babka dwusmakowa
zawsze wychodzi !!!
składniki na 1 formę babkową - ja robię w takiej rynience i kroję w "plastry"
250g masła
250g cukru
4 jaja
100g mąki ziemniaczanej
400g mąki np. tortowej
1 łyżka cukru waniliowego
1 proszek do pieczenia
szczypta soli
0,1 l mleka
2 czubate łyżki kakao
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, jajami, mąką ziemniaczana i tortową, proszkiem do pieczenia, solą i mlekiem. Do wysmarowanej masłem ( tylko masłem ) formy nałożyć połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao i po dobrym wymieszaniu też nałożyć do formy na jasne ciasto. Lekko zamieszać widelcem lub patyczkiem - wtedy powstanie wzór mamrurka.
Piec 1 godzinkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego
