Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:34 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

wlasnie mam ten sam dylemat, nawet zalozylam temat w dziale pediatry,

ja przyjmuje opcje ze stopa najlepiej rozwija sie w skarpecie lub na boso,reszta rodziny ze w kapciach za kostke...

ale to moje dzieci i beda tak chodzic jak mi sie podoba i jak ja uwazam czyli w skarpetach heheh

a moja tesciowa juz dzis nawet sciemniala ze od pielegniarki slyszala ze dziecko musi miec w domu specjalne kapicie i zawsze zaczyna tak "ja nie chce sie wtracac ale"....

to sie nie wtracaj babo! :)
sorki ale moja tesciowa jest okropna...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój synek uczył się chodzić w skarpetkach z ABSem,jak już chodził dobrze, kupiłam mu pacie z usztywnianią piętą. Niestety w domu mamy same podłogi, to również była przyczyna tego,że kupiłam papcie,jakbym miała dywany, do teraz by ich nie miał.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja jestem po wizycie u swojego pediatry
i zdziwiłam się, bo poszłam do niego przekonana że raczej odradzi usztywniane kapcie a tu jednak on należy do zwolenników ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marysia uczyła się chodzić bez kapci, chociaż nieraz się nasłyszałam, że nie będziec chciała w butach chodzić, że nogi jej sie powykrzywiają :shock: i takie tam inne "naukowe teorie"
Zrobiłam po swojemu i pierwsze buty dostała dopiero jak zaczęła chodzić, bo chciała po dworze latać.
A co do kapci to teraz ma, ale też lata po domu na boso i nic jej nie jest, czasem nawet sama sciaga skarpety. Kapcie to takie bardziej jak idziemy na dół do kuchni, czy coś. A tak to na bosaka.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

A co z dziećmi, które umieją już chodzić? Moja 14miesięczna córcia już ładnie śmiga, ma buciki właśnie Danieli z których powoli wyrasta i mam pytanie czy lepiej kupić normalne papcie
np http://www.allegro.pl/show_item.php?item=520328415#gallery
lub http://www.allegro.pl/show_item.php?item=521450324#gallery
albo http://www.allegro.pl/item520094345_hit_buciki_abs_na_rzep_12_18m_wysylka_5_50_zl.html

czy lepiej zostać przy tych http://www.allegro.pl/show_item.php?item=519949685#gallery ?

Mam dylemat bo nie wiem , które wybrać. Te które ma obecnie (te same, któe w ostatnim lunku) nosi i ładnie w nich chodzi ale nie wiem czy nie za bardzo ją krępują.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

mrooweczko :P
Kapcie ze wskazanych przez ciebie Żadne Żadne,Żadne,Żadne.
Wszystkie są nie do przyjęcia.Beznadzieja.
Najlepiej sandałki " Bartka", lub typu adidasek z wywiniętą podeszwą z przodu do góry. :siu: :$%^:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

Dziękuję za odpowiedź pani Elżbieto :) Oglądałam stronę Bartka ale nie wiem które buty będą odpowiednie. Może mi pani wstawić linka lub wysłać na PW albo po prostu pokazać zdjęcie? Ja taka ciemna masa w tej sprawie jeszcze jestem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a Czy DANIELE profilaktyczne (NIE ortopedyczne) są OK?

http://allegro.pl/item515820356_daniel_ ... mocja.html

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

Na innym wątku pani Elzbieta, expert napisała mi, że to kit, badziewie. Z doświadczenia (niestety) napiszę Ci szczerze, że żałuję tego zakupu.

Podeszwa WOGÓLE się nie zgina, w związku z czym stopa dziecka nie pracuje. Gówno i tyle.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Widzę, że to takie badziewie, jak mi teściowa kupiła parę miesięcy temu na rynku. Młody w ogóle w tym się ruszyć nie umiał. Za jej namową wzięłam go w tym raz na spacer, tylko jako ocieplenie na stopki (na szczęście zaraz zgubił ;p).

Pozdrówka :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hmmm
a nasz ortopeda polecał :? :? :?
a moze Ty miałaś takie co sie nie zginają - ale wersję ortopedyczną? nie profilaktyczną... chociaż w sumie to nie, - piszesz że Pani Elżbieta je krytykowała

w takim razie poczekam na jakieś polecane modele bartka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

Kaktusik Mi też pani w sklepie polecała te buciki, boże świetne, znakomite. Ci ortopedzi to se mogą w dupę wsadzić te buty, za przeproszeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ci ortopedzi co polecaja takie buty niech sami sobie takie zalozą i zobaczymy jak daleko zajdą ;) but ma "współgrać" ze stopa dziecka a nie ją krępować ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

W brodę sobie pluję, że wogóle kupiłam jej ten szajs.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a jakie kupisz kolejne? juz wiesz?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

Kupiłam z Zetpolu, model Dorotka. czekam aż przyjdą :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Drogie Mamy :P
But ma wspomagać nóżki dziecka, nie tylko chronić stopę.No za mało. Musi mieć :
- sztywny zapiętek,żeby pięta nie schodziła z pionu - musi ją trzymać w osi nogi,
- musi się mocno zginać w 1/3 stopki, czyli tam gdzie stopa się zgina kiedy odbijamy się z palca,
- powinien mieć wywiniętą podeszwę tak ,żeby ułatwiać odbicie z palca,
- czy za kostkę , czy pod to zależy.Jeśli stopa jest wiotka i mocno koślawi dziecko nóżki- wysoki, jeśli nie powinny to być trampki, lub typu adidas.Często Bartka butki są dobre.
OCZYWIŚCIE ZALEŻY CZY ZIMA, CZY LATO. w ZIMIE WYSOKIE,CIEPŁE, I NIE MA KOMBINOWANIA.PRZECIEŻ W TRAMPKACH NIE WYJDZIEMY Z DZIECIACZKIEM NA MRÓZ.
Butki takie jak przytaczane wyżej nadają się do pójścia do cioci na imieniny do sukienki i koniec.
Natomiast generalnie raczej jestem zwolenniczką biegania na bosaka, ale też trzeba pilnować jak dziecko zaczyna wstawać i chodzi przy przedmiotach poprawiania stóp, aby pięta była w osi nogi i palce u nóg wywinięte do góry,aby KONIECZNIE póścił chwytny w palcach, bo będzie ściągał stopę w koślawość, i pięta będzie schodzić z pionu do środka, stopa w ustawienie jak u Charly Chaplina i dziecko nie będzie chodziło z odbicia z palucha, ale jak kaczka bez dynamiki. To samo chodzenie również w wysokich butach z trzymaniem kostki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Elżbieta pisze:
Natomiast generalnie raczej jestem zwolenniczką biegania na bosaka,

a jesli wszędzie w domu sa kafelki? przecież to nie jest naturalne podłoże?

Jeremi chodzi już samodzielnie od 3 miesięcy na bosaka, albo w skarpetkach....ale...cały czas wydaje mi się że to źle

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

Elżbieta pisze:
Butki takie jak przytaczane wyżej nadają się do pójścia do cioci na imieniny do sukienki i koniec.

Tzn, że buciki Zetpolu są nieodpowiednie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moj maly caly czas smiga w skarpetach antyposlizgowych i poki co to ma 1 pare butow do samochodu i wozka :D i sa to buty normalne-nie za piete,nie usztywniane ( a te daniela jak widzialam to juz w ogole porazka-dziecko w nich musi si czuc jak dorosly na nartach :) )w domu mam plytki i podlogi drewniane i jakos mu to nie przeszkadza-co do tego,ze sie przeziebi to jeszcze nigdy takiej teorii nie slyszalam,ze od chodzenia w skarpetach po plytkach albo podlodze mozna sie przeziebic :roll: maly po nich raczkowal,siadal,teraz zaczyna chodzic i na zmarzietego nie wyglada a w domu mam ok 20-22 stopni :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]