo przecież nie mogę jej zmuszać ciągle.Ja z jednej strony zaczynam się już poważnie niepokoić a z drugiej wiem,że skoro dziecko wykonuje każde polecenie,rozumie mnie to znaczy,że jest wszystko w porządku i słyszy.
tygryssiczka wiesz chyba o tym,że chłopcy często zaczynają późno mówić,ale wiadomo logopeda według mnie już by się przydał.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]