Dzisiaj jest ndz kwie 26, 2026 6:17 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rodzinne
Awatar użytkownika

Witam niedawno urodzilam dziecko i mam taka sytuacje z ojcem dziecka jestesmy razem ale nie jestesmy małżeństwem. Czytalam ze nalezy mi sie 1000 zl becikowego. Czytalam ze istnieje jeszcze mozliwosc drugiego tysiaca jezeli dochod nie przekracza 503 zl a ja w tej chwili nie pracuje moj partner tez. Wiec powinien mi sie nalezec ten drugi tysiac ale przeczytalam zeby go dostac trzeba miec przyznane rodzinne i moje pytanko jest takie : Czy my nie bedac małżeństwem mozemy liczyc na rodzinne czy juz predzej moge liczyc na zasilek dla samotnie wychowujacej matki?? a moze jest konieczne podanie partnera o alimenty w celu dostania rodziennego lub zasilku dla samotnie wychowujacej matki ??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka

z tego co wiem to musialabys podac partnera o alimenty

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Daisy, żeby dostać rodzinne musisz dostarczyć do MOPSu zaświadczenie o dochodach Twoich i Twojego partnera za zeszły rok i wypełnić takie tam u nich papiery. Wtedy, od razu piszesz o to drugie becikowe. Tylko dochód nie może przekraczać własnie tych 504zł. na osobę. Potem dostajesz decyzję o przyznaniu rodzinnego i tego becikowego drugiego, to się chyba nazywa dokładnie-zapomoga z tytułu urodzenia dziecka, czy jakoś tak, już teraz nie pamiętam.
Żeby dostać zasiłek dla samotnej matki, ojciec dziecka musi albo nie żyć, albo być nieznany.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a wiecie moze ile to trwa?bo ja becikowe dostalam po miesiacu........chociaz zlozylam papiery do 10-go

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czekasz tak długo jak na becikowe,i najlepiej załatw to jak najszybciej

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam!
Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zagląda :D
Takie pytanko:
Z mężem pobraliśmy się w kwietniu tego roku, a w sierpniu ma przyjść na świat nasza kruszynka. Nasza sytuacja materialna nie jest zbyt różowa, więc chcemy się starać o zasiłek rodzinny. I tu moje pytanie - kiedy mamy to zrobić i które z nas? Czy już powinniśmy złożyć jakiś wniosek, czy dopiero jak urodzi się dziecko i wtedy razem z tym wnioskiem o dodatek do rodzinnego za urodzenie dziecka? Dodam, że w roku, z którego jak doczytałam, mielibyśmy dostarczyć zaświadczenia o dochodach, On pracował na 1/4 etatu, a ja studiowałam i pobierałam rentę rodzinną...
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka

o zasilek rodzinny i inne dodatki do zasilku mozeszn zalatwiac dopiero po urodzeniu dziecka
jak chcesz wiedziec cos jeszcze to pytaj troche sie w tym orientuje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki za odpowiedź. Właściwie to na razie tyle, ale jakby co to będę pytać :)
Pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To czyli rozumie to tak zeby dostac te drugie becikowe musze najpierw dostac rodzinne tak??

I musza byc zasadzone alimenty?? I jezeli dziecko ma nazwisko ojca to jego dochody tez sie licza do rodzinnego czy tez tego drugiego becikowego??

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka

tak
zeby dostac drugie becikowe musisz miec prawo do zasilku rodzinnego
jako samotna matka musisz miec zasadzone alimenty
mozesz to zrobic fikcyjnie np moja kolezanka podala swojego chlopaka o alimenty i sami wplacali co miesiac alimenty zyjac dobrze razem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dostaniesz i jedno i drugie. Czy Ojciec dziecka znany czynie znany (bez urazy) jeśli nie osiągniecie razem 504zł na osobę brutto w waszej 3-osobowej rodzinie, to masz to jak w banku :wink: Składaj więc razem z becikowym :D

Saphire Obowiązek maja do 30 dni ... ale często się spóźniają, ale nie tyle co ZUS :lol:

iwona1974 nie trzeba robić tego "aż tak fikcyjnie" moi teściowie się rozwiedli dla tej kasy .... żyli tak 12 lat :roll: można robić takie maniany nawet w zdrowych związkach, ale myślę, że tylko w zdrowych związkach, gdzie naprawdę brak środków na życie :lol:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]