Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:32 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Dzień dobry mojemu 7-mio miesięcznemu synkowi bardzo odstają dolne żeberka. Jak sie zgina do siadu, wyglada to tak jakby miały przebic skórę. W obwodzie pod paszkami od 3 miesięcy nie urósł ani cm a główka urosła prawie 3 cm. Klatka piersiowa przypomina lejek. Nie ma krzywicy, badania wapnia fosforu i fosfatazy ma prawidłowe. Urodził się z obniżonym napięciem mięśniowym, czy można to jakoś skorygować, czy będzie miał zdeformowaną klatkę piersiową do konca życia??? Bardzo proszę o odpowiedź, bo chciałabym bardzo pomóc synkowi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przenoszę do działu z terapeutą.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Przy obnizonym napieciu miesniowym moze sie zdarzyc ze miesnie miedzyzebrowe nie sa dostatecznie silne aby utrzymac zebra we wlasciwej pozycji. Dzieje sie tak zwlaszcza wtedy gdy dziecko jest sadzane mimo ze nie jest jeszcze do tego gotowe - czy dziecko w siadzie trzyma prosto plecy? jesli sa one zaokraglone to synek nie powinien byc wogole sadzany - byc moze to za wczesnie dla niego. Z obnizonym napieciem powinien jak najwiecej czasu spedzac na twardym podlozu i sam pracowac - nie w foteliku, nie w lezaczku, nie na miekkim materacu tylko najlepiej na podlodze, na kocu.
Najlepiej byloby sie wybrac do rehabilitanta - doradzi on odpowiednie cwiczenia-zabawy na wzmocnienie miesni plecow, klatki piersiowej i deformacja klatki piersiowej sie zatrzyma, byc moze sie poprawi.

Ty moje dziecko ja Twoja mama
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

MAGDA 81 :P
Klatka piersiowa nie jest tworem samym w sobie dla siebie.Jest częścią całości.Nic nie piszesz o tym gdzie i jak spędza czas,co robi, czy bawi się zabawkami nad nim,czy potrafi trzymać rączki w górze usiłując dosięgnąć zabawki nad klatką-nie pytam czy bawi się wiszącymi zabawkami to inna praca,lecz czy potrafi sam trzymać ręce w górze, czy nogi są w górze i bawi się nimi, czy leżą na podłożu.To czy żeberka odstają czy nie to mówi prawie zawsze o nieprawidłowym rozkładzie napięcia w tułowiu.Naogół o tym że w centrum jest za wiotko i dziecko za mało pracuje przeciw grawitacji.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam ten sam problem moja 6i pol miesieczna coreczka tez ma odstajace dolne zeberka, nozki trzyma w gorze łapie za stopki ,zabawki tez siega przewraca sie z brzuszka na plecy i odwrotnie... jednak trzymana do siadu pochyla sie w dol ( okragłe plecki) ..lekarz kazal zwiekszyc wit d , mi jednak sie wydaje ,ze to nie krzywica tylko wlasnie cos z napieciem :roll: czy moze to by rodzinne / Moj maz i jego siostra tez mieli odstajace zebra i wklesła klatke

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Dotka5 :P
6 miesięczne dziecko nie siedzi.Nie siedzi!!!!!!!!!!!!Chyba,że 1/500. To nie jej etap rozwoju.Jeśli ją sadzasz,a ona nie jest do tego gotowa rozwojowo to"siedzi" z zaokrąglonymi plecami i nie jest to żaden objaw krzywicy (zwiększanie wit D nic nie pomoże), lecz TO DLA NIEJ ZA WCZEŚNIE>Czy twoja córeczka stoi pewnie na czworakach i śmiało buja się przód-tył, i w tej pozycji wyciąga śmiało rączkę do zabawki? Myślę że sporo jej brakuje.Także postawiona na nogi nie stała by lecz wyginała się w chiński paragraf a także nie mówiłaby wierszyków i nie znała tabliczki mnożenia.
Mamuśki, rany czemu niepokoi , że wasze dzieciaczki są niemowlętami i macie "pretensje" i szukacie czemu wasze dzieci czegoś nie robią,jeśli to nie ich etap rozwoju.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja doskonale wiem ze ona jeszcze nie siedzi:) I nawet ja nie sadzam ..ja z tych co czekaja cierpliwie az dziecko samo do wszystkiego dojdzie ( precz chodzikom i takim tam) :D Turla sie pol dnia po podłodze..tylko pediatra zwrocila uwage na te odstajace zeberka wiec szukam przyczyny.. zwiekszyla wit d bo mala ma tez dosyc duze ciemiaczko.. ale mi siw wydaje ze wit d nic tu nie da.. nie wiem co moze byc jeszcze przyczyna tych odstajcych zeberek :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mój synek miał wylewy podwyściółkowe podczas porodu, napięcie mm obniżone w całości, oprócz tego wielkogłowie, co powoduje, że jest mu trochę ciężej ze wszystkim. Nie sadzam go. Leży cały dzień na podłodze, na macie edukacyjnej, obraca się wokół własnej osi (plecy-brzuch-plecy), nogi ma czasem w buzi, ale rzadko, rączkami jak leży sięga do góry, jak siedzi to ich raczej nie podnosi do góry. Neurolog powiedział, że rehabilitacja jest zbędna (chodziliśmy 3 miesiące, 3 razy w tygodniu plus Voyta w domu). Jak go kładę na kolana ( ja mam pozycję półleżącą, tak zaleciła rehabilitantka ) podnosi się do siadu, ale ma plecy wygięte w łuk, więc staram się tego nie robić. Dostaje 3 krople Vigantolu, ale żeberka odstają strasznie, więc się bardzo martwię, jak mu pomóc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja córka też miała wystającą dolną partie żeber i lekarz zalecił zwiększenie wit D do 6 kropel i z biegiem czasu - miesiąc w miesiąc widać było poprawę i teraz już jest OK. pisze tylko jak u nas było...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

własnie wrociłam od pediatry ,mala dzisiaj konczy 7 miesiecy ..jeszcze nie siedzi ..lezac na brzuszku podnosi sie ladnie na wyprostowanych raczkach. Lekarz dal nam miesiac, ze jak za miesiac nie usiadzie to rechabilitacja... z tego co ja czytalam to najpierw raczkowanie a pozniej siedzenie i 7 miesieczne dziecko wcale nie musi siedziec.. hmm i kto ma racje? :roll:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]