Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:26 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

miala do operacji, jaka jest roznica miedzy tymi zniczuleniami? i dlaczego w takim razie nazywaja sie tak samo? to byl krotki zabieg, mial trwac tylko 15min ale przez to wszystko sie przedluzyl oczywiscie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Klaudyna lekarz nam tłumaczył , że zakłada sie cieńszy cewnik (dozownik znieczulenia -nie pamiętam nazwy ?)
, że ból niweluje sie w 80% , że normalnie można chodzić
nie trzeba leżec po tym znieczuleniu, człowiek jest całkowicie sprawny

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:) ok, pewnie masz racje, ale ja osobiscie jakos i tak nie jestem za znieczuleniem. wszystko da sie przezyc, ale to tylko moja prywatna opinia :P :P :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
miala do operacji, jaka jest roznica miedzy tymi zniczuleniami? i dlaczego w takim razie nazywaja sie tak samo? to byl krotki zabieg, mial trwac tylko 15min ale przez to wszystko sie przedluzyl oczywiscie

Znieczulenie zewnątrzoponowe - forma znieczulenia regionalnego z grupy blokad centralnych, w której leki przerywające przewodnictwo nerwowe podaje się do przestrzeni między ścianą kostną kanału kręgowego a oponą twardą otaczającą rdzeń kręgowy. Z tej przestrzeni leki dyfundują do płynu mózgowo-rdzeniowego przez oponę twardą oraz oddziaływują na nerwy rdzeniowe wychodzące poza kanał kręgowy. Znieczulenie charakteryzuje się mało dynamicznym początkiem znieczulenia, możliwością wykonania w dowolnym odcinku kręgosłupa oraz możliwością wykonania ciągłego znieczulenia zewnątrzoponowego po wprowadzeniu do przestrzeni zewnątrzoponowej specjalnego cewnika.

a to znieczulenie wykonuje sie do zabiegow operacyjnych

Znieczulenie podpajęczynówkowe - forma znieczulenia regionalnego z grupy blokad centralnych, w której leki wywołujące przerwanie przewodnictwa nerwowego podaje się bezpośrednio do płynu mózgowo-rdzeniowego znajdującego się w worku oponowym otaczającym rdzeń kręgowy drogą punkcji lędźwiowej. Ze względów bezpieczeństwa nakłucie opony twardej wykonuje się w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, gdzie nie istnieje ryzyko uszkodzenia rdzenia kręgowego. Znieczulenie charakteryzuje się bardzo szybkim początkiem działania, przewidywalnym rozkładem obszaru znieczulenia oraz stosunkowo krótkim czasem działania.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przy zzo ja chodziłam, normalnie mogłam sobie nawet na piłce podskakiwać, tylko ktos musiał za mną chodzić z kroplówką bo miałąm tez oksytocynę. Powiem tak - każdy ma inny próg bólu, poza tym niektóre kobiety mają tez bóle krzyżowe co jest moim zdaniem masakrą, i każdy powinien mieć prawo wyboru czy chce znieczulenie czy nie. ja bardzo polecam, choć podobno bez oksytocyny boli dużo mniej - nie miałam okazji tego sprawdzić. Asia79 najważniejsze jest, zeby w momencie wkłucia sie nie poruszyć nawet o milimetr, wtedy są powikłądani, nawet jak jest szczyt skurczu nie ma wyjścia, trzeba siedizec całkowicie nieruchomo - jak to się uda, to wszystko jest ok - trzeba leżeć 20 minut żeby znieczulenie się równomiernie rozeszło, a potem już luzik :lol: Oczywisćie dalej boli, ale duuuuuużo mniej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziekuje za cenne rady
:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja również dziękuję, nigdy takiego znieczulenia nie miałam i nie mam się kogo poradzić

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja miałam ZZO i podpisywałam oświadczenie że się na nie zgadzam a jednym z jego możliwych efektów ubocznych są właśnie utrzymujące się ok. miesiąca bóle głowy, które nie są odczuwalne jedynie w pozycji leżącej.
I nie ma tu nic do rzeczy to, czy podniesiecie głowę do góry czy nie :) tuż lub nawet kilka godzin po porodzie. Te bóle mogą wystąpić ale nie muszą i nic poza indywidualnymi uwarunkowaniami kobiety nie ma na to wpływu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja takze mialam ZZO i POLECAM , ulga w skurczach jak nie wiem co, mimo tego porod zakonczyl sie cc, i racja z tym niepodnoszeniem glowy, lezalam 24h , ruszalam glowa tylko na boki i moze dzieki temu uniknelam bolu glowy, widzialam na pooperacyjnej dziewczyny z bolem glowy, no masa, ale anastezjolog zakladal im tzw plombe :) i po chwili przechodzilo im,
takze polecam, nie ma sie co bac, a w wbijanie sie w kregoslup nic nie boli, czuc tylko takie cos dziwnego :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A ja mam pytanie do Was -mamuski!Czy ktorejs z Was zdazylo sie ze po znieczuleniu,zdretwiala jej tylko polowa ciala?A druga normalnie wszystko czula?Czy ja tylko taki wyjatek jestem :roll: Minelo juz 13 miesiecy a czasami mam niedowytrzymania bole w tej ''zdretwialej stronie','jutro ide na przeswietlenie kregoslupa i mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tydzień temu rodziłam z zoo w Anglii. Miałam poród wywoływany, zatem bardzo bolesny. Znieczulenie było dla mnie prawdziwą ulgą. Czułam jedynie kawałek brzucha, tak w okolicy lewego jajnika. Dzięki temu czułam skurcze i mogłam sama decydować, kiedy przeć. Córcia przyszła na świat po 1.15h parcia o 8:16. O 15:30 już poszłam z pomocą do toalety. Minęło 9 dni od porodu, a ja już prawie fizycznie doszłam do siebie. Troszkę drętwieje mi wierzch lewej dłoni, ale myślę, że to raczej od welflonu, który miałam tam wbity niż od znieczulenia.

Kajsia: mi położna mówiła, że znieczulenie różnie działa. Na jednych działa w 100%, innym drętwieje część ciała, a jeszcze na innych wcale nie działa. Nie ma reguły.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Miałam do cc robione podpajęczynówkowe, po nim bóle aż do omdleń. Okazało się że anestezjolog nie mógł się wkłuć i zrobił mi 3 nakłucia... Przez to któraś z "dziurek" się nie zasklepiła i miałam wyciek płynu rdzeniowo kręgowego (to jest przyczyną tych okropnych bóli). Wyjścia są dwa, albo czekać aż przejdzie samo (może trwać miesiącami), albo zrobić tzw. łatę z krwi, zabieg podania właśnej krwi żylnej do płynu rdzeniowo-kręgowego, co natychmiast zakleja "dziurkę" i przynosi od razu ulgę. Wybrałam oczywiście to drugie i jestem wdzięczna lekarzom, że poinformowali mnie o takiej możliwości!

Ruszanie się po zabiegu może ale nie musi byc powodem popunkcyjnych bóli głowy. Zależy to również od zdolności regeneracyjnych organizmu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jezu po waszych wypowiedziach boje się wziać to znieczulenie. Jescze mnie znajoma straszyła opowieściami z krypty że można zostać kaleką przez złe wbicie się w kręgosłup :), ze strachu spać nie mogę

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

miałam cc o 2,30 w nocy ,znieczulenie podpajęczynówkowe , około 12 -13 już pod prysznic mnie połozna pogoniła , koło 10 rano musiałam sie przenosic na swoje łózko czyli głowa była uniesiona - nie miałam żadnych bóli głowy :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja miałam cc i znieczulenie podpajeczynówkowe. Nie wolno mi było przez 12 godzin podnosić nawet głowy, ale bóli zadnych nigdy nie miałam i nie mam.
U nas w szpitalu ZZO kosztuje 600zł. Ja bym się nie zdecydowała, szkoda mi pieniędzy. Ale z koleji moja koleżanka powiedziała, że bez ZZO wogóle nie rodzi ;)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]