Dzisiaj jest sob paź 04, 2025 12:41 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Panie Doktorze
Proszę o radę, jak złagodzić pieczenie i swędzenie wywołane grzybicą. Następną wizytę mam 28 września, jestem w 20 tc, a w sierpniu już musiałam z przyczyn losowych i nader smutnych szukać lekarza prowadzącego. Nowy lekarz zlecił mi badania, w tym posiew, którego wyniki odbiorę w poniedziałek i niestety wyjechał na urlop. Tymczasem od kilku dni cierpię katusze, objawy grzybicy są mi niestety aż za dobrze znane. Czy moge to jakoś załagodzić, np. Lactovaginalem czy czymś podobnym? Przed ciążą stosowałam Nystatynę, ale teraz jestem bezradna, a jakoś musze wytrzymać. Z góry dziękuję za odpiwedź.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Skuteczne leki są na recepte - macmiror, Pimafucin. Sam lactovaginal przy rozwinietej grzybicy nie pomoże.
SW

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czy tzn. że do wizyty nie mam szans jakoś złagodzić dolegliwości? Czymkolwiek? Nie na rękę mi wybierać się jednorazowo do kolejnego nowego lekarza, a dwa tygodnie to bardzo długo...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie wiem, czy w Twojej sytuacji ten lek będzie skuteczny, ale kiedy nie mogłam iść do lekarza, pomagał mi homeopatyczny Vagical - łagodne globulki z nagietkiem, bez recepty.

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Też go lubie.
SW

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

MamoPrzemka czy ten Vagical można stosować również gdy staram się o dzidzię ???? Właśnie dopadł mnie straszny pech,teraz gdy mam dni płodne i mogę starać się o dzidzię to zaczęło swędzieć i mam upławy koloru różowego ale troszkę nie dużo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja pomywalam sie ziolkami... vagosanem(chyba dobrze nazwe pamietam..) i uzywalam chusteczek z naturalna flora bakteryjna... oczywiscie tym sie nie wyleczylam bo mialam grzybice daleko posunieta.. ale zawsze lagodzilo mi to objawy..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a ja sprobowalam pomoc sobie tantum rosa - pomoglo dotrwac do wizyty-tylko, ze ja mialam do przeczekania 3 dni, nie dwa tygodnie :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Vagical można w ciąży.
SW

Offline Wyświetl profil  

Dziewczyny!
Ja grzybice dostaje co 2 tygodnie. Bralam juz rozne leki i nic nie pomagalo. Zmienialam lekarzy tez nic nie pomagalo. Kazdy lekarz stwierdzil ze taka moja uroda i abym jadla duzo jogurtow ktorych nie znosze. Pomaga: CZOSNEK! Naprawde to dziala. Tzn nie likwiduje grzybicy ale zmniejsza pieczenie i swedzenie. Rano obierzcie sobie zabek czosnku i wlozcie do pochwy. Przy zaawansowanej grzybicy wieczorem włozcie swiezy zabek. To 100% bezpieczne i pomaga. Dodam iz bylo to stosowane juz przez nasze prababcie.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja tez mam problemy z grzybica... pani ktora robila mi cytologie(4razy) smiala sie ze jak mam "pieczarki" to napewno bedzie chlopak... hihi

Ja teraz strasznie dbam o czystos... znaczy sie nie uzyje 2 raz tego samego recznika,posciel zmieniam co dwa dni itd... poza tym stosuje te chusteczki z kwasem mlekowym i poki co jest dobrze i zadne grzybki mnie nie dopadaja...

Offline Wyświetl profil  

A tak trzeba robic aby nie miec grzyba? tzn zmieniac czesto posciel i tylko raz sie recznikiem wytrzec? Czy to ty tak wymyslilas czy to zalecenia lekarza bo jak lekarza to ja tez bede to stosowala. A jakie chusteczki z kwasem mlekowym polecasz? tzn jak sie nazywaja? Ja wczoraj kupilam w aptece plyn do higieny intymnej AA bo nawet nie uzywalam zadnych plynow. Grzybice mam ciagle nasila sie zwlaszcza po slosunkach. A czy twoj maz nie ma problemow z grzybem? Bo ja swojego zarazam naokraglo. Leczylismy sie razem,lekarz przepisal nam jakas jednorazowa tabletke- pomoglo na miesia a potem bylo znowu to samo. Juz mnie cholera bierze!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak mi doradzila pani ktora robila mi cytologie... mialam to samo co ty... ledwo sie wyleczylam (maz tez) ,kontorlna cytologia i znowy paczkujace grzybki... Przestalam sie kochac z mezem bo po pierwsze czulam dyskomfort w zwiazku z ta wydzielina i zapachem i wogole a po drugie lekarz mi zabronil ale to dopiero jak zlapalam rzesistka... Co do poscieli i recznikow to nie wiem czy to tak bardzo pomaga ale napewno nie szkodzi :lol: :lol: :lol: :lol:

Chusteczki mam cleanic.. takie zielonkawe z kwiatuszkiem...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny, ja tez mam ten sam problem, nie potrafie raz na zawsze eliminowac przekleta grzybice. Leczylam sie dluugo, zmienialam giny jak rekawiczki, bralam rozne tabletki, wkladalam rozne czopki i smarowalam mascia, mialam usunieta nadzerke, dbam o higienie, od pewnego czasu unikam baseny i dlugi pobyt w wannie, staram sie wcinac naturalnymi jogurtami i pic cos kwasnego, zeby zakwasic srodowisko pochwy...jeszcze by tak bez konca tu dodac..
Jak widac, zadnych efektow! Grzybek wraca co miesiac jak w zegarku. Ostatnio myslalam o tym, by zrobic posiew z szyjki macicy, by okreslic rodzaj bakterii i porzadnie wyleczyc sie antybiotykami. I mam nadzieje, ze w koncu pozegnam sie z grzybami.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Też kiedyś ciągle miałam grzybicę, a pomagało odstawienie albo spore ograniczenie słodyczy. Tak wychodziło, że jogurciki i kwaśne potrawy nic nie dawały, jeśli zaraz "nadrabiałam" tabliczką czekolady. Oj, ciężko było...

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wiecie co, moja siostra kupiła taką szczepionkę - nie pamiętam nazwy, ale każdy ginekolog na pewno będzie wiedział i miała dwa lata spokoju. A miała tak, że co chwilkę grzybek - podobnie jak piszecie - prawie co miesiąc. Ja już sobie zaklepałam tą szczepionkę u mojej lekarki zaraz po porodzie!

Pozdrawiam

Maja

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Luiza1984, pisalas, ze masz nawracajace infekcje, a jestes w zaawansowanej ciazy. Czy grzybica nie ma wplywu na zdrowie dzidzi?

Offline Wyświetl profil  

Antybiotykow na grzyba nie radze bo mi lekarz powiedzial ze wlasnie grzybice bardzo czesto sie dostaje od antybiotykow. Ja wlasnie bralam antybiotyki 7 dni lekarka mi przepisala jakies nieszkodliwe dla ciazy bo mialam zapalenie ucha i po 4 dniach antybiotyku dostalam grzyba.
Grzybica w ciazy nie jest chyba niebezpieczna przynajmniej lekarz ktory sie wypowiada na forum tak twierdzi.
Mi pomaga czosnek ale on tylko zalecza a nie wylecza. Juz zrezygnowalam z wyleczenia grzyba bo kazdy ginekolog mi mowil ze taka moja uroda. A o szczepionce nie slyszalam. Ide w piatek (po raz pierwszy) do ginekologa to sie spytam. Pewnie mnie opieprzy bo jestem teraz 13 tygodni i 3 dni w ciazy a bedzie to moja pierwsza wizyta od poczatku ciazy:))

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Joanna, wiem, ze nasz forumowy lekarz Slawek twierdzi, ze grzybica nie zaszkodzi dzidzi. Ale zdania sa podzielone, takze juz sama nie wierm :( Ale lepiej pozbyc sie z tej grzybicy raz na cale zycie i miec swiety SPOKOJ. Wiem, ze podobno czosnek pomaga, ale nie chce zaryzykowac.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moj gin martwil sie jak zlapalam rzesistka.. A z grzybkiem juz chwile nie mam problemu...

Mam jeszcze t aka rade.. mialam straszne uplawy i pieczenia i wogole to podmywalam sie woda z odrobina sody oczyszczonej lub naturalny jogurcik... pomagalo jak strasznie pieklo i swedzialo a do lekarza szlam np za kilka dni...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Zdrowie kobiety

Strefa czasowa UTC [letni]