Dzisiaj jest sob maja 30, 2026 3:39 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witajcie dziewczyny mam pytanko do tych ktore juz rodzily :?: Jestem juz w 37tyg.c. wiec do porodu nie wiele zostalo,a moje pytanko jest takie;Czy bedac juz na lozku porodowym mozna zmieniac pozycje tzn raz lezec na prawym boku raz na lewym :?: Bo ja niestety mam problem z lezeniem na plecach jesli trwa to dluzej niz 10min to zwijam sie z bolu bo mnie kosc ogonowa bardzo boli :? i boje sie pomyslec jak bede musial lezec na porodowce tyle godz na plecach :cry: Jak to jest :?: :?: :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

pewnie zależy od szpitala
może wcale nie będziesz długo rodziła
mi na łóżku porodowym zeszło ok 40 min, w tym 20 min szycie
ale chyba zazwyczaj podłączają ktg a z takim starym sprzętem jak ja leżałam to pewnie by mi nie pozwolili na zmianę pozycji

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Wszystko zależy od szpitala. ja rodziłam na krzesełku, leżałam tylko podłączona do ktg. Pozdrawiam i szybkiego porodu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja lezałam raz na jednym, raz na drugim boku i tak samo jak byłam podłączona do ktg....no a samo wyjscie dziecka to juz nas plecach i jak badanie to tez na plecach, no bo jak inaczej...powodzenia!!
tez jak miałam skurcze to było mi dobrze w pozycji kucznej...polecam...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja przy ktg lezalam na boku... a na plecach dopiero przy bolach partych.. ja samych bolow partych nie pamietam.. gorzej wspominam 1 faze porodu.. ale wtedy moglam sie krecic, kucac i sobie chodzic.. a przy bolach partych mysle ze kosc ogonowa juz cie powinna Ci doskwierac :) Ps mi bylo dobrze na kucaca.. zreszta latwiej urodzic bo dzieckko ma latwiejsza droge w dol a nie jak lezymy na plecach prawie pod gorke..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: odp

hej
ja w I fazie chodziłam, siedziałam na piłce (ale to nic mi nie pomagałao) , brałam prysznic ( 2 razy i było naprawde troche lżej)
później na trzy godziny przed faktycznym porodem miałam co 10 min bóle i myślałam że tego nie zniosę, ale położna poradziła mi żebym w czasie skurczu chodziła i ja chodziłam podtrzymując brzuch i to skutkowało, dobre było również -stojąć na palcach w rozkroku opierałam się na łokciach o łóżko,
jak byłam podłączona do KTG to leżałam na łóżku i to na boku raz prawym raz lewym
a poród miałam na łóżku w pozycji leżącej lekko podniesione plecy i niestety chyba nie była to dobra pozycja bo przy takim nacisku na tyłek wyszły mi hemoroidy i do tej pory je mam a rodziłam we wrzesniu 2006
siostra rodziła na kolanach i opierała się na łokciach

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja cala I faze (2 godziny) przechodzilam. Pierwsze KTG robili mi na lezaco na boku, a potem podchodzilam i tylko sprawdzali czy nie zmienia sie nic na gorsze. A II zaczelam od cwiczen parcia tez na boku, a jak przyszla pora rodzic to polozna podniosla mi oparcie lozka pod katem 45 stopni i to bylo naprawde bardzo wygodne i ulatwialo mi parcie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej!
Tu nie ma reguły.Nigdy nie wiesz co cię czeka i jak ci będzie lepiej.Pierwsza fazę porodu wspominam strasznie okropne bóle z krzyża, niestety znieczulenia nie zdążyłam wziąść.A przy II fazie okazała się dystocja barkowa i zmuszona byłam rodzić na łóżku.Teraz znowu jestem w ciązy i jest niestety duże praqwdopodobieństwo że i ta kruszyna będzie miała dystocje wiec czeka mnie chyba cc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

leżenie w czasie porodu to porażka na szczęście leżałam tylko tyle ile było konieczne - badania, ktg i sama końcóweczka porodu. Nawet parłam w innej pozycji mój gin się śmiał, że rodziłam na indiankę czyli na czworakach.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja parłam na boku

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zajrzyj na stronę "Rodzić po ludzku", dowiesz się, czy w Twoim szpitalu mozna rodzić w innej pozycji. Ja leżałam tylko do ktg. Parłam niemal na siedząco, zaparta nogami o położną - z wyboru. Teraz na szczęście nie musimy leżeć - to pozycja wygodna dla lekarza, nie dla rodzącej!

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jA RODZIŁAM na Żelaznej w Wawie, i mogłam robic co chcę...i to czego nie chcę! Musiałam rodzić na kuckach...co bolało tak, że myślałam, że ducha wyzionę, ale umówmy się, w każdej pozycji tak bolało. Sądzę jednak, że nie ma nic gorszego, niż bezczynne leżenie i czekanie na główkę.......Lepiej się ruszać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A u nas w szpitalu jedynym zreszto rodzi sie na leżąco, żadna z moich koleżanek nie mogla sobie wybrac pozycji. :(
Ja wyboru nie mialam bo i tak mialam cc ale słyszalam ze od pozycji leżącej sie odchodzi juz bo ciężej jest dzidzi przejs przez kanal rodny.

Obrazek
"Dziecko to czastka Nieba na ziemi"..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

karusia pisze:
ja parłam na boku
I jak było :?:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród