Dzisiaj jest czw paź 02, 2025 2:36 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Objawy ciąży

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

po przeczytaniu miliona postów z podobnym problemem postanowiłam założyć taki właśnie temat.
Różne laboratoria podają różne normy. To wiemy. Pytanie brzmi skąd u kobiety nieciężarnej w ogóle wychodzi hormon HCG, który jak wiemy jest produkowany tylko przez łożysko?
Czy komuś się przydarzyło, że beta była 1 i potem ciąża?
A może któraś z Was dzięki temu odkryła, że ma jakieś inne choróbska i dzięki becie szybko zostały odkryte? Jaki oprócz ciąży jest powód na pojawienie się HCG we krwi?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja tak miałam :D

HCG-ilosciowo <1.00 mIU/ml (to mój wynik)

Kobiety - mIU/ml 0 - 2.7 to jest podobno norma :roll:

Dodam, że dwa testy były z bardzo bardzo słabą drugą kreseczką, zrobiłam betę i wyszła właśnie tak.
@ dostałam tego samego dnia i też nie wiedziała co jest grane :roll: W sumie to nadal nie wiem :lol: Ale w ciąży najprawdopodobniej nie byłam, lekarz też nic nie widział :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

u mnie norma nieciężarnej to 0,100

może się przyda

"...1. Jaka jest różnica pomiędzy testem wykonywanym w domu, a wynikami oznaczenia w warunkach laboratoryjnych?
Test ciążowy, który pacjentka wykonuje w domu jest bardzo podobny do jakościowego oznaczenia hCG w warunkach laboratoryjnych, lecz występują dosyć istotne różnice w sposobie wykonania oznaczenia, o których należy pamiętać.

Po pierwsze, domowe testy ciążowe zaopatrzone są w szczegółowe instrukcje, których należy ściśle przestrzegać. Pacjentka wykonująca badanie w domu musi bardzo dokładnie zastosować się do zaleceń podanych w ulotce.

Po drugie, testy domowe często przeprowadzane są zbyt wcześnie po dacie spodziewanej miesiączki, przez co nie dają jeszcze wyniku dodatniego - od momentu zapłodnienia musi upłynąć 10 dni aby można było wykryć tą metodą hCG. Dlatego właśnie oznaczenia przeprowadzane w domu często dają wyniki ujemne, a następnie oznaczenie, wykonane w gabinecie lekarskim jest dodatnie - badania laboratoryjne zazwyczaj wykonywane są kilka dni później, kiedy poziom hCG jest już wykrywalny.

Jeżeli to możliwe, wszystkie jakościowe oznaczenia hCG należy wykonywać z próbki pierwszego moczu porannego. W ciągu dnia mocz staje się bardziej rozwodniony w wyniku spożywania płynów (kawa, sok, woda, itp.) i stężenie hCG może stać się zbyt niskie, aby dać wynik dodatni.

Prawidłowo użyte domowe testy ciążowe powinny dać taki sam wynik jak oznaczenie wykonane w laboratorium. Jakościowe oznaczenia wykonywane we krwi mogą wykazywać większą czułość niż oznaczenia wykonywane w moczu, przez co czasami dać mogą wynik dodatni w czasie gdy badanie moczu nadal będzie ujemne.

Oznaczenia ilościowe mogą być wykonane wyłącznie w warunkach laboratoryjnych i wymagana jest do nich próbka krwi.

2. Czym jest ciąża pozamaciczna?
Podczas ciąży pozamacicznej zapłodniona komórka jajowa (blastocysta) zagnieżdża się w miejscu innym niż macica. Jest to bardzo poważne zagrożenie wymagające natychmiastowego leczenia. W przypadku ciąży pozamacicznej u pacjentek często występuje ból brzucha oraz krwawienie z dróg rodnych. Zazwyczaj w tych przypadkach poziom hCG narasta wolniej niż w przypadku ciąży prawidłowej.

3. Kiedy zleca się oznaczenie hCG we krwi zamiast w moczu?
Oznaczenie w próbce surowicy informuje o stężeniu hCG znajdującej się w surowicy krwi (wynik ilościowy); oznaczenie w moczu stosowane jest tylko dla wykrycia obecności hCG. Ponieważ hCG prawidłowo nie występuje w moczu kobiety nieciężarnej, obecność hCG w moczu jest wystarczającym dowodem na potwierdzenie ciąży. W niektórych przypadkach konieczne jest określenie ilościowe hCG, co ma miejsce w podejrzeniu ciąży pozamacicznej lub monitorowaniu stanu pacjentki po poronieniu. W takich przypadkach zleca się oznaczenie hCG we krwi.

4. Ile dni od momentu poronienia musi upłynąć aby wynik testu ciążowego wykonanego z moczu był ujemny?
hCG w moczu zanika w podobnym czasie jak w surowicy - może to trwać od 9 do 35 dni, a mediana to 19 dni. Jednak okres, po którym wynik oznaczenia będzie ujemy zależy od poziomu hCG w czasie poronienia. Zazwyczaj poronienia monitoruje się przy pomocy ilościowych oznaczeń hCG. Jeżeli nie spada do niewykrywalnego poziomu, może to świadczyć o pozostałości tkanki wytwarzającej hCG, którą należy usunąć..."

i jeszcze to i ważne

Według generalnej zasady każdy poziom hCG w surowicy krwi poniżej 5 mIU/ml (5 IU/L) uznawany jest jako wynik negatywny, przeczący ciąży. Rezultat powyżej 25 mIU/ml (25 IU/L) rozpatrywany jest jako pozytywny, oznaczający ciążę. Jeżeli wynik nie jest jednoznaczny, powtórz badanie po dwóch dniach (najlepiej w tym samym laboratorium) – wzrost stężenia hCG sugeruje ciążę. Trzeba przy tym pamiętać, że sama implantacja embrionu może odbyć się w różnym czasie - pomiędzy 6 a 12 dniem po owulacji (najczęściej 10-ty). Ponieważ hCG zaczyna być wydzielane od ok. 1-2 dni po zagnieżdżeniu w macicy, ze względów ekonomicznych nie ma większego sensu wykonywać testów przed 10-12 dniem po jajeczkowaniu.
Statystycznie kolejnemu tygodniowi ciąży odpowiada wskazany w tabeli poziom hCG (prawidłowej interpretacji może dokonać tylko lekarz):

Tydzień ciąży
Poziom hCG do 3 -(7 dni po owulacji)

ale to info z neta więc nie wiem na ile są wiarygodne :wink:

Obrazek

Ostatnio zmieniony pt lut 27, 2009 11:11 am przez calineczkaa, łącznie zmieniany 2 razy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

calineczkaa pisze:

może się przyda

No bez takich mi tu 8) nie strasz :)

Neska mam tak samo blada krecha i beta 1. Dziś rano robiony test pokazał bladą krechę ( drugi nic nie pokazał :lol: ) tylko @ brak.

Intryguje mnie czy istnieje taka możliwość żeby HCG pojawiło się bez ciąży.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Lady_Cat pisze:
calineczkaa pisze:

może się przyda

No bez takich mi tu 8) nie strasz :)

Neska mam tak samo blada krecha i beta 1. Dziś rano robiony test pokazał bladą krechę ( drugi nic nie pokazał :lol: ) tylko @ brak.

Intryguje mnie czy istnieje taka możliwość żeby HCG pojawiło się bez ciąży.

ciężko odpowiedzieć, bo to jest sprzeczność :lol:
tak samo jak czy auto pojedzie bez benzyny, no chyba ze z górki :lol: no ddobra ,ale poważnie sądzę że nie,a ile dni jesteś po @
ale jeśli beta po terminie spodziewanej miesiączki jest niska to wydaje mi się że ciąży nie ma,ale skad ten hormon u nas jest hmm
a widziałaś norme osoby po menopauzie :?: :lol:

Dni po owulacji Zakres hCG inmIU/ml

10 DPO —- 5 - 50

12 DPO —- 10 - 100

14 DPO —- 20 - 200

16 DPO —- 40 - 400

18 DPO —- 70 - 800

20 DPO —- 140 - 1600

22 DPO —- 180 - 3200

NORMY beta HCG dla poszczególnych tygodni ciąży, licząc od daty ostatniej miesiączki (LP-last period)

3 LP — 5 - 50 mIU/ml

4 LP — 5 - 426 mIU/ml

5 LP — 18 - 7,340 mIU/ml

6 LP — 1,080 - 56,500 mIU/ml

7 - 8 LP — 7, 650 - 229,000 mIU/ml

9 - 12 LP — 25,700 - 288,000 mIU/ml

13 - 16 LP — 13,300 - 254,000 mIU/ml

17 - 24 LP — 4,060 - 165,400 mIU/ml

25 - 40 LP — 3,640 - 117,000 mIU/ml

kobiety nie w ciąży: <5.0 mIU/ml -proszę :lol:

kobiety po menopauzie: <9.5 mIU/ml

NORMY beta HCG dla poszczególnych tygodni ciąży,licząc tydzień ciąży od terminu owulacji mlU/ml

3 – 4 tydzień od owulacji—– 9 - 130

4 – 5 tydzień od owulacji—– 75 – 2600

5 – 6 tydzień od owulacji—– 850 - 20,800

6 – 7 tydzień od owulacji—- 4,000 - 100,200

7 – 12 tydzień od owulacji—- 11,500 - 289,000

12 – 16 tydzień od owulacji— 18,300 - 137,000

16 – 29 tydzień od owulacji—- 1,400 - 53,000

29 – 41 tydzień od owulacji— 940 - 60,000

ale skąd taka wysoka norma u kobiet po menopauzie to nie wiem,nie wiem wogóle skad ta norma jest,przecież wiadomo że po menopauzie nie da rady zajść w ciąże :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lady_Cat Ja juz miała dwa okresy także ciąża wykluczona, ale byłam bardzo zaskoczona wynikami bety :roll: Dziwny i bardzo skomplikowany jest kobiecy organizm :roll:
A ile Ci się @ spóźnia :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no spóźnia się kilka dni ( tak 10 może?) . beta robiona ok 10 dni po owulacji domniemanej. testy dalej wychodzą blade. Zakładam że w ciąży nie jestem i nie byłam. Tarczyca? czy to możliwe? zawirowania hormonalne? czy ten hormon jest zawsze obecny czy tylko przy ciąży ( np . biochemiczna ciąża).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

stawiam na zawirowania hormonalne,nawet nie wiesz co np. stres robi z ludźmi :lol:
Jednak skd hcg u nieciężarnej bedzie ewiedzial jedynie jakiđ specjalista z prawdziwego zdarzenia :lol:
Na moje pytanie jeszcze nikt mi nie odpowiedzial :lol: czy nasi polscy lekarze nie sa douczeni :?: sorki ze bez polskich znakow ale cos mi klawiatura sie stalo :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wcinam luteinę ...nie smakuje mi

A z tą betą to pani doktor mnie objechała " po co wcześnie tak robić ?" poczekać dwa tygodnie. :shock: A ja wiem i czuje że w ciąży nie jestem.

Śmieszne bo nawet lekarze nie tłumaczą obecności HCG. Zamiast wyjaśnić - jest to hormon taki a taki, jeżeli się pojawił to oznacza to i to. A tak ciąży niet a hormon jest. Więc ...

Zrobię badanie na TSH i zobaczymy. chociaż nie mam żadnych objawów nadczynności tarczycy. Gdzieś na forum wyczytałam, że któraś dziewczyna miała torbiel i też jej wyszło beta 1

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

a jaka jest norma Twojego laboratorium :?:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie chce sie wymadrzac..
Ale ja lata wczesniej mialam podejrzenie ciazy..
Niby na usg lekarz zauwazyl pwiekszona macice..
Kazal mi przyjsc do szpitala celem wykonania badania hormonu ciazowego wlasnie HCG.
No i wyszlo >1...
To znaczy nic innego jak mniej niz 1.
W laboratorium to sa ich normy..
Czyli ciazy nie ma...
To jest po prostu nie rozdrabnianie sie na czasteczki lepiej wpisac mniej niz 1.
Tak to mialam zinterpretowane..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to ja miałam <1i nie chodzi o rozdrabnianie się na cząsteczki :D jestem tylko ciekawa co się dzieje co się w moim organizmie że tak powiem wydziela :) (ale to ujęłam) . Mierzi mnie że lekarze nie chcą powiedzieć. Co więcej skierować na dodatkowe badania. Skoro wyszedł HCG nawet śladowy to chyba nie jest normalne, ze organizm nieciężarnej produkuje hormon kosmówkowy. brak @ oznacza że nie doszło do mikroporonienia. Brak innych przesłanek że ciąża jest. Więc co?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

po pierwsze nie że lekarze nie chcą powiedzieć,a może sami też nie wiedzą :lol:
Ale moim zdaniem 1 to nisko, nie odpowiada to żadnemu parametrowi jeśli chodzi o dni ciąży.Ja gdy miałam negatywny wynik to wynosił 0,100 więc u mnie też były śladowe ilości tego hormonu jak u każdej innej nieciężarnej :wink:
Po menopauzie wynik może być np.9 a np. u mnie oznaczłoby to ciąże :wink:

Chętnie pogadałabym o tym z jakiś "ekspertem" z tej dziedziny i na wiele innych pytań, takich jak poszczególne fazy cyklu :lol:
Ja byłam już u 7 lekarzy i nikt nie potrafił wytłumaczyć mi dlaczego u mnie czasami pojawia się cykl np.8 tygodniowy bo taki był najdłuzszy,jak lekarz mi odpowiada że coś z hormonami mam to ja odpowiadam że w tym właśnie cyklu zaszłam w ciąże i nie mam plamień międzymiesiączkowych to lekarze mają dziwną minę z zarysowaną niewiedzą na twarzy :lol: :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

I standardowo " coś z hormonami" ale co do jasnej anielki. Myślę że to niedbałość i lenistwo trochę ... cóż. nigdy nie rozwiążemy zagadki beta 1.

Na razie doczytałam się że nawet najmniejszy poziom beta wskazuje na ciąże ale nie mówi się pacjentkom żeby ich nie denerwować bo to raczej albo baaaaaardzo wczesna ciąża albo właśnie po mikroporonieniu.

Szukam dalej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To moze uda mi sie odpowiedziec na to pytanie. Pracuje w laboratorium (ale nie takim ze sie idzie zrobic badanie krwi). Robie rozne testy. Przykladowo mam plytke z ilomas dziurkami i w wiekszosci jest cos co badam ale przykladowo w ostatnich dwoch nic nie ma. Jak koncze test i dostaje wyniki zeby sprawdzic ilosc tego czegos w tych dziurkach to oczywiscie tam gdzie to bylo mam wysokie wyniki a tam gdzie NIC nie bylo tez mam wyniki. Nigdy nie wychodzi 0. Zawsze jest ponad 0.
To wytlumaczylam obrazowo.
A teraz opisowo. Chodzi o to ze przy robieniu roznych testow nigdy nie wyjdzie niz 0.
Mam nadzieje ze udlo mi sie wytlumaczyc i ze zrozumialyscie o co mi chodzi...
A lekarze wielu rzeczy nie wiedza.

Obrazek

[*] Aleks - 22 tydz - 23.06.2007

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no nie... wtedy to są śladowe ilości. w każdym organizmie krążą rożne świństwa. Ale jak to możliwe że jest wykrywalny hormon ciąży który organizm produkuje w ciąży. . Może przy zawirowaniach hormonalnych tak się dzieje, że organizmowi się wydaje i produkuje HCG nieee to też do bani teoria. Kto ma jakiś pomysł?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

może koło owulacji wytwarza :lol: nie wiem sama

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tez wysnułam taką teorie ale małe prawdopodobieństwo. Trzeba by było jakieś badania przeprowadzić ... testy. Kopię teraz medyczne portale i jedyne co znalazłam to przy zaburzeniach nerek i tarczycy test może być fałszywie pozytywny. Czyli HCG jest wykrywalne.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lady_Cat zaintrygowala mnie Twoja sytuacja. "Podpusicilam" troche meza, i napisal do swojego znajomego, ktory jakies dwa lata temu prowadzil labolarorium analityczne w Tarnowie. Wkleje Ci to co odpisal, tylko wybacz skladnie, bo facet ma teraz 2 tyg na nocki, robote w domu, dwoje dzieci i malo snu ;) :lol:

Cytuj:
na szbko o tej dziewczynie,
b-HCG, rosnie w 4 tyg ciazy w granicach 35 do 1500 mU/ml. im dalej tym
wiecej 6 tydz 6000 ... itp.
ja bym sprawdzil jeszcze raz b-HCG po jakis 2 tygodniach od pierwszego i
zobaczyl czy spada ,rosnie czy to samo.
wazne aby badanie zrobic ta sama metoda, najlepiej w tym samym
laboratorium.
b-HCG sluzy do potwierdzenia i monitorowania ciazy ale rosnie rowniez w
innych chorobach jak guzy jajnika , trofoblastu itp
Ja bym powtorzyl i porownal. jak spada to dobrze jak nie to isc do dobrego
ginekologa i wyjasnic powod.
nie mam danych klinicznych odnosnie HCG w innych stanach niz ciaza bo
wiekszosc oznaczen to monitorowanie ciazy.
teraz jest tyle stresow i zaburzen hormonalnych, nietypowych i powiklanych
ze nie jest latwo od razy powiedziec o co chodzi.
ja bym powtorzyl i jak rosnie wyjasnil bym z ginekologiem ktory zajmuje
sie hormonami.
sory ze nic wiecej mi nie przychodzi do glowy.
zreszta jak bede mial okazje zapytam w pracy.

Jak cos to pytaj, ile dam rade to bede meczyc meza o maile do tego goscia, tylko on odpisuje srednio co drugi dzien, ze wzgledu chocby na roznice czasowa (mieszka teraz w Melbourne)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Miyu no to jest konkret. Trofoblast to chyba właśnie błona płodowa ( czyli kosmówka) . Pomysł ze zrobieniem badania powtórnie - koniecznie zrobie dla własnej ciekawości.
Na forum znalazłam kobiety które właśnie miały b-HCG 0, więc to jest tak naprawdę norma dla nieciężarnej. Hmmm zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Przy większych schorzeniach np. rak HCG jest produkowane ( a właściwie to jakiś hormon zbliżony do HCG i dla tego wykrywalny) w bardzo dużych ilościach. Ciekawe czy tak samo jest przy np. torbielach, tarczycy czy chorobach nerek.

Miyu super super super że wkleiłaś tego maila. Treść daje do myślenia :) Dzięki Ci ogromne :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Objawy ciąży

Strefa czasowa UTC [letni]